Безплатен мониторинг на недоносени бебета и деца с увреждания в болница „Шейново“

Здравното заведение стартира проект за подпомагане на недоносени деца и деца с увреждания и техните родители, с осигуряване на безплатен тригодишен мониторинг на семействата. Проектът е съвместна инициатива с българо-немската фондация „Приятели 2006“. Финансирането е осигурено от Диаконията на град Франкфурт.

Инициативата включва медицински грижи за новороденото и обучение на родителите, оказване на помощ за емоционалното адаптиране на близките към новата ситуация в живота им.


Раждането преди термин е причина за различни по тежест здравословни проблеми, които могат да се проявят при детето. Някои от тях се установяват още в болницата, но други се проявяват с времето. Затова е особено необходимо да се проследява развитието на недоносените деца и децата с увреждания в по-продължителен период. Последващите специализирани грижи и наблюдението в домашна среда дават възможност всяко отклонение в здравословното състояние на детето да бъде установено много по-рано и семейството да бъде насочено към нужния специалист. Това намалява риска от трайно увреждане и забавяне на развитието му.

 

"Семействата, които изразят желание да се включат в проекта, ще могат да направят това още в болницата. Те ще имат възможност да установят контакт с акушерката и социалния работник, които ще им оказват наблюдение и подкрепа в продължение на три години. При това напълно безплатно“ – сподели д-р Велев, директор на болницата.

"Родителите ще бъдат обучени в полагането на специфични грижи за детето, ще им бъде оказана психологическа подкрепа, за да преодолеят стреса и да бъдат полезни за децата си. Много от тези  новородени имат нужди, на които трябва да могат да откликнат. Това е вид домашен патронаж и нуждата от него е предизвикана от факта, че повечето лични лекари не са педиатри и нямат необходимата подготовка.

Това, което предстои да направим, е да осигурим обучението на специалистите, които ще работят по този проект. В средата на юни пет акушерки ще заминат на обучение в Германия и веднага след това стартираме реално проекта. За момента финансирането е от немска страна и наблюдението ще бъде изцяло безплатно. Ние, разбира се, ще търсим собствено финансиране, за да гарантираме реализацията на проекта. Защото на акушерките, които ще правят тези посещения, трябва да се осигури заплащане. Има огромен интерес сред тях. Това е много хубаво, защото е възможност да повишат квалификацията и заплащането си. Да контактуваш с едно дете, да виждаш как израства под грижите ти, това е безценно.

С изписването на недоносените бебета ние губим контакта с тях. Нямаме информация за това какви усложнения се случват. Да, ние ги проследяваме чисто медицински – с всички необходими изследвания и прегледи, продиктувани от състоянието им. Но в случая, става дума за домашни посещения в дългосрочен аспект, което е облекчение и за родителите и за детето.

Миналата година при нас се родиха около 130 недоносени деца. Около 7 % са недоносените бебета годишно, за страната. Защо таргетираме върху недоносените бебета? Защото перинаталната детска смъртност, която в Западна Европа постоянно намалява, у нас като показатели се запазва сравнително висока. Според мен, този застой се дължи на това, че начинът, по който ние прилагаме неонатологичната помощ, вече се е изчерпал. Трябва да се насочим към групите, които имат голям дял в перинаталната детска смъртност. 70 % от причините за смърт се дължат на недоносеност. Ако ние подобрим грижата за недоносените и повишим шансовете им за  оцеляване, ще можем да намалим перинаталната детска смъртност. Но това може да стане, ако се изградят центрове, в които майките, с риск от преждевременно раждане, идват при нас за проследяване, за да можем по-добре да се грижим за недоносените им бебета впоследствие. Това трябва да стане с национална политика по проблема.“

Последно променена в Сряда, 26 Април 2017 10:01
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Кучешки истории

Кучешки истории

05 Окт, 2019 Любимци

С тийнейджъри на заколение

С тийнейджъри на заколение

29 Сеп, 2019 Забавно

В предишния живот съм бил генерал

В предишния живот съм бил генерал

21 Окт, 2019 Татко Калоян

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам