logomamaninjashop
Мария Пеева

Мария Пеева

Главен редактор

Автор: Надя Брайт

Овен

Скъпи Овни, тази сряда Меркурий най-накрая ще излезе от Дева и вашия дом на служба и грижа за себе си и ще влезе във Везни и дома ви на партньорствата. Надявам се, че сте успели да подредите ежедневната си рутина, навиците си, пространствата около себе си и сега имате спокойствието до 22 октомври да погледнете към комуникацията, която е свързана с партньорствата ви. Лично или служебно - важно е да знаете, че Меркурий ще покровителства работата по отношение на заздравяване на сериозното обвързване, което сте създали. Ако всичко е протекло по вселенския план, след дългия период на влиянието в Дева, сега би следвало да знаете какво искате и да можете да адресирате нуждите си към отсрещната страна. Също, ще отбележа, че и изслушването на партньора и вникването в неговите нужди е важно, за да постигнете хармонични отношения. Но няма да пропусна да напомня, че вашето собствено удовлетворение не е цена, която да платите в името на спокойна връзка.

В неделя Венера ще излезе от знака на Лъв и ще влезе в този на Дева, като до 8 ноември ще бъде във вашия дом на грижата за себе си и навиците. Добре е да погледнем на това влияние през призмата на планетата, която го осъществява. Венера е изобилна, тя ни потиква към удоволствия, дори хедонизъм и гледа на живота през радостите, които той ни носи. В този контекст - опитайте се да се възползвате от периода и да организирате живота си така, че да имате възможност да изпитвате и радостта от него. Още един повод да обърнете внимание на нуждите и желанията си и да отворите пространство за тях. Успех, Овни!

Телец

Първо, скъпи Телци, ще трябва да се погрижите за себе си. Тази задача ви я дава Меркурий, който след много дълго пребиваване в знака на Дева, сега ще влезе в този на Везни и ще стои във вашия дом на навици и грижа за себе си до 22 октомври. Това е време, в което може да се пренастроите към есенно-зимен уелнес режим. Някаква грижа, която да ви подсили за идващите по-студени месеци, няма да е излишна. Вие си знаете от какво имате нужда (а ако не си знаете - дайте си време само за себе си, за да го разберете). Тъй като Меркурий повелява комуникацията и технологиите, сигурно ще ви се отрази добре, ако влезете в някаква общност, която споделя цели. Например, може да се запишете на групово спортно занимание или пък да влезете в група, в която се обменя информация за здравословен живот или да си изберете мобилно приложение, което да ви напътства. Възможностите са много, но целта е една - да се чувствате по-здрави и удовлетворени. Успех!

В неделя вашата повелителка Венера ще премести местообитанието си и от знака на Лъв, ще влезе в този на Дева и във вашия дом на слава, флиртове, забавления и гламур. До 8 ноември ще имате изключително добри аспекти да преживеете интересни и запомнящи се флиртове. А доста хора ще запомнят вашето присъствие на различни мероприятия (стига да отидете, разбира се). Венера е изобилна и привличаща и ако тя ви посипе с нейната харизма, безспорно имате шансове, както много да се забавлявате, така и да направите открояващо се впечатление. Съветът ми е през този месец да не си стоите вкъщи, а да излезете навън и да видите какво ще ви предложи животът…

Близнаци

Как сте, Близнаци? Както и да сте в момента, идвам да ви кажа, че ви предстоят доста забавни моменти в следващите близо три седмици. Вашият повелител Меркурий в сряда ще излезе от знака на Дева и ще влезе във Везни до 22 октомври. И нещо повече - планетата на комуникациите ще влезе във вашия дом на флиртове, забавления, гламур и слава. Това означава, че е най-добре да излезете от пределите на обичайните си местообитания и да се покажете пред света. Не за друго, а защото вероятно, ако се покажете, много ще се забавлявате. Както и е твърде възможно да получите неочаквани предложения. Дали предложенията ще са за работа или за нещо по… по-интимно, не мога да кажа. Но имате шансове и за двете. Определено общуването ви ще спорѝ, ако се отворите за по-лежерни контакти. А, доколкото ви познавам, това няма да е много трудно за вашия знак…

И, както ви говоря за излизане и разширяване на кръга от хора, с които общувате, така трябва да отбележа, че в неделя Венера ще влезе в Дева и във вашата зона на дома. Изглежда любовта ви ще минава през домашния уют поне до 8 ноември, докогато ще трае това влияние. Тоест - за да балансирате двете предстоящи астрологични събития за тази седмица е добре да отделите време да се срещате с хора, но и да покажете на избраника на сърцето си, че домът ви и уютните интимни вечери са запазени за него. Звучи малко натоварено, откъм организация, но аз знам, че ако има някой, който може да балансира тези две неща, без да се пренатовари, това са именно Близнаците. Насладете се на влиянието на планетите и вижте какво ще ви донесе.

Рак

Скъпи Раци, златният октомври дойде и вас ще ви обземе настроение, което е подходящо именно за този месец - спокойно, топло, уютно… Всъщност това настроение е винаги подходящо за нежната ви домошарска натура, дори и да не е октомври… Но все пак и планетите ще допринесат. В сряда Меркурий ще се премести от Дева във Везни и ще влезе във вашата зона на дома. До 22 октомври общуването ви ще върви най-много през активностите, които се въртят около дома ви - уютни вечери с приятели, задушевни разговори с роднини, романтични вечери в домашна обстановка и други подобни… Вдъхновението ви ще идва от дома и мога да кажа, че това положение съвсем, съвсем не ви е непознато :) Разбира се - благоприятни са и вложения от време и енергия в освежаване на пространствата, които обитавате.

В неделя пък Венера ще влезе в Дева и във вашия дом на груповите активности. Планетата на любовта и изобилието ще прекара времето си там чак до 8 ноември. През този един месец обърнете внимание на всичко, което се развива в близък радиус около вас - в квартала ви, сред приятелския кръг и сред роднините ви (ако имате късмета да имате голямо семейство). Точно в такива събития може да срещнете следващата добра възможност за развитие или пък да ви дойде идея за такава. А може да ви срещне и друг късмет, стига да имате очи да го видите и желание да го уловите. Успех!

Лъв

Ще правите едно от любимите си неща Лъвове, а именно - ще блестите! Тази сряда Меркурий ще излезе от знака на Дева и дома ви на финансова сигурност и ще влезе във Везни и вашия дом на групови и локални активности и на платонични връзки. До 22 октомври силата ви ще бъде в комуникация с групи хора около вас - колеги, съседи, хора, с които споделяте общи интереси, роднини, приятели и пр. Имате много добри влияния и за партита. В крайна сметка - да не подценяваме и този аспект от живота - кой не обича да празнува? Особено пък ако е Лъв и ако ще е център на внимание (Меркурий ще се погрижи да бъдете такъв). Накратко казано - забавлявайте се в следващия месец, хем ви се пише, хем ви е ред!

От своя страна Венера ще се премести от вашия знак в този на Дева и във вашия дом на парите. До 8 ноември ще сте под въздействието на изобилната, но в същото време щедра и дори склонна към разхищение планета. Добре е да имате предвид, че ще ви е по-трудно да балансирате между разумното харчене и желанието да се сдобивате с красиви вещи. За щастие поне това ще се развива в знака на Дева, така че уравнението няма да е с невъзможно решение. Ако ще харчите, правете го с мисъл, дали покупката може да възвърне някаква стойност в бъдеще. Така ще има повече характер на инвестиция, отколкото просто на даване на пари. Но пък и нека не подценяваме щастието, което заслужавате да си доставите и да не считаме, че ще е голям грях да си дадете малко лукс :)

Дева

Скъпи Деви, Меркурий най-накрая ще излезе от вашия знак и ще влезе в този на Дева. Това ще се случи в сряда и до 22 октомври ще имате възможност да се насладите на влиянието на вашият повелител и планета на комуникациите - Меркурий, в дома ви на парите и финансовата сигурност. Би трябвало в последните месеци да сте подредили доста аспекти от живота си, затова сега ще е като една черешка на тортата, да си подредите и парите. В периода на влиянието на Меркурий ще може да изкарвате пари през контактите си и комуникацията с тях. Възможно е и да получите някакво предложение за увеличаване на доходите. Прегледайте си профилите в социалните мрежи и преценете дали са достатъчно добри, за да ви потърсят и изберат хората, които могат да ви предложат професионално развитие. Не пропускайте и да запомните новите хора, с които се запознавате, някой от тях може да ви е много полезен в бъдеще.

В неделя Венера също ще смени своето местообитание, като от знака на Лъв тя ще се премести именно във вашия знак. До 8 ноември ще имате по-притегателна харизма от обичайното и ще можете да привличате както хора, така и успехи. Но тук има и малка уловка… Добре е да поработите над собственото си удовлетворение, съхраняване на енергията си и по-малко раздаване на другите. Дори обвързаните сред вас ще имат нужда от повече време само за себе си. Периодът е подходящ да се отървете от хора, които само взимат от вас или които взимат повече, отколкото дават. Също е добър за работа над самочувствието и активна почивка от несъществени тревоги.

Везни

Освен, че сме във вашия личен сезон и може да се каже, че времето е ваше, Вселената ще ви направи още един подарък, скъпи Везни. В сряда Меркурий ще се премести от знака на Дева във вашия знак и вие ще получите най-добрите шансове да развиете своята популярност. Популярността ви може да има различни измерения, разбира се… За някои от вас може да е важно да бъдат по-зачетени сред колегите и приносът им да стане по-видим, други може да искат да се популяризират в по-широк кръг, трети може да се занимават с някаква артистична дейност… При всички положения в периода до 22 октомври е много подходящо за следните дейности: да излъскате онлайн имиджа си, да си обновите профилите, да махнете компромисното съдържание; да стартирате свой блог/влог или друг канал в социални мрежи; да разказвате по-подробно за дейностите си; да създавате нови контакти.

В неделя Венера ще се премести с един знак по-близо до вас и ще влезе в Дева до 8 ноември. Планетата на любовта ще е във вашия дом на интроспекция и философски размисли. Честно казано - това е много ваша комбинация - да размишлявате и да мечтаете за любовта… Уловката тук е да внимавате да не заживеете твърде много в собствените си представи и да пропуснете това, което наистина се случва. Просто, докато сте под влияние на тази Венера и строите прекрасните розови кули в главата си, от време на време си поставяйте за цел да сравните с реалността и (ако желаете, разбира се) да съчетавате двете неща. Все пак любовта е и за преживяване, не само за лелеене. Естествено, не трябва да пропускам да кажа, че в този период ще имате късмет в любовта, така че наистина - ако нещо искате - действайте за него. Успех!

Скорпион

Тази седмица имам само добри новини и започвам с първата - креативността ви ще се задейства на максимум, скъпи Скорпиони! За това е отговорен Меркурий, който в сряда ще излезе от Дева и ще влезе във Везни и вашия дом на интроспекция и философски размисли. До 22 октомври планетата на комуникацията ще възбужда вашето въображение и ще ви помага да си рисувате картините там, където се виждат само няколко отправни точки. Трябва да отбележа, че напълно зависи от вас дали ще използвате въображението си, за да ви става по-добре или пък, за да задълбаете в сценарии, които ви натоварват. Ако питате мен - давайте напред и си нарисувайте розово настояще и бъдеще, вместо да се чудите, дали някой няма задни мисли и дори да си чертаете какви са. Действайте с увереност и свобода и ще се изненадате колко по-напред ще стигнете.

В неделя Венера ще се премести от Лъв в Дева и ще влезе във вашия дом на екипната работа и технологиите. Планетата на привличането и изобилието ще бъде в този ваш дом до 8 ноември. За разлика от предишното влияние, което усещахте там - на Меркурий и Дева, сега ще бъдете по-освободени и работата и общуването ви в този аспект, ще минават през забавлението и привличането на хората към вас. Наистина ключовата дума за добра съвместна работа и общуване с околните ще е забавление, а ключовата съставка ще е да им покажете повече от себе си и своята позитивна страна. Заслужавате това олекотяване в общуването, няма спор!

Стрелец

Как сте, Стрелци? Работите ли много? Меркурий ви дава жега вече два месеца, но сега ще ви даде малко да си отдъхнете. В сряда планетата на комуникацията ще влезе в знака на Везни, ще излезе от вашия дом на кариерата и ще се премести във вашия дом на екипни дейности и технологии. Повече общуване с околните, повече лекота и по-малко напрежение. Това ще е влиянието. Поне до 22 октомври, после ще видим. Бъдете отворени за възможности, които може да дойдат отдалеч, през каналите ви за общуване в социалните мрежи. Или пък за идеи от хората, с които работите, дори и идеите да ви се струват мъгляви и трудно осъществими. Далеч не казвам да приемате всяко предложение, разбира се. Казвам, че във всичко, което чувате и ви се предлага, може да има някакво зрънце интересна възможност, над която си струва да помислите.

В неделя пък Венера ще влезе в Дева и във вашия кариерен дом, но по-скоро това влияние може да го разглеждаме в аспекта на връзките и партньорствата ви. Това е дом на постижения и успехи, а Венера покровителства любовта. Като че ли е добре да погледнете по-сериозно на тази лична и любовна сфера от живота си и да прецените, дали няма да е добре, ако положите волеви усилия за развитие в някаква посока. Знам, че обичате нещата да се случват от само себе си. Всъщност, в доста голяма част от случаите това е и най-добрата стратегия. Въпросът е, че всяко нещо иска определени грижи, за да се развива и до 8 ноември, докогато ще продължи това влияние, ще е много добре да погледнете любовния си живот отблизо и да му дадете грижите и старанието, от което се нуждае.

Козирог

Уважаеми Козирози, в сряда Меркурий ще се премести в знака на Везни и вашия кариерен дом и ще ви даде възможност до 22 октомври да комуникирате точно каквото си поискате, свързано с кариерното ви развитие. Периодът е особено подходящ да продадете своите професионални идеи, каквото и да означава това за вас. Може да говорите за повишение, да презентирате нова идея или пък да промотирате свършеното дотук, да създадете нови и полезни контакти в работата си или някой да ви потърси с интересно предложение. За да може да се възползвате от силата на Меркурий в този аспект на живота си, ще трябва да вдигнете глава от ежедневните задачи и да оставите пространство за общуване. Приоритизирайте мисленето за по-голямата картина, защото въвличането в ежедневните детайли може да отнеме от енергията за свободно общуване и да изпуснете възможност да се представите в най-добрата светлина. Затова - действайте уверено и говорете свободно и успехите ще ви последват.

В неделя Венера също ще смени местоположението си. Планетата на любовта ще излезе от знака на Лъв и ще влезе в този на Дева, като ще стои там един месец - до 8 ноември. Нещо повече - планетата на любовта ще влияе на вашия дом на учене, пътуване и покоряване на нови хоризонти. Кажете „да” на флиртовете от разстояние, на възможностите за връзки от разстояние, както и на пътуванията в името на любовта. Обвързаните сред вас може да получат възможност да тестват връзката си като временно разделечат локациите си с партньора или пък да планират съвместни пътувания. За необвързаните шансовете могат да дебнат от най-неочаквани точки на планетата. Желая успех и се забавлявайте!

Водолей

Мили Водолеи, от сряда до 22 октомври се очаква съзнанието ви да се освободи и да погледнете напред и надалеч. Това ще се случи с преместването на Меркурий от Дева във Везни и във вашия дом на пътуване, учене и приключения. Тъй като Меркурий повелява и комуникацията, и технологиите, в този период вероятно телефонът ви ще сигнализира с много известия от хора, които живеят извън пределите на страната ви и предлагат най-различни възможности… От екскурзия с приятели, през онлайн обучение (а защо не и обучение на място в друга държава) до флирт или връзка от разстояние - всичко е възможно. Най-важното тук е да не си слагате сами лимит на възможностите и да не отхвърляте каквото и да е, само защото е далече. В наши дни разстоянията са лесно преодолими :)

В неделя пък планетата на любовта Венера ще излезе от вашия дом на връзките и партньорствата и ще влезе в дома ви на еротика, интимност и мистика, както и в знака на Дева. Имате един месец - до 8 ноември, в който ще можете по-спокойно да се отдадете на интимни забавления. Обвързаните сред вас може да се свържат по-силно с партньора си, споделяйки интимни фантазии, които досега не са разкрили. А за необвързаните именно сексуалното привличане ще е много важно, когато срещат потенциални партньори. Като цяло периодът ви е под знака на свързването и привличането на онова ниво, където има по-малко думи и повече усещания.

Риби

Скъпи Риби, готови ли сте интуицията ви да заработи още по-силно от обикновено? Всъщност вие винаги сте готови за това… Околните - по-рядко, но в крайна сметка - това си е техен въпрос. В сряда Меркурий ще се премести във Везни и във вашия дом на мистерии, тайни и еротика. До 22 октомври ще имате особено силно развити умения да чувате неизказаното и да долавяте дори това, което другите се опитват да скрият. Как ще ползвате тази супер сила зависи от вас… Някои Риби може да впрегнат обострения си нюх, за да постигнат определени свои цели. Други може да потърсят път към някой, който се е затворил за тях. Трети пък може да се впуснат в тайна комуникация или да бъдат привлечени към окултни практики. Внимавайте с последното, защото пътят между това да мислим, че виждаме нещо скрито и да си измисляме това, което виждаме, е доста кратък и хлъзгав.

В неделя Венера ще премести своето положение и от Лъв ще влезе в знака на Дева, както и във вашия дом на партньорства и връзки. Чак до 8 ноември ще имате късмета планетата на любовта и изобилието да благоприятства вашия дом на обвързването. Тези от вас, които имат партньор, може да се посветят на изчистване на въпросите, за които отговаря знака на Дева - ежедневни дейности, служба (например - кой подава данъчната декларация, кой се грижи за хладилника и пр.), честност и чистота в отношенията, здравословен баланс в тях. Необвързаните Риби имат много добри аспекти да срещнат сериозен партньор. За тази цел обаче трябва да поработите над изясняване какво наистина искате и какво давате. Желая успех и любов на всички!

Надя Брайт е радиоводещ, коуч, стендъп комедиант и водещ на обучения по комуникация, а с астрология се занимава за забавление. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Първата ѝ книга вече е налице и може да се поръча тук! И не, тя не е за астрология, макар че има и зодии в нея. 

Ако искате да ви разсмее, заповядайте на стендъп шоу на 11.09. —> https://www.facebook.com/events/149482024871388

Може да я слушате от понеделник до четвъртък от 17:00 до 20:00 в радиопредаването „Животът на фокус“ на честотите на радио Фокус или тук: https://www.focus-radio.net/

Генка Беломачева - сватбена агенция "Кадифе" написа тези съвети за бъдещите младоженци, които сами планират сватбата си. Надяваме се да са полезни.

1. Направете си общ план - преди да започнете с каквато и да подготовка и планиране, създайте една обща, но ясна идея за сватбата. Идeитe зa пpoвeждaнeтo нa eднa cвaтбa мoгaт дa бъдaт бeзбpoйни, a възмoжнocтитe зa ocъщecтвявaнeтo им ca мнoгo и paзнooбpaзни. Зa дa зaпoчнeтe пoдгoтoвĸaтa oбaчe ви e нyжнa oбщa „paмĸa“, ĸъм ĸoятo дa ce пpидъpжaтe – нeщo ĸaтo „cĸeлeт“, въpxy ĸoйтo дa изгpaдитe цялaтa opгaнизaция. Например, малка или голяма сватба искате? Сватба в сезона на сватбите или през другите месеци? Сватба в града или в околностите? Сватба на открито или сватба в класически ресторант? Програма, която да позволи на вас и гостите да се забавлявате или пренаситена програма с множество допълнителни акценти?

 2. Oпpeдeлете cвaтбeния бюджeт

Бюджeтът e cpeд пъpвитe нeщa в плaниpaнeтo нa cвaтбa, зaщoтo избopът нa мяcтo e в пpяĸa зaвиcимocт oт тoвa. Πpeди дa зaпoчнeтe дa дoгoвapятe pecтopaнт или xoтeл, тpябвa дa знaeтe c ĸoлĸo пapи paзпoлaгaтe. Caм пo ceбe cи cвaтбeния бюджeт ce дeли нa двe чacти: paзxoди, нecвъpзaни c пpaзнeнcтвoтo (poĸля, ĸocтюм, xaлĸи и т.н.) и paзxoди, cвъpзaни cъc caмoтo пpaзнeнcтвo. Bъв втopaтa чacт ca нaй-гoлeмитe paзxoди, cвъpзaни c пpoвeждaнeтo нa cвaтбaтa. Oбиĸнoвeнo, нaй-гoлямoтo пepo в бюджeтa ca paзxoдитe зa xpaнa и нaпитĸи нa гocтитe. Aĸo peшитe дa пoeмeтe paзxoдитe зa нacтaнявaнe нa гocтитe (или чacт oт тяx) в xoтeл, тoвa щe бъдe дpyгo гoлямo пepo. Ocтaнaлaтa чacт oт paзxoдитe зa пpaзнeнcтвoтo, e oбщaтa cyмa зa нaeмaнeтo нa вcичĸи ycлyги, ĸoитo ca нeизмeннa чacт oт вcяĸa cвaтбa – yĸpaca и дeĸopaция, мyзиĸaлнo oфopмлeниe, сватбена агенция, вoдeщи, aтpaĸции и т.н.

Трифон Паскалев 2

Фотограф: Трифон Паскалев

3. Hacтoявaйтe зa яcни дoгoвopĸи c pecтopaнтa. Pecтopaнтът e мяcтoтo, ĸъдeтo вaшeтo пpaзнeнcтвo пpoтичa в нaй-гoлямaтa cи чacт, в нeгo ca cъcpeдoтoчeни вpeмeвo нaй-гoлямa чacт oт pитyaлитe и aĸцeнтитe oт пpaзнeнcтвoтo. Зaтoвa e изĸлючитeлнo вaжнo дa знaeтe ĸaĸвo щe пoлyчитe в зaмянa. Запишете си предварително въпросите, които искате да обсъдите и си водете бележки по време на разговора, за да е ясно какво сте се договорили. 

4. Πoдxoждaйтe c внимание ĸъм пpoфecиoнaлиcтитe

Eднo oт вaжнитe качества зa тeзи, ĸoитo paбoтят в бpaншa, e ĸopeĸтнocттa и чecтнocттa cпpямo ĸлиeнтитe. Kopeĸтнocттa e ĸлючoвa, тъй ĸaтo paбoтaтa c paзлични пpoфecиoнaлиcти, ycлyги и пpoдyĸти e изĸлючитeлнo вaжнo зa ĸpaйния peзyлтaт. Tpябвa дa cтe нaяcнo, чe дoĸaзaлитe ce имeнa в cвaтбeния бpaнш нe ca oцeлeли дълги гoдини, ĸaтo нe ca cи въpшили paбoтaтa ĸaчecтвeнo. И в зaмянa нa cвoeтo вpeмe и тpyд e peднo дa пoлyчaвaт aдeĸвaтнo зaплaщaнe. Taĸa чe нe пoдцeнявaйтe paбoтaтa им и пoдxoдeтe c дoвepиe ĸъм cпocoбнocттa им дa cъздaвaт ĸpacиви cпoмeни.

5. He ce cтpaxyвaйтe дa пpeгoвapятe

Дocтaвчицитe нa cвaтбeни ycлyги имaт cвoитe oтпpaвни тoчĸи зa цeнaтa нa ycлyгaтa cи – влoжeнoтo вpeмe, пoлoжeния тpyд, пoлзвaнeтo нa eĸcпepтизaтa им, пoĸpивaнeтo нa paзxoдитe, ĸoитo имaт, ĸaĸтo и paзxoдитe зa eĸипa им. Koгaтo пoлyчитe oфepтa, винaги мoжeтe дa пpeгoвapятe и дa дoгoвopитe нeщaтa, тaĸa чe дa ca yдoвлeтвopявaщи и зa двeтe cтpaни. Taĸa чe cмeлo нaпpeд, дoгoвapяйтe ce! Πpocтo oбcъдeтe paзличнитe paзxoди и ycлyги пo тoчĸи, зa дa видитe дaли няĸъдe paзxoдитe нe мoгaт дa бъдaт oптимизиpaни. Aĸo няĸoй пpeдocтaвя ycлyгa или пpoдyĸт, ĸoитo нe ce впиcвaт в бюджeтa ви, нe e нyжнo дa гo нaeмaтe.

6. Πлaниpaйте cвaтбeнитe цepeмoнии и… лoгиcтиĸa

Mлaдoжeнцитe вce пo-чecтo избиpaт дa нaпpaвят cвaтбeнaтa цepeмoния нa мяcтo, paзличнo oт oбщинcĸaтa oбpeднa зaлa. Toвa им дaвa възмoжнocт дa плaниpaт и opгaнизиpaт цepeмoниятa пo нaчин, пo ĸoйтo жeлaят, ocигypявa им yниĸaлнocт, ĸoятo дa ce зaпeчaтa в cвaтбeнитe cнимĸи и видeoĸлипoвe и, нe нa пocлeднo мяcтo, cпecтявa пpидвижвaнeтo нa гocтитe дo зaлaтa и oт зaлaтa дo pecтopaнтa. Πocлeднoтo чecтo e cвъpзaнo c пpoблeми ĸaтo тpaфиĸ, пapĸиpaнe, зaĸъcнявaщи гocти и т.н. Heyдoбcтвaтa биxa ce yвeличили oщe пoвeчe, aĸo peшитe дa проведете и цъpĸoвен брак в cъщия дeн. Oбщинcĸaтa oбpeднa зaлa e yдaчeн избop в cлyчaитe, в ĸoитo млaдoжeнцитe нe пpeдвиждaт цъpĸoвнa вeнчaвĸa, нe им ce зaнимaвa c плaниpaнe нa изнeceн pитyaл и нe ги пpитecнявa фaĸтът, чe цepeмoниятa щe e cъщaтa ĸaтo нa пoвeчeтo двoйĸи oт гpaдa или paйoнa.

Bъв вceĸи cлyчaй, нaй-yдoбнo зa вac и зa гocтитe e дa нaпpaвитe cвaтбaтa нa eднo мяcтo. Aĸo вce пaĸ дъpжитe дa e нa oтдeлни мecтa, тo нeĸa ca нe пoвeчe oт двe. Πocтapaйтe ce дa ги пoдбepeтe близo eднo дo дpyгo или ocигypeтe тpaнcпopт зa вcичĸи гocти. Oбмиcлeтe въпpoca c пapĸиpaнeтo и мapшpyтa oт eднoтo мяcтo дo дpyгoтo. He ocтaяйтe тeзи нeщa нa cлyчaйнocттa. Ocтaвeтe дocтaтъчнo вpeмe зa пpидвижвaнeтo и нacтaнявaнeтo нa гocтитe в pecтopaнтa. Moжeтe дa изпoлзвaтe тoвa вpeмe зa фoтocecия.

Гого Кехайов 1

Фотограф: Гого Кехайов

7. Какво да бъде cвaтбeнoтo мeню и нaчините нa cepвиpaнe

Πoвeчeтo млaдoжeнци пpocтo избиpaт pecтopaнт, cлeд ĸoeтo пpиeмaт eдин oт пpeдлoжeнитe им няĸoлĸo вapиaнтa зa мeню и c тoвa въпpocът пpиĸлючвa. Caмo чe тaзи пpaĸтиĸa e в интepec нa pecтopaнтa. B интepec нa гocтитe e дa имaт избop мeждy paзлични яcтия, пpeдяcтия и caлaти; дa имa oпции зa xopa c paзличeн тип xpaнeнe. Bъв вaш интepec e дa ocигypитe нa гocтитe мaĸcимyм yдoвoлcтвиe зa пapитe, ĸoитo дaвaтe. B интepec нa xopaтa oт pecтopaнтa oбaчe e дa cвъpшaт минимyм paбoтa зa пapитe, ĸoитo дaвaтe. Mнoгo пo-лecнo зa тяx e дa нaпpaвят eднo яcтиe в гoлямo ĸoличecтвo, oтĸoлĸoтo дa пpeдлoжaт paзнooбpaзиe oт 5-6 paзлични яcтия. B дeйcтвитeлнocт имaтe пo-гoлям избop oт cтaндapтнитe ceт мeнютa, ĸoитo pecтopaнтът ви пpeдлaгa. Hитo cтe длъжни дa ги пpиeмaтe, нитo няĸoй ви cпиpa дa пopъчaтe ĸaĸвoтo peшитe. Xopaтa в pecтopaнтa щe нaпpaвят, ĸaĸвoтo им пopъчaтe, пpocтo тpябвa виe дa пoeмeтe инициaтивaтa. Moжeтe дa ocигypитe нa гocтитe cи мнoгo пo-гoлям избop oт paзнooбpaзни caлaти, opдьoвpи, яcтия, гapнитypи и дecepти, aĸo пopъчaтe дa бъдaт cepвиpaни нa бюфeт (блoĸ мaca) или нa плaтa пo мacитe зa гocти. Πo тoзи нaчин нe caмo щe дocтaвитe пo-гoлямo yдoвoлcтвиe нa пpиcъcтвaщитe, нo и oбщaтa cyмa, ĸoятo щe плaтитe нaĸpaя мoжe дa e пo-мaлĸa. Πpи тpaдициoннoтo cepвиpaнe нa eднaĸви пopции зa вceĸи, мнoгo гoлямa чacт oт xpaнaтa ocтaвa и ce изxвъpля. Πpи cepвиpaнeтo нa бюфeт въпpeĸи paзнooбpaзиeтo, xpaнaтa мoжe дa e мнoгo пo-мaлĸo ĸaтo ĸoличecтвo и пaĸ щe cтигнe и щe ocтaнe. Зacлyжaвa cи дa пpoyчитe внимaтeлнo тoзи въпpoc. A и вce пoвeчe pecтopaнти вeчe caми пpeдлaгaт ĸaĸтo ceт мeню, тaĸa и бюфeтнa фopмa нa cepвиpaнe. He зaбpaвяйтe, чe избopът нa xpaнa и нaчинът нa cepвиpaнeтo й oпpeдeля в извecтнa cтeпeн и xapaĸтepa и cтилa нa вaшaтa cвaтбa. C бoгaт избop нa вĸycни xpaни xopaтa биxa зaпoмнили пo-дoбpe вaшeтo пpaзнeнcтвo.

8. Обърнете внимание нa пpoгpaмaта зa cвaтбaтa

Cвaтбeнoтo пpaзнeнcтвo зaпoчвa c вaшeтo влизaнe в pecтopaнтa. Гocтитe ви пocpeщaт и зaпoчвa, тaĸa дa ce ĸaжe, ocнoвнaтa чacт oт cвaтбaтa, ĸoятo oбиĸнoвeнo пpoдължaвa oĸoлo 5 чaca. Toвa e и чacттa, oт ĸoятo щe ocтaнaт нaй-мнoгo cпoмeни y xopaтa, пpиcъcтвaщи нa cвaтбaтa. Дoбpoтo плaниpaнe нa тaзи чacт e зaдължитeлнo, aĸo иcĸaтe гocтитe ви дa пpeĸapaт дoбpe тeзи чacoвe и дa зaпoмнят cвaтбaтa ви c xyбaви eмoции. Tpябвa дoбpe дa пoмиcлитe c ĸaĸвo дa зaпълнитe цялoтo тoвa вpeмe и дa изгoтвитe пpoгpaмa, ĸoятo xeм дa нe e пpeĸaлeнo нaтoвapeнa, xeм дa нe пoзвoлявa нeлoвĸи пayзи, в ĸoитo нacтpoeниeтo дa cпaдa.

Бългapcĸитe oбичaи ĸaтo pитaнe нa мeнчe, paзчyпвaнe нa пoгaчa, зaxpaнвaнe нa млaдoжeнцитe oт cвeĸъpвaтa и дp. oбиĸнoвeнo ca oчaĸвaни oт гocтитe, зaдъpжaт внимaниeтo им и зaeмaт пpиличнa чacт oт вpeмeтo. Зaпaднитe cвaтбeни pитyaли ĸaтo xвъpлянe нa бyлчинcĸия бyĸeт, cвaлянe нa жapтиep, pязaнe нa тopтaтa и дp. ca пoпyляpни пo cъщaтa пpичинa. Paзбиpa ce, ĸaĸвo щe имa нa вaшaтa cвaтбa e въпpoc нa изцялo вaш избop. He cтe длъжни да вĸлючвaтe нищo, ĸoeтo нe жeлaeтe. Cвaтбaтa e нaпълнo възмoжнa и бeз тpaдициoннитe pитyaли. Opгaнизиpaлa cъм тaĸивa – caмo c пocpeщaнe нa млaдoжeнцитe, peч нa ĸyмa и paзpязвaнe нa тopтaтa.

Πpoгpaмaтa мoжe дa вĸлючвa нaй-paзлични дpyги aтpaĸции ĸaтo пoпyляpнитe в пocлeднитe гoдини игpи зa cвaтбa, зaбaвни oбeщaния и въпpocи ĸъм млaдoжeнцитe, шoy изнeнaди и дp. Paзбиpa ce, тpябвa дa пpeдвидитe и вpeмe, в ĸoeтo гocтитe дa мoгaт дa вoдят paзгoвopи и дa ce нacлaждaвaт нa xpaнaтa, ĸaĸтo и дa oтдeлитe нaй-гoлямaтa чacт oт вpeмeтo зa тaнци.

9. Помислете за визyaлнaта ĸoнцeпция и плaниpaнe нa дeĸopaциятa

Зa гoлямa чacт oт бyлĸитe eднo oт нaй-пpиятнитe нeщa e плaниpaнeтo нa цялocтнaтa визия нa cвaтбaтa – oт cвaтбeнитe poĸли, ĸocтюми и aĸcecoapи, пpeз бyлчинcĸия бyĸeт и цвeтятa, дo yĸpacaтa и дeĸopa в pecтopaнтa и мяcтoтo нa цepeмoниятa. Cлeд ĸaтo пpeминeтe пpeз пo-oбщитe въпpocи, cвъpзaни cъc cтилa нa cвaтбaтa – пo-лyĸcoзнa, пo-ĸлacичecĸa, пo-нeфopмaлнa и лeжepнa или пъĸ eĸcцeнтpичнa, идвa peд и нa дeтaйлитe: ĸaĸви цвeтoвe дa избepeтe зa ĸocтюми, цвeтя, yĸpaca, пoĸpивĸи, caлфeтĸи и дp. Cпиcъĸът мoжe дa e дълъг и зaвиcи изцялo oт вaшитe виждaния и oт ĸpeaтивнocттa нa xopaтa, нa ĸoитo cтe възлoжили зaдaчи, cвъpзaни c визyaлната концепция  – организатори, флopиcти и дeĸopaтopи и дp.

Симеон Симеонов 3фотограф: Симеон Симеонов

И накрая - с какво е полезен сватбеният агент?

 1. Спестявам ви време, нерви и пари преди сватбата - стpecът в пoдгoтoвĸaтa нa всяка cвaтбa идвa oт мнoжecтвoтo нeпpeдвидeни cпънĸи. Cлyчвaлo ce e фoтoгpaфът дa ce oтĸaжe в пocлeдния мoмeнт, управител на ресторанта да избяга с капарото, след като е записал три сватби в един ден, млaдoжeнцитe дa нe xapecaт дoгoвopeния oт poднини pecтopaнт, цялата програма да се обърка заради недобро планиране на сватбения ден от страна на младоженците или пъĸ дa зaвaли дъжд пpи cвaтбa нa oтĸpитo. Това  са реални истории от седемгодишния ми опит като сватбен агент. Ако нямате професионалист, на когото да разчитатете и които менажира и контролира цялото събитие,  ще трябва да се с справяте сами с всичко това.
 2. Решаваме проблеми, възникнали по време на сватбата. Често ce cлyчвa гpaдycът нa пpaзнeнcтвoтo дa cпaднe пopaди пpeĸъcвaния oт нaй-paзличeн xapaĸтep: eдин или дpyг oт pитyaлитe oтнeмa пoвeчe oт нeoбxoдимoтo вpeмe, изнeнaдa oт близъĸ ce пpoтoчвa, oт pecтopaнтa cepвиpaт нeщo пpeĸaлeнo ĸъcнo или пpeĸaлeнo paнo и мнoгo дpyги. Koгaтo ниe opгaнизиpaмe вaшaтa cвaтбa, плaниpaмe нeщaтa тaĸa, чe дa нe ce cтигa дo пoдoбни cитyaции. Koopдиниpaмe дeйcтвиятa нa yчacтницитe в пpaзнeнcтвoтo и xopaтa oт pecтopaнтa, a ĸoгaтo изниĸнe нeщo нeпpeдвидeнo, имaмe гpижaтa дa ce cпpaвим c нeгo.
 1. Винаги сме на разположение. Koгaтo пoeмeм opгaнизиpaнeтo нa вaшaтa cвaтбa, aз или чoвeĸ oт eĸипa ми щe бъдeм нa вaшe paзпoлoжeниe зa oбcъждaнe нa вcичĸи въпpocи, cвъpзaни c нeя. Bъв вceĸи мoмeнт щe cтe нaяcнo дoĸъдe e cтигнaлa пoдгoтoвĸaтa, ĸaĸвo пpeдcтoи, ĸaĸви ca peзepвнитe плaнoвe и т.н.
 1. 100% лoялнocт ĸъм възлoжитeлитe. B „Kaдифe“ paбoтим caмo в интepec нa млaдoжeнцитe. Hиe нe пpиeмaмe ĸoмиcиoни или зaплaщaнe oт дpyги лицa, зa дa пpeпopъчвaмe тexни ycлyги или пpoдyĸти, пoд ĸaĸвaтo и дa билo фopмa. Πpeпopъчвaмe caмo ycлyги и пpoдyĸти, ĸoитo cмe пoлзвaли и cмe ocтaнaли дoвoлни.
 1. Πлaниpaмe cвaтбaтa пo вaш вĸyc. Πpи opгaнизиpaнeтo нa cвaтбaтa ви, ниe peaлизиpaмe вaшитe идeи и нe нaлaгaмe cвoeтo виждaнe. Koгaтo пoиcĸaтe, гoтoви cмe дa пoмaгaмe c идeи, c възмoжни вapиaнти или дoпълнeния, нo в ниĸaĸъв cлyчaй нe ви oтнeмaмe yдoвoлcтвиeтo дa плaниpaтe cвaтбaтa cи пo вaш вĸyc.
 1. Имaмe гpижaтa зa вcичĸo. Peзepвaции, визyaлнa ĸoнцeпция, дoгoвapянe нa yчacтници и дocтaвчици – тoвa e мaлĸa чacт oт opгaнизaциятa. Hиe pъĸoвoдим пoдгoтoвĸaтa, paзpaбoтвaмe пpoгpaмaтa пo чacoвe и минyти и в мнoжecтвo cpeщи ypeждaмe нeйнaтa peaлизaция. Гpижим ce вceĸи дa бъдe нa мяcтoтo cи и дa изпълни зaдaчитe cи, cъздaвaмe гpaфиĸ и гo изпълнявaмe, нaпoмнямe ви зa вcичĸo – пaдeжи нa плaщaния, cpeщи, aнгaжимeнти и дp., дъpжим ви в тeчeниe и ви тъpcим, ĸoгaтo e нyжнo вaшeтo peшeниe. He e нyжнo дa ce тpeвoжитe, нaшa гpижa e дa cлeдим цeлия пpoцec.
 1. Единственият клиент за мен сте вие. Зaдaчa нa cвaтбeния aгeнт e дa пpeдвиди вcичĸи възмoжни pиcĸoвe и дa ви пoдcигypи cpeщy тяx, ĸaĸтo и дa дoгoвopи вcичĸo в дeтaйли, cлeд ĸoeтo дa cлeди зa изпълнeниeтo нa aнгaжимeнтитe. Toй нямa дa пoзвoли дa ocтaнeтe бeз pecтopaнт, зaщoтo yпpaвитeлят e изчeзнaл c пapитe oт ĸaпapoтo или зaщoтo coбcтвeниĸът мeждyвpeмeннo e пpoдaл pecтopaнтa. Toвa нe ca cцeнapии, a иcтинcĸи cлyчaи oт пocлeднитe няĸoлĸo гoдини. Ocвeн тoвa, дoĸaтo ocтaнaлитe xopa, ĸoитo нaeмaтe, мaлĸo или мнoгo paздyвaт бюджeтa ви, eдинcтвeнo cвaтбeният aгeнт имa интepec oт oбpaтнoтo – дa извлeчe мaĸcимaлeн peзyлтaт oт вcичĸи yчacтвaщи, бeз дa излизa oт paмĸитe нa вaшия бюджeт.

Снимките са предоставени от сватбена агенция "Кадифе". Заглавната снимка на статията е на фотографа Симеон Симеонов.

Моят опит: Джобните на Йоана

„Мамо, ще ми преведеш ли джобните за седмицата?“ е обичайното съобщение, което получавам още в петък от голямата ми дъщеря, студентка в Италия. Йоана получава джобните си седмично, защото сама пожела така. „По-лесно ми е да си разчета парите за седмица, отколкото за месец.“ Това е добро и осъзнато решение от нейна страна. Наистина е по-добре да останеш без пари в петък, когато очакваш превод в събота, отколкото да си похарчил всички пари за месеца още първата седмица и да ти остават 20 безпарични дни. Как все пак една 19-годишна, умна и амбициозна млада дама, дъщеря на финансист, все още не успява да се справи добре с управлението на парите?

Йоана беше на 14 години, когато замина да учи в пансион в чужбина. По нейно огромно желание, което с мъка на сърце удовлетворихме с баща й и, слава богу, беше само за една година, след която тя разбра, че това не е „нейното“ и се върна при нас. Но това беше и първият й опит да управлява самостоятелно пари. Започнахме да й изпращаме еднократно пари за месеца (преводите за чужбина бяха все още скъпи тогава, за да ги правим всеки ден или седмица). Всичко беше осигурено в училището и пансиона, а джобните й служеха да си купува закуски и други дребни неща. Йоана успя да направи всички възможни грешки още първите няколко месеца – изхарчи всичките си пари още през първия уикенд, следващия месец загуби част от парите си, даде назаем на приятел, който така и никога не й ги върна...
Когато се прибра обратно при нас, допуснахме обичайната грешка да преминем на режима „на моето дете всичко е осигурено и джобни вече не му трябват“. Така Йоана научи, че винаги, когато има нужда от пари, може да поиска и да получи. Разбрахме грешката си, когато беше вече на 16, започна да излиза с приятели по-често и исканията й надхвърлиха прага ни на търпимост. Така започнахме да експериментираме с джобни на седмична база, докато се съгласим за сумата, която е комфортна и за двете страни, което не мина без емоции и реплики от сорта на: „Защо сте такива скръндзи?!“, „Аз тези пари не ги копая в градината, а работя 12 часа/ден!“.

Уроците от Мария

С опит и грешки се учи трудно и бавно, а щеше да е вълшебно някой да ми беше дал формулата за финансово образование по-рано! На по-малката ни дъщеря започнахме да даваме дребни суми, още докато беше на 8. Знаете, че малките деца порастват винаги по-бързо, защото имат примера от големите каки и батковци. Мария обичаше да играе онлайн, а не всички игри са безплатни. Така, давайки пари за месеца на кака й в чужбина, започнахме да отделяме и на нея малък месечен бюджет, но често го забравяхме. Докато един ден не открих странна транзакция по кредитната си карта. Притесних се, че е измама и блокирах картата веднага, и по съвет на банкерката ми получих нова, с нов номер. Докато не се случи отново. Бях изумена, смятах, че съм толкова внимателна къде и за какво я ползвам. Обадих се отново притеснена на банкерката ми, която ми каза: „Рени, защо не провериш дали вкъщи някой не е ползвал картата?“. Прозвуча ми направо абсурдно, но все пак реших да поговоря с домашните. „Миме, ти ползвала ли си моята карта?“, запитах малката ми дъщеря, която пламна и отрече веднага. Настоях все пак, защото транзакцията беше от геймърски сайт. И Мария, с очи, пълни със сълзи, си призна: „Ами, мамо, ти забрави да ми дадеш джобните и нямах пари за игра, а ме беше срам да си ги поискам!“.

Мария ни даде голям урок – джобните работят само, когато се дават регулярно и постоянно. И когато разговаряш с детето и обсъждаш за какво харчи парите си, дали му стигат, за какво му стигат, докато тази тема не стане обичайна и нормална. Тя вече е на 13 и отдавна получава джобни за месеца, вече за излизане с приятели. От тях спестява, за да може да си купи нещо по-голямо, като маркови маратонки, които с баща й не спонсорираме. От една година на всяко тримесечие й доверяваме допълнителни джобни, с които самостоятелно си пазарува дрехи и обувки за сезона. Обсъждаме от какво има нужда, какъв е необходимият бюджет и поръчваме онлайн или отиваме до мола, за да си избере, а често го прави самостоятелно с приятелки или с кака си. Парите, които получава по празници или когато види дядовците си (за бабите и дядовците и как дават на внуците си пари за „добър ден” си заслужава да пишем отделно), събира също и тях харчи за „луксозни“ неща като маникюр, за които с баща й не плащаме. Все още разговаряме и обсъждаме предимствата да инвестира част от парите си, но предполагам и това е нещо, за което ще узрее. От 12-годишна Мария получава половината от джобните си пари в брой, другата половина – по дебитна карта, с която може и да пазарува онлайн. Електронните пари са голямо удобство – не могат да бъдат откраднати или загубени толкова лесно, както парите в брой, а може и без проблем да изпратите пари, когато детето пътува. Все пак аз лично бих дала електронни пари едва когато детето се научи да борави с „истински“. Защо? Много е просто. Замисляли ли сте се как харчите пари в брой или по карта? За мен да харча кеш е много „по-болезнено“, защото усещам парите, вадя ги от джоба или портмонето си. Така и децата е добре да добият усещане първо за парите като за нещо реално. А има съвсем истинска опасност, прекарвайки толкова много време във виртуалния свят, да приемат парите като нещо виртуално и измислено и да не разберат тяхната стойност. Почти всички банки вече предлагат карти за деца, сигурно и тази, която ползвате. Прегледайте условията, това е бъдещето все пак, но дайте в ръцете на детето си електронни пари едва когато се убедите, че може да борави добре с тях и разбира стойността им или поне 6-12 месеца, след като сте давали редовно джобни.

Финансово образование от ранна възраст: Историята на Божидар

С Божидар, нашия номер 3, започнахме още, когато беше на 4,5 години. Умееше да брои и обичаше да брои и сортира монети, като майка си; така се научи и да разпознава парите. Давахме му по 1 лев на ден, за да си купи нещо от магазина и ако е възможно да не са желирани бонбони, които не одобряваме. Година след това започнахме да му даваме парите за седмица – така осъзна, че това са много пари и ако не ги харчи всеки ден, ще може да събере, за да си купи лего, което тогава много обичаше, а и все още можеше да се намери лего конструктор за по-малко от 30 лв. Сега е на 7 години и все още получава 30 лв. в началото на всеки месец, за които ни напомня. Вече не харчи всичките веднага, а често си ги спестява – част от тях за самолет, защото иска да стане пилот и да кара собствен самолет, а друга част за играчка или нещо по-голямо. Тази година събира пари за самолетен билет за Малдивите, за него и кръстницата и приятелката ни Люси. „А за вас, останалите, ще пиша на Дядо Коледа да донесе билети!“, е направил вече план. Сигурна съм, че когато стане на 19 години, както голямата си кака, ще е много по-умел в управлението на парите. Не защото е по-умен от нея, а защото ще има много повече практика. А практиката прави майстора, нали?

Четири основни принципа за ефективни джобни пари

И ето ни на прага на новата учебна година. Какво по-добро време да дадете начало на финансовата грамотност на детето си и да започнете да практикувате с джобни пари! И ако информацията по темата ви е дошла много и се чувствате объркани как да започнете, ето като обобщение няколко прости правила:

 1. Определете целта, за която ще давате джобни – дали ще е за закуска в училище, игри, излизане с приятели или плащане на извънкласните занимания, а според нея и сумата, която ще давате на детето. Важно е джобните да са в рамките на семейния ви бюджет, а не да го утежняват.
 2. Започнете с дневни или седмични джобни, независимо колко голямо е детето. По-малко пари за по-кратък период се управляват по-лесно и постепенно, спрямо ритъма на научаване на детето, преминете на джобни за седмица или месец.
 3. Разговаряйте с детето – защо давате джобните, какво е бюджет, как искате то да стане успешен и финансово стабилен възрастен. Обсъждайте често в началото за какво харчи, къде са трудностите, празнувайте победите.
 4. Бъдете постоянни – не забравяйте като мен да давате джобни. Най-лесно ще е да помолите детето да ви напомня, но това не работи при всички деца, или да си изградите ритъм да давате всяка вечер, всяка неделя, всяко първо число на месеца. Можете дори да настроите телефона си да ви подсказва.

Най-важната грешка, която да избягвате

И за финал, може би най-важната грешка, която правим като родители, е да не позволяваме на децата да грешат и да понесат последствията от това. Нека сме наясно, в началото те ще направят всички възможни грешки – ще си изхарчат веднага парите за „глупости“, може да ги загубят, да им ги откраднат, да ги дадат завинаги назаем, да ги „стискат“ и да не ги харчат от страх, че ще останат без пари. Но е по-добре да направят тези грешки, докато са на 7 или 10 години, от колкото на 20, нали? Приемайте ги с усмивка, не наказвайте детето и не използвайте джобните за порицание. Просто дръжте на договорките и оставете детето да усети последиците от грешките си. Това значи, че ако е изхарчило всичките си пари накуп, което ще се случи многократно в началото, да не му се карате, а после да му дадете пак пари, защото ще умре от глад горкото, а просто да го оставите само да се справи със ситуацията. Знам, не е лесно да стиснеш зъби и да оставиш детето без закуска в училище, но така е по-сигурно, че няма да се наложи да го спасявате от дългове, когато е на 30. Защото финансовите уроци ще си ги е научило още в началното училище в подкрепяща и безрискова семейна среда. Заслужава си да опитате!

Едно от най-важните неща, които можем да дадем на децата си, освен безусловната любов, е умението да управляват своите финанси. В този пътеводител съм споделила с вас не само теоретични насоки, но и реални примери от собствената си история. Нека не забравяме, че най-добрият начин да научим децата на финансова отговорност е чрез практика и пример. Така те ще станат не само отговорни, но и финансово независими възрастни. Започнете днес, не е никога твърде рано или твърде късно!  

Автор: Рени Миткова

Рени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми.

Заедно стартираме тематична поредица за една от безспорно много важните теми за всеки родител – как да възпитаме у децата си финансова грамотност и отговорност. 

Тази статия е продължение на Джобиите пари: Пътеводител за родители А за необходимостта от финансова грамотност можете да прочетете в статията на Рени - Как да направим децата си финансово успешни.

 

Автор: Надя Брайт

Овен

Мили Овни, приготвила съм ви чуден хороскоп! Има две предстоящи събития, и двете ще се случат в петък, като аз ще започна с това, което е с по-краткотраен ефект. Венера и Уран ще се „сблъскат” и е възможно да станете малко по-раздразнителни. И като казвам „малко по-” имам предвид, че може някой от околните ви много сериозно да си го получи. Разбира се - ако някой си заслужава да бъде „насолен” - няма да ви спирам да го правите (то може ли и Овен да се спре от това). Само ще ви обърна внимание, че спонтанните ви реакции може да са обострени от Уран и да забъркате по-голяма каша, отколкото ви се иска. Затова, ако някой ви подразни - запомнете го кой е и се разправяйте с него в началото на другата седмица, когато влиянието ще е отминало.

Най-добрата новина в хороскопа тази седмица е точно за вас, Овни! Ще имаме пълнолуние във вашия знак в петък! Не се бавете и чудете, а запретвайте ръкави и се хващайте да завършите започнатото в последните шест месеца, както и да оберете плодовете от положените старания дотук. За каквото и да става дума - пълнолунието ще работи за вас и ще ви помага да получите резултата от труда си. Независимо дали в личен или професионален план, или и в двата - дайте си време, в което да погледнете какво сте изработили дотук, да се самопотупате по рамото и да потърсите заслужена отплата за труда си. Както казах - без бавене и чудене, защото ако се активирате в първите две седмици след 29-ти, ще може да удължите ефекта до шест месеца напред. Успех, Овни!

Телец

Скъпи Телци, тази седмица хороскопът ви е много интересен… Има две събития, но и двете са важни и, което е любопитно, и двете ще се случат в петък. Започвам с това, което ще има по-краткотраен ефект. Венера и Уран ще се срещнат в неособено благоприятен ъгъл. Покровителката ви Венера е във вашата зона на дома и роднините, а пък планетата на революциите - Уран е точно във вашия знак. Значи, възможно е да имате някакви пререкания с близки и роднини. Или някой да ви нарани, без да влизате в пререкание. Най-откровено ще ви посъветвам за края на седмицата да развиете малко по-дебела кожа и да избягвате да се връзвате. Ако все пак нещо наистина ви докосне - опитайте се да говорите спокойно с другия човек и да се изясните. Може би не е искал да ви засегне наистина…

В петък се случва и още нещо важно - пълнолуние в Овен. Това пълнолуние ще освети вашия дом на прошка, приключване, лекуване и слагане на край. Интересното е, че е в знака на Овен, който пък слага началата и по-скоро има експлозивна, отколкото кротка и лекуваща енергия. В общи линии, за да може максимално добре да се възползвате от влиянието, обърнете фокуса към грижата за себе си и своя емоционален свят. Използвайте влиянието, за да прецените какво ще е по-добре да приключите вече и силата на Овена, за да бъдете категорични и да не се извинявате, че правите най-доброто за себе си. Заслужавате душевен мир, а той понякога идва след радикално разчистване. Действайте в първите две седмици и може да удължите ефекта до шест месеца напред.

Близнаци

Хубав е хороскопът за тази седмица, уважаеми Близнаци, просто всичко ще се случи в петък. Ще започна с по-краткотрайното влияние. Венера и Уран ще се срещнат в неособено приятен ъгъл . Планетата на любовта е във вашия дом на общуването, а тази на революциите в дома ви на несъзнаваното. Конфликтът между двете може да ви въведе в състояние на несигурност. Може да чувате едно, да мислите друго, да отговаряте трето и накрая да не знаете, дали има реален повод за притеснение от нещо или вие си го измисляте. Не бих ви посъветвала да пренебрегвате вътрешния си глас. Просто мисля, че е по-добре да не го следвате непосредствено в момента, в който се появи. Запомнете си мислите и чуденията и си ги изяснете след началото на седмицата, вероятно ще е полезно.

В петък, за щастие, ще имаме и пълнолуние в Овен. То ще освети вашия дом на груповите активности, общуването с широк кръг от хора, изявите пред публика и обществените такива. Пълнолунието е време да оберете плодовете на това, което сте свършили до момента в тази сфера. Първите две седмици след петък са подходящи да обявите пред широка публика някакво свое постижение, планове занапред или пък да съберете подкрепа за своя идея. Колкото повече и по-отворено комуникирате толкова повече ще привличате успеха.

Рак

Тази седмица всичко ще се случва в петък, скъпи Раци. Ще започна хороскопа ви с по-краткотрайното влияние. Венера и Уран ще имат лек конфликт и това може да повлияе на отношенията ви с колегите. Или да се изнервите за несъществени неща или да усетите, че някой от тях просто не е свестен. Със сигурност не пренебрегвайте инстинктите си, особено при толкова развита интуиция като вашата. Изчакайте обаче с действията до началото на другата седмица. Тогава на свежа глава ще прецените дали да се отървете напълно от енергиен вампир или да сложите по-леки граници с някого.

Още едно събитие има в същия ден - много силно и хубаво за вас. Ще имаме пълнолуние в Овен, което ще освети вашата зона на кариерата и професионалното развитие. Двете седмици след петък ще са времевия прозорец, в който ще привлечете най-добрите предложения за стъпка напред в кариерата си. Това, което сте правили в последните шест месеца ще даде плод сега. В зависимост от това с какво се занимавате, може да имате различен успех - някой да ви предложи работа, да купят идеята ви, да ви повишат, да станете по-популярни или нещо друго подобно. Но нека ви издам една тайна… Всичко това ще стане, ако активно потърсите вашата реализация. Не губете време, а го направете още в първите 14 дни след 29 септември и ще можете да удължите благотворния ефект от пълнолунието до шест месеца напред. Успех!

Лъв

Имам една много хубава новина и едно леко предупреждение, скъпи Лъвове. И двете астрологични събития тази седмица ще се случат в петък. Ще започна с предупреждението, което споменах, защото в крайна сметка ще е с по-краткотраен ефект. Венера, която е във вашия знак, ще се срещне в неблагоприятен ъгъл с Уран, който е в дома ви на професионалното развитие. Уран е планета на революциите и когато се среща накриво с друга планета, обикновено провокира конфликти. В този случай е възможно конфликтът да си е с вас самите. Внимавайте какво правите в работата си, за да не се окаже, че сами сте си попречили за нещо. Също - внимавайте и ако ви се приискат радикални промени в професионален план - не е сигурно дали идеята е добра или просто Уран ви потиква. В началото на другата седмица вече ще може да разсъждавате по-хладнокръвно, така че пазете вземането на решения за тогава.

В петък ще имаме и пълнолуние в Овен, което ще освети вашия дом на експанзия приключения, пътуване и учене. Какво да ви кажа - огнен с огнен знак се събирате под това силно влияние. Изведнъж ще ви се прииска да сменяте обстановка, да постигате нови неща, да знаете повече. Имайте предвид, че всичко това може да се случи по най-добрия начин, ако стъпите на изработеното си дотук. Защото пълнолунията всъщност са време на жътва на посятото в последните шест месеца. Тоест - ако сте мислили за някакво пътуване, учили сте, или сте си представяли как ще минете на друго ниво в работата си - групирайте си ресурсите и действайте. Избягвайте енергията на Овена, която се хвърля бързо в начинанието, пък после го мисли. Планирайте смело, но все пак планирайте и всичко ще може да се изпълни. Желая успех!

Дева

Доста е интересен вашият хороскоп тази седмица, скъпи Деви. Позволете ми да ви представя две събития, които заслужават внимание, като и двете ще се случат в петък. Ще започна с това, което ще има по-краткотраен ефект. Венера и Уран ще се срещнат в неособено благоприятен ъгъл. Едната планета е във вашия дом на несъзнаваното и себерефлексията, а другата - в разкриването и приключенията. Възможно е, ако сте невнимателни в дните около петък, да разкриете своя тайна или просто да кажете повече от необходимото. Поради това може би мъдрия избор за края на седмицата е да се обградите само с най-близките си или пък с хора, пред които не ви интересува толкова много какво ще кажете.

Другото събитие ще е по-силно - ще имаме пълнолуние в Овен. То ще бъде във вашия дом на интимност, тайни и еротика и, предвид знака, в който ще изгрее - ще бъде доста огнено. Как да се възползвате максимално от влиянието? Насочете се към промяна в позитивен аспект на интимния си живот и най-вече - промяна свързана с надграждане. Ако искате да разнообразите общуването с партньора си или да си намерите партньор, който да отговаря на вашите страсти и желания - бъдете активни още в първите две седмици след пълнолунието и предизвикайте промяната. Отдайте се на своите желания, без да ги потискате и пренебрегвате - позволете си да поставите страстта като приоритет.

Везни

Интересен хороскоп имате, Везни… За щастие - по-скоро е благоприятен :)

Започвам със събитието, което ще има по-краткотраен ефект. В петък Венера и Уран ще се „сблъскат” и е възможно тази среща да ви изкара малко от любимото ви състояние на баланс. Повелителката ви Венера е във вашия дом на платоничните връзки, а планетата на революциите - Уран, в зоната в на интимност и тайни. Значи в края на седмицата е възможно някакво преплитане на платонични и интимни връзки, от което може да се произведат и искри на напрежение. Не е фатално, просто е по-добре да подхождате с повишено внимание към това кой какво иска от вас и дали вие искате същото. След края на седмицата ще се размине влиянието и ще ви се проясни какво всъщност се случва и как е най-добре да реагирате.

В петък е другото събитие за седмицата, то е по-силно - ще имаме пълнолуние в Овен. Това пълнолуние ще освети вашия дом на партньорствата и, виж ти, колко интересно ще стане - много от вас ще трябва да се определят по отношение на партньорствата си. И по-точно ще трябва да определите дали това, което се е развивало през последните шест месеца в този аспект от живота ви, е достатъчно важно за вас, дали искате да го продължите и евентуално да минете на следващо - по-сериозно ниво. Като цяло периодът е подходящ за надграждане, така че - помислете си добре какво за вас е да преминете напред (защото може да означава много неща). Действайте в първите две седмици след 29 септември и така може да удължите добрите развития поне до шест месеца напред. С любовта (и обвързването) напред, Везни!

Скорпион

Надявам се, че сте добре, Скорпиони, защото идвам с новини, че ще бъдете още по-добре. Тази седмица има две събития, и двете са в петък и ще започна с това, което ще има по-краткотраен ефект.

Венера и Уран ще се срещнат. И тъй като едната планета е във вашия дом на партньорствата, а другата - в дома ви на професионалното развитие, възможно е балансът между двете да се наруши. Съветът ми е да не се подавате на усещания, че нещо трябва да бъде свършено на всяка цена и да прекалявате с натоварването. Уран е планета на революциите и точно тя е в кариерния ви дом. Което означава, че ако ви споходят мисли за радикални промени в края на седмицата, е по-мъдро да ги оставите да отлежат до началото на другата, когато Уран ще е разсеял влиянието си.

В петък ще имаме и пълнолуние в Овен, което ще освети вашия дом на грижа за себе си. Това е чудесно, защото ще ви даде възможност в следващите шест месеца да подобрите чувствително качеството си на живот. Добре е да се обърнете назад към последната година и да помислите какво сте искали да подобрите в навиците и организацията на дните си, както и за какво сте работили в тази насока. За повечето от вас предстоящият период е добър не просто, за да започнете диета или да тръгнете на фитнес, а да въведете устойчиво добри и балансирани навици. Действайте още в първите две седмици, след пълнолунието, за да удължите ефекта до половин година напред. Успех, Скорпиони!

Стрелец

Охоо… Какви хубави неща предстоят, скъпи Стрелци! Имаме две събития тази седмица, и двете ще се случат в петък. Ще започна с това, което ще има по-краткотраен ефект. Уран и Венера ще се срещнат в неособено благоприятен ъгъл. Докато планетата на любовта и изобилието е във вашия дом на приключения и пътуване, тази на революциите е в дома ви на навици, грижа за себе си и служба. Конфликтът между двете влияния може да доведе до сблъсък на ценности при вас, а от сблъсъка на ценности може да последва решение, че някой от обкръжението ви всъщност не трябва да е там. Не бих ви посъветвала да пренебрегвате чувствата и импулсите си, но ще отбележа, че Уран обича да ни потиква към радикални промени. Може би, в тази връзка, е по-добре да изчакате с решенията до началото на другата седмица, когато влиянието ще се е разсеяло.

Важното е, че в петък ще имаме и пълнолуние в Овен. И не само, че ще е в този огнен знак, а и ще е във вашия дом на флиртове, гламур, слава и романси. Или иначе казано - хубави и забавни развития ви очакват в следващите шест месеца, уважаеми. Ключът към добрите развития обаче ще е във ваши ръце, колкото и да е добро влиянието - няма да ви прати нищо даром. Първо - пожелайте си хубавите неща - дали те ще са свързани с романтика, с изяви пред публика или просто с възможност повече да му отпускате края - вие си знаете. Но добре е да знаете какво искате и да помислите как може да поемете по пътя на добрите развития. Тъй като е пълнолуние - ползвайте изработеното в последните шест месеца и надграждайте оттам. Не забравяйте, че трябва да действате още в първите две седмици, след пълнолунието, за да удължите добрите влияния до половин година напред. Забавлявайте се, Стрелци!

Козирог

Скъпи Козирози, тази седмица имаме две събития и вие сте единствената зодия, за която и двете ще са с положителен знак. Какво повече да искаме? И двете важни неща тази седмица се случват в петък, ще започна с това, което ще е с по-краткотрайното влияние.

Уран и Венера ще се „сблъскат”. Едната планета - тази на любовта и изобилието е във вашия дом на еротиката и тайните, а планетата революционер Уран е във вашия дом на флиртове и гламур. От срещата им в края на седмицата може да произтече развитие на някое ваше романтично увлечение. Необвързаните може да реализират (до пълна консумация) някой свой флирт, а обвързаните може да организират изненада на половинката си. Или пък да бъдат изненадани, знае ли човек… При всички положения - страстите ще бъдат в точка на кипене. Така че гледайте да не планирате уикенд в градската библиотека, примерно…

Другото събитие е пълнолуние в знака на Овен. То ще изгрее във вашата зона на дома и рода. Пълнолунието е силно влияние за подобрение и за обиране на плодовете от труда ни за последните шест месеца. За да го ползвате максимално добре, може да се фокусирате върху ценността на домашния уют за вас - какво ви носи, как да почерпите максимално от тази енергия и как да я балансирате по-добре с работата си. За да постигнете най-доброто от влиянието е нужно да се задействайте още първите две седмици, след пълнолунието, както и да осмислите какво сте изработили в тази насока от последната половин година насам.

Водолей

Скъпи Водолеи, отиват на добре нещата, няма как да е иначе… Тази седмица имаме две събития, и двете са в петък. Едното е дългосрочно и благоприятно, а другото е кратко и леко напрегнато. Ще започна с по-краткотрайното.

Вашият повелител Уран и Венера ще се „сблъскат” и това може да доведе до някакви противоречия в партньорството или дома ви. Планетата на любовта е във вашия дом на партньорствата, а тази на революциите - в зоната на дома ви. Уран обича да потиква към радикални решения, към стъпки за бърза промяна… Ако усетите някакъв порив да разклатите статуквото си в края на седмицата, добре е да го обмислите по-добре. Не казвам, че със сигурност ще е грешка да правите промени, казвам само, че в началото на следващата седмица Уран ще е отслабил влиянието си и ще може да разсъждавате по-трезво.

Другото събитие е пълнолуние в Овен, което ще освети вашия дом на приятелствата, братя, сестри, съседи и най-вече - на комуникацията. В следващите шест месеца ще имате възможност да развиете изработеното от вас в последната половин година, във всеки един аспект на живота ви. Важното е да помните две неща и да ги ползвате. Едното е, че ще просперирате, ако общувате с хората около вас и ги въвличате в идеите си и че пътят на успеха ви минава през съмишлениците. Запознавайте се и с нови хора, бъдете отворени към споделяне и научаване на нови неща от тях. Другото важно е, че за да катализирате добрите развития, трябва да се активирате още първите две седмици след петък.

Риби

Тази седмица имаме цели две астрологични събития, скъпи Риби, като и двете ще се случат точно в петък. Ще започна с това, което има по-краткотраен ефект. Венера ще се „сблъска” с Уран и вероятно ще ви направи по-чувствителни. Планетата на любовта ви е в дома на грижа за себе си, а тази на революциите - в този на общуването с другите. Значи околните може да конфронтират по някакъв начин вашето разбиране за комфорт и спокойствие. Моят съвет? Изобщо недейте да цепите басма на когото и да е. Ако можете - не ги взимайте нещата присърце, а ако все пак нещо ви дойде „вътрешно” - кажете на дразнителя да отиде някъде по-далеч от вас. Към началото на седмицата това влияние ще се е разсеяло.

Важното сега е да знаете, че на 29 септември ще имаме и пълнолуние в Овен, което ще освети вашия дом на парите и печалбите. Овен е силно действен знак, така че чудесно се съчетава с идеята за печелене на пари. Ще имате успех (или иначе казано - берекет) с изкарване на печалби от нещата, за които сте работили до момента. Може да продадете някоя своя идея или да увеличите приходите от сегашната си работа. Ключът е да повикате парите към себе си. Защото те ще искат да се озоват в джоба ви, но все пак вие трябва да сте активните, за да се осъществи тази обогатяваща среща. Започвайте с бизнес стратегиите още сега, успех!

Надя Брайт е радиоводещ, коуч, стендъп комедиант и водещ на обучения по комуникация, а с астрология се занимава за забавление. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Първата ѝ книга вече е налице и може да се поръча тук! И не, тя не е за астрология, макар че има и зодии в нея. 

Ако искате да ви разсмее, заповядайте на стендъп шоу на 11.09. —> https://www.facebook.com/events/149482024871388

Може да я слушате от понеделник до четвъртък от 17:00 до 20:00 в радиопредаването „Животът на фокус“ на честотите на радио Фокус или тук: https://www.focus-radio.net/

Автор: Надя Брайт

Овен

Вярванията ви ще бъдат поставени на известно изпитание тази седмица, скъпи Овни. Във вторник Слънцето се среща с Нептун, а в сряда - с Плутон и тези две срещи ще замъглят по някакъв начин виждането ви за истина и лъжа, правилно и погрешно. Може би ще се откажете от някои свои битки (да, дори и Овните от време на време може да се отказват от битки). А може и да се объркате и да останете в колебание. По-скоро бих ви препоръчала да не вземате окончателни решения до петък, когато влиянията ще отслабнат. И не се тревожете много, заради съмненията си - съмненията са нещо нормално и в някои случаи може да ни помогнат. Освен това бъдете комфортни, ако видите, че е по-добре да промените позицията си по даден въпрос - само глупаците не си променят мнението.

В петък ще влезем в сезона на Везни и Слънцето ще освети вашия дом на партньорствата. Това си е много добра новина, защото ви предстоят четири седмици на романтика и свързване с любимия човек. А ако в момента сте необвързани, определено бих ви препоръчала да се разходите на по-широк периметър, защото твърде вероятно е да срещнете някой, който ако не да е любовта на живота ви - поне ще бъде много приятен партньор за романтични предложения. Изобщо - обличайте си сатенените дрешки (все пак сме във Везни) и се отдавайте на романтика!

Телец

Преценката ви ще бъде подложена на тестове в предстоящата седмица, скъпи Телци. Това се дължи на срещите на слънцето с Нептун във вторник и Плутон в сряда. Спокойно, нищо страшно, само може би ще ви е трудно да отсъдите точно каква е реалността в някои ситуации, в които не виждате нищо. Като цяло е по-добре да не взимате съдбовни решения между вторник и петък, но истината е, че влиянията не са чак толкова силни, че ако обмисляте нещо отдавна, наистина да ви попречат. По-скоро могат да създадат пречки в бързите решения или в непозната обстановка. Но и това ще мине, както ви казах.

А в петък ще влезете в съвсем нов период, защото Слънцето се мести в знака на Везни и вашия дом на грижа за себе си, навици и служба. По принцип този дом е свързан с това да се въвеждат добри навици, да влизаме във форма, да спираме цигари и да почваме диета, например. Или пък да си подредим пространствата, в които работим и живеем. Всичко това е валидно, но е важно и да се има предвид знака, в който ще се намираме. Везните са знак на удоволствията, на философията, на моменти дори на хедонистичен начин на живот. Можете да съчетаете това с дома на грижата, като обърнете внимание на духовното си здраве - практики за изчистване на съзнанието, балансиране на енергията и др. И, също така, като си позволите някакви удоволствия, които ще ви накарат да се почувствате по-добре в кожата си.

Близнаци

Тази работна седмица ще ви поднесе малко предизвикателства, във връзка с фокуса ви на работното място, както и с балансът между работа и време с близките. Във вторник Слънцето се среща с Нептун, а в сряда - с Плутон и тези срещи ще предизвикат известни смущения в концентрацията ви, както и може да объркат малко плановете ви за желан ритъм на работа. Също - вероятно е близките ви да проявят желание за повече време с вас, а вие да не успеете да им го дадете, поради споменатите смущения от планетите. Важното е първо - да запазите спокойствие и да не се напрягате излишно - като има трудности - има. И второ - да приоритизирате и да приемете, че няма нищо осъдително, ако оставите част от задачите за края на тази или началото на другата седмица.

В петък тези влияния ще отшумят и в същия ден ще влезем в знака на Везни, като Слънцето ще огрее вашия дом на слава, флиртове, гламур и забавления. Откъдето и да го погледнеш - това си е точно вашия дом, а Везни е много хубав знак, който да бъде в него. В следващите четири седмици ще имате  благоприятни аспекти за изяви пред публика. И особено добри, ако изявите са свързани с демонстрация на вашите интелектуални качества. Комбинацията гламур + Везни означава, че ще ви влече луксът и в крайна сметка - нищо лошо няма да си угодите в някакви граници.

Рак

В средата на седмицата - вторник и сряда, ще има две последователни събития, които ще ви направят нуждата ви от близки хора и подкрепа малко по-осезаема. Във вторник Нептун ще се срещне със Слънцето, а в сряда - Плутон. И двете срещи е твърде вероятно да ви провокират да потърсите разбиране и изслушване от някой близък. Позволете си го, няма нищо лошо в показването на уязвимост. Особено, ако намерите правилния човек, на когото да споделите. Така ще спечелите поне две неща - подкрепа и възможност да изслушате собствените си мисли на глас… Знае ли човек? Току виж сте разбрали нещо важно.

В петък ще влезем в сезона на Везни за следващите две седмици и Слънцето ще влезе във вашата зона на дом и роднини. В общи линии - любимото ви за есенния сезон - уютни вечери с пухкави одеялца и вкусни изкушения. Разбира се, за много от вас периодът няма да е чак толкова целомъдрен и захаросан. Просто няма да ви влече към романтични срещи навън, а към уютни вечери с обекта на интереса ви у дома. Подходящо е за ремонти, реновиране, покупки за дома и уточняване на важни въпроси с хората, с които живеете. Везните са изтънчен, философски знак, така че е възможно да ви се изостри вкуса към по-скъпи покупки за дома. Помислете, дали не е добра идея, ако ще давате пари, да ги давате за нещо, което е и инвестиция - изкуство, мебел, която може да се препродаде на добра цена, антики, порцелан…

Лъв

Възможно е тази седмица да сте по-емоционални, скъпи Лъвове. Нищо лошо или страшно няма в това… Тъкмо и близките ви за малко ще почувстват, че могат да ви подкрепят в нещо. Във вторник Нептун ще се срещне със Слънцето, а в сряда - Плутон. Тези две срещи ще ви подействат на фината чувствителност и може би ще се трогвате по-лесно или ще бъдете по-сантиментални от обикновено. Не се опитвайте да се прикривате или потискате, едва ли ще спечелите много от това. По-добре потърсете някой близък и му споделете чувствата си. Длъжна съм да предупредя, че тази емоционалност може да се превъплъти в раздразнителност и заядливост при някои от вас, така че е добре да внимавате.

Към петък тези влияния отшумяват, а в самия петък Слънцето се мести във Везни и във вашия дом на платоничните връзки - приятели, съседи, братя и сестри и др.под. Това е чудесно, защото Везните, също като вас са много комуникативен знак. По всичко изглежда, че в следващите четири седмици ще имате доста наситен социален живот. Напомням само да на се разпилявате твърде много, за да ви остане енергия и за другите аспекти от живота ви. Тези от вас, които търсят подкрепа за някакво свое начинание, имат добри шансове да я намерят, докато сме в сезона на Везните. Успех!

Дева

Тази седмица не ви е много подходяща за преговори, уважаеми Деви. Или поне по време на работната такава. Във вторник Слънцето ще се срещне с Нептун, а в сряда - с Плутон и тези две срещи ще повлияят върху доверието ви към околните. Възможно да станете по-мнителни, както е възможно и да усетите мнителност към себе си. Независимо дали ще имате основание за тези съмнения или не, определено това не е добра атмосфера за постигане на съгласие или договаряне на нещо. Разбира се - не е изключено и да имате смущения и въпреки тях да успеете да се договорите. Но шансът да стане така ще е по-голям, ако имате предвид, че планетите ви влияят.

Към петък това се разчиства и в самия ден Слънцето ще излезе от вашия знак и ще влезе в този на Везни. В следващите четири седмици ще имате добри влияния във вашия дом на парите. Само ви предупреждавам, че знака Везни обича да харчи, така че може да имате и силно желание за харчене. Но извън това - периодът е подходящ за инвестиции в изкуство, скъпоценности и такъв род изделия. Също е добре да помислите за умножаване на доходите по някакъв начин, свързан с други хора (разбира се - не се предоверявайте, когато става дума за средства). Като цяло - финансовите въпроси трябва да са добре, просто не се подвеждайте по много лъскави и скъпи покупки.

Везни

Първо ще трябва да поработите малко над самарянските си качества, а после ще дойде Нова година, скъпи Везни!

Във вторник Нептун ще се срещне със Слънцето, а в сряда - с Плутон и тези две срещи ще ви поставят на едно леко изпитание. Вашият знак обича да помага, да взаимодейства с хората, работата в екип е вашата стихия. Възможно е обаче в предстоящите дни да се наложи да си направите справка с реалността - дали помагате или просто вършите работата на някого, вместо самия него? И ако е второто - доколко това е здравословно за вас, за общото ви дело и за самия човек? Хубаво е да мислите над тези въпроси основно, защото е излишно да пилеете енергията за чужди задължения. Бихте могли да я вложите в по-смислени неща, нали?

Новата година за вас ще дойде в петък, когато Слънцето ще се премести във вашия знак. Ако все още не сте - побързайте да оставите старото и ненужното зад гърба си, докато Слънцето е все още в Дева и вашия дом на приключване, лекуване и прошки. Защото от петък нататък ви предстоят четири седмици, в които смело да мечтаете, да поставяте начало на нови планове и да вярвате, че бъдещето крие за вас само най-добри развития. С оптимизъм и мотивация напред, Везни!

Скорпион

Тази седмица ще имате няколко дни, в които може да се оглеждате за най-подходящия момент, в който да блеснете под прожекторите, Скорпиони. Във вторник Нептун ще се срещне със Слънцето, а в сряда - Плутон и тези две срещи ще ви повлияят именно в такава посока. Бъдете внимателни какво се случва с вас и около вас, защото така няма да пропуснете правилния шанс да покажете най-доброто от себе си. Какви ще бъдат обстоятелствата и в каква насока ще се изявите, нямам идея. Знам само, че ще трябва да общувате с хората около вас, защото най-вероятно възможностите ще дойдат именно от такова общуване. Така, че - за тези от вас, които искат да се докажат в работата си или да направят впечатление на някого - седмицата е благоприятна. Успех!

В петък влизаме в сезона на Везни и Слънцето ще влезе във вашия последен дом от колелото - този на приключване, лекуване, философско осмисляне и прошка. Това е съвсем логичен ход на събитията, преди да настъпят рождените ви дни. Период за равносметки, за изчистване на старото и на това, което тежи и дори за духовна почивка. Ще е добре да си дадете малко покой на съзнанието, да преосмислите важните за вас неща и да „пуснете” маловажните далеч от обсега ви на нерви и подобни. Изобщо - с любов към себе си оставете старото и се подгответе след месец да посрещнете новото.

Стрелец

Тази седмица изкарва на дневен ред баланса на времето ви, скъпи Стрелци. И по-конкретно - баланса ви между времето, което отделяте на грижи за дома, времето за себе си и това, което отдавате на служебните си задължения. Във вторник Нептун ще се срещне със Слънцето, а в сряда - Плутон. В общи линии до петък и двете планети ще ви поставят на изпитания именно по отношение на приоритизирането. Бих искала отсега да ви кажа да не се напрягате излишно, защото историята не познава човек, който винаги правилно да балансира времето за себе си и семейството, с това за работа. Все пак - не позволявайте нито да ви обсебват, нито пък бъдете индеферентни към нуждите на любимите си хора. В крайна сметка как ще се справите зависи предимно от вас, но поне имайте предвид, че тези влияния са много краткотрайни и „и това ще мине”.

В петък влизаме в сезона на Везни и в следващите четири седмици Слънцето ще бъде във вашия дом на общуването с групи от хора, публичните изяви и приятелите. Комбинацията е много добра, защото Везните чудесно управляват този дом. За да получите максимума от добрия ефект, трябва да бъдете готови да изслушвате другите и да взаимодействайте с тях. Така те ще ви оценят и дори може да станат ваши съмишленици.

Козирог

По време на работната седмица важният въпрос пред вас ще бъде доверието в споделянето, Козирози. Това се дължи на две срещи на планети във вторник и сряда. Последователно Нептун ще се срещне със Слънцето, а след това и Плутон. Първото влияние ще е върху това вие да внимавате какво говорите и къде. Знаете - понякога ни се струва, че сме в среда на доверие, а после се оказва, че ни цитират тенденциозно. Или пък някой изглежда симпатичен, колкото да научи чувствителна информация за нас. Второто влияние ще е по отношение на доверието ви към това, което на вас ви казват. Може би ще ви се наложи да прецените, дали може да повярвате на някой в следващите дни. Тъй като шансовете преценката ви да е точна не са много големи, по-добре е, ако можете, да отложите гласуването на доверие за дните след петък, когато ефектът планетарните срещи е отшумял.

В петък влизаме в сезона на Везни и в следващите четири седмици Слънцето ще е във вашия дом на кариерното развитие. Това са чудесни новини за течи от вас, които имат професионални амбиции. Хубаво е да знаете, че Везните покровителстват екипната работа и взаимодействието с хората, така че това ще е пътят към вашия успех.

Водолей

Тази седмица по-скоро наблюдавайте и преценявайте, отколкото да се впускате в начинания или да правите договорки, уважаеми Водолеи. Във вторник Слънцето ще се срещне с Нептун, а в сряда с Плутон и тези две срещи ще ви повлияят по отношение на доверието към околните. От една страна - може да започнете да се съмнявате в нещата, които ви казват или да подозирате някакъв резервен план, зад изложените намерения. От друга страна - може съмненията ви да не са лишени от основание. Не ви гарантирам, че ви мамят, просто казвам, че ако е така - вероятно ще го усетите. Дните са подходящи за наблюдение, но не и за категорични изводи и действия. Все пак Нептун замъглява преценката. Най-добре трупайте впечатления и ако ще реагирате - правете го след петък.

В петък влизаме в сезона на Везни и във вашия дом на пътуване, приключения и учене. В следващите четири седмици имате благоприятни аспекти за разширяване на хоризонтите в пряк и преносен смисъл, във всички посоки, които Везните покровителстват. Романтика, работа в екип, философия, произведения на изкуството и това, което произлиза от тях, са полетата, в които да потърсите развитие. Или пък просто си организирайте романтично пътешествие до Италия - така ще сте съчетали цялото влияние на периода.

Риби

Скъпи Риби, тази седмица целият ви хороскоп е посветен на връзки и партньорства. Във вторник и сряда на дневен ред за вас ще е общуването с партньора. Най-вече това как да дадете пространство на любимия си човек, но и да говорите по темите, които ви вълнуват. Във вторник вашият управител Нептун ще се срещне със Слънцето и това ще постави въпроса за границите във връзката ви. По-скоро как да усетите, дали партньорът ви има нужда да го засипете с любов или да му дадете повече свобода. В сряда пък Плутон ще се срещне със Слънце и у вас може да възникне усещане, че не ви се казва всичко и любимият ви нещо премълчава. Не мога да ви гарантирам, че това усещане ще е измамно, но определено мога да кажа, че планетите ще го усилят повече от необходимото. Не изпадайте в параноя и не се сърдете, преди да имате истински повод. Изчакайте ден-два и ще ви просветне дали изобщо има нещо, за което не сте разбрали навреме или е било фалшива тревога.

В петък влизаме в сезона на Везни и в следващите четири седмици Слънцето ще бъде във вашия дом на интимност, еротика, тайни и мистика. Везните са изтънчен знак, така че съвсем спокойно може да се отдадете на, така да се каже, едно изобилие от интимност, еротика и мистика, до степен, граничеща с хедонизма. Не знам какво повече да кажа за предстоящите четири седмици освен да си отделите време, да не се претрупвате със социални ангажименти и да се отдадете на фантазиите си. Както и да си запазите някои неща в тайна, разбира се…

Надя Брайт е радиоводещ, коуч, стендъп комедиант и водещ на обучения по комуникация, а с астрология се занимава за забавление. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Първата ѝ книга вече е налице и може да се поръча тук! И не, тя не е за астрология, макар че има и зодии в нея. 

На 22 септември може да ви разсмее в шоуто „Queens of Standup” за повече информация - вижте тук  ->  https://www.facebook.com/events/951343962629613

Може да я слушате от понеделник до четвъртък от 17:00 до 20:00 в радиопредаването „Животът на фокус“ на честотите на радио Фокус или тук: https://www.focus-radio.net/

Част 1: Защо са важни?

Честита нова учебна година! Възможност за ново начало, съгласни ли сте? Защо да не дадем старта на финансовото образование за децата ни с един прост и ефективен инструмент – джобните пари.

Джобните пари: Лукс или необходимост?

„Моята дъщеря няма нужда от джобни. На нея всичко й е осигурено.“

Това ми каза баща на 13-годишна дама. „А тя излиза ли с приятели, ходи ли сама на кино?“, запитах. „Да, давам й, когато ми поиска.“ „А на теб някой дава ли ти пари винаги, когато си поискаш?“, засмях се аз, „защото на мен не“. Моят познат ме погледна първо объркано, а после също се засмя. Да, на това учим децата си, без сами да осъзнаваме – поискай и ще ти бъде дадено. Въпреки че уважавам много този библейски принцип, то в истинския живот той не винаги работи, особено когато става дума за пари. Замислете се, повечето от нас, възрастните, разполагаме с определена сума пари за определен период – месечна заплата или друг вид доходи, които получаваме регулярно и успяваме някакси да се справим и планираме в рамките на този бюджет. Колко по-добре ще е да научим на това умение децата си, докато са още в семейството и грешките са безрискови, нали? Аз бях на 19 години, вече студентка в друг град и тепърва се учех да се справям сама с парите, а грешките боляха. Когато си изхарчех парите, други нямаше, дори и да ми се искаше. Бяха 1996-97 г., за всички, които си спомнят този нелек период, и родителите ми нямаха финансовата възможност да ми изпращат винаги, когато имах нужда. Така че се научих да се справям с бюджет по трудния начин. Иска ми се да го спестим на децата си и когато пораснат, да са наистина готови за самостоятелен живот във финансова стабилност. Другият сценарий виждам всекидневно – млади хора, затънали до гуша в дългове. Тъжно е.

Мисли като майка, действай като финансов съветник

Ако има първа стъпка, която да направите за финансовата грамотност на децата си, то започнете с джобни пари. Никой не се е научил да управлява пари, без да разполага с пари, нали? Джобните са първият бюджет за децата ни - пари в определен размер, за определен период и с конкретна цел. Много са предимствата да започнете с точно този инструмент, но ако трябва да посоча петте най-важни, то това са:

 • Отговорност: децата се учат да бъдат отговорни за собствените си разходи и да правят избори в рамките на определен бюджет;
 • Планиране и поставяне на приоритети: развиват уменията си за планиране и учат как да приоритизират различни желания и нужди;
 • Подготовка за самостоятелен живот: научават практични уроци, които ще им бъдат полезни, когато станат финансово независими;
 • Укрепване на взаимоотношенията: обсъждането на финансови въпроси може да подобри комуникацията и доверието между родители и деца;
 • Учене от грешки: малките финансови грешки, които децата правят с джобните си, са безопасен начин да научат важни уроци без последствия в по-голям мащаб.

Децата, които знаят да управляват личните си пари, са много по-добре подготвени за успешен  и финансово независим живот, а примери за това има много. Ако и вие сте убедени в ползата от джобните, то нека разгледаме основните въпроси, които като родители често ни спират да опитаме.

Кога, за какво и в какъв размер?

Колкото по-рано започнем, толкова по-добре ще усвои детето ни това умение. Финансовите умения са както всички други като например четенето или свиренето на цигулка – колкото повече се упражняваме, толкова по-добри ставаме. Няма твърдо правило коя е правилната възраст за джобни. Някои родители започват, когато детето е на 2-3 години, други – когато стане ученик. Ако може вече да брои и проявява любопитство да пазарува с вас, то е знак, че е готово и за отговорността да има собствени пари.
Джобните имат определена цел, освен финансовата грамотност, и е добре да я коментирате с детето. Ето няколко идеи, които бихте могли да ползвате, дори и при днешните ни свръхзадоволени деца:

 • за храна в училище;
 • за покупка на игри;
 • за излизане с приятели – хапване, кино;
 • за да заплаща само допълнителни извънкласни занимания като уроци по математика или китара;
 • за да пазарува само своите дрехи/обувки, учебни пособия и т.н.

В какъв размер да са джобните пари зависи от семейния бюджет и от целта, за която ги давате. Бих предложила сумата да е пресметната така, че да е достатъчна за целта си и да остава мъничко отгоре, което детето да може да спести, за да го научим и на този урок, на който ще отделим специално внимание в следваща статия.

Предлагам ви няколко правила, които да ви улеснят в използването на инструмента джобни и да го направят по-ефективен:

 • Постоянство: ако искате да научите детето си да управлява бюджет, то е добре да му давате пари с определена ритмика – не тази седмица има, другата – забравих или нямам пари да ти дам;
 • Колкото по-малко е детето, толкова по-често е добре да давате джобните. За малките деца е подходящо да започнете с малка сума всеки ден, за да свикнат да се справят с нея.
 • Комуникация: говорете с децата за целта да получават джобни – да се научат да управляват собствени пари и бюджет, както и за какво по-специално им ги давате. Разговаряйте с тях често – как се справят, за какво са похарчили парите, обръщайте внимание на грешките, коментирайте за какво не искате да използват парите си. В нашето семейство например табу са близалките и бонбоните.
 • Оставете децата да грешат и да научат последствията от това – което значи, че когато детето похарчи парите си преждевременно и не заради целта, за която сте му ги дали, е добре да му откажете следващото плащане, докато не дойде уговорения момент за това.

Звучи просто, нали?

Опитайте и съм сигурна, че след години ще сте благодарни за усилията си да направите децата си самостоятелни и финансово успешни възрастни.

А ако темата за джобните ви е интересна, то гледайте епизод № 4 „Джобните“ от едноименния подкаст, в който разговарям с родители и деца за техния опит с джобните пари. И непременно ни пишете, ако имате още въпроси! Темата, с още примери за моите грешки и победи, както и повече идеи ще продължим в края на септември. А до тогава ви предизвиквам да поставите началото на финансовото образование на децата си. Правят го хиляди родители, вие също можете!

Автор: Рени Миткова

Рени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми.

Заедно стартираме тематична поредица за една от безспорно много важните теми за всеки родител – как да възпитаме у децата си финансова грамотност и отговорност.

Фондация “За Нашите Деца” стартира кампания “Най-голямото семейство за най-малките от нас”. Кампанията ще се проведе в рамките на един месец, като поставя фокус върху ранното детско развитие и значимостта на това децата да растат в сигурна и подкрепяща семейна среда. 

Вече повече от 30 години мисията на фондация "За Нашите Деца" е да създава среда, в която всяко дете да развива своя пълен потенциал, като екипът на организацията вярва, че това се случва само с грижата и любовта, която семейството може да даде. Фокусът на работата  са децата в ранна детска възраст от 0-7 г., както и техните родители - биологични, приемни, осиновители, близки и роднини. Фондацията обединява специалисти в ранното детско развитие – психолози, социални работници, кинезитерапевти, логопеди, рехабилитатори, специални педагози и други професионалисти, посветени на мисията да създадат подкрепяща среда за малките деца в България.   

За да реализира своята дейност и да подкрепя повече деца и семейства в риск, фондацията работи с местната власт и привлича различни институционални и  корпоративни партньори, както и активни гражани. Чрез своята кампания “Най-голямото семейство за най-малките от нас”, фондацията ни припомня, че цялото общество има роля в това децата да растат в среда, която насърчава тяхното развитие и позволява разгръщането на техния потенциал.

Част от семейството на “За Нашите Деца” са и редица популярни български лица, които през годините са подкрепяли организацията, както със своя талант, така и с включване в различни дейности и събития. Посланици на кампанията “Най-голямото семейство за най-малките от нас” са Орлин Павлов, Весела Бабинова, Владимир Зомбори и Христо Пъдев.

“Във фондацията са замесени хора, с които сме една кръвна група. Близки са до нас. Изповядваме едни и същи идеи и морал. Чувстваме се страхотно като част от най-голямото семейство.”, казват Весела Бабинова и Владимир Зомбори.

“Усетих фондация “За Нашите Деца” като една голяма любов. Като баща на две деца много ми се иска те да растат в свят с любов и повече емпатия.”, споделя Христо Пъдев.

 

“Станах част от семейството на фондацията преди повече от 10 години. Когато видиш тези деца и се докоснеш до тях си много тъжен и плачеш. В същото време осъзнаваш колко е отговорно и има смисъл.”, разказва Орлин Павлов.

В България днес близо 400 000 деца живеят в риск от бедност и социално изключване. Официалната статистика сочи, че 27 000 са децата с трайни увреждания, а колко са тези, които изпитват затруднение в развитието си или са с недиагностицирано увреждане - никой не знае. Близо 3 000 деца продължават да живеят в резидентни услуги, а в институционални домове са настанени над 200 деца, 105 от които са под 3 годинки.

Детството се случва само веднъж. Фондация “За Нашите Деца” вярва, че всяко детство трябва да бъде щастливо. Заедно с дарители и съмишленици специалистите на организацията променят живота на хиляди деца и техните семейства годишно. Всеки може да подкрепи каузата и да бъде добродетел чрез посочените възможности тук.

Семейството на фондацията, водено от мисията и отдадеността си, продължава да разгръща обхвата на дейностите си и да създава подкрепяща среда за малките деца в България. 

“Най-голямото семейство за най-малките от нас” се реализира с подкрепата на Нова Броудкастинг Груп, Българското национално радио, Българската национална телевизия, Bulgaria ONAir, Investor Media Group, Forbes, Българска телеграфна агенция, OFFNews, TrafficNews.bg, Лицата на града, Мама Нинджа, The Smarts, Shoot, Credo Bonum, Proface, Арлет Старс, Метрополитен ЕАД и Столична община.

Научете повече за кампанията тук: www.detebg.org/nai-goliamoto-semeistvo.

Автор: Надя Брайт

Овен

Как минават последните седмици от лятото, Овни? Имаше ли малко повече неконтролирани изкушения и трудно следване на ежедневния режим? Надявам се, че не, но ако все пак е имало - спокойно, и това приключва. В петък Меркурий, който се върти в Дева и вашия дом на навици и грижа за себе си, ще спре да се върти ретроградно най-накрая. Освен това в същия ваш дом и пак в Дева, ще имаме новолуние точно в петък. Тоест - петък е денят, в който да ви потръгне в цялата ви подредба на живота. Може да промените всичко в ежедневието си, което смятате, че ще допринесе за качеството ви на живот. Например - часа на ставане, организацията на хранене, приоритизирането на задачите, отказване на цигари, спортуване и др. Разбира се, за да ви помогне максимално новолунието трябва да имате предвид две неща. Първото е, че целите, които си поставяте трябва да бъдат наистина съобразени с вашите възможности и да въведете промените щадящо, с грижа за себе си и най-вече - с мотив да се почувствате по-добре, а не за да се накажете за нещо. И второто е, че ако се задействате в първите две седмици след петък, ще може да се радвате на подкрепа от Луната до шест месеца напред.

В неделя Венера и Юпитер ще се срещнат и малко ще ви завъртят главата, така че да сте склонни на рискове в любовта. Няма да ви спирам или насърчавам, вие си знаете. Само ще кажа, че между импулсивно, романтично предложение и хвърляне с главата надолу в нещо неясно, разликата е много тънка. Затова, ако не се подвеждате чак толкова по рисковия Юпитер, може би ще е по-добре. Но не се лишавайте от романтика, разбира се!

Телец

Скъпи Телци, предстои ви чудесно време, в което да разцъфнете като… Ами, като каквото си искате! Първо трябва да изчакате до петък, когато Меркурий, който е във вашия дом на слава, флиртове и гламур, ще спре да се върти ретроградно най-накрая. Както и в същия ден да изгрее новолунието в Дева и отново в този ваш дом. И „Ех, тогава… Предвиждам такъв живот, че само си викам Дано!”. С отсъствие на ретрограден Меркурий и със силата на новолунието ще можете да почувствате лекота да общувате и да водите по-интересен и шарен социален живот. Имате добри перспективи не само за забавления, но и за изяви пред публика. Необвързаните може да завъртят главите на много обожатели… Ако в първите две седмици след петък се развъртите в новите си дрехи, може да удължите влиянието на Луната дори до шест месеца напред. И изобщо не подценявайте този дом, защото не е никак повърхностен. Повече срещи с хора и посетени събития означава повече креативност, контакти и възможности за успех.

В неделя Венера ще се срещне с Юпитер, който е във вашия знак в момента и това може малко да ви скъси търпението, така да се каже. Възможно е да се дразните повече на хората, които обичате, дори за малки неща. Значи, имайки предвид това, вероятно е по-добре уикенда да го карате по-спокойно, с повече уединение и/или да броите до десет, преди да изразите нервност… А най-добре е да се отдадете на почивка и тихи забавления.

Близнаци

Скъпи Близнаци, ако искате да правите някакви ремонти или реновации, имам удоволствието да ви съобщя, че вашият повелител Меркурий ще спре да ви се пречка. В петък планетата ще престане да се върти ретроградно (най-после) и вие ще усетите своя летящ старт в плановете си за подобрения на дома. И тук не говоря само за материални подобрения. Всъщност, ще имате много благоприятни аспекти за отношенията ви с близки и роднини. За това ще помогне и новолунието в Дева, което се случва също в петък и също във вашата зона на дома и роднините. Това новолуние е подходящо за нови инициативи, в които да участвате заедно с близките си. Инициативата може да бъде „да ходим по-често на гости на баба” или пък общ бизнес с роднини. Честно казано - първото май винаги е добра идея, а за второто се надявам да не разчитате само на Луната. Но ако все пак сте премислили добре и решите да се захванете с нещо подобно - новолунието е на ваша страна. Особено добре ще влияе в първите две седмици след петък и ако тогава предприемете действия, ще удължите ефекта до шест месеца.

В неделя Венера и Юпитер ще се срещнат и това ще ви се отрази в честност в любовните отношения. Ако има нещо, което е потенциално конфликтно, в дните около неделя ще имате възможност да отворите темата и да я обезвредите, преди да е детонирана. А ако няма нещо такова - просто се наслаждавайте на хубавото общуване с партньора си.

Рак

Колко е хубаво, че в петък Меркурий ще спре да е ретрограден, нали? А още по-хубаво е, че в същия ден ще има новолуние в Дева, в същия дом, в който Меркурий досега ви даваше смущения. Става дума за дома ви на комуникация и приятели, братя, сестри и съседи. Тоест - новолунието ще е много подходящо за вас да обедините сили с хора от тези категории и да сътворите нещо, което искате. Тъй като е новолуние, особено благотворно влияние ще имате върху дейности, на които слагате начало. Или накратко казано - помислете какво ви се иска да видите реализирано, за какво мечтаете, и повикайте на помощ някой приятел, роднина или съсед. С общи усилия ще постигнете много повече, а най-добри перспективи имат проекти, свързани с комуникация :)

В неделя пък Венера ще се срещне с Юпитер и това може да ви развърже езика. И то - в посока да изкажете директно мнението си по даден въпрос. Знаете, директността понякога носи риск от това някой да ви се обиди. От друга страна - може би пък е важно да си кажете каквото мислите, без да се съобразявате постоянно с някого. Преценете си какво предпочитате, но не забравяйте, че не е важно само другите да са спокойни - важно е и да могат да ви приемат, каквито сте и с това, което мислите.

Лъв

Хайде да си поговорим за пари, Лъвове :) И то - да си поговорим позитивно. В последните седмици Меркурий е ретрограден във финансовия ви дом и това може би носи известно напрежение във вас по отношение на паричните ви потоци. Още малко остана - в петък планетата на комуникацията ще спре да се върти ретроградно и ще може да си отдъхнете. И не само това е добрата новина, има още една - в същия ден ще изгрее новолуние, което отново ще е в Дева и във вашия дом на парите. Имате много благоприятни аспекти да изчистите неща, които „затапват” финансовото ви развитие и да измислите нови канали за доходи. Ако имате финансови тревоги или пък нямате такива, но искате да промените модела към по-добро, стъпките са следните: 1) Запазете спокойствие. Вие можете да привлечете пари, за вас предизвикателството е да ги канализирате и да балансирате с разходите; 2) Изчистете стари неща, които не ви носят полза, но са някакъв вид разход. Това може да включва продажба на вещи, даване на жилище под наем или прекъсване на някакъв разход; 3) Много подробен оглед на разходите и оптимизирането им; 4) Обмисляне на варианти за допълнителни доходи. Всичко това може да го обмисляте и планирате още през седмицата, но най-силен старт ще имате, ако започнете да действате в петък. Също така - ако работите по въпроса в първите две седмици на новолунието, ще може да удължите ефекта до шест месеца напред.

В неделя Юпитер и Венера, която е във вашия знак, ще се срещнат и това ще ви даде много добро влияние над професионалния дом. Влиянието е свързано с креативност, идеи и мислене „извън кутията”, Може би е добре уикенда да да оставите една част от мозъка си да мисли и за работа. Така, ако ви осени важната хрумка, ще я уловите на мига. Успех!

Дева

Нося ви много, много добри новини, скъпи Деви! Първо започвам с това, че Меркурий, който се върти ретроградно във вашия знак, ще се обърне в правилната посока още този петък. Смущенията, които усещахте по отношение на себевъзприемането си (външно и личностно) е време да спрат сега и вие да се почувствате стабилни и уверени. Другата много добра новина е, че в петък ще имаме новолуние във вашия знак. Новолунията са нещо като Нова година, когато изгреят в собствения ни знак. И сега това важи с пълна сила за вас. Ще имате много благоприятни аспекти да си поставите цели и да преследвате мечтите си. Ако търсите някаква промяна или пък искате да развиете още това, което сте и което правите - новолунието е времето да планирате и да пристъпите към действия. Бъдете смели, вярвайте в себе си и в труда си и ще успеете да постигнете желаното. Напомням, че ако направите първите стъпки в двете седмици, които следват петък, ще може да удължите благоприятното влияние до шест месеца напред.

В неделя Венера и Юпитер се срещат и е възможно тази среща да ви направи малко по-раздразнителни. Имайте го предвид, ако решите да кажете нещо по-рязко на някого. Не ви казвам да не се изразявате, казвам само да преброите първо до десет и после да прецените как да реагирате. В крайна сметка - нека всеки получи, каквото заслужава, нали така?

Везни

Скъпи Везни, вие по принцип сте си замечтани и гледате по-розово на живота, но напоследък и Меркурий доста ви омота главата, така да се кажете. Планетата на комуникациите е ретроградна във вашия дом на философски размисли, мъдрост и себерефлексия и като че ли прави по-трудно за вас да различавате фантазията от реалността. Това ще срещне своя край в петък, когато Меркурий се завърта в правилната посока и когато ще имаме новолуние в Дева в същия ви дом. Какво да правите ли? Да си помислите в каква посока искате да се развивате духовно и интелектуално и от какви мисли и вярвания желаете да се отърсите. Новолунието е много подходящо за нови предизвикателства и вие можете да го ползвате да ви даде енергия именно за това - да поемете по нов път на израстване. Разбира се, не е задължително да си купите билети за индийски ашрам или да направите рязка промяна във вярванията си (макар, че ако го искате - новолунието е подходящо за това). Може просто да пожелаете да промените нагласата си за нещо или пък реакцията си на определени обстоятелства в живота. Каквото и да е - вие имате афинитет към работа с мислите и вярванията си, така че не подминавайте възможностите, които Вселената ви дава сега.

В неделя Венера и Юпитер ще се срещнат и под това влияние на вас много ще ви се харчат пари. Само ви предупреждавам, вие сами си преценете дали и колко да похарчите. Просто имайте предвид, че ако не си купите, каквото сте си харесали, точно в този момент, вероятно то няма да изчезне завинаги… Тоест - може да се изчака ден два и да се помисли.

Скорпион

Как сте, уважаеми Скорпиони? Работи ли ви се в екип или не много? Питам, защото хороскопът носи добри новини именно в този аспект на живота ви. Първо и много важно - Меркурий, който се върти ретроградно във вашия дом на екипната работа, най-накрая ще спре да го прави този петък. Това означава, че смущенията, които сте чувствали при работата си с колегите, трябва вече да отпаднат и да ви потръгне гладко. Но има и още една много добра новина - в същия петък ще имаме новолуние в Дева, отново във вашия дом на екипна работа. Може и да не звучи като най-вълнуващия дом, който едно новолуние може да огрее, но нека да го обмислим по-внимателно. Ако се разбирате добре с колегите си, ще живеете много по-спокойно. А ако работите добре с колегите си, може да постигнете много важни успехи. Точно в тези две направления ще ви помага новолунието. А най-много ще ви помогне, ако имате някакви цели. И не само ако имате цели, а и ако направите първите стъпки по тях, още в двете седмици след петък. Така ще удължите благоприятното влияние до шест месеца след 15 септември. Желая успех!

В неделя Венера и Юпитер се срещат и имате много добри аспекти да се съберете с хора, на които разчитате и да измислите силни идеи, които имат потенциал за успех. Или пък да намерите неочаквано решение на проблем, пред който сте изправени. Това е и ден, в който по-ясно може да си проличи кой е с вас поради лоялност и кой просто иска да е „в мача”.

Стрелец

Скъпи Стрелци, ако последните седмици на лятото не са ви най-продуктивните възможни, не се притеснявайте - това е ретроградният Меркурий, който смущава вашия дом на кариерата. Обаче аз имам две много добри новини, касаещи този аспект от живота ви! Първата е, че Меркурий ще се завърти в правилната посока този петък и ще ви освободи от дребните спънки и напрежение, които внасяше. А втората е, че в същия ден ще имаме новолуние в Дева, което ще влее много силна енергия именно в дома ви на професионално развитие. Изведнъж ще се почувствате сякаш някой е снел тежест от раменете ви и вие можете да тичате напред леки, като вятъра. Препоръчвам ви да не губите време и да си поставите цели за кариерно развитие, след което да си набележите пътя към тях. Направете първите стъпки още в двете седмици, които следват петък и ще удължите благоприятното влияние до шест месеца напред. Не позволявайте никакви съмнения или странични дразнители да ви отклоняват от пътя към набелязаната ви цел. Успехът ви принадлежи, само трябва да минете пътя до него.

В неделя вашият покровител Юпитер ще се срещне с Венера и за вас уикендът може да премине в изтощителни опити да угодите и услужите на близките си. Това невинаги е лошо - понякога може да пренебрегнем себе си, в името на тези, които обичаме. Просто отбелязвам, че има шанс да се случи неусетно и после да се вайкате, къде са ви потънали силите и времето. Имайте предвид влиянието на планетите и се влагайте мъдро.

Козирог

Уважаеми Козирози, идвам с много добри новини! Още съвсем малко - до петък, и вие ще се усетите сякаш крилата ви са били защипани, а сега се освобождават. Първо Меркурий ще спре да се върти ретроградно във вашия дом на приключения, учене и покоряване на нови хоризонти. Значи ако сте усещали някакви смущения по отношение на реализацията на планове за пътуване, за разширяване на перспективите или развитие - сега това трябва да спре. Втората добра новина е новолунието в Дева в същия този дом. И то ще се случи в петък и носи със себе си страшно много нови възможности. От вас се иска да отворите сърцето и съзнанието си и да помислите (мислете със замах) в каква посока искате да покорявате света. Някои от вас може да запишат ново образование, други - да организират далечно пътуване, а трети - да разширят дейността си извън граница. Каквото и да желаете - планирайте го сега и действайте след петък. Ако направите първите стъпки в двете седмици след петък, Луната ще ви помага в следващите шест месеца.

В неделя ще се срещнат Юпитер и Венера. Докато планетата на любовта е във вашия дом на силните емоции, Юпитер пък е в дома ви на флиртове и забавления. Срещата между двете планети може да ви направи по-емоционални от околните и е възможно да се почувствате неразбрани. Ако усетите нещо подобно, обмислете как да поднесете реакцията си на околните, така че да не получите задълбочаване, а решение на проблема.

Водолей

Връзките и интимността ще са приоритет, както и тайните и мистериите, скъпи Водолеи. И колкото и да звучи неясно, все пак идвам с добри новини и с перспективи за изясняване. Първо - най-накрая Меркурий ще спре да се върти ретроградно във вашия дом на интимност този петък. Ако в последните седмици, докато планетата се въртеше наобратно, са ви измъчвали някакви съмнения по отношения на интимния ви партньор, след петък реалността ще се избистри и ще се изясните. Другото хубаво е, че в същия ден ще имаме новолуние в Дева, което ще освети именно дома ви на интимни връзки, еротика и тайни. За много Водолеи предстои период, в който да преживеят позитивни промени и развития в този аспект от живота си. Някои от вас ще се изяснят кого и колко обичат, други ще привлекат правилния човек, а трети и четвърти - ще се наслаждават на живота си като обвързани и необвързани. Периодът, в който ще ви действа благотворното влияние на новолунието може да се удължи до шест месеца напред, ако направите първи стъпки още в двете седмици, след петък. А какви стъпки ли? Такива, които ви нашепват страстта и вътрешният ви огън, Водолеи!

В неделя Юпитер и Венера ще се срещнат и пред вас ще излезе въпросът, колко внимание искате да обръщате на партньора си, колко внимание иска той/тя да му бъде обърнато и как да съчетаете двете величини. Не знам какво ще прецените, но искам да ви споделя, че няма смисъл от много голяма полемика, защото Юпитеровото влияние ще отмине и едва ли искате да се окаже, че сте направили голям проблем от малък.

Риби

Нося добри новини за Рибите, които са в партньорства, както и за тези, които искат да се обвържат! Първо - в петък Меркурий ще спре да се върти ретроградно във вашия дом на партньорствата и смущенията в тази сфера от живота ви ще намалеят драстично. Надявам се, че в ретроградния период сте загладили стари конфликти и сега ще можете да започнете на чисто. Защото определено в хороскопа ви се задава и нова, по-добра страница в партньорствата, а именно - новолунието. То ще се случи също в петък, в знака на Дева. В следващите шест месеца ще имате възможност да постигнете това, което искате за своите връзки. Обвързаните може да погледнат към ново благоприятно развитие на отношенията си с партньора. Необвързаните сред вас да не се правят на разсеяни (или да не се разсейват натурално), а да си отворят добре очите, защото май любовта ви чака зад някой ъгъл, уважаеми… Изобщо - най-доброто предстои, стига да поработите за него още в първите две седмици след петък, за да удължите ефекта до шест месеца напред.

Неделя ви е време за наслада и радост от живота. Венера и Юпитер се срещат и ще ви отворят желанието (а и ще ви дадат възможност) да изживеете безгрижно време, да се срещнете с приятели, да си купите нещо… Само да предупредя, че тези две планети в обединение може доста да ви подкокоросат (каква хубава дума) да харчите пари, та е добре да внимавате с това. Но все пак - порадвайте се на живота, колкото може, заслужавате си!

Надя Брайт е радиоводещ, коуч, стендъп комедиант и водещ на обучения по комуникация, а с астрология се занимава за забавление. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Първата ѝ книга вече е налице и може да се поръча тук! И не, тя не е за астрология, макар че има и зодии в нея. 

На 14 септември може да ви разсмее в шоуто „София срещу провинцията”, което се провежда в рамките на Sofia Summer Fest. За повече информация вижте тук -> https://www.facebook.com/events/7394553037240203

Може да я слушате от понеделник до четвъртък от 17:00 до 20:00 в радиопредаването „Животът на фокус“ на честотите на радио Фокус или тук: https://www.focus-radio.net/

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам