Деца свирят за деца

На 9 октомври млади музиканти ще подкрепят с изкуството си създаването на „Даун Синдром Център“

С безвъзмездното гостоприемство на НДК, Сдружението на родителите на деца със Синдром на Даун и Фондация „Консонанс” ще отбележат Международния месец за информираност на тема Синдром на Даун (СД) и ще поставят началото на реализирането на една голяма мечта – създаването на първия за България Даун Синдром център.

Необходимостта от създаване на центъра е продиктувана от многобройните сигнали на родители на новородени деца със СД, които търсят информация и място за ранна интервенция; нуждата от припознато място, където да общуват, спортуват и играят;  голямата изолация на младежите с тази диагноза и желанието им за социални контакти, място, където да се обучават и забавляват и да се чувстват полезни.

През последните години, с приемането на новите законови разпоредби относно децата със специфични проблеми и развитие, децата със СД намират все по-лесно място в масовите детски градини и училища, но въпреки това проблемите пред родителите им са огромни. Повечето деца се справят в детската градина и началното училище и разликата с техните връстници не е особено забележима - те са интегрирани. Проблемът възниква в по-горните класове, където натоварването е много по-голямо, а съучениците им се обособяват в групи. Така започва разделението и ако децата със Синдром на Даун нямат приятели, възникват поведенчески проблеми. Затова създаването на гостоприемно място, където ще могат да играят и споделят време с приятели, става все по-важно за тяхното бъдещо развитие и интеграцията им.

В концерта ще участват талантливите деца от Фондация "Консонанс" Петър Дюлгеров (пиано), Георги Василев (пиано), Теодора Маркова (пиано), Теодора Занева (пиано), Лазар Мицов (кларинет) и Мариан Минчев (акордеон), които ще представят любими класически произведения. В програмата ще прозвучат творби за соло пиано, пиано 4 и 8 ръце, кларинет и пиано, както и импровизации на акордеон. Специална подкрепа ще окажат и Белослава, Михаела Филева и Вензи, както и малките певци от вокална група "Смехоранчета".

Кога и къде

9-и октомври, от 19:00 ч. до 20:30 ч. НДК, зала „Люмиер“

За организаторите

Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун е нестопанска организация, основана през 2009 г., която има за цел да работи за социалната интеграция и личностната реализация на хората, в частност на децата и юношите със Синдром на Даун - най-често срещаната генетична аномалия. Това състояние се дължи на една допълнителна хромозома в 21-та хромозомна двойка. Хората с този синдром имат в кариотипа си 47 хромозоми вместо 46, както всички останали. На всеки 700 родени деца, едно е със синдрома, като тази честота е еднаква във всички страни, всички раси и всички социални групи. Годишно в България се раждат около 100 деца с генетичната аномалия.

Фондация "Консонанс" е създадена през 2014 година и чрез организиране на концерти, майсторски класове, уъркшопове, семинари и други събития, подкрепя млади български музиканти, лауреати на национални и международни конкурси в областта на класическата музика и им дава възможност за развитие и срещи с утвърдени музиканти на световно равнище.

Повече подробности за събитието, ще откриете тук.


Препоръчваме ви още:

Усмихнато различни

Какво може Микаела

Случват се удивителни неща!

Последно променена в Сряда, 03 Октомври 2018 16:40
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Не го оставяйте само...

Не го оставяйте само...

15 Юли, 2019 Деца

Чудни бебешки сюжети

Чудни бебешки сюжети

14 Юли, 2019 Хоби

Едно въже за снахата, моля!

Едно въже за снахата, моля!

13 Юли, 2019 Отношения

Стига присъди!

Стига присъди!

13 Юли, 2019 Отношения

Ваканция за три гроша

Ваканция за три гроша

10 Юли, 2019 Развлечения

Летни тела

Летни тела

10 Юли, 2019 Общество

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам