logomamaninjashop

Защо нагазих в дълбокото с ваксините?

Вече ме обвиниха, че работя за Фармацевтичната мафия! Хора, за бога! Та аз нямам дори една реклама на мазило срещу разширени вени и крем за гъбички! Мама Нинджа не е комерсиален блог и никога няма да бъде. Моята работа е да превеждам филми и няма нищо общо с фармацията. През живота си не съм превела дори едно упътване за лекарство за някоя фармацевтична компания. Никой от семейството ми не работи в такава и няма бизнес свързан с фармацията. Най-близкият ми контакт с фармацевтиката е когато вляза в аптека. И той никога не е изгоден за мен.

Защо тогава си направих труда да превеждам „Скъпи родители, лъжат ви“?

Темата за ваксините е противоречива и предизвиква много спорове. От друга страна здравето на децата е приоритет на всеки родител. Признавам си, че се колебаех дали да навлизам в тези дълбоки води. В крайна сметка реших, че не бива да избягвам толкова важен въпрос, само защото има риск да подразня някого. За сметка на това ще съм полезна за друг.

Когато преди повече от десет години за първи път се заинтересувах от ваксините, имаше много малко статии по този въпрос, особено на български. Дори и сега информацията за ваксините е оскъдна, за сметка на информацията против тях. Мисля, че ще е в полза на пациентите, ако българските педиатри отделят повече време за популяризация на необходимостта от ваксиниране в статии, написани на разбираем език, но подплатени с научни факти.

Ето как виждам ситуацията в България. Повечето родители си ваксинират децата, защото е задължително и защото имат доверие на лекаря си. Част от тях го правят с вътрешното убеждение, че е изключително важна превенция. Не са малко и онези, които се опасяват, че могат да му навредят. Седмици след ваксинирането те го наблюдават и търсят странични ефекти. Малцинство са родителите, които твърдо отказват да ваксинират децата си, защото са убедени, че е вредно. Нямам представителна извадка да потвърдя заключенията си и точни цифри. Съдя по кръга си от приятели и познати, които определено е доста широк. Сякаш най-много са родителите, които ваксинират децата си, но с „едно наум“. Точно към тях се обръщам.

Сигурно ще се учудите, но за първи път чух, че ваксината може да навреди не от форумите, а от педиатъра си. Вторият ми син влезе в болница с тежък бронхиолит преди да навърши два месеца. Наложи се да забавим имунизациите. Когато дойде време за ДТК ваксината, лекарят ни препоръча консултация с пулмолог, за да прецени специалист дали да ни ваксинира за ДТК или само за ДТ. Преди това не бях чувала изобщо, че има случаи, когато това се налага. Пулмологът категорично беше против да слагаме коклюшна ваксина предвид състоянието на детето и ни поставиха само ДТ. Тоест, моят син не се разболя от коклюш, не защото е ваксиниран, а защото бе предпазен от „стадния имунитет„.

Когато дойде време за ваксиниране на третия ми син, темата „за“ и „против“ ваксините бе изключително актуална във форум бг мама. След като изчетох няколко потресаващи истории за тежки увреждания на дечица, бях на косъм да вляза в матрицата на конспиративните теории. Но никой мислещ човек не бива да взима такова важно решение въз основа на непрофесионални мнения и съвети от форуми и блогове. Направих си труда да седна и да поровя по-сериозни научни статии. Оказа се, че нещата не са точно такива каквито ги представят. Говорих и с педиатъра ми. Няма нищо по-убедително от лекар, който ваксинира детето си. А те го правят. Попитайте и бабите си колко деца са родили и колко са им оцелели. Моята баба до последния си миг пазеше една пожълтяла чернобяла снимка на първородния й син, починал от полиомиелит на 6 годинки. Няколко години преди да въведат полиоваксината в България.

Моля, прочетете тези странични ефекти:

Следи от кръв в изпражненията;

Оцветени в тъмно изпражнения;

Повръщане със следи от кръв или тъмни, с цвят на кафе частици;

Подуване на лицето – потърсете незабавно лекарска помощ (случва се рядко и може да е тежка алергична реакция).

Леко повишен риск от сърдечен инцидент („миокарден инфаркт“) или инсулт.

Нарушено храносмилане и киселини в стомаха;

Болки в стомаха или други стомашни проблеми;

лек слабителен ефект,

обрив, сърбеж или влошаване на астма,

внезапни хрипове или затруднено дишане,

лющене на кожата,

склонност към лесно получаване на синини,

замайване,

нарушение на слуха,

Главоболие

влошаване на колит

възпаление на мозъчната обвивка,

чернодробни и бъбречни проблеми.

 

А сега погледнете тези:

 

температура, понякога над 40 градуса

раздразнителност

сънливост,

разстройства в храненето и съня

продължителен и неутешим плач

уртикария,

гърчове

хипотонус

подуване на долните крайници

 

Първите са възможни нежелани реакции от нурофен сироп за бебета. Вторите са от ваксина ДТК.

Ако съдя по страничните ефекти, май е по-страшно да дам нурофен на детето си, отколкото да го ваксинирам.

И, да, аз също се дразня ужасно на фармацевтичните компании. Ядосвам се на надутите цени, всеки път когато вляза в аптека и оставя повече пари отколкото в хранителния магазин. Ядосвам се и на здравната каса в България, която не осигурява безплатни лекарства за всички деца, както в Германия, например. Ядосвам се, че повечето изследвания, които правя на децата си, не минават по здравна каса, а се налага да плащам допълнително за тях. Но решението в никакъв случай не е отказ от ваксиниране. Няма смисъл да се връщаме назад и да отричаме напредъка на науката. Да рискуваме здравето на собствените си деца. Както и живота на деца и възрастни, които поради имунен дефицит или медицинско състояние не се ваксинират.

И накрая – съветите на моя педиатър:

  • Ваксина се поставя само на абсолютно здраво дете, което не е в контакт с болни. Случвало ми се е да ни отложат имунизация, защото вкъщи има болен или е грипен период.
  • Детето трябва задължително да бъде прегледано преди поставяне на ваксината. Ако имате съмнения, направете му кръвни изследвания, те ще покажат дали има протичаща инфекция.
  • Добрата педиатрична практика изисква лекарят да покаже на пациента срока на годност на ваксината. Моят педиатър винаги ми дава празната опаковка на ваксината да си я пазя.
  • Серийният номер на ваксината задължително се вписва в имунизационния паспорт на детето.
  • Следвайте инструкциите на лекаря и следете за нежелани странични ефекти.

Оригиналната статия на професор Раф за ваксините, можете да прочетете тук.

Последно променена в Вторник, 14 Март 2017 16:23
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам