17 май! Проблемът не е техен. Проблемът е наш!

Петият национален протест на хората с увреждания ще се проведе на 17 май в 11 часа на площад "Народно събрание".

Това не е проблем на някои от нас, това е проблем на обществото. И обществото трябва да изисква решаването му.

Ето какво написа Красимира Обретенова, майка на дъщеря с увреждания днес в социалните мрежи:

Млад мъж с ампутирани крака след заболяване. 
С пенсия от 200 лв живее в "адаптиран" гараж под наем за 300 лв. Работи..., ако може да стигне до местоработата си...Семейството му живее на найстия етаж в панелно нещо, със стълбище на входа разбира се. Семейството иска да постави рампа, "етажната собственост" не иска. Общината казва , "ами то от етажната собственост зависи"....

В Англия, семейство БГ МИГРАНТИ с дете с ДЦП. На втората седмица, примерно, ОБЩИНСКАТА социална служба поставя външен асансьор на квартирата му.
Да ви кажа - проблемът на младия мъж не е проблем на младия мъж , а на всеки един от нас, на цялото ни общество. Ама изобщо не само защото днеска той е с ампутирани крака, а утре може да е някой тъп общински или от друг ранг чиновник. Проблемът е, че този мъж е лишен от възможността да живее, работи, евентуално да повиши образование, квалификация....и да плаща данъци, нали така.
Ами, не протестирайте на 17 май, не се занимавайте с "нашите" проблеми...

Публикуваме писмото на Ина Маринова от името на родителите на деца с увреждания, техните близки и приятели. Исканията им се подкрепят и от лекари от ТЕЛК-София, които заявиха присъствие на протеста.

ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Р. БЪЛГАРИЯ

ДО МИНИСТЪРА НА МТСП

ДО МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Относно: Гарантиране на Лична помощ за деца /лица с увреждания.

Уважаеми господа, Ние Родителите на лица/деца с увреждания, близки и приятели, провокирани от липсата на воля за промяна в политиките насочени към хората с увреждания, ще заявим за пореден път, че настояваме за право на живот и след 18 г. С Бюджет 2017 г. беше прието диференциране на социалните плащания, според процент увреждане на децата, но пълнолетните лица отново бяха забравени от властта.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени .В Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява. Поради липса на официална статистика за броя на децата/лицата с двигателни, умствени или други увреждания у нас, липсва и адекватна социална политика, която да задоволи потребностите им. В тази връзка, ние настояваме:

1.Спешно да се изготви подробен и изчерпателен електронен регистър на децата/лица с увреждания, по заболявания. За същия да бъде осигурена възможност за достъп през интернет при спазване на Закона за защита на личните данни. Уважаеми господа, От 2006 г.,България е страна по Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания. Чл.19 от същата гласи: Независим живот и включване в общността. Държавите –страни по настоящата конвенция,признават правата на всички хора с увреждания да живеят в общността с възможности за избор, каквито имат всички останали хора и предприемат ефективни и подходящи мерки, така че хората с увреждания да бъдат подпомогнати за пълноценно упражняване на това тяхно право и за пълното им включване и участие в общността, включително чрез осигуряване на : б/ достъп за хората с увреждания до набор от услуги в дома, в социални заведения и услуги за подкрепа в общността , в това число и достъп до лична помощ, каквато е необходима за подкрепа на ежедневието и участие в живота на общността, за да се избегне тяхната изолация и сегрегация;

Изискваме:

1.Хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за Лична помощ от републиканския бюджет, в размер не по-малък от две минимални работни заплати.

2.Право на лична помощ да имат лица и деца със затруднения в ежедневното си обслужване, обучение и включване в обществения живот , причинени от наличието на увреждане преди пенсионна възраст.

3. Достъпът до лична помощ да се основава само и единствено на индивидуалните потребности на детето/лицето с увреждане.

4.Средствата за Лична помощ да се отпускат след анализ на потребностите и определяне на нужда от придружител от отговорните институции/ТЕЛК,НЕЛК, лекуващ лекар.

5. Лицата и родителите на деца с увреждания да управляват сами личната си помощ. Ние родителите на лица/деца с увреждания,

Настояваме:

6. Ускоряване на въвеждането на електронна здравна карта, която ще дава най-ясна представа за здравословното състояние на пациента.

7.Преразглеждане на Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността, включително сроковете на инвалидизиране като се даде възможност за определяне на пожизнен срок за заболявания и състояния при които не се очаква подобрение, изключване от наредбата на състояния които реално не водят до инвалидизиране и завишаване на процентите при сериозни заболявания и тежки увреждания. Недопустимо е хората с увреждания, всяка година да се молят за правото си на достоен живот, разчитайки на програми и проекти писани от чиновници, незапознати с нуждите и потребностите им. Липсата на регистър и статистика за броя на лицата с увреждания прави неефективни и безполезни всички действащи политики.

Повече информация можете да видите на страницата на протеста във фейсбук.

 

Не чукайте на дърво, не си плюйте в пазвата и не казвайте: Да пази Господ.

Господ "не пази", това може да се случи на всеки от нас. И животът продължава.

Елате, споделете, подкрепете. Не от съжаление или безсилен гняв.

А защото сме общество, което се грижи за децата си.

 

Снимката е от фейсбук страницата на протестното събитие.

Последно променена в Четвъртък, 27 Април 2017 13:40
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Губя го, мамо!

Губя го, мамо!

28 Юни, 2019 Хранене

Татко Калоян отново на плаж

Татко Калоян отново на плаж

27 Юни, 2019 Татко Калоян

Смелостта да си нормална

Смелостта да си нормална

03 Юли, 2019 Добра форма

Децата с трудна съдба

Децата с трудна съдба

02 Юли, 2019 Истории

Мъж в магазин

Мъж в магазин

28 Юни, 2019 Забавно

Летни тела

Летни тела

10 Юли, 2019 Общество

Пътеки, пещери и огромни лъжици

Пътеки, пещери и огромни лъжици

23 Юли, 2019 Развлечения

Нека да е лято

Нека да е лято

23 Юли, 2019 Добра форма

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Една Неда

Една Неда

21 Юли, 2019 Истории

Как уча децата да взимат решения

Как уча децата да взимат решения

19 Юли, 2019 Образование

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам