logomamaninjashop

Какво ще четем у дома тази есен

Автор: Мария Пеева

Тази сутрин се поглезих с една приятна разходка по Витошка и с купчинка хубави книги - някои за мен, а други - за домочадието. Обещах да споделя с вас какво съм си подготвила да чета тази есен, както и подборът ми за децата. Надявам се да намерите нещо, което да допадне и на вас. И непременно се разходете до Алеята на книгата, ако сте в София тези дни :) Дори и нищо да не харесате от списъка ми, там със сигурност ще намерите вашата книга, и то с намаление. 


alea9

Преди да започна със списъка, ми се иска да отдам кредит на моя 10-годишен Коко, който направи чудесните и много арт снимки на книгите изцяло по собствена идея. Може би се чувстваше малко гузен, че предпочете да си остане вкъщи вместо да дойде с мен на Алеята. Но до неделя има време, ако размисли, ще го заведа. Коко, благодаря за снимките, прекрасни са. Надявам се и книжката, която ти купих, да ти хареса. Но тя не е тази, която виждате отдолу. Ю Несбьо не ми се струва подходящ за 10-годишни, но за любителите на кървави трилъри (като мен), е прекрасно четиво. И не ми омръзва този автор. В тази книга обаче героят не е добре познатият ни Хари Хуле, а Улав - наемен убиец. Да видим дали ще ме грабне като останалите му криминалета. На снимката виждате още и малко чорапче от Коко, който се качи на стола, за да снима "от перспектива", като истински фотограф :)))) Толкова се смях, че реших да не го режа.

alea8

"Живата теорема" избрах за нашия тийнейджър, който мечтае да стане инженер и да работи в НАСА. Авторът Седрик Вилани е един от най-великите математици на нашето съвремие. Някои го сравняват с Джон Наш (Помните ли "Красив ум"?). Мисля, че книгата ще допадне на всички, които обичат математиката и автобиографичните романи. За снимката Коко използва старата си тетрадка по математика. Е, задачите са доста по-лесни, но поне почеркът и задраскването са досущ като на математически гений.

alea5

Още два трилъра за самотните есенни вечери, докато моите момчета гледат безкрайните си футболни мачове. Тези са по-"семейни" като тематика, не толкова кървави и зловещи като Несбьо. "Съпругата помежду ни" на Гриър Хендрикс и Сара Пеканен - история с любовен триъгълник и "Перфектната майка"на Ейми Малой - история с отвлечено дете и майчинска група. Нямаше как да ги пропусна, особено след като ми ги препоръчаха приятелки, любители на този жанр.

41637556 1472337136202063 8979632251964751872 n

А на следващата снимка, която Коко е избрал да позиционира до спалнята ми, виждате една книга на Роуз Тримейн, чистокръвна англичанка, ректор на голям британски университет и автор на куп награждавани творби, която вместо да изследва дълбоките потайности на британската същност, е избрала да ни разкаже за живота на имигранта Лев. Може би заради моята съавторка Люси и нейната героиня Лора, а може би и заради някакви мои си нереализирани и дори неосъзнати копнежи, но книгите за адаптация на ново място и изобщо за търсене на място под слънцето много ме вълнуват. Впрочем, чели ли сте "А Бог се смее" на Мария Станкова? И тя никак не е за пропускане, макар да е много, много тъжна (по един особен, някак сух и дистанциран начин, който трогва дори по-дълбоко от сантименталната носталгия). 

41645132 516083298854575 1869813393838309376 n

Следващите две книжки са за Алекс, който напоследък се опитва да срича и има желание да чете сам. "Приказките за лека нощ" са предимно истории за животни, поучителни, красиво илюстрирани, класически народни приказки. "Кащанка" е един от любимите ми разкази на Чехов. Много се зарадвах, че го намирам в книжка с илюстрации, идеална за най-малките читатели. Впрочем, Коко е пропуснал да снима и още една чудна детска книжка на Алекс, може би защото я получи като подарък, а не е сред днешните ни покупки. Но тя заслужава вниманието ви, затова я добавям към есенния ни списък. "Копче за сън" на Валери Петров. Може би си я спомняте от нашето детство, може би дори сте я слушали на аудио-касета или сте гледали постановката. Е, сега може да я четете на детето си и да разглеждате заедно красивите илюстрации.

41658082 542727302823609 349879636638826496 n

"Гробищни истории" на Борис Акунин - преди няколко години незнайно защо пропуснах да си я взема, но сега я открих на суперцената от 5 лв. Има доста такива попадения на Алеята на книгите. Книга за "Тайната на отминалите времена" я нарича Акунин, а аз ще добавя, че малко хора могат да пишат мистично по толкова забавен начин.

alea3 ok

Следващата книга може би е най-важната, която си купих тази есен. За нея ще ви пиша повече, след като я прочета много, много задълбочено и внимателно. Знаете колко ме вълнува тази тема, след като родителите ми бяха диагностицирани с деменция. Така че за "Краят на Алцхаймер" ще си говорим допълнително.

alea

Ето и още един трилър, още една любима скандинавка - Камила Лекберг и последният й роман "Вещицата". Обърнете внимание на снимката, моля. Коко специално събра листата за "вещерски ефект". (Подозирам, че ще трябва да му платя за тази фотосесия). Иначе за самата книга - Камила Лекберг определено отдавна няма нужда от представяне у нас, не може да не сте прочели поне няколко от психотрилърите й, ако си падате по този жанр. Очаквам с нетърпение увлекателните сюжетни обрати, подвеждащите уловки и малките подсказки, които ме карат да се връщам назад отново и отново. Нямам търпение да прочета и какво се случва с писателката Ерика Фалк и нейният съпруг детектив Патрик Хедстрьом, мои стари любимци, наред с Хари Хуле, Валандер, Лисбер Саландер и Блумквист.

alea2 ok

Ерик-Еманюел Шмит - нямах търпение, защото ми я препоръчаха много горещо, и я започнах още докато си пиех кафето на една приятна сенчеста масичка на Витошка, задължителен финал на Алеята на книгите. Младият стажант-журналист Огюстен е надарен с грозна фигура и лишен от всякакъв чар, подритван от колеги, началници и всеки срещнат. И никой не подозира тайната му дарба да вижда отвъд лицата на хората около него. Докато не става свидетел на терористичен взрив в малкото белгийско градче. Дотам съм. Не мога да я оставя.

alea10

Открих и нов автор за Коко - Хелън Дънбар. Забелязвам, че напоследък се вторачва все повече в драматичните тийн истории. Затова реших да му предложа "Времето отвътре" - история за обичта и подкрепата между двама братя и за драматичните обрати в живота на едно хлапе. За него е и тази чудесна книга за млади творци "Как да станеш страхотен автор". Написана е забавно, с лесно приложими съвети и идеи и мисля, че ще му е доста полезна. 

 

alea6

41320165 1347598862040968 4582265904766648320 n

 Толкова от мен за тази есен. А ако посетите Алеята, първо прегледайте програмата, има срещи с български автори и всякакви интересни събития, които може да ви заинтригуват. И приятно четене!

alea11


Снимки: Коко Пеев


Препоръчваме ви още:

Книжки, които оживяват

Интересна игра с държави

Червената шапчица и Алекс

Последно променена в Вторник, 11 Септември 2018 19:06

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам