logomamaninjashop

Есенни книжни препоръки

Автор: Десислава Желева

Има нещо безкрайно вярно в твърдението, че есента е сезонът, в който желанието да си стоиш вкъщи и да четеш, удобно затворен в уюта на любимото си канапе, е по-голямо от всякога. Лятото е свършило, лудостта му също е отстъпила мястото си пред необходимостта от тишина и време, прекарано в друг свят. Да, чаят се запарва, облечена си в любимата си дълга жилетка и си готова да отдадеш цялото си внимание на четене. Отдавна си се зарекла да го направиш, но все не е оставало време. Или поне така си си мислила.

Книжните възможности са безкрайни – от любим роман, който си препрочитала безброй пъти, до съвсем нова книга за тормоза в училище, за която вярваш, че ще ти е искрено полезна. Ако си от онези, които (понякога) се доверяват на онлайн препоръки на непознати хора – чудесно. Ще ти препоръчам няколко книги от името на книжар и човек, който обича да прекарва часове с книга в ръка. И който искрено тъжи, когато това не може да се случи.

„Любимата формула на професора“, Йоко Огава
Cover Lyubimata formula na Profesora 400x609

Това е съвсем нов роман, който ти носи усещане за нещо хубаво, още с корицата и заглавието. Зачетеш ли се, първоначалното ти впечатление се затвърждава. Книгата е увлекателна и топла история за възрастен професор по математика, който след тежка катастрофа губи възможността си да запомня нови неща за повече от 80 минути. Можеш ли да си представиш? Той живее заедно с домашната си помощница и 10-годишния ѝ син, който е много запален по бейзбола. Математиката е очарователна част от техния живот и съм убедена, че и самият читател ще погледне на тази наука по различен начин, независимо какво е било отношението му към нея. Романът е написан семпло, красиво и елегантно. Той учи читателя си на търпение, толерантност и добрина. Колко е нужно на едно човешко същество, за да помогне на друго? Единствено желанието да го направи. Нищо повече.

Бонус: екранизацията на книгата е част от филмовия фестивал Cinelibri. Насладете се на „Любимата формула на професора“ и на голям екран.

„Земя на сенки“, Елизабет Костова
zemyanasenki3

Роман, който излезе на български език преди броени дни. Оригиналното му издание е на английски и се появи в България преди няколко месеца. Елизабет Костова е американка, омъжена за българин, която силно се интересува и вълнува от българска история и култура. „Земя на сенки“ е най-новият ѝ роман, който е и най-обвързаната ѝ с България книга досега.

Александра Бойд пътува за България с надеждата, че ще излекува душата си от мъката, причинена от загубата на брат й. На летището в София тя помага на възрастна двойка да се качи в такси. По погрешка обаче една от чантите остава у нея. А в чантата Александра намира дървена кутия, върху която е гравирано името Стоян Лазаров. Съдържанието се оказват неговите останки. Александра, разбира се, иска да върне урната на притежателите й, но по пътя си ще срещне доста непредвидени обстоятелства, обвити в странна мистерия. Жената ще открие историята на български музикант, чийто живот е бил разбит от потисничеството на комунистическия режим. В романа са преплетени и ретроспекции, разкриващи живота на Стоян Лазаров. Съвсем скоро се оказва, че тази мистерия е свързана с едни от най-мрачните моменти от историята на България и безопасното прибиране на Александра вкъщи ще е по-трудно и опасно, отколкото изглежда.

„Треска за лалета“, Дебора Могак
0269b6472db374229e072905ed72f33d

Обичам книги, които с лекота те пренасят векове назад и те потапят в атмосферата на време, в което няма как да стъпиш, освен ако не затвориш очи и не задействаш въображението си. „Треска за лалета“ е роман, който ще те изпрати в Амстердам от 17 век. Красиви рокли, прикрити взаимоотношения, богати и властни мъже, хитри и талантливи художници, жени, готови на всичко в името на любовта. Добре, де. Това прозвуча доста по-банално, отколкото ми се искаше. Художникът Яв Ван Лоос се влюбва в съпругата на богатия търговец Корнелис Сандвоорт, на чието семейство е нает да нарисува портрет. Но страстта му към красивата София се оказва споделена. София копнее за друг живот, а усещането, че е затворена в клетка, я смазва. Но безумната страст води до грешки, лъжи и опасности, които ще направят живота на всички по-стръмен, задъхан и объркан.

Бонус: „Треска за лалета“ може да гледате и на кино, в ролята на София е страхотната Алисия Викандер.

„Стъкленият замък“, Джанет Уолс
161709 ok

Книга, която нямаше тираж известно време, но отново може да бъде открита в книжарниците. Реална, автобиграфична и може би това я прави толкова силна и емоционална. Читателят винаги усеща, когато авторът е изживял това, за което пише, дори да не е изрично споменат автобиографичният елемент. Поне така си мисля.

Джанет е от семейство, което често е на път и не вярва в общоприетите рамки на обществото. Затова четирите деца с фамилия Уолс не посещават училище, не ходят на лекар, когато са болни и са отглеждани с идеята, че свободата е висша ценност. Липсата на постоянен покрив над главата – също. Това е начин да се научиш да се грижиш сам за себе си, да, но какво се случва, когато дойде неизбежната среща с живота от рамката, онзи, в който живее огромна част от човечеството? Начинът на живот на семейство Уолс им носи безброй неприятности, проблеми с властите, а лошото пиянство на бащата определено не прави нещата по-лесни. Как се живее така? Какво става, когато децата пораснат и започнат да осмислят самостоятелно и совобдно (както са учени) действията на майка си и баща си? Авторката не съди родителите си. Не осъжда и начина, по който са решили да я отгледат. Тя разказва честно и открито живота си и човек не може да се откъсне от него до последната страница.

Есента ще мине бързо и ей сега ще дойде време за слагането на коледната украса из къщи, търченето за подаръци, по-късите дни, по-студените вечери... Да си откраднем време за четене и да се капсулираме за малко. Нали звучи добре? Да, и аз така мисля.

12418981 10153768266476590 8759604289933163502 o

 

Десислава Желева балансира между работата в издателство Orange Books и в книжарници Orange Center. Обича да мисли, да пише и да говори за книги и се радва, че възможности за това се появяват под път и над път.

 

 Снимки: Виктор Диканчев и Пламен Хаджиколев

Препоръчваме ви още:

 

Ревюта

Защо обичам "Игра на тронове"? 

5 книги, които да обсъдим с тийнейджърите

Да изживееш този град



Последно променена в Вторник, 03 Октомври 2017 12:02

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам