logomamaninjashop

17 май! Проблемът не е техен. Проблемът е наш!

Петият национален протест на хората с увреждания ще се проведе на 17 май в 11 часа на площад "Народно събрание".

Това не е проблем на някои от нас, това е проблем на обществото. И обществото трябва да изисква решаването му.

Ето какво написа Красимира Обретенова, майка на дъщеря с увреждания днес в социалните мрежи:

Млад мъж с ампутирани крака след заболяване. 
С пенсия от 200 лв живее в "адаптиран" гараж под наем за 300 лв. Работи..., ако може да стигне до местоработата си...Семейството му живее на найстия етаж в панелно нещо, със стълбище на входа разбира се. Семейството иска да постави рампа, "етажната собственост" не иска. Общината казва , "ами то от етажната собственост зависи"....

В Англия, семейство БГ МИГРАНТИ с дете с ДЦП. На втората седмица, примерно, ОБЩИНСКАТА социална служба поставя външен асансьор на квартирата му.
Да ви кажа - проблемът на младия мъж не е проблем на младия мъж , а на всеки един от нас, на цялото ни общество. Ама изобщо не само защото днеска той е с ампутирани крака, а утре може да е някой тъп общински или от друг ранг чиновник. Проблемът е, че този мъж е лишен от възможността да живее, работи, евентуално да повиши образование, квалификация....и да плаща данъци, нали така.
Ами, не протестирайте на 17 май, не се занимавайте с "нашите" проблеми...

Публикуваме писмото на Ина Маринова от името на родителите на деца с увреждания, техните близки и приятели. Исканията им се подкрепят и от лекари от ТЕЛК-София, които заявиха присъствие на протеста.

ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Р. БЪЛГАРИЯ

ДО МИНИСТЪРА НА МТСП

ДО МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Относно: Гарантиране на Лична помощ за деца /лица с увреждания.

Уважаеми господа, Ние Родителите на лица/деца с увреждания, близки и приятели, провокирани от липсата на воля за промяна в политиките насочени към хората с увреждания, ще заявим за пореден път, че настояваме за право на живот и след 18 г. С Бюджет 2017 г. беше прието диференциране на социалните плащания, според процент увреждане на децата, но пълнолетните лица отново бяха забравени от властта.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени .В Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява. Поради липса на официална статистика за броя на децата/лицата с двигателни, умствени или други увреждания у нас, липсва и адекватна социална политика, която да задоволи потребностите им. В тази връзка, ние настояваме:

1.Спешно да се изготви подробен и изчерпателен електронен регистър на децата/лица с увреждания, по заболявания. За същия да бъде осигурена възможност за достъп през интернет при спазване на Закона за защита на личните данни. Уважаеми господа, От 2006 г.,България е страна по Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания. Чл.19 от същата гласи: Независим живот и включване в общността. Държавите –страни по настоящата конвенция,признават правата на всички хора с увреждания да живеят в общността с възможности за избор, каквито имат всички останали хора и предприемат ефективни и подходящи мерки, така че хората с увреждания да бъдат подпомогнати за пълноценно упражняване на това тяхно право и за пълното им включване и участие в общността, включително чрез осигуряване на : б/ достъп за хората с увреждания до набор от услуги в дома, в социални заведения и услуги за подкрепа в общността , в това число и достъп до лична помощ, каквато е необходима за подкрепа на ежедневието и участие в живота на общността, за да се избегне тяхната изолация и сегрегация;

Изискваме:

1.Хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за Лична помощ от републиканския бюджет, в размер не по-малък от две минимални работни заплати.

2.Право на лична помощ да имат лица и деца със затруднения в ежедневното си обслужване, обучение и включване в обществения живот , причинени от наличието на увреждане преди пенсионна възраст.

3. Достъпът до лична помощ да се основава само и единствено на индивидуалните потребности на детето/лицето с увреждане.

4.Средствата за Лична помощ да се отпускат след анализ на потребностите и определяне на нужда от придружител от отговорните институции/ТЕЛК,НЕЛК, лекуващ лекар.

5. Лицата и родителите на деца с увреждания да управляват сами личната си помощ. Ние родителите на лица/деца с увреждания,

Настояваме:

6. Ускоряване на въвеждането на електронна здравна карта, която ще дава най-ясна представа за здравословното състояние на пациента.

7.Преразглеждане на Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността, включително сроковете на инвалидизиране като се даде възможност за определяне на пожизнен срок за заболявания и състояния при които не се очаква подобрение, изключване от наредбата на състояния които реално не водят до инвалидизиране и завишаване на процентите при сериозни заболявания и тежки увреждания. Недопустимо е хората с увреждания, всяка година да се молят за правото си на достоен живот, разчитайки на програми и проекти писани от чиновници, незапознати с нуждите и потребностите им. Липсата на регистър и статистика за броя на лицата с увреждания прави неефективни и безполезни всички действащи политики.

Повече информация можете да видите на страницата на протеста във фейсбук.

 

Не чукайте на дърво, не си плюйте в пазвата и не казвайте: Да пази Господ.

Господ "не пази", това може да се случи на всеки от нас. И животът продължава.

Елате, споделете, подкрепете. Не от съжаление или безсилен гняв.

А защото сме общество, което се грижи за децата си.

 

Снимката е от фейсбук страницата на протестното събитие.

Последно променена в Четвъртък, 27 Април 2017 13:40

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам