logomamaninjashop
Мария Пеева

Мария Пеева

Главен редактор

 
Автор: Нора Ардашева - Шинорик
 
Тези дни прехвърлям за кой ли път книгата на Нарине Абгарян "Три ябълки паднаха от небето"
Харесва ми начинът, по който разказва историите си, и как те потапя неусетно в ситуацията, която описва толкова колоритно. Сякаш цял живот си живял в това откъснато от света село Маран, което е толкова пълнокръвно, че си е самодостатъчно, и в което световните сътресения почти не оказват влияние върху живота на обитателите му. Простичките ежедневни занимания на маранци, живописната природа, дори и животните в двора, които си имат свои имена и собствена история, съпътстваща историята на стопаните си, ти стават мили и ти се иска да стигнеш до края без да спираш.
 
Дори начинът, по който са озаглавени трите глави, е скъп за мен спомен. От детството си помня тези разкази:
Три ябълки паднаха от небето. Една за този, който е видял, една за този, който е разказал и една за този, който е слушал...
 
Знам, че дори и вие, които нямате нищо общо с арменските корени харесвате тази книга. Това ми дава смелост да напиша и аз нещо по темата. Този път ще е за храната. Сещате ли се каква простичка храна са имали по него време?
Харесва ми как вкусно и с любов е описана от Нарине.
 
Това ме връща много назад. В годините, когато бабата на моята майка е била стопанката на рода в едно подобно село в Анадола. Съвсем в началото на миналия век. Точно в периода, когато времената са станали трудни за живота на арменците по тези земи.
През деня мъжете са работели на нивите си, а жените са се грижели за децата, градината и къщата. Едно от задълженията им е било да носят обяд на полето. Задължение, което ставало все по-трудно за изпълнение. Кюрди, пияници и всякакви други отрепки нападали беззащитните жени, подпомагани от мълчаливото съгласие на османската власт. Знаете как е свършило всичко това, но сега няма да ви водя натам, а ще ви разказвам за моята прабаба Дзахиг/ Цвете на арменски/
В нашия език имаме по няколко звука за половината от буквите/ щото съм ви казвала, че сме бамбашка ние ? / Та това Х в средата на името се произнася като френското Р дълбоко в гърлото. След като изяснихме това, редно е да кажа, че и моята майка е кръстена на нея - Вартухи /от роза/ и носеше същият този бунтарски нрав. И мисля, че не само тя. Изобщо на жените в рода ни не е лесно, нито пък препоръчително да им се изпречиш на пътя.
 
Както и да е, моята прабаба била известна в селото с този си нрав. Кой каквото иска да казва, но на времето е имало наистина силни жени. Такива които са раждани в тежки времена, нали знаете какво значи това? Да си силна жена в Ориента, в края на 19-и и началото на 20 век, означава да си много, ама наистина много силна. Та тя вземала бохчата с храната за прадядо ми в едната ръка, а тоягата в другата и гордо изправена с един пламък в очите, оня пламък, който знаете как държи натрапниците надалеч, тръгвала към полето. За никого не оставало съмнение, че ще използва тоягата без да й мигне окото.
Другите жени в селото, тези, които нямали нейната смелост, чакали на вратите на дворовете си и която я види първа, виквала:
- Момичета, хайде, Дзахиг тръгна.
 
Така групирани около войнствената ми роднина, успявали да нахранят мъжете си. Никой не смеел да ги докосне, когато тази горда, силна и малко луда жена вървяла пред тях.
 
Били са много, много бедни. Има ли смисъл да обяснявам? По него време във всяко село под небето е било така. В книгата, с която започнах това откровение, се разказва за супа от листата на цвеклото, поднесена с топъл, току-що изпечен хляб. Толкова мило ми стана, докато чета. Спомням си баба как разказваше за тази супа, докато ние режехме домашната пастърма всяка вечер на масата в къщи, а аз се мръщех на храната.
- Колко много се промени животът -казаше- сега трябва да се молим на децата да ядат, а тогава се радвахме на супа от тревата в градината...
 
Често се вслушвам в тези спомени. Не мога, а и не искам да ги забравя. Гордата баба Дзахиг са я посекли пред вратите на дома й. Силата и смелостта не са помогнали нито на нея, нито на осталите хора от тяхното поколение, но моята кротка и почти незабележима, невероятна баба Йенова е оцеляла.
 
И ни разказваше онези приказки от времето, когато е била дете.
Започваше точно така: Три ябълки.....
 
Не помня приказките. Но помня чуството. Чуство на уют, любов, сигурност, непреходност...
Сега знам, че няма нищо непреходно, но съм подготвена за всякакви обрати. Родовата ми памет ми помага. Спомените ми дават сила, че всичко може и ще бъде преодоляно, щом сме живи.
Че и това ще мине....
 
Сега ще сложа тук рецептата за супата. Не е постоянно на трапезата ми естествено, но я имам в главата си, за да не забравя от къде съм произлязла.
Както и салатата от корените на спанак. И една рецепта за ястие с месо, защото понякога дори и в тези трудни, гладни времена са колели кокошка. Може би на празничен ден, как мислите?
А сещате ли се за нашите залитания по диети, даването на луди пари по заведвнията за салати, които ровим кокетно, прокарвайки ги с чаша изстудено бяло вино?
Както и изхвърлянето на храна?
Аз се сещам.
 
Супа от зелениите в градината
 
Листата на червеното цвекло и киселеца от градината се нарязват на ситно и се задушават в масло /тогава е било домашно произведено/ заедно със ситно нарязана глава лук. Като омекнат се отдръпват от печката и се оставят да си поемат вкусовете, а после се заливат с домашно кисело мляко, в което са счукани една, две скилидки чесън. Всичко това се консумира с прясно изпечен домашен хляб.
Гарантирам, че е диетично ?
 
Салата от корените на спанак
 
Това съм го яла, а и до днес си го правя, ако ми попадне хубав млад и чист спанак.
Режа два-три см. от коренчето на върха на спанака и хубаво го измивам, а после го сварявам за малко. Преди да омекне го изцеждам, посолявам и наръсвам с олио и оцет. Става прекрасна салата за ракията.
 
И сега Кешкек. Известно и много вкусно арменско ястие с пилешко месо.
 
Пилешкото /може бут, а може и гърди, както и цяло пиле/ се сварява в подсолена вода до разпадане. Отделя се от бульона и се раздробява на конци.
За един кг. пиле се използва един кг. грухано жито.
В бульона се сварява житото много добре, а после се пасира. По оригиналната рецепта се бърка до припадък с дървената лъжица, но нека не издребняваме ?
 
Към него постепенно се добавя месото и се бърка с дървена лъжица на слаб огън. Накрая се прибавя на тънка струйка разтопено масло около 150 гр. Бърка се до получаване на светла хомогенна смес.
Сервира се в чиния за всеки, като в средата се прави кладенче, в което се слага сгорещено масло, черен пипер и щипка кимион.
Да ви е сладко.
Това е за днес от мен.
 
Книгата на Нора Ардашева "Откровенията на един Шинорик" не е с рецепти, но сега, четейки това, което е написала по-горе, осъзнавам, че може би е с рецепти - само че не за храна, а за живот. За това как да му се радваш в добри и лоши дни, а когато тъжиш, да го правиш с достойнство. Откъс от книгата можете да видите тук. Има я и в книжарниците. Тук можете да видите две чудни интервюта с Нора Ардашева - за Лира и за БНР
327820483 1139245113428527 3660612374989121982 n 
 

 

Автор: Надя Брайт

Овен

В четвъртък Венера ще влезе в Риби до 20 февруари и това ще развихри фантазията ви. Особено в любовен план. От една страна си представям това да ви доведе до щастливо усещане и любов живота. Все пак, ако смесим вашия непоправим оптимизъм и енергията ви да се хвърляте в любовни преживявания с розовия воал, с който Венера в мечтателните Риби ще покрие всичко… тогава си представям само романтика и розови облаци. За късметлиите сред вас, които вече са във връзка с подходящия човек или тъкмо влизат във връзка с такъв – ще бъде точно така и ще влезете много приятен и емоционален период. Останалите Овни да внимават да не идеализират някого или пък, повлияни от фантазията на Рибите, да не объркат някои от сигналите, които получават. Като цяло и необвързаните ще се чувстват добре. Само е хубаво да правите сверка с реалността в любовните ситуации. Тя всъщност сверката с реалността е винаги полезна, независимо от статуса на обвързване…

В неделя Слънце и Марс ще се срещнат и това ще повлияе вашия дом на социални активности. Нещо повече – ще ви повлияе благотворно по отношение на свързването с хора и споделянето на общи интереси. Неделя е подходящ ден да проучите, дали някъде няма група от хора или клуб, с които бихте прекарвали добре час от времето си. Може да се окаже, че някъде се събират и други, които имат вашето хоби или пък искате да членувате в организация с кауза. Вероятно за хора с отворени сърца като вас подобно начинание ще е приятно.

Телец

В четвъртък Венера влиза в Риби и до 20 февруари вие ще сте доста желана компания за събития, купони или просто срещи с приятели. Планетата на любовта ще действа в дома ви на социалните активности и това е нещото, от което ще черпите най-много енергия в този период. Според мен никак не трябва да лишавате другите от присъствието си, ако ви поканят някъде. Да не забравяме, че когато сте в настроение, сте доста приятна и забавна компания. Подбирайте си местата, на които ще ходите, така че да е интересно за вас и да научавате нови неща (от какъвто и да е характер). Просто е възможно, ако го няма този елемент на по-внимателен подбор, да се опитате да откликнете на всяка покана и възможност и да се преуморите. А, както знаем, вие обичате комфорта – няма причина да не си го дадете.

В дома на социалните активности са и технологиите, така че в периода на Венера в Риби ги ползвайте активно, за да създавате нови контакти.

В неделя Марс и Слънцето ще се срещнат и това може да докара птичето на финансовото щастие да ви кацне на рамото. В този ден е възможно да получите неочаквани шансове за печелене на пари или пък да ви дойдат добри идеи как това да стане. Не се подвеждайте, че е неделя и оставете съзнанието си будно на тема пари. Успех!

Близнаци

В четвъртък Венера ще влезе в Риби и вашия дом на приключенията и ще стои там до 20 февруари. Приключенският ви дух ще се изразява предимно в търсене на нови и интересни възможности за работа. Много от вас ще са пълни с идеи в този период и ще са жадни да си ги осъществят. Важно е обаче да канализирате енергията си и да не се опитвате да работите по всичко, което ви хрумва. Другото важно е, ако захванете нещо, да внимавате колко лесно сте склонни да го оставите, заради друго, което изглежда по-голямо и по-привлекателно. Венера в Риби има и фантазьорски аспект, а това в комплект с оптимизма ви може да бъде подвеждащо. Най-доброто, което можете да направите е да ползвате високите си нива на енергия и желание за покоряване на нови върхове и да не забравяте да обмисляте аналитично ходовете си.

В любовта ще искате да се усещате близо до стабилен партньор. Обвързаните, независимо от колко време сте заедно с човека до вас, ще се държат точно по този топъл и мил начин – сякаш се познавате цял живот. Необвързаните ще потърсят компанията на някой, който им дава усещането за сродна душа.

В неделя Марс и Слънцето ще се срещнат и това ще ви направи много откровени. Вие по принцип сте си откровени, но тук говори за някакви крайности вече… Предупреждавам ви в този ден, колкото и добра политика да ви изглежда искреността, просто да мислите два пъти, преди да се изказвате. Нямам предвид, че всяка искреност ще донесе проблеми. Може пък и да е за добро. Просто ви насърчавам да сте премислили възможните резултати, преди да говорите. Успех!

Рак

Готови ли сте за голямото излизане от черупката, Раци? Хайде, нека видя ентусиазъм!

В четвъртък Венера ще влезе в Риби до 20 февруари и това ще енергизира вашия дом на пътешествия и приключения. По принцип не сте от тези, дето мятат две дрешки в куфар и се появяват на летището, затова не вярвам и сега да стане така. Това, което виждам обаче, e, че много Раци ще направят планове за пътувания, ще купят билети и ще организират ваканции. Необвързаните е възможно да срещнат някой от друг град или държава и да влязат във връзка от разстояние.

Дори и в периода на Венера в Риби да не е подходящо да организирате пътувания, не подценявайте приключенските си пориви. Най-малкото – излезте от дома си и се вижте с приятели, излизайте на интересни събития и се разнообразявайте. Повече истински живот, по-малко виртуална реалност и ще усетите как се изпълвате с енергия.

В неделя Марс и Слънцето ще направят благоприятен съюз. За вас това ще се отрази в изостряне на и без това силната ви интуиция. Добре е в този ден да отделите малко време в усамотение, за да не се разсейвате от външния свят. Много възможно е да усетите какво е решението на ситуация, за която се колебаете или пък да получите някое прозрение, дори и да нямате колебания в момента. Няма да ви е за първи път, знаете как е :)

Лъв

Започва много приятен любовен период за вас, Лъвове :) В четвъртък Венера ще влезе в Риби и вашият дом на връзките и ще стои там до 20 февруари. Дотогава вие ще искате да се отдадете на любимия си човек, в случай, че сте обвързани. Романтика, секс, фантазия – това са трите основни неща, които ще давате във връзката си и силно се надявам да получавате достатъчно от същото, за да сте щастливи. Някои от вас може да направят стъпка за по-сериозно обвързване. За необвързаните периодът ще е силен по отношение на успеха във флиртовете и  това колко ще ви харесват околните. По-важното обаче е, че ако не си стоите вкъщи, а сте активни, ще имате много шансове да срещнете някой подходящ обект на чувствата ви. Изобщо – тази Венера в Риби ще ви е добра Венера, така да се каже. Успех!

В неделя Марс и Слънце се срещат и това ще се отрази на дома ви на приятелствата и платоничните отношения. Влиянието ще е в посока, че близки хора може да имат нужда от вас и вашата подкрепа. За вашия знак не е чуждо да помага и да е насреща, така че едва ли ще ви затрудни твърде много. Важното е да пазите себе си и собствения си баланс и да не се натоварвате повече от необходимото, дори и човекът да ви е близък. В крайна сметка – не можете да оправите света (макар и да ви изглежда, че ви е във възможностите).

Дева

В четвъртък Венера ще влезе в Риби и ще ви изкара малко от работния ритъм, в който сезонът на Водолея ви вкара. Спокойно – ще ви изкара от този ритъм за добро. Венера ще влияе на вашия дом на връзките, като тук имам предвид и романтични, и платонични такива. До 20 февруари ще усетите силно свързване както с приятелите си, така и с партньора. Вас ще ви искат и вие ще искате да си прекарвате времето с любимите хора по интересен начин. Добре е да приоритизирате и да слушате себе си къде искате да бъдете, за да не се окаже, че ви дърпат от твърде много посоки. В романтичен план се очакват вечери на свещи и бурни огньове в спалнята. Това важи и за необвързаните, които в този период имат много добри аспекти да срещнат подходящ човек. При вас срещането на подходящия е трудно не защото не ви харесват, а заради високите ви критерии. И сега няма да ви казвам да сваляте изискванията (не дай Боже), но ще ви подскажа, че понякога е добре да погледнем втори път, преди да отрежем някого…

В неделя Марс ще се срещне със Слънцето и това ще ви превключи на работна тема. Но спокойно, нямам предвид, че ще бачкате в неделя :) Имам предвид, че е възможно да ви дойдат чудесни идеи за работата ви и вашето развитие и никак не трябва да ги подценявате. Каквото и да правите в почивния ден, не пропъждайте мислите, които ви идват за професионалното ви занимание, може да се окажат много ценни.

Везни

Везни, предстои ви да се гмурнете в морето на грижата за здравето и духа и да излезете по-красиви, мъдри и добри от сега (ако въобще е възможно). Това ще се случи благодарение на смяната на позицията на Венера, която в четвъртък влиза в Риби и ще е там до 20 февруари. Дотогава ще видим много представители на вашия знак с йога постелки на гръб, смутита в ръка или пък на джогинг в парка. Разбира се, представителите на вашия знак едва ли ще се отдадат на самотни занимания, дори и когато се отнася за тяхното здраве. Повечето Везни ще увлекат приятели и близки в своите активности. Като нищо пък и да станете уелнес гуру, знае ли човек…

В неделя Слънце и Марс ще се срещнат в експлозивна за вас среща. Спокойно – ще бъде експлозивна в добрия смисъл. Слънцето е във вашия дом на страстта, а Марс е в дома ви на приключенията. Схванахте ли вече картинката? Огън и по-голям огън ще разпалват страстите и желанието за приключения… Преди да кажа хубавите неща – да пусна едно леко предупреждение да се внимава с откровеността в разговорите, за да не засегнете някого. Иначе - обвързаните от вас да грабват половинката за ръка и да се отправят на романтично приключение по техен вкус. За необвързаните този ден е силно подходящ за намиране на човекА. Но няма да стане, ако си стоите у вас по халат. Нагласете се, пригладете перчема и излезте навън, да видите свят и света да види вас.

Скорпион

Тъкмо сте влезли в ролята на домошари с книга в ръка и топли чехли и хоп! - Венера се мести в знака на Риби в четвъртък. Играта се обръща и влизате в роля, в която се чувствате по-комфортно. От четвъртък до 20 февруари, от където вие минете – автоматично ще става червен килим. Просто тази Венера много силно ще влияе във вашия дом на слава, романтика и гламур, това е. На ваше място бих се огледала за бляскави събития, на които има възможност да срещнете интересни хора, а и те да срещнат вас. Не пропускайте възможност за забавления, както и да застанете под светлините на прожектора. Все някаква полза ще има от всичко това – нови възможности в професионален план, нови флиртове за необвързаните или просто добре прекарано време. Хайде, вадете пайетите от гардероба и се пускайте!

В неделя Марс и Слънцето ще се срещнат и ще ви повлияят много добре по отношение на свързването ви с хората. Ако имате човек в живота си, с когото бихте искали да установите по-дълбока връзка, независимо дали от любовен или платоничен характер – неделя е подходящ ден да го потърсите. Също – доста силна ще бъде и енергията ви за съблазняване, като „съблазняване“ тук има много широк смисъл. Използвайте принципите на закона на привличането и „повикайте“ това, което искате да ви се случи. Успех!

Стрелец

Така както във времето на Водолея станахте по-социални, така Венера ще влезе в Риби в четвъртък и ще промени тази тенденция. До 20 февруари много от вас ще станат нещо като домошари. Казвам „нещо като“, защото едва ли Стрелец може да стане истински домошар. Но все пак има някои аспекти на ползването на дома като крепост, които ще ви харесат. Например – никак не ви е излишно да си починете и да се заредите с енергия вкъщи. Спокойно прекараното време може да ви изчисти съзнанието и да ви отвори пространство за нови идеи, което вие много обичате. Доста от вас ще се отдадат на подреждане и изчистване на дома си и работното място от стари и ненужни неща. Това е доста добра инициатива и бих ви посъветвала, дори да не ви се занимава много, да ползвате тази Венера, за да го свършите.

Разбира се, съвсем възможно е много от вас да гледат на седенето вкъщи, като повод за организация на домашни партита и всъщност това е много добра гледна точка. Можете да съчетаете приятното с приятното и да се забавлявате с приятели, наслаждавайки се на уюта на дома си.

В неделя Марс ще се срещне със Слънцето и тази среща ще ви повлияе на откровеността. Тоест – принципно високите ѝ нива ще хвръкнат до небето. Ако имате нужда нещо да кажете, но се потискате, вероятно в неделя ще се освободите от този товар. Хубаво е да премислите предварително какво ви тежи или къде има риск да избухнете и да не оставяте нещата съвсем на импулсите си. Заради последствията, не за друго… От друга страна – то пък и близките ви трябва да свикват да ги чуват нещата, какво? А далечните – да се оправят.

Козирог

Изглежда е възможно да имате всичко, Козирози! Докато сме в сезона на Водолея вие много давате газ на работата и сте устремени към осъществяването на проектите си. Това е супер, важното е да внимавате да не се преуморите. Хубава добавка към това ще ви даде Венера, която в четвъртък влиза в Риби и ще стои там до 20 февруари. Влиянията на планетата на любовта върху вас ще са в две посоки. Първата е, че ще можете по-лесно да осъществявате колаборации и съдружия, както и да работите в екип. Това ще помогне много на професионалните ви планове, защото винаги се върши повече, ако не работиш сам.

Другото хубаво, което Венера ще ви донесе, е късмет в любовта. Независимо дали сте обвързани отдавна или отскоро, или в момента търсите своя човек – имате аспекти за най-благоприятни развития. Само трябва да отворите очите си, за да видите и сърцата си, за да преживеете – хубавото ви чака.

В неделя Марс и Слънце ще се срещнат, като двете небесни тела влияят на професионални и финансовия ви сектор. Тъй като срещата е огнена и експлозивна, вероятно е да усетите силен порив да се хвърлите в някой проект. По-скоро не се хвърляйте, а си дайте време за преглеждане на детайлите. Просто този огнен съюз може да ви даде повече оптимизъм от здравословното. Но с вглеждане в подробностите, всичко ще бъде наред, Кзоирози!

Водолей

Доста сте в силата си, мили Водолеи – все пак Слънцето отскоро е във вашия знак. Идвам с още по-добри новини за вас. В четвъртък Венера влиза в Риби и планира да стои там до 20 февруари. През това време вашето мото ще бъде „лукс и пари“. Ще искате да се глезите и да се грижите за себе си, като си купувате неща. Но ще искате и да изкарвате пари и нюхът ви за добри финансови възможности ще се изостри. В този период много Водолеи ще сте съсредоточени в темата за оборота на парите – как влизат при вас и накъде ги насочвате вие. Възможно е това да доведе до решения свързани с професионалния ви път или нещо такова. Важното е периода на Венера – планетата на любовта, естетиката и изобилието да не забравяте да поставяте себе си и насладата на първо място. Звучи малко декадентско, но ми се струва, че е точно на място за комбинацията Венера в Риби и вашата по-скоро екстравагантна персона.

В неделя Марс и Слънцето ще се срещнат и ще запалят огъня на любовта и страстта у вас. В зависимост от това какъв ви е статусът са възможни множество развития. За обвързаните току виж се възродил огън, който да увлече и половинката ви в незабравим момент на страст и отдаване. Необвързаните може да набележат някого и да го посочат за своя човек (и твърде вероятно да усетят взаимност). Изобщо – доста интересен и вълнуващ ден ви се очертава, скъпи Водолеи :)

Риби

Докато сме в сезона на Водолея и още не сме започнали да палим свещички по вашите торти, вие сте по-скоро меланхолични и преработващи емоциите си от последната година, Риби. Обаче това състояние ще бъде разбутано от Венера, която в четвъртък влиза във вашия знак. И то – ще бъде разбутано за добро. Венера ще бъде в Риби до 20 февруари и това е период, в който вие ще излъчвате мега силен сексапил магнетизъм. Изобщо не хабете това време, за да си седите вкъщи. Особено ако сте необвързани. То, честно казано – ако сте необвързани, няма и да ви свърта у вас… използвайте влиянието на Венера върху вас във всички посоки. Организирайте си приятни преживявания с половинката, ако имате такава. Съвсем възможно е да си сътворите незабравими спомени, които не са за разказване… Ако сте необвързани – не се свенете да използвате чара си, но се вглеждайте внимателно кого сте уловили. При наличието на много желаещи понякога трудно забелязваме най-добрия. Също влиянието на Венера може да ви помогне и в работата. Ако искате да привлечете нови партньори или пък да убедите шефа си в нещо – припомнете си, че думата „съблазняване“ има широк смисъл и не се използва само в сексуален контекст.

В неделя Марс и Слънце се срещат и това много ще повлияе на вътрешните ви емоции. Някои от вас може да получат някакво просветление по даден въпрос, да видят нещо или някой от неочакван ъгъл. Други може да влязат в лек конфликт, свързан с техните разбирания и усещането, че някой се опитва да стои срещу тях. Внимавайте за дрязги у дома. Вероятно ако има нещо подобно, причината ще се крие в недобра комуникация, а не в истински проблем. Не приемайте нещата крайно или че някой е тръгнал срещу вас. Гледайте си живота и да сте добре, не ви е нужно да се карате с когото и да е. Всичко ще бъде наред. 

Надя Брайт се занимава с психология, коучинг, пилатес и стендъп комедия сериозно, а астрологията й е само за забавление. Както би казал любимият ѝ сър Пратчет – имала е един свой съпруг и няма да броим колко чужди. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Ако искате да ви разсмее, следвайте я в тик-ток, фейсбук, инстаграм, само не и в живота, защото е опасна за живота. Първата ѝ книга вече е налице и може да се поръча тук! И не, тя не е за астрология, макар че има и зодии в нея. Можете да я гледате на живо във вторник, 24.01 ето тук. 

Автор: Мария Пеева

Забелязвате ли колко много се говори напоследък за изкуствения интелект? И като при всяка новост хората се колебаят в две крайности – от възторг за положителните промени, които ще донесе, до страх от възможните негативни последици.

Притесняват се и хората с творчески професии – да не би изкуственият интелект да ги измести. Което ми напомня как преди много години, когато се появиха машинните преводи тип гугъл транслейт, имах колеги, които се тревожеха, че субтитрите за филми и преводите ще се правят от роботи. Мисля, че притесненията им отдавна вече са в миналото, но сега художници, графични дизайнери, автори и копирайтъри се чудят какво ги чака в близкото бъдеще и дали професиите им ще станат излишни.

От чисто любопитство се регистрирах в платформа с изкуствен интелект на име freestyle, безплатна. Исках да пробвам да направя картинка за статия за деменцията, която подготвям. Зададох на изкуствения интелект да ми нарисува “old lady sitting on a bench in a park” – възрастна дама, седнала на пейка в парка. Вижте какво получих. Обърнете внимание на средните две картинки. Изкуственият интелект е изпълнил точно заданието, само че старата дама, която ми е нарисувал е с лице към зрителя, а с крака наобратно, все едно някой й е извил врата. Направо си плаче за екзорсизъм. Но пък изкуственият интелект не ме е излъгал, няма защо да му се сърдя. Аз никъде не съм уточнила, че дамата трябва да е жива все пак.

325951243 1350802065744510 3508566596690948523 n

После пробвах друга картинка – woman, smiling, at the beach, 80-ies style. Усмихната жена на плажа, стил от 80-те. Тук даже няма и да коментирам картинката, ще ви оставя да се посмеете от сърце.

326077336 1683161525437491 7296896932590747333 n

На следващия ден пробвах с друга платформа – midjourney. Като изключим процеса на регистрация, който ми се видя доста сложен, се получи малко по-добре, но пак не е това, което искам.

326024280 1593388841124749 5195572292090381360 n

Пак мое дело в същата платформа - в заданието освен жена на плажа бях сложила и бели чадъри. Вижте как чадърите плават нагоре-надолу из картината, все едно никой не ги държи.

326138496 489716486654557 8070611716002766859 n

В същото време вижте красотите, които правят с изкуствен интелект визуални творци като Ивелина Чолакова.

324162641 871260030870979 5869981079075664357 n

Или Аглика Пелтешки.

324433988 846449006645875 6731651314795808920 n

Та моят скромен извод от цялата ситуация е, че творците ще продължат да се изявяват и да са нужни – всеки в своята област. Изкуственият интелект ще бъде в тяхна помощ, като нов вид техника, който да използват. Можем да направим сравнение с която и да е друга професионална сфера. Едно време хората са носили пуловери плетени на ръка. Днес ги плетат машини, но хора им задават какво да изплетат и как, и хора проверяват дали сътвореното от машината е качествено. А когато купим нещо ръчно изплетено, сме готови да платим тройно по-скъпо за него и си го ценим по друг начин.

Ще кажете, че изкуственият интелект ще направи много други, нетворчески професии излишни? Да, така е. Но пък ще се появят нови професии, каквито не сме си представяли. А някои професии ще се видоизменят и развият, ще минат на съвсем ново ниво. Може би като цяло хората ще работят по-малко и ще имат повече време да се развиват, пътуват и забавляват.

Синът ми препоръча тази книга на Гари Каспаров Deep thinking. През 1997 г. в разцвета на кариерата си най-великият шахматист на света е победен от изкуствения интелект Deep Blue. Вместо да се обезкуражи и да намрази победителя, той се захваща да работи с екипите, които разработват изкуствения интелект. Вместо да се изплаши от него, гениалният шахматист впряга своите ресурси, за да развие машината, така че тя да служи по-добре на хората.

Гари Каспаров беше казал също и следното. „Няма доказателства, че машините ни застрашават. Истинската опасност не идва от роботи-убийци, а от хората. Защото хората все още държат монопола над злото“.

Човечеството се развива с бесни темпове. Ако преди сме правили малки стъпки, сега тичаме напред, а скоро можем и направо да полетим. И всичко, което сътворим, всяка прекрасна идея, всяка съвършена технология, може да се използва за добро, но може да се използва и за зло. Ние избираме.

Винаги е било така и ще бъде.

Автор: Мария Пеева

За Ото или Уве може да се говори с часове и винаги ще има какво да се каже, без никакво значение дали сте чели само книгата или сте гледали само филма, или и двете. Ако питате мен, най-добре и двете, по няколко пъти. Защото поне в този случай преносът на действието в съвременна Америка с нищо не е навредило на сюжета, да не кажа, че дори го е обогатило, особено с подбора на Том Ханкс за ролята, за която сякаш е роден. Впрочем той май изглежда сякаш е роден за всяка за ролите си, но то е друга тема.

Защото това, което бих искала да обсъдим, не са достойнствата на филма или книгата. Искам да поговорим за самия Ото (или Уве, или може би дядо Ончо, който живее срещу нас). Така че това ще е ревю на Ото (или Уве, или дядо Ончо). Това няма да е ревю на филма. За сметка на това ще има много спойлери, но в този филм (и книга) не е толкова важно какво става, а как става и най-вече защо става каквото става. 

DF 06526 r 2000x1216 thumbnail

Да се върнем на Ото. Харесвате ли го? Наистина ли го харесвате? Погледнете го само. Той е един изключително досаден възрастен човек. Ако ни беше съсед, най-вероятно щеше да ни дразни с постоянните си забележки. Ако го срещнем в магазина, можеше дори да се скараме с него, защото бави цялата опашка с безумни претенции. На пътя щеше да си изяде боя някъде, защото скача да се разправя с млади момчета с големи джипове. Щеше да ни се струва стиснат, дребнав и неприятен за общуване. Щяхме да правим физиономии зад гърба му, да въртим очи и да поклащаме съжалително глава – ами да, той затова е и самотен, защото няма кой да го търпи такъв.

И колко от нас щяха да си направят труда да разберат, че в живота на Ото са се случили ужасни неща? Ото е изгубил нероденото си дете, изгубил е любимата си съпруга Соня, единственият човек, който го разбира и цени. Изгубил е приятелите си, почувствал се е предаден и изоставен от тях. Домът му е празен, животът му е празен, няма нищо, което да осмисля дните му, няма смисъл и цел. Колко от нас на негово място щяха да са очарователни, мили и да се радват на живота?

В реалния живот такива хора като Ото има, и те не са малко. Разбира се, не всички мислят за самоубийство, а още по-малко се опитват и реално да го извършат. Повечето от тях прекарват времето си в тихо отчаяние или с малкото хора, които са успели да надникнат зад черупката на необщителност, която са си нахлузили. Но това е, ако са имали късмет, защото не всеки Ото намира някоя Соня. Понякога Соня няма книга, която да изпусне, друг път – предпочита да подмине и да занесе цвят в нечий друг живот. Невинаги филмите и книгите свършват щастливо, а в живота това се случва още по-рядко. Но едно от наистина прекрасните неща в него е, че дори да не сме Соня за някой Ото, винаги можем да бъдем неговата Марисол – смешната и малко нелепа съседка, която тропа на вратата, докато й отвориш. И колкото и да е досадна, в крайна сметка отваря и вратата на голямото ти и толкова болно сърце. Отваря вратата към живота. Защото Марисол вижда и знае, че „дребнав“ може да означава „прецизен“. А „старомоден“ е синоним на „надежден“. И много, много често човек, който е изстрадал твърде много, се крие зад студено, недружелюбно поведение.

За мен най-ценното на този филм е, че ще стигне до десетки хиляди хора, които срещат някой Ото всеки ден. Или Уве, или дядо Ончо, който живее срещу нас. Ще накара стотици да се вгледат в своя Ото. Да го заговорят и да му подосаждат. Да му занесат кутия с бисквити или да го помолят да им заеме някой инструмент.

Това ми хареса най-много – и във филма, и в книгата. И това исках да ви кажа. Ако трябва да посоча любим герой в тази история, аз избирам Марисол.

DF 00286 r 2000x1333 thumbnail

А „непотърсеното добро“? Всеки Ото много харесва тази притча и веднага би я цитирал, защото най-много от всичко иска да го оставите на мира да си пръсне главата или да скочи под влака.

Обаче „непотърсеното добро“ не спасява нито котки, нито Отовци. Спасява ги Марисол, малко нахална, вечно усмихната, изискваща внимание и изпълнена с високи очаквания към света и всички хора в него.

И накрая. Не забравяйте, че ако Ото използваше социалните мрежи, той би бил онзи неприятен случаен човек, който слага намръщени човечета на снимката ви на сладко коте или пише „глупости!“ там, където си изливате душата.

Дайте им бисквитка на тези Отовци, потърсете пътя към тях.

Може би точно те имат най-голямото сърце на света. Може би точно вие можете да ги спасите, преди да си нахлузят въжето.

Може би си струва да опитате.

Или пък не.

Но човек няма как да знае, докато не потропа на вратата. 

Трейлърът за "Човек на име Ото" и всички кадри от филма са ми предоставени любезно от "Александра Филмс". 

 

Овен

Надявам се да сте готови за скок, Овни, защото планетите тази седмица идват за вас с тъкмо такава възможност!

Първо, в сряда, Меркурий ще спре да се върти ретроградно и ще отвори пред вас поле за развитие. Ако през последните седмици или месеци сте работили над нещо, ако искате повишение или пък планирате да разширите дейността си – след сряда действайте по въпроса. Ръцете ви са развързани, копитцата ви парят – вие сте на ход! Разбира се, ако нямате подготовка за изкачване на ново стъпало, може би е по-добре да не предприемате непосредствени действия. Но използвайте изчистеното влияние на Меркурий, за да започнете подготовката си за улавяне на нов шанс.

В петък влизаме в знака на Водолея и в следващите четири седмици вие ще усетите доста буквално неговото влияние. Водолеят е знак на иновациите и технологиите. Добре е да погледнете какво в живота ви може да бъде подобрено в този аспект. От наглед дребни неща като купуване на нов компютър или телефон, до въвеждане на промени в начина ви на работа с ползване на повече технологии или дори инвестиция в технологичен проект.

Другото влияние на Водолея е свързано с дейности, които имат обществен ефект. Т.нар. активизъм може да бъде вашето нещо, докато сме в този период. Независимо дали на локално ниво или в някой по-мащабен проект, вероятно ще почувствате удовлетворение, ако вложите енергия и умения в нещо, което може да подобри живота на други хора или средата и качеството на живот около вас. Може би вече дори ви се е завъртяла някоя идея, която сте отхвърлили – дайте ѝ още един шанс.

В неделя планетата на революциите Уран ще спре петмесечния си ретрограден период и ще се завърти в правилна посока в Телец. В предстоящите седем месеца ще можете да оберете плодовете от труда, който сте положили досега. Но не само това – Уран ще ви отвори възможности за ново развитие, стига да искате такова. Тази планета покровителства промените, разчупването на статуквото и смяната на перспективата. Може би ще се захванете с нещо напълно ново за вас и, което е още по-добре – възможно е това ново нещо да е много успешно.

Телец

Много разчупен хороскоп, Телци! Заредете се с енергия, промените идват!

На първо място, когато в сряда Меркурий спре да се върти ретроградно и ви освободи от смущенията в комуникацията и плановете, които донесе, ще почувствате желание за пътуване. Силно се надявам да имате възможност да удовлетворите това желание. Помислете по въпроса и вижте дали пък не бихте могли да си създадете сами необходимите условия за реализация. Особено удовлетворение ще ви донесе пътуване, което е не просто свързано с интересна дестинация, а с вашето желание за духовно развитие. Отидете някъде, където душата ви ще направи „клик“ и ще усетите нещо, което търсите (вие си знаете какво е то).

В петък влизаме в знака на Водолея и в следващите четири седмици ще имате много благоприятни влияния, свързани с професионалното ви развитие. Очаква се прилив на енергия и на мотивация за постигане на цели в кариерата ви. Добре е да канализирате тази енергия, за да не се хвърлите в много начинания едновременно и накрая да му изпуснете края. Имате добри аспекти за нов проект или дори нов бизнес. Особено ще ви върви, ако от време на време се допитвате до други хора и работите в екип. По-скоро ваша е водещата роля, но гледайте да не сте в положение „и сам войнът е войн“. Тези от вас, които искат повишение, може да го заявят именно във водолейския период.

В неделя Уран, който беше ретрограден пет месеца в Телец, ще се завърти в правилната посока и ще продължи да действа от вашия знак. Уран е планета на революциите, на промените, на смяната на перспективата. В следващите седем месеца помислете над това – дали може да погледнете различните аспекти на живота си от друг ъгъл и да намерите някакъв нов подход. Не защото е задължително да променяте нещо, а защото може би различната гледна точка ще ви донесе някаква полза. Да си стабилен не означава да си винаги един и същ, както и да се променяш не означава да си неустойчив. Напротив – гъвкавостта на промяната ни прави по-ресурсни и способни на развитие. Успех, Телци!

Близнаци

Близнаци, започвам с добри новини! А още по-хубавото е, че докрая ще продължа с тях. Започвам едно по едно. В сряда вашият повелител Меркурий ще спре да се върти ретроградно, което означава, че ще спре да ви разбърква мислите и най-вече – чувствата. Ако сте имали някакви терзания, свързани с любовта и връзката ви през последните три седмици, сега се очаква да се отървете от тях и да продължите с по-леко сърце. Разбира се, какво ще правите с това леко сърце и какво ще търсите за него, все така, си остава ваша работа.

В петък влизаме в сезона на Водолея и вашият кръгозор и желание за обикаляне и изучаване на света рязко ще се разшири. Много Близнаци ще погледнат към далечни дестинации и искрено се надявам да можете да реализирате мечтаното пътешествие. С типичния си любознателен дух и весел нрав, ще научите и преживеете много, където и да отидете. Само мога да завиждам на спътниците, които ще изберете за реализиране на пътуванията си.

Ще ви се отрази добре и да започнете да учите нещо ново. Дори не е задължително да е пряко свързано с настоящите ви професионални занимания. Просто съзнанието ви е жадно за повече и нова информация. Ще намерите как да произведете полза за себе си и околните от всичко научено. Вие много добре можете да трансформирате това, което получавате, в подобрение на живота и средата си.

В неделя планетата бунтовник Уран спира да е ретроградна след пет месеца обратно въртене. В следващите седем месеца курсът ѝ ще бъде правилен и ще бъде в знака на Телец. За вас този период е благоприятен за свързване с духовната ви страна, и учене на неща, които са свързани с разбирането на живота, хората и света. Някои от вас може да залитнат по езотерика. Вярвам, че ще успеете да намерите баланс между концептуалното и практическото и да извлечете полза от този период.

Рак

Всичко ще бъде наред, Раци! Ама наистина тоя път… В сряда Меркурий ще приключи с ретроградния си период и малко ще ви се успокоят сърцето и съзнанието. За тези от вас, които получиха странни знаци от Вселената във връзка с любовните си чувства (или пък по-лошо – странни обаждания от бившите си), мога да кажа, че сега ще ви се подредят вижданията за живота и бъдещето. Разбира се, това няма да стане с магическа пръчка – ще трябва сами да си го измислите и да вземете решения. Важното обаче е, че ще можете да разсъждавате фокусирано, без излишни смущения в честотите.

В петък Слънцето ще премине в знака на Водолея и това отново ще повлияе на връзките ви. И то – в частта с еротиката и секса. Ще възприемете игривата енергия на Водолея и, смея да кажа – много ще ви хареса. При необвързаните Раци може да се забележи ново припламване на искри към някой обект… А при обвързаните ще стане както си го направите :) Имате четири седмици на сладострастие, не ги пропилявайте и се забавлявайте!

Другото влияние, което вероятно ще усетите във водолейския период е желанието за семеен уют и самовглъбение. Явно в едната част от времето ще бъдете кротки Рачета с книга и топло одеяло на дивана, а в другата – безсрамни съблазнители. Супер звучи, само предупредете партньора си, ако имате такъв, за да не се чуди на каква въртележка се е качил…

В неделя Уран спира да е ретрограден. Вече пет месеца тази иначе симпатична планета ви поставя препятствия по отношение на екипната работа и работата с технологии. Е, тези препятствия падат сега и ако имате някакви работни планове – най-добре давайте пълен напред в осъществяването им, защото вече нещата зависят от вас. Желая успех!

Лъв

Връщате се към типичното си жизнено състояние, Лъвове – бодри, енергични и пъргави. В сряда Меркурий спира да е ретрограден и тази лека флегматичност, която беше обзела много от вас в последните четири седмици, ще се изпари. Много Лъвове ще нахлузят маратонките и спортните екипи и ще влязат във форма за норматив. По-важното обаче е, че ще чувствате и ума си освежен и ще имате апетит за живот. Бихте могли да постигнете много от целите си, ако го пожелаете и впрегнете кипящата си енергия в систематични усилия. Зная, че можете да правите нещата с лекота, както зная и какво старание стои зад това. Е, сега поне Меркурий няма да стои на пътя към целите ви и светофарите светят зелено пред вас.

В петък влизаме в сезона на Водолея и в следващите четири седмици за вас на преден план ще са партньорствата ви. В професионален план имате добри аспекти за работа в колаборация, както и за нови съдружия. В общи линии, в този период накъдето и да се обърнете, ще срещате желаещи да работят с вас. Гледайте да избирате партньорите си критично, а не с типичната си широкоскроеност все пак.

Периодът на Водолея ще ви се отрази и в любовен план. Тези от вас, които вече имат връзка с избраника на сърцето си ще прекарат много качествено време със своя човек и това ще ви зареди положително. Направо да си го кажем – ще бъдете щастливи. На необвързаните мога да препоръчам да се огледат добре около себе си за подходящият човек, защото периодът е благоприятен за намиране на партньор. Може да ползвате и технологиите за тази цел – Водолеят им е пръв приятел и вероятно това ще ви донесе късмет.

В неделя Уран спира да е ретрограден и в следващите седем месеца ще бъде в знака на Телец. За вас влиянието ще е по отношение на работата и как постигате успех в нея. Искането на мнение и съдействие от външни хора – ментори, нови партньори и др. подобни ще е във ваша полза. Тоест – търсете хора, които са опитни в това, което правите и когато разговаряте с тях, наблягайте на изслушването.

Дева

Хороскопът ви за тази седмица започва добре и завършва добре, Деви! Надявам се да сте готови да приемете благоприятните развития с отворени обятия.

Първо, в сряда, Меркурий ще спре да е ретрограден и ще започне да влияе много добре на вашия дом на романтика, флиртове и слава. До 11 февруари не пропускайте всяка възможност да се разходите по червен килим – в буквален и преносен смисъл. Вашият знак ще има възможност да заблести там, където си поиска. За някои от вас това означава да впечатлят много хора, за други – да впечатлят един конкретен човек, а за трети – да получат признание в работата си. Благоприятните влияние тези неща да се случат са налице, от вас зависи да се появите на правилното място в правилното време и да разпръснете чар и харизма. Както и от вас зависи как ще оползотворите доброто впечатление, което сте направили, разбира се.

В петък влизаме в сезона на Водолей и това отваря за вас сериозна страница по отношение на грижата за себе си. Не става дума просто да си купите фитнес карта или пък да добавите повече спанак в смутито. Става дума за сериозно стратегическо планиране на това как през годината да живеете така, че да сте здрави и щастливи. Разбира се – не всичко зависи от вас, но в частта с ежедневните навици има много неща, които са във ваши ръце. И понеже тази тема за никого не е лесна, предвид всички задължения, които имаме (и предвид това, че вие искате да си изпълните всичките задачи), не е лошо да ползвате подкрепата на Слънцето във Водолей и да си подготвите добре нещата. Може да увлечете и други хора в плановете си за по-здравословен живот, ако мислите, че това ще ви помогне и ще се чувствате по-добре. Само не разчитайте на външни фактори за мотивация, а впрегнете собствените си сили.

В неделя планетата на революциите Уран също ще спре да се върти ретроградно и в следващите седем месеца ще е все така в знака на Телец. Тази планета винаги ни предизвиква да променим нещо и да погледнем нещата от друг ъгъл. Във вашия случай влиянието ще е върху това как се свързвате с хората. Може би трябва да се настроите по-лежерно и да се опитате да показвате повече от истинската си същност през този период, отколкото от това, което искате да проектирате пред другите. Вие сте ценни точно такива, каквито сте и мисля, че ако покажете автентичното си Аз, то ще бъде оценено по достойнство и това ще ви донесе чувство на освобождение.

Везни

Хороскопът ви идва с добри възможности, Везни, обаче всичките ще трябва да си ги изработите. Пак е нещо и то – не е малко, ако питате мен.

Започваме с това, че Меркурий ще спре да се върти ретроградно в сряда. По време на ретроградния период на планетата на комуникациите много от вас може да са срещнали проблеми от домашен характер. Например, възможно е да сте обмисляли смяна на жилището, да сте имали някакви разногласия с роднини или с хората, с които живеете. Сега, когато Меркурий се завърти в правилната посока, ще можете по-спокойно да решите възникналите проблеми и да си отдъхнете. И не само – ще можете да направите промени, от които реално да се почувствате по-добре. От вас зависи какви ще са промените, планетите няма да ви пречат, имате зелена светлина.

В петък влизаме в сезона на Водолея и в следващите четири седмици за вас любовта ще е приоритет. За обвързаните на първо място ще седи възможността да решат скрити или явни конфликти с половинката си, което наистина ще изпълни сърцето ви с щастие. Веднъж, когато изчистите каквото ви тежи, ще можете да влезете в романтичното си амплоа и да се радвате на живота си и любовта в него. За някои от вас може дори да излезе въпроса за преминаване на следващо ниво във връзката ви. Подозирам, че в главите на много Везни ще се завъртят образи на годежни пръстени, сватби или еднакви ключове за ново жилище.

Необвързаните ще направят добре, ако разширят периметъра на търсене. Нямам предвид само буквално, макар и това може би да свърши някаква работа. В периода на свободомислещия Водолей ще ви помогне, ако разчупите малко собствените си стереотипи за партньора, когото търсите. Не залагайте само на един тип човек или пък на определи начини за намирането на потенциални партньори. Ако сте се фиксирали върху някого, с когото нещата не се получават, позволете си да погледнете и други хора, освен него. Също така – ще помогне ако споделите с приятел как вървят нещата в любовен план и чуете някакво мнение или съвет.

В неделя Уран, който е планетата на революциите, спира да е ретрограден и в следващите седем месеца ще бъде в знака на Телец. Това за вас е период, в който ще откриете нови възможности, ако се предизвиквате да променяте перспективата, от която гледате на нещата. За каквото и да става дума – работа или личен живот, търсете нови подходи към ситуацията и се опитвайте да бъдете креативни в решаването на проблеми. Не само, че е полезно за мозъка, а и вероятно ще постигнете успех, именно по неконвенционален начин.

Скорпион

Такааа, Скорпиони… В сряда излизаме от ретроградния Меркурий и е време да преброите оцелелите в близкото си обкръжение. Силно възможно е в последните три седмици, докато планетата на комуникациите се въртеше наобратно, да сте отрязали доста хора. Вероятно някои са заслужили това отношение, а други може да ги освободите вече от карцера на игнора и да се сдобрите с тях. Просто вече ще ви е по-лесно да общувате и търпението ви (за което малко хора си дават сметка, но аз знам, че е там), ще се възвърне.

Като цяло това е добра подготовка за влизането на Слънцето във Водолей в петък. В четирите седмици на водолейския сезон много от вас ще имат желание хем да си стоят вкъщи, хем да се виждат с хора и да се забавляват. Значи каква е очакваната комбинация? Много партита в скорпионски домове… Разбира се, като казвам „партита“ нямам предвид обезателно купони. Може да организирате просто забавни вечери с приятни за вас хора. Експериментиране с различни кулинарни предизвикателства, бордови игри, домашно кино и други такива ще са добре дошли за вас. Определено ще бъдете фокусирани върху прекарване на време у дома си, но това не означава, че ще искате да се изолирате. Помислете за повече работа хоум офис, ако имате тази възможност. Твърде вероятно е да се чувствате много по-комфортно така по времето на Водолея. Оставането вкъщи неизменно повдига и темата за личните граници, защото все пак домът е нашата лична крепост. Затова, колкото и да сте се смирили след края на ретроградния Меркурий, все така ще има някои хора, които няма да ви е приятно да допускате близо до вас. Правете каквото трябва, за да се чувствате комфортно, без угризения.

В неделя бунтовната планета Уран също ще спре ретроградния си ход, който беше доста дълъг – цели пет месеца. В следващите седем месеца може би отношението ви към любовните връзки ще се промени малко. Ще станете по-склонни да давате пространство на партньора си, както и да искате такова за себе си. Възможно е много Скорпиони да намалят интензитета на комуникация с партньора, без това да промени силата на любовта и здравината на връзката. Просто малко взаимно даване на въздух, това е.

Стрелец

Започвам направо, защото нося добри новини за парите ви, Стрелци! В сряда Меркурий спира да е ретрограден и да ви слага спънки и препятствия в желанието ви да увеличите приходите си или да спестявате. Бях ви посъветвала през декември да внимавате с харчовете, надявам се всичко да е било наред. Сега ще можете малко по малко да се отпуснете и да се почувствате по-стабилни финансово. Разбира се – Меркурий няма да ви напълни банковата сметка, това вие ще трябва да направите. Нямам особени притеснения, защото знам, че вашият знак умее да изкарва пари. Добре е да бъдете последователни в осъществяването на плана си и да не се отпускате изведнъж. Но като цяло – нещата се подреждат благоприятно за вас.

В петък влизаме в сезона на Водолея. Предстоят ви четири седмици, в които особено ще ви върви в комуникацията с другите, екипната работа и общите проекти. Оглеждайте внимателно всяко предложение за работа в партньорство, защото може да се окаже, че крие много добри шансове за печалба. През този период имате благоприятни аспекти за развиване на ново занимание, което може да ви донесе допълнителни доходи. Особено за тези от вас, които имат творческа насоченост или пък сега им хрумва да развият някакъв свой талант, сезонът на Водолея ще е изпълнен с възможности за изява.

В неделя революционният Уран спира да се върти ретроградно. И за вашия знак предстои седеммесечен период, в който ще успявате, ако бъдете систематични и последователни. Знам, че за много от вас да извършват добре предначертани и често еднакви действия звучи почти като затвор за душата. Но знам също така, че умеете да си поставяте дългосрочни цели. Затова приемете го по този начин  – ако в следващите седем месеца сте дисциплинирани и вървите устойчиво по избран от вас път, ще постигнете резултати, които ще компенсират скуката на рутината. Желая успех, Стрелци!

Козирог

Бързам с добрата новина, че този гнет, на който ретроградният Меркурий ви подлагаше, приключва в сряда, когато планетата на комуникациите ще се завърти в правилната посока. Меркурий е във вашия знак и затова ретроградността му се отрази най-много на вас. Сега вече ще можете да се отърсите от колебанията, които ви мъчиха, както и от проблемите в общуването ви с другите и да видите ясно посоката си напред. За вас ясната отправна точка винаги е била много важна не само, за да вървите напред, а и за да се чувствате в душевен комфорт. На ваше място не бих губила време и бих поработила над стратегията си за 2023г., веднага след сряда.

В петък влизаме в сезона на Водолея и за вас това идва с налагане на по-строга дисциплина във връзка с финансите. Докато траят вашите рождени дни, вие имате благоприятни влияния в зоната на парите. С преместването на Слънцето във Водолей обаче, ще трябва да започнете да внимавате дали не харчите повече, отколкото изкарвате. Нямате аспекти за загуби или нещо такова, но при всички положения е по-добре да не се поддавате на лекотата, с която Водолеят гледа на екселската таблица с бюджетите си. Бъдете стриктни и внимателни в следващите четири седмици и ще избегнете куршума.

Хубавото на водолейския сезон е, че ще ви донесе и много възможности за успех. Най-добре е да седнете и да помислите как може да трансформирате това, което правите, така че да ви носи повече приходи. Може и да измислите нещо ново, разбира се. Но все пак – не пропускайте да разгледате възможностите, които вече съществуващите ви дейности крият.

В неделя бунтовната планета Уран спира да е ретроградна, след пет месеца обратно въртене. В следващите седем месеца ще ви направи някак по-блестящи, харизматични и отворени за живот. Имате предпоставки да впечатлявате много навсякъде, където отидете, стига да го пожелаете. За тези от вас, които имат такива пориви, ще кажа, че много ще ви върви във флиртовете… Накратко казано – ще завъртите доста глави, ползвайте влиянието си разумно, Козирози!

Водолей

Животът ви ще ври и кипи, Водолеи и само от вас зависи в какво ще забъркате във врящата смес. Започвам с добрата новина, че в сряда Меркурий ще спре да е ретрограден. При вас влиянието на обратното въртене се изразяваше в известно объркване и неясноти какво точно искате, както и в каква посока желаете да поемете. Това вероятно не е било така, защото сте нерешителни, а защото сте имали много идеи, които да се прескачат в главата ви и това е затруднило избора. Е, настъпва време, в което излишни смущения от планетите няма да имате и ще поемете в желаната от вас посока. Не губете време, не пестете усилия, а се насочете към желаните цели. Комбинацията от вашия рожденически сезон и правилния курс на планетата на комуникацията ви дава много добри предпоставки да популяризирате и промотирате своята работа. Смело излизайте на сцената на живота, Водолеи!

От петък започвате да ни черпите с торта и това е чудесно. В следващите четири седмици за представителите на вашия знак ще е най-добре да се фокусират върху себе си. Мислете за своите приоритети, своите цели и за това как искате да подредите живота си, така че вие да сте добре. За общителен знак като вашия това няма да е супер лесно… Обичате да сте сред хора, да участвате в мероприятия, а и много от вас сигурно ще вдигнат щури купони за рождения си ден. Не е лошо това, просто внимавайте да не ви разсее от собствените ви цели.

Водолейският управител Уран ще спре да се върти ретроградно тази неделя. В последните пет месеца ретроградността на тази планета ви действаше малко успиващо… Ако сте имали някакви вътрешни тревоги, възможно е да сте ги пренебрегвали и да сте чакали да отминат от само себе си. Сега обаче тези фрустрации ще се отпушат и ще се наложи да си ги преработите. Макар и да е трудоемко, това всъщност е добре, защото ще ви даде шанс да подредите вътрешния си свят и да израснете от този процес. Значи положението „нова година – нов аз“ за вас започва сега. Успех, Водолеи!

Риби

Предстои ви много благотворен период, Риби!

На първо място, в сряда, Меркурий спира да се върти ретроградно. В последните четири седмици обратното въртене на планетата на комуникациите ви пречеше да преценявате хората около себе си и най-вече – кой наистина заслужава да ви е приятел. Имаше много объркани сигнали в последно време, а вие нито обичате да взимате прибързани решения, нито пък обичате много да търпите, ако нещо ви причинява дискомфорт. Сега смущенията по линията ще изчезнат и вие ще можете с присъщата си лекота да подредите приятелския си кръг така, че да се чувствате сигурни, а и да ви е приятно да си прекарвате времето с избраните хора.

В петък Слънцето влиза в знака на Водолея и в следващите четири седмици на вас ще ви се пътува. Но желанията ви по-скоро ще са свързани със спокойни ваканции, в които да напълните очите си с красота, да ви е лежерно и щастливо. Какво да ви кажа – изберете си някое място с красиви гледки и възможности за приятни занимания и стягайте куфарите… Обикновено желанието за пътуване е свързано и с желание за разширяване на съзнанието с учене или започване на нови хобита и подобни занимания. В периода на Водолея за вас ще е добре, ако се обърнете към някакви духовни практики, които успокояват ума и балансират емоционалното състояние. Просто имате нужда от презареждане и силно се надявам да си дадете време и пространство за това.

И, както знаем – за да приемем нови неща в живота си, трябва да се разделим с някои от старите. Сезонът на Водолея за вас е подходящ да се разделите с ненужния багаж в буквален и преносен смисъл. Някои Риби ще имат нужда да разчистят гардероба си от стари дрехи, а други ще имат нужда да разкарат скелетите от гардероба… Направете каквото трябва, за да ви стане леко на душата.

В неделя планетата на революциите Уран ще излезе от петмесечен ретрограден период. В следващите седем месеца силата ви ще е в подобряване на средата ви за живеене в локален план. Някои от вас може да се нагърбят с проект за облагородяване на квартала си, други да се включат в местни организации, а трети да привлекат хората, които живеят наоколо за своя кауза. С каквото и да се заемете, вярвам, че ще има добър резултат и че всички ще са доволни да работят с вас. Успех, Риби! 

Овен

Надявам се да сте готови за скок, Овни, защото планетите тази седмица идват за вас с тъкмо такава възможност!

Първо, в сряда, Меркурий ще спре да се върти ретроградно и ще отвори пред вас поле за развитие. Ако през последните седмици или месеци сте работили над нещо, ако искате повишение или пък планирате да разширите дейността си – след сряда действайте по въпроса. Ръцете ви са развързани, копитцата ви парят – вие сте на ход! Разбира се, ако нямате подготовка за изкачване на ново стъпало, може би е по-добре да не предприемате непосредствени действия. Но използвайте изчистеното влияние на Меркурий, за да започнете подготовката си за улавяне на нов шанс.

В петък влизаме в знака на Водолея и в следващите четири седмици вие ще усетите доста буквално неговото влияние. Водолеят е знак на иновациите и технологиите. Добре е да погледнете какво в живота ви може да бъде подобрено в този аспект. От наглед дребни неща като купуване на нов компютър или телефон, до въвеждане на промени в начина ви на работа с ползване на повече технологии или дори инвестиция в технологичен проект.

Другото влияние на Водолея е свързано с дейности, които имат обществен ефект. Т.нар. активизъм може да бъде вашето нещо, докато сме в този период. Независимо дали на локално ниво или в някой по-мащабен проект, вероятно ще почувствате удовлетворение, ако вложите енергия и умения в нещо, което може да подобри живота на други хора или средата и качеството на живот около вас. Може би вече дори ви се е завъртяла някоя идея, която сте отхвърлили – дайте ѝ още един шанс.

В неделя планетата на революциите Уран ще спре петмесечния си ретрограден период и ще се завърти в правилна посока в Телец. В предстоящите седем месеца ще можете да оберете плодовете от труда, който сте положили досега. Но не само това – Уран ще ви отвори възможности за ново развитие, стига да искате такова. Тази планета покровителства промените, разчупването на статуквото и смяната на перспективата. Може би ще се захванете с нещо напълно ново за вас и, което е още по-добре – възможно е това ново нещо да е много успешно.

Телец

Много разчупен хороскоп, Телци! Заредете се с енергия, промените идват!

На първо място, когато в сряда Меркурий спре да се върти ретроградно и ви освободи от смущенията в комуникацията и плановете, които донесе, ще почувствате желание за пътуване. Силно се надявам да имате възможност да удовлетворите това желание. Помислете по въпроса и вижте дали пък не бихте могли да си създадете сами необходимите условия за реализация. Особено удовлетворение ще ви донесе пътуване, което е не просто свързано с интересна дестинация, а с вашето желание за духовно развитие. Отидете някъде, където душата ви ще направи „клик“ и ще усетите нещо, което търсите (вие си знаете какво е то).

В петък влизаме в знака на Водолея и в следващите четири седмици ще имате много благоприятни влияния, свързани с професионалното ви развитие. Очаква се прилив на енергия и на мотивация за постигане на цели в кариерата ви. Добре е да канализирате тази енергия, за да не се хвърлите в много начинания едновременно и накрая да му изпуснете края. Имате добри аспекти за нов проект или дори нов бизнес. Особено ще ви върви, ако от време на време се допитвате до други хора и работите в екип. По-скоро ваша е водещата роля, но гледайте да не сте в положение „и сам войнът е войн“. Тези от вас, които искат повишение, може да го заявят именно във водолейския период.

В неделя Уран, който беше ретрограден пет месеца в Телец, ще се завърти в правилната посока и ще продължи да действа от вашия знак. Уран е планета на революциите, на промените, на смяната на перспективата. В следващите седем месеца помислете над това – дали може да погледнете различните аспекти на живота си от друг ъгъл и да намерите някакъв нов подход. Не защото е задължително да променяте нещо, а защото може би различната гледна точка ще ви донесе някаква полза. Да си стабилен не означава да си винаги един и същ, както и да се променяш не означава да си неустойчив. Напротив – гъвкавостта на промяната ни прави по-ресурсни и способни на развитие. Успех, Телци!

Близнаци

Близнаци, започвам с добри новини! А още по-хубавото е, че докрая ще продължа с тях. Започвам едно по едно. В сряда вашият повелител Меркурий ще спре да се върти ретроградно, което означава, че ще спре да ви разбърква мислите и най-вече – чувствата. Ако сте имали някакви терзания, свързани с любовта и връзката ви през последните три седмици, сега се очаква да се отървете от тях и да продължите с по-леко сърце. Разбира се, какво ще правите с това леко сърце и какво ще търсите за него, все така, си остава ваша работа.

В петък влизаме в сезона на Водолея и вашият кръгозор и желание за обикаляне и изучаване на света рязко ще се разшири. Много Близнаци ще погледнат към далечни дестинации и искрено се надявам да можете да реализирате мечтаното пътешествие. С типичния си любознателен дух и весел нрав, ще научите и преживеете много, където и да отидете. Само мога да завиждам на спътниците, които ще изберете за реализиране на пътуванията си.

Ще ви се отрази добре и да започнете да учите нещо ново. Дори не е задължително да е пряко свързано с настоящите ви професионални занимания. Просто съзнанието ви е жадно за повече и нова информация. Ще намерите как да произведете полза за себе си и околните от всичко научено. Вие много добре можете да трансформирате това, което получавате, в подобрение на живота и средата си.

В неделя планетата бунтовник Уран спира да е ретроградна след пет месеца обратно въртене. В следващите седем месеца курсът ѝ ще бъде правилен и ще бъде в знака на Телец. За вас този период е благоприятен за свързване с духовната ви страна, и учене на неща, които са свързани с разбирането на живота, хората и света. Някои от вас може да залитнат по езотерика. Вярвам, че ще успеете да намерите баланс между концептуалното и практическото и да извлечете полза от този период.

Рак

Всичко ще бъде наред, Раци! Ама наистина тоя път… В сряда Меркурий ще приключи с ретроградния си период и малко ще ви се успокоят сърцето и съзнанието. За тези от вас, които получиха странни знаци от Вселената във връзка с любовните си чувства (или пък по-лошо – странни обаждания от бившите си), мога да кажа, че сега ще ви се подредят вижданията за живота и бъдещето. Разбира се, това няма да стане с магическа пръчка – ще трябва сами да си го измислите и да вземете решения. Важното обаче е, че ще можете да разсъждавате фокусирано, без излишни смущения в честотите.

В петък Слънцето ще премине в знака на Водолея и това отново ще повлияе на връзките ви. И то – в частта с еротиката и секса. Ще възприемете игривата енергия на Водолея и, смея да кажа – много ще ви хареса. При необвързаните Раци може да се забележи ново припламване на искри към някой обект… А при обвързаните ще стане както си го направите :) Имате четири седмици на сладострастие, не ги пропилявайте и се забавлявайте!

Другото влияние, което вероятно ще усетите във водолейския период е желанието за семеен уют и самовглъбение. Явно в едната част от времето ще бъдете кротки Рачета с книга и топло одеяло на дивана, а в другата – безсрамни съблазнители. Супер звучи, само предупредете партньора си, ако имате такъв, за да не се чуди на каква въртележка се е качил…

В неделя Уран спира да е ретрограден. Вече пет месеца тази иначе симпатична планета ви поставя препятствия по отношение на екипната работа и работата с технологии. Е, тези препятствия падат сега и ако имате някакви работни планове – най-добре давайте пълен напред в осъществяването им, защото вече нещата зависят от вас. Желая успех!

Лъв

Връщате се към типичното си жизнено състояние, Лъвове – бодри, енергични и пъргави. В сряда Меркурий спира да е ретрограден и тази лека флегматичност, която беше обзела много от вас в последните четири седмици, ще се изпари. Много Лъвове ще нахлузят маратонките и спортните екипи и ще влязат във форма за норматив. По-важното обаче е, че ще чувствате и ума си освежен и ще имате апетит за живот. Бихте могли да постигнете много от целите си, ако го пожелаете и впрегнете кипящата си енергия в систематични усилия. Зная, че можете да правите нещата с лекота, както зная и какво старание стои зад това. Е, сега поне Меркурий няма да стои на пътя към целите ви и светофарите светят зелено пред вас.

В петък влизаме в сезона на Водолея и в следващите четири седмици за вас на преден план ще са партньорствата ви. В професионален план имате добри аспекти за работа в колаборация, както и за нови съдружия. В общи линии, в този период накъдето и да се обърнете, ще срещате желаещи да работят с вас. Гледайте да избирате партньорите си критично, а не с типичната си широкоскроеност все пак.

Периодът на Водолея ще ви се отрази и в любовен план. Тези от вас, които вече имат връзка с избраника на сърцето си ще прекарат много качествено време със своя човек и това ще ви зареди положително. Направо да си го кажем – ще бъдете щастливи. На необвързаните мога да препоръчам да се огледат добре около себе си за подходящият човек, защото периодът е благоприятен за намиране на партньор. Може да ползвате и технологиите за тази цел – Водолеят им е пръв приятел и вероятно това ще ви донесе късмет.

В неделя Уран спира да е ретрограден и в следващите седем месеца ще бъде в знака на Телец. За вас влиянието ще е по отношение на работата и как постигате успех в нея. Искането на мнение и съдействие от външни хора – ментори, нови партньори и др. подобни ще е във ваша полза. Тоест – търсете хора, които са опитни в това, което правите и когато разговаряте с тях, наблягайте на изслушването.

Дева

Хороскопът ви за тази седмица започва добре и завършва добре, Деви! Надявам се да сте готови да приемете благоприятните развития с отворени обятия.

Първо, в сряда, Меркурий ще спре да е ретрограден и ще започне да влияе много добре на вашия дом на романтика, флиртове и слава. До 11 февруари не пропускайте всяка възможност да се разходите по червен килим – в буквален и преносен смисъл. Вашият знак ще има възможност да заблести там, където си поиска. За някои от вас това означава да впечатлят много хора, за други – да впечатлят един конкретен човек, а за трети – да получат признание в работата си. Благоприятните влияние тези неща да се случат са налице, от вас зависи да се появите на правилното място в правилното време и да разпръснете чар и харизма. Както и от вас зависи как ще оползотворите доброто впечатление, което сте направили, разбира се.

В петък влизаме в сезона на Водолей и това отваря за вас сериозна страница по отношение на грижата за себе си. Не става дума просто да си купите фитнес карта или пък да добавите повече спанак в смутито. Става дума за сериозно стратегическо планиране на това как през годината да живеете така, че да сте здрави и щастливи. Разбира се – не всичко зависи от вас, но в частта с ежедневните навици има много неща, които са във ваши ръце. И понеже тази тема за никого не е лесна, предвид всички задължения, които имаме (и предвид това, че вие искате да си изпълните всичките задачи), не е лошо да ползвате подкрепата на Слънцето във Водолей и да си подготвите добре нещата. Може да увлечете и други хора в плановете си за по-здравословен живот, ако мислите, че това ще ви помогне и ще се чувствате по-добре. Само не разчитайте на външни фактори за мотивация, а впрегнете собствените си сили.

В неделя планетата на революциите Уран също ще спре да се върти ретроградно и в следващите седем месеца ще е все така в знака на Телец. Тази планета винаги ни предизвиква да променим нещо и да погледнем нещата от друг ъгъл. Във вашия случай влиянието ще е върху това как се свързвате с хората. Може би трябва да се настроите по-лежерно и да се опитате да показвате повече от истинската си същност през този период, отколкото от това, което искате да проектирате пред другите. Вие сте ценни точно такива, каквито сте и мисля, че ако покажете автентичното си Аз, то ще бъде оценено по достойнство и това ще ви донесе чувство на освобождение.

Везни

Хороскопът ви идва с добри възможности, Везни, обаче всичките ще трябва да си ги изработите. Пак е нещо и то – не е малко, ако питате мен.

Започваме с това, че Меркурий ще спре да се върти ретроградно в сряда. По време на ретроградния период на планетата на комуникациите много от вас може да са срещнали проблеми от домашен характер. Например, възможно е да сте обмисляли смяна на жилището, да сте имали някакви разногласия с роднини или с хората, с които живеете. Сега, когато Меркурий се завърти в правилната посока, ще можете по-спокойно да решите възникналите проблеми и да си отдъхнете. И не само – ще можете да направите промени, от които реално да се почувствате по-добре. От вас зависи какви ще са промените, планетите няма да ви пречат, имате зелена светлина.

В петък влизаме в сезона на Водолея и в следващите четири седмици за вас любовта ще е приоритет. За обвързаните на първо място ще седи възможността да решат скрити или явни конфликти с половинката си, което наистина ще изпълни сърцето ви с щастие. Веднъж, когато изчистите каквото ви тежи, ще можете да влезете в романтичното си амплоа и да се радвате на живота си и любовта в него. За някои от вас може дори да излезе въпроса за преминаване на следващо ниво във връзката ви. Подозирам, че в главите на много Везни ще се завъртят образи на годежни пръстени, сватби или еднакви ключове за ново жилище.

Необвързаните ще направят добре, ако разширят периметъра на търсене. Нямам предвид само буквално, макар и това може би да свърши някаква работа. В периода на свободомислещия Водолей ще ви помогне, ако разчупите малко собствените си стереотипи за партньора, когото търсите. Не залагайте само на един тип човек или пък на определи начини за намирането на потенциални партньори. Ако сте се фиксирали върху някого, с когото нещата не се получават, позволете си да погледнете и други хора, освен него. Също така – ще помогне ако споделите с приятел как вървят нещата в любовен план и чуете някакво мнение или съвет.

В неделя Уран, който е планетата на революциите, спира да е ретрограден и в следващите седем месеца ще бъде в знака на Телец. Това за вас е период, в който ще откриете нови възможности, ако се предизвиквате да променяте перспективата, от която гледате на нещата. За каквото и да става дума – работа или личен живот, търсете нови подходи към ситуацията и се опитвайте да бъдете креативни в решаването на проблеми. Не само, че е полезно за мозъка, а и вероятно ще постигнете успех, именно по неконвенционален начин.

Скорпион

Такааа, Скорпиони… В сряда излизаме от ретроградния Меркурий и е време да преброите оцелелите в близкото си обкръжение. Силно възможно е в последните три седмици, докато планетата на комуникациите се въртеше наобратно, да сте отрязали доста хора. Вероятно някои са заслужили това отношение, а други може да ги освободите вече от карцера на игнора и да се сдобрите с тях. Просто вече ще ви е по-лесно да общувате и търпението ви (за което малко хора си дават сметка, но аз знам, че е там), ще се възвърне.

Като цяло това е добра подготовка за влизането на Слънцето във Водолей в петък. В четирите седмици на водолейския сезон много от вас ще имат желание хем да си стоят вкъщи, хем да се виждат с хора и да се забавляват. Значи каква е очакваната комбинация? Много партита в скорпионски домове… Разбира се, като казвам „партита“ нямам предвид обезателно купони. Може да организирате просто забавни вечери с приятни за вас хора. Експериментиране с различни кулинарни предизвикателства, бордови игри, домашно кино и други такива ще са добре дошли за вас. Определено ще бъдете фокусирани върху прекарване на време у дома си, но това не означава, че ще искате да се изолирате. Помислете за повече работа хоум офис, ако имате тази възможност. Твърде вероятно е да се чувствате много по-комфортно така по времето на Водолея. Оставането вкъщи неизменно повдига и темата за личните граници, защото все пак домът е нашата лична крепост. Затова, колкото и да сте се смирили след края на ретроградния Меркурий, все така ще има някои хора, които няма да ви е приятно да допускате близо до вас. Правете каквото трябва, за да се чувствате комфортно, без угризения.

В неделя бунтовната планета Уран също ще спре ретроградния си ход, който беше доста дълъг – цели пет месеца. В следващите седем месеца може би отношението ви към любовните връзки ще се промени малко. Ще станете по-склонни да давате пространство на партньора си, както и да искате такова за себе си. Възможно е много Скорпиони да намалят интензитета на комуникация с партньора, без това да промени силата на любовта и здравината на връзката. Просто малко взаимно даване на въздух, това е.

Стрелец

Започвам направо, защото нося добри новини за парите ви, Стрелци! В сряда Меркурий спира да е ретрограден и да ви слага спънки и препятствия в желанието ви да увеличите приходите си или да спестявате. Бях ви посъветвала през декември да внимавате с харчовете, надявам се всичко да е било наред. Сега ще можете малко по малко да се отпуснете и да се почувствате по-стабилни финансово. Разбира се – Меркурий няма да ви напълни банковата сметка, това вие ще трябва да направите. Нямам особени притеснения, защото знам, че вашият знак умее да изкарва пари. Добре е да бъдете последователни в осъществяването на плана си и да не се отпускате изведнъж. Но като цяло – нещата се подреждат благоприятно за вас.

В петък влизаме в сезона на Водолея. Предстоят ви четири седмици, в които особено ще ви върви в комуникацията с другите, екипната работа и общите проекти. Оглеждайте внимателно всяко предложение за работа в партньорство, защото може да се окаже, че крие много добри шансове за печалба. През този период имате благоприятни аспекти за развиване на ново занимание, което може да ви донесе допълнителни доходи. Особено за тези от вас, които имат творческа насоченост или пък сега им хрумва да развият някакъв свой талант, сезонът на Водолея ще е изпълнен с възможности за изява.

В неделя революционният Уран спира да се върти ретроградно. И за вашия знак предстои седеммесечен период, в който ще успявате, ако бъдете систематични и последователни. Знам, че за много от вас да извършват добре предначертани и често еднакви действия звучи почти като затвор за душата. Но знам също така, че умеете да си поставяте дългосрочни цели. Затова приемете го по този начин  – ако в следващите седем месеца сте дисциплинирани и вървите устойчиво по избран от вас път, ще постигнете резултати, които ще компенсират скуката на рутината. Желая успех, Стрелци!

Козирог

Бързам с добрата новина, че този гнет, на който ретроградният Меркурий ви подлагаше, приключва в сряда, когато планетата на комуникациите ще се завърти в правилната посока. Меркурий е във вашия знак и затова ретроградността му се отрази най-много на вас. Сега вече ще можете да се отърсите от колебанията, които ви мъчиха, както и от проблемите в общуването ви с другите и да видите ясно посоката си напред. За вас ясната отправна точка винаги е била много важна не само, за да вървите напред, а и за да се чувствате в душевен комфорт. На ваше място не бих губила време и бих поработила над стратегията си за 2023г., веднага след сряда.

В петък влизаме в сезона на Водолея и за вас това идва с налагане на по-строга дисциплина във връзка с финансите. Докато траят вашите рождени дни, вие имате благоприятни влияния в зоната на парите. С преместването на Слънцето във Водолей обаче, ще трябва да започнете да внимавате дали не харчите повече, отколкото изкарвате. Нямате аспекти за загуби или нещо такова, но при всички положения е по-добре да не се поддавате на лекотата, с която Водолеят гледа на екселската таблица с бюджетите си. Бъдете стриктни и внимателни в следващите четири седмици и ще избегнете куршума.

Хубавото на водолейския сезон е, че ще ви донесе и много възможности за успех. Най-добре е да седнете и да помислите как може да трансформирате това, което правите, така че да ви носи повече приходи. Може и да измислите нещо ново, разбира се. Но все пак – не пропускайте да разгледате възможностите, които вече съществуващите ви дейности крият.

В неделя бунтовната планета Уран спира да е ретроградна, след пет месеца обратно въртене. В следващите седем месеца ще ви направи някак по-блестящи, харизматични и отворени за живот. Имате предпоставки да впечатлявате много навсякъде, където отидете, стига да го пожелаете. За тези от вас, които имат такива пориви, ще кажа, че много ще ви върви във флиртовете… Накратко казано – ще завъртите доста глави, ползвайте влиянието си разумно, Козирози!

Водолей

Животът ви ще ври и кипи, Водолеи и само от вас зависи в какво ще забъркате във врящата смес. Започвам с добрата новина, че в сряда Меркурий ще спре да е ретрограден. При вас влиянието на обратното въртене се изразяваше в известно объркване и неясноти какво точно искате, както и в каква посока желаете да поемете. Това вероятно не е било така, защото сте нерешителни, а защото сте имали много идеи, които да се прескачат в главата ви и това е затруднило избора. Е, настъпва време, в което излишни смущения от планетите няма да имате и ще поемете в желаната от вас посока. Не губете време, не пестете усилия, а се насочете към желаните цели. Комбинацията от вашия рожденически сезон и правилния курс на планетата на комуникацията ви дава много добри предпоставки да популяризирате и промотирате своята работа. Смело излизайте на сцената на живота, Водолеи!

От петък започвате да ни черпите с торта и това е чудесно. В следващите четири седмици за представителите на вашия знак ще е най-добре да се фокусират върху себе си. Мислете за своите приоритети, своите цели и за това как искате да подредите живота си, така че вие да сте добре. За общителен знак като вашия това няма да е супер лесно… Обичате да сте сред хора, да участвате в мероприятия, а и много от вас сигурно ще вдигнат щури купони за рождения си ден. Не е лошо това, просто внимавайте да не ви разсее от собствените ви цели.

Водолейският управител Уран ще спре да се върти ретроградно тази неделя. В последните пет месеца ретроградността на тази планета ви действаше малко успиващо… Ако сте имали някакви вътрешни тревоги, възможно е да сте ги пренебрегвали и да сте чакали да отминат от само себе си. Сега обаче тези фрустрации ще се отпушат и ще се наложи да си ги преработите. Макар и да е трудоемко, това всъщност е добре, защото ще ви даде шанс да подредите вътрешния си свят и да израснете от този процес. Значи положението „нова година – нов аз“ за вас започва сега. Успех, Водолеи!

Риби

Предстои ви много благотворен период, Риби!

На първо място, в сряда, Меркурий спира да се върти ретроградно. В последните четири седмици обратното въртене на планетата на комуникациите ви пречеше да преценявате хората около себе си и най-вече – кой наистина заслужава да ви е приятел. Имаше много объркани сигнали в последно време, а вие нито обичате да взимате прибързани решения, нито пък обичате много да търпите, ако нещо ви причинява дискомфорт. Сега смущенията по линията ще изчезнат и вие ще можете с присъщата си лекота да подредите приятелския си кръг така, че да се чувствате сигурни, а и да ви е приятно да си прекарвате времето с избраните хора.

В петък Слънцето влиза в знака на Водолея и в следващите четири седмици на вас ще ви се пътува. Но желанията ви по-скоро ще са свързани със спокойни ваканции, в които да напълните очите си с красота, да ви е лежерно и щастливо. Какво да ви кажа – изберете си някое място с красиви гледки и възможности за приятни занимания и стягайте куфарите… Обикновено желанието за пътуване е свързано и с желание за разширяване на съзнанието с учене или започване на нови хобита и подобни занимания. В периода на Водолея за вас ще е добре, ако се обърнете към някакви духовни практики, които успокояват ума и балансират емоционалното състояние. Просто имате нужда от презареждане и силно се надявам да си дадете време и пространство за това.

И, както знаем – за да приемем нови неща в живота си, трябва да се разделим с някои от старите. Сезонът на Водолея за вас е подходящ да се разделите с ненужния багаж в буквален и преносен смисъл. Някои Риби ще имат нужда да разчистят гардероба си от стари дрехи, а други ще имат нужда да разкарат скелетите от гардероба… Направете каквото трябва, за да ви стане леко на душата.

В неделя планетата на революциите Уран ще излезе от петмесечен ретрограден период. В следващите седем месеца силата ви ще е в подобряване на средата ви за живеене в локален план. Някои от вас може да се нагърбят с проект за облагородяване на квартала си, други да се включат в местни организации, а трети да привлекат хората, които живеят наоколо за своя кауза. С каквото и да се заемете, вярвам, че ще има добър резултат и че всички ще са доволни да работят с вас. Успех, Риби! 

Надя Брайт се занимава с психология, коучинг, пилатес и стендъп комедия сериозно, а астрологията й е само за забавление. Както би казал любимият ѝ сър Пратчет – имала е един свой съпруг и няма да броим колко чужди. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Ако искате да ви разсмее, следвайте я в тик-ток, фейсбук, инстаграм, само не и в живота, защото е опасна за живота. Първата ѝ книга вече е налице и може да се поръча тук! И не, тя не е за астрология, макар че има и зодии в нея. 

Автор: Надя Брайт

Овен

В понеделник Марс и Венера се срещат в благоприятен ъгъл и тяхната среща вероятно ще окаже влияние на вашата социална активност. Помислете за някое интересно събитие, което може да посетите вечерта. Или пък защо не – създайте вие организация с приятели. В моментите, когато планетите са благосклонни към точно определени активности, понякога са склонни да ни предоставят и неочаквано добри шансове, ако се впуснем в тях. Току виж сте се запознали с някой потенциално полезен човек или пък сте научили нещо важно, например.

Много добра новина за комуникацията ви, Овни! В четвъртък вашият повелител Марс ще спре да се върти ретроградно. Червената планета ще бъде в Близнаци (най-общителният знак) и във вашия дом на кариерата до края на март. Това ще се отрази благотворно върху начина ви на общуване – по-малко импулсивни реакции и недоразумения и повече дипломация и разбиране. Ако имате някакви кариерни цели – направо започвайте да вървите по пътя към постигането им. Ще ви бъде по-лесно, отколкото в ретроградния период на Марс, който започна още в края на октомври и нито беше кратък, нито беше лек. Разбира се, не всеки разговор ще ви върви като с магическа пръчка – от вас зависи към кого какъв подход ще приемете. Просто някои излишни спънки, ще ви бъдат спестени. Накратко казано – ако искате да постигнете нещо в професионален план и се нуждаете от подкрепата на други хора за това – от края на тази седмица смело може да поемете по пътя на реализация. Успех, Овни!

В събота отново Венера ще играе в прогнозата. Този път обаче планетата на изобилието ще е в конфликт с планетата на революциите – Уран. Това може да ви се отрази негативно на портмонето, ако не внимавате как и за какво го отваряте. Просто настроението ви ще е „Какво пък! Заслужавам да си го купя!“… Което вероятно е така – разбира се, че заслужавате. Но не е лошо да помислите и за последствията от харчовете. Най-добре, ако много ви се прииска да купите нещо в този ден, сложете го във виртуална кошница и се върнете към него в понеделник, за да прецените, дали все пак да го поръчате.

Телец

Ключовата дума за хороскопът ви тази седмица е „развитие“, Телци.

Започваме от понеделник, когато Венера и Марс ще направят среща под благоприятен ъгъл и това събитие вероятно ще ви донесе прозрение. Прозрението може да е във връзка както с личния, така и с професионалния ви живот и вероятно ще е в посока на това, дали сте на мястото, на което искате да бъдете. Имайки предвид ключовата дума на хороскопа, за Телците, които са на правилното място, на дневен ред ще излезе темата как да се качат поне едно ниво нагоре. Може би в личен план ще обсъдите съвместна ипотека с любимия човек или повишение в служебен план. Не съм сигурна какво точно ще ви хрумне, но ще е в този смисъл.

Добра новина е, че в четвъртък Марс ще спре да се върти ретроградно, след десет изморителни седмици на обратно движение. Червената планета е в Близнаци до края на март и ще действа във вашия дом на ресурсите и изобилието. Очаква се да ви обземе мотивация за постигане на цели и да настъпи период на уверен растеж. Енергията и надеждите, които сте събирали в последните 2-3 месеца може да дадат резултат във впечатляващ спринт към нови постижения. По принцип не сте много по спринтовете, вашето нещо са систематичните действия, но така действа Марс – експлозивно. Все пак, естествено, гледайте да не забравяте кои сте и подходете разумно. Ще станат нещата, вижда се!

В събота Венера и Уран ще се срещнат под конфликтен ъгъл и е възможно това да ви вкара някоя дразнеща муха в главата. Най-възможно е мухата да е на любовна тема… Добре е да не започвате да се самонавивате, докато накрая просто изпуснете положението и вдигнете скандал. Вземете малко въздух, разсейте се, спомнете си, че Венера и Уран ви влияят и или подходете спокойно към въпроса, с цел проблемът да се разреши, или го оставете да отлежи. Изкарайте си добре уикенда и като мине конфликтното влияние – пак се върнете на въпроса. Важното е да не си разваляте излишно дните, Телци.

Близнаци

Започвам директно, защото новините са горещи, Близнаци!

Първо в понеделник Марс и Венера ще се срещнат в благоприятен ъгъл и това ще ви посипе с късмет в любовта. Даже направо ще ви обсипе. За обвързаните работата е ясна – взимайте половинката под ръка и я обгърнете с романтика. Или поне ѝ организирайте чудна вечеря на свещи и създайте няколко спомена след това.

Необвързаните, които имат обект на романтичен интерес, но още не са му/ѝ признали, може да използват това силни добро влияние и да предприемат крачка. Планетите не дават гаранция, че ще ви се получат нещата, но ако човекът е правилно избран – ще направят така, че да се махнат всички излишни пречки от пътя ви. Не се страхувайте – дори и да ви отхвърлят, това поне ще отвори място за истинската любов в живота ви. Но то кой отхвърля Близнаци изобщо?!

В четвъртък Марс, който е във вашия знак от края на август миналата година и който беше ретрограден цели десет изморителни седмици, най-накрая ще се завърти в правилната посока. Имате причина да празнувате, Близнаци! До края на март ви очаква прилив на мотивация и отново – късметът ви ще работи при поемането на нови начинания. Това ще ви накара да мислите за много по-далечни хоризонти отпреди – много извън зоната ви на комфорт. Малко е плашещо, но пък и много вълнуващо… Точно както ви харесва на вас. Ако мислите мащабно и действате систематично, окрилени от енергията на Марс, може да постигнете чудеса.

В събота Венера ще се конфронтира с Уран, това може да ви направи раздразнителни и то – към някои от най-близките ви хора. Може би ще се чувствате по-добре, ако си дадете малко време за уединение и отдаване на собствените хобита. Личното пространство ще ви е чувствителното място в този ден. Каквото и да става – по-добре ще е да не реагирате бурно, за да не си създавате предпоставки за последствия за времето, след като това влияние ще е отминало.

Рак

В понеделник много Раци ще получат подарък от планетите под формата на ново влюбване или поне приятелство. Венера и Марс ще се срещнат в благоприятен ъгъл и това ще накара чувствената страна на вашата нежна натура да разцъфти. Може би това ще е денят, в който ще се престрашите да разкриете чувствата си към някого или да направите крачка към сближаване. Или пък ще е денят, в който ще ви осени мисълта, че някой от обкръжението ви всъщност е ваша сродна душа. Може би, преди да действате, е добре да изчакате Марс да спре ретроградния си ход, което ще станете този четвъртък. Така никакви дребни пречки няма да застават на пътя към светлото ви бъдеще.

И като казах Марс… В четвъртък тази своенравна планета ще прекрати десетседмичната си ретроградност. На вас това ще ви се отрази освобождаващо. Може би някои от вас са държали в себе си гняв или друга негативна емоция, която не са смеели да пуснат на свобода, за да не стане по-зле… Честно да ви кажа, добре сте направили, ако сте се сдържали по време на ретроградния Марс. Сега, докато планетата ще е в Близнаци – до края на март ще можете да изкарате каквото ви тежи. Силно се надявам, че ще го направите по градивен начин, за да може каквото не ви харесва да се промени и да продължите напред и няма да има батални сцени… Стискам палци както на вас, така и на околните!

В събота отново Венера ще е важна, този път, в конфликтната ѝ среща с Уран. Възможно е това да доведе до промени в планове, които сте си правили с приятели и познати. Важното е да не се ядосвате и да не търсите виновни. Бъдете над нещата – уикендът е за почивка, не за нерви. Току виж провалените планове довели до нови, дори по-хубави преживявания.

Лъв

В понеделник Марс и Венера ще направят благоприятна среща, която ще има доста мощно влияние върху вашия знак. Влиянието ще се изразява във внезапно появилото се силно желание да флиртувате и да покорявате сърца. Обвързаните сред вас да не пропускат тази енергия и да организират романтично преживяване за себе си и лъвската си половинка. При необвързаните положението ще е малко по-сериозно, защото ще ви се включи хищническият инстинкт. Възможно е вечерта да се озовете с човек, когото сте омаяли повече от спортен хъс, отколкото от истинско желание да бъдете с него. Няма лошо, големи хора сме. Просто не давайте излишни надежди или (не дай Боже) обещания. Предполагам, че в началото на седмицата, само мога да завиждам на тези, които имат половинка Лъв….

В четвъртък ни очакват добри новини – Марс спира да е ретрограден, след десет дълги седмици на обратно въртене. Червената планета ще е в Близнаци и във вашия дом на социалните контакти до края на март. Възможно е в последните 2-3 месеца да не сте се усещали съвсем стабилно по отношение на това къде е мястото ви сред приятелския ви кръг, както и дали сте се насочили към правилните цели. Сега, със завъртането в правилна посока на Марс, тези теми може да се изяснят и нещата да си дойдат на мястото. Ще се обърнете към хората, които са ви важни и които оформят средата, от която наистина искате да бъдете част. Що се отнася до професионалните ви амбиции, може би ще погледнете целите си от друга перспектива и ще ви хрумне нов и по-креативен начин за постигането им. Изобщо – ще ви се отпушат блокажите и ще започнете по-ясно и самоуверено да се ориентирате в собствения си живот и да го подреждате по желания от вас начин.

В събота Венера и Уран ще се срещнат под конфликтен ъгъл и това може да ви донесе известно чувство на объркване кое по-напред искате и към какво по-напред да се стремите… Широката ви царска душа ще желае ваканции, интересни лични преживявания и пр., но и професионални успехи и амбициозни задачи. Спокойно, не е нужно да приоритизирате и да решавате всичко в един ден. Особено, ако този ден е събота и особено, ако тогава има конфликт между две планети. Дишайте дълбоко и оставете подреждането на желанията си по важност за през седмицата.

Дева

Късметът ви идва с любимите ви неща, Деви – стабилност и здравословни измерения. Планетите са благосклонни към вас тази седмица и смятам, че е напълно заслужено.

В понеделник Марс и Венера ще се срещнат под благоприятен ъгъл и това ще насочи вниманието ви към любовния ви живот, както и към темата за грижа за себе си. И в двата аспекта това, което ще ви води е, че ще искате да усетите здравословна, съзидателна любов, която да ви кара да се чувствате добре в кожата си и да растете. Значи необвързаните ще обърнат внимание на човек от обкръжението си, който може да бъде подходящ партньор във всички или поне повечето смисли на думата. Обвързаните ще поискат да прекарат качествено време с партньора си. А, независимо от статута ви, повечето Деви ще изпитат нужда от хубав масаж…. Предлагам ви да не се лишавате.

Четвъртък идва с много добри новини – Марс спира да е ретрограден след 10 изморителни седмици на обратно въртене. Планетата на действието ще е в Близнаци и вашия кариерен дом до края на март. Определено предвиждам период на амбициозни планове и развития за вас, Деви. Важното е да добиете кураж да тръгнете към това, което искате. Сега му е времето – няма планета, която да благоприятства експанзията повече, отколкото Марс. Успех, ще станат нещата!

В събота Венера и Уран ще имат конфликтна среща и във вас изведнъж може да се зароди усещане, че спешно трябва да купите самолетни билети за далечна дестинация. Не е лошо, даже напротив… Марс, който споменах по-горе, сигурно би приветствал и това, ако има някаква връзка с работата. Просто е по-добре в този ден само да събирате идеи, а осъществяването да го оставите за дните след уикенда, за да не се окаже, че бунтовния Уран ви е подхлъзнал в нецелесъобразна посока. Но си съберете идеите със сигурност – току виж се оказало началото на чудесно приключение.

Везни

В понеделник Марс и Венера ще се срещнат в благоприятен ъгъл и това ще запали във вас пламъчето на авантюризма. Всъщност това пламъче никога не е угасвало, така че да кажем, че тази любовна среща на планетите просто ще го подсили. Много от вас ще обърнат взор към далечни пътувания, други пък ще се престрашат да признаят чувствата си на някого… Трети може би ще се решат на отдавна обмисляна покупка. Накъдето и да ви затегли – ключовото е, че ще има малко риск. Риск, който с удоволствие ще поемете, скъпи скрити ми лимонки Везни.

В четвъртък Марс ще ни зарадва и след десет изморителни седмици на ретроградност, ще се завърти в правилната посока. За вашия знак това означава разширяване на хоризонтите и експанзия поне до края на март, докогато Червената планета ще е в Близнаци. Марс покровителства движението напред, действията, покоряването на нови територии. Така, че на каквато и нова територия да сте хвърлили око (може и тайно) през миналата година – сега е моментът да пристъпите към покоряването ѝ. Ново образование, нова работа, ново местожителство, ново поприще… Вие си знаете. Просто не чакайте!

В събота Венера и Уран ще се срещнат в конфликтна среща и на вашия знак това ще се отрази в леко объркване какво искате от партньора си – дали незадълбочени плътски отношения или пък дълбоко интимно свързване на нива ум, душа и тяло… Проблемът да не знаеш какво искаш основно идва от това, че няма как да получиш каквото ще те направи щастлив. Така, че ако имате усещането, че партньорът ви не ви дава достатъчно – помислете дали вие изобщо знаете какво би ви било „достатъчно“. Така или иначе това объркващо влияние ще отмине през уикенда, надявам се с него да отминат и вашите неясноти. В случай обаче, че се задържат – не пренебрегвайте темата, а се изяснете със себе си.

Скорпион

Целият ви хороскоп за тази седмица е връзки, любов и секс… Какво да правим, Скорпиони, просто ви се пише. За щастие 90% от прогнозата е позитивна, а другите 10% са силно краткотрайни.

Започваме в понеделник, когато Марс и Венера ще се срещнат в любовен танц и това ще се отрази много благотворно на интимните ви отношения. Ще искате всичко от любовта – и интимност, и свързване, и секс, и романтика… Надявам се силно на две неща – едното е да имате партньор, който да е достатъчно ресурсен за страстната ви персона и да може да ви даде всичко това и второто е – да имате време и подходяща обстановка, за да реализирате своя съблазнителен ритуал и да се отдадете на създаване на спомени с правилния човек.

И като заговорих за партньор… В четвъртък Марс ще ни зарадва и най-накрая, след десет седмици, ще спре да се върти ретроградно. До края на март, когато Червената планета ще бъде в Близнаци и във вашия дом на интимността, очаквам сериозни развития в личния живот на много Скорпиони. Ретроградният период безспорно беше труден за вас, защото носеше чувство на несигурност по отношение на любовта, както и понякога въвеждаше доста изнервящото темпо „тръгни-спри“ в романтичните ви връзки. Сега нещата тръгват пълен напред и ако сте с правилния човек, развитията ще са само надграждащи и добри. За тези от вас, които още са в търсене на човека – периодът е добър да намерите точно този, който иска сериозно да влезе в ролята на достоен скорпионски партньор. Аз лично стискам палци, но по-важното е, че Марс ще направи каквото може, за да ви подкрепи. Вие само си отворете сърцето и очите, Скорпиони!

Между другото – има една лека сянка в периода на Марс в Близнаци и тя е, че може да срещнете лицемерни ласкатели… Каквото и да чувате – останете верни на себе си и се доверявайте само след проверка.

В събота бъдете по-внимателни със собствените реакции, защото е възможно да реагирате по-остро от необходимото. Виновни за това ще са Венера и Уран, които ще се срещнат под конфликтен ъгъл. Бройте до 10 в този ден… Не си струва да си навличате проблеми, заради един транзит между планетите.

Стрелец

Седмицата ви ще започне с нещо, което обичате – забавления с приятели. В понеделник Марс и Венера ще се срещнат в благоприятен ъгъл и това ще се отрази на вашите приятелски отношения. Възможно е да превърнете някои от новите си познанства в по-близки връзки. Ако имате настроение за това – не се колебайте да организирате забавно прекарване на времето с компания. Използвайте вродената ви фантазия за интересни преживявания и призовете близките си на забавление. Ще ви се отрази много освежаващо и мотивиращо за начало на годината.

Четвъртък идва с хубава новина – след дълъг ретрограден период, Марс ще се завърти в правилната посока. Червената планета беше ретроградна десет дълги седмици, в които много от вас не можеха да се определят искат ли да бъдат с избраника на сърцето си, не искат ли… Това важи и за обвързаните Стрелци и за тези от вас, които се чудеха дали да влязат в нови отношения. Е, със завъртането на Марс в правилна посока, частите на любовния ви пъзел ще започнат да се наместват. До края на март Червената планета ще е в Близнаци и за вас ще е много по-лесно да си отворите очите и ясно да видите ситуацията във връзката или проектовръзката си. Тези от вас, които трябва да кажат „стига“ на нещо, ще съберат мотивация да го направят и ще защитят здравословните си граници. А тези, за които би било по-добре да се престрашат и да направят крачка към даден човек, ще добият смелост и ще сложат край на вероятно мъчителните колебания, които ретроградния Марс им беше устроил. Очакват ви добри дни, Стрелци, трябва само да се пресегнете към тях.

В събота Венера ще има конфликтна среща с Уран и може да забъркат и вас самите в конфликт. Преди да се поддадете на раздразнението си, обмислете добре ситуацията. Възможно ли е някой просто да ви провокира? Или пък да преувеличавате сериозността на случая? Първо помислете за себе си и своето спокойствие и дали си струва да бъде нарушено и чак после влизайте в пререкания (само, ако наистина се налага). Непукизмът ви може много да помогне тук, призовете го на помощ и всичко ще бъде наред.

Козирог

С този хороскоп нося само добри новини, Козирози! Пригответе се, започвам без повече уговорки.

В понеделник Венера и Марс ще се срещнат в любовен танц и това ще се отрази много благоприятно на представителите на вашия знак по отношение на… ами, на любовта, разбира се! Стабилността и ценностите, които търсите в партньора си са доста добра основа за създаване на истински значима връзка. Срещата на Венера и Марс обаче ще ви направи една идея по-фриволни и ще ви отвори апетит за забавления, романтика и малко приключенски поглед над нещата от живота. Мисля, че това е едно от най-хубавите явления в природата – Козирог, който се забавлява и е авантюристично настроен… Докато са в това настроение, обвързаните от вас, ще искат да разнообразят живота си с партньора и вероятно ще измислят доста интересни активности (намигам). За необвързаните предстои едно, бих го нарекла, забавно търсене на партньор… (пак намигам).

В четвъртък Марс ще се завърти в правилната посока, след десет изтощителни седмици на ретроградност. До края на март, когато Червената планета ще бъде в Близнаци и вашия дом на грижата за себе си. Значи, очаквам в следващите седмици да станете по-красиви, по-отпочинали, по-здрави и по-щастливи. Хич и не се чудете как да стане това, а се захващайте с плана за постигане на най-добрия начин на живот за вас самите. Марс никак не обича да прави компромиси и когато работи усилено в някоя зона на картата ни, не ни остава нищо друго, освен ние да работим по въпроса в живота си. А и вие заслужавате да се отнасяте добре към себе си, нали? Желая успех в мисията и приятно прекарване на времето в осъществяването ѝ!

В събота Венера и Уран ще се срещнат в конфликтен ъгъл и за Козирозите ще стане доста интересно (в добрия смисъл). Бунтовният Уран ще ви настрои приключенски и много от вас ще се поведат по този порив. Възможни са импулсивно организирани пътувания, флиртове, от които сте се сдържали досега или знам ли… поемане на риск, който ви е на сърце. Забавлявайте се!

Водолей

В понеделник Марс и Венера ще се срещнат в любовна среща и това ще се отрази добре на всички ни. А на вас, Водолеи, ще се отрази много добре. Това е ден, в който сякаш самата Вселена ще обърне светлините на прожекторите към вас. От вас зависи какво ще кажете тогава, когато усетите вниманието върху себе си, както и дали изобщо ще се възползвате от подобна възможност. Разбира се, сами преценявате, какво да покажете, но ви гарантирам, че скромността е излишна. Ако, например, от известно време работите над нещо (може и да е някакъв ваш талант) – представете ни го – ще получите достойна порция възхищение и подкрепа.

В четвъртък Марс ще ни зарадва, като след десет дълги седмици, спре да се върти ретроградно. Може би личният ви живот изглеждаше малко объркан през това време, а може би се опитвахте да не забелязвате, колко е объркан… Е, сега нещата като че ли ще си дойдат на мястото. Романтиката ще се възвърне под една или друга форма така, както ви удовлетворява. Разбира се, добре е да не се оставяте по течението и да показвате на партньора си, че го/я цените.

Ще ви се върне и мотивацията, такава, каквато я харесвате – амбициозна, оптимистична и силна като огън. Значи, освен ако не се постараете сами да си вкарате прът в колелата – поне до края на март очаквам да имате удовлетворителен романтичен живот, както и успехи в професионален план. Да бъде, Водолеи!

В събота Венера и вашият повелител бунтовния Уран ще се срещнат в конфликтен ъгъл и това може да ви докара някои противоречия на главата. Възможно е да има конфликт между това как вие искате да прекарате времето си и желанията на околните към вас. Бъдете си истински Водолеи и постъпете, както си искате. Само се опитайте да бъдете дипломатични…

Риби

Хубави неща, свързани със семейството и близкия ви кръг, ви очакват тази седмица, Риби! Е… и едно леко предупреждение за събота… Но то пък какъв хороскоп ще бъде, без поне едно леко предупреждение?

Започвам с понеделник, когато Марс и Венера се срещат под благоприятен ъгъл и на вас ви зазвъняват романтичните камбанки в главата. Забележете – не просто ще искате да съблазните някого – ще искате до уловите в своята мрежа от романтични преживявания и фантазии (защото да – Рибите имате свои мрежи, в които ловите плячка). Независимо дали става въпрос за нов обект на желанията ви или искате да омаете отново партньора си - вадете торбата с романтични трикове и не се скъпете на усилия. Предвид позицията на планетите, вероятно най-голямо удоволствие ще ви донесе вечеря на свещи в спокойна и красива обстановка. Желая ви приятно изкарване и успех с улова!

В четвъртък Марс ще сложи край на изтощителния си десетседмичен ретрограден период и ще ви намести някои чакри, така да се каже. Ако в последните седмици или дори месеци сте чувствали някакво напрежение от обтегнати отношения с роднини или член на семейството, сега тази ситуация може да се разреши. Първото условие, за да се намали напрежение в отношенията между двама или повече човека е, тези хора да са спокойни и да се опитват да адресират точно проблемите. Имате всички предпоставки за това, след като Марс се задвижи в правилната посока. Още нещо - до края на март Червената планета ще е в Близнаци и това ще ви даде много добри възможности да сформирате своя малка общност, кръг на взаимна подкрепа с преобладаваща женска енергия. Това е доста ценно и на ваше място не бих пропуснала да се огледам за потенциалните членове на такъв женствен клуб.

В събота Венера ще влезе в противоречие с Уран и това може да ви направи не само раздразнителни, но и да намали способностите ви да се сдържате. Естествено, ваша работа си е дали предпочитате да си излеете гнева директно или да замълчите. Просто, ако в този ден имате ситуация, спомнете си, че Венера и Уран влияят и може би след 2-3 дни няма да ви се струва толкова сериозна… 

Надя Брайт се занимава с психология, коучинг, пилатес и стендъп комедия сериозно, а астрологията й е само за забавление. Както би казал любимият ѝ сър Пратчет – имала е един свой съпруг и няма да броим колко чужди. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Ако искате да ви разсмее, следвайте я в тик-ток, фейсбук, инстаграм, само не и в живота, защото е опасна за живота. Първата ѝ книга вече е налице и може да се поръча тук! И не, тя не е за астрология, макар че има и зодии в нея. Можете да я видите на живо на 12.01 - ето линк за шоуто й.

Автор: Надя Брайт

Овен

Ох, Овни… Предстои да бъдете толкова мили и добри, че направо се умилих и аз, докато ви правя хороскопа.

Първо на 2 януари Венера влиза в знака на Водолей и във вашия дом на екипната работа и технологиите. Тоест, ще стане така, че от ярките индивидуалисти, които сте, ще станете едни екипни играчи, с мед да ви намаже човек. Или поне ще се опитате… Което, освен че е мило, както по-горе отбелязах, ще е и пътят към успеха ви. За много от вас ще се окаже, че начинът идеите ви да се реализират и да постигнат максимален резултат е, ако работите в екип с други хора. За тази цел, сещате се, ще трябва малко да смирите духа и речника си… Но търпението ви определено ще бъде възнаградено. Не подценявайте работата с технологиите. Разбира се, докато Меркурий е ретрограден, е добре да внимаваме с всичко, свързано с комуникация и технологии. При разумна употреба обаче, могат да ви свършат много работа.

Венера покровителства и изкуствата, затова периодът е благоприятен да се отдадете на талантите си или пък да пробвате нещо ново. Посещения на изложби, концерти и други културни мероприятия, ще ви носят радост, а може и да се запознаете с нови интересни хора. Не забравяйте, че в началото казах „да се отдадете на талантите си“. Тоест – покажете на всички как пеете/рисувате/танцувате/шиете гоблен и пр.

В нощта на 6 срещу 7 януари ще има пълнолуние в Рак. Пълнолунието ще освети вашата зона на дома и много от вас ще почувстват желание да направят своето място още по-уютно. Предстои преобразяване на интериора на домовете на много Овни. Някои от вас ще го постигнат само с разместване и декорация, а други може и да накупят нови мебели. Колкото и да сте ентусиазирани, не забравяйте, че сме в ретрограден Меркурий и не купувайте нищо, което няма право на замяна. Желая ви много забавление, наслада и удовлетворение при промяната на гнезденцето ви!

Телец

Става ви разчупено, Телци! Какво по-хубаво за начало на годината…

Започваме с влиянието на вашата повелителка Венера, която на 2 януари влиза в знака на Водолей и ще стои там до 26 същия месец. Планетата на изобилието ще е във вашия дом на просперитета. В този период е възможно да ви дойдат много креативни идеи – не пропускайте да ги запишете и да помислите как може да се осъществят. Добре е да направите каквото ви е възможно, за да демонстрирате просперитет и да го привлечете. Не излизайте от вкъщи по друг начин, освен в най-добрия си възможен вид. Не пропускайте събития, на които може да срещнете полезни и интересни хора и най-вече – не пропускайте да говорите за себе си и своята работа, където е възможно. Прегледайте онлайн имиджа си – осъвременете снимките, описанията, пуснете няколко интересни поста. Помислете контакти с какви хора могат да ви помогнат за реализиране на проектите ви и се насочете към намирането им. Венера е с вас, остава само да поискате успеха и да се протегнете към него, за да го вземете.

В нощта на 6 срещу 7 януари ще имаме пълнолуние в Рак. То ще освети вашия дом на групови активности и локални събития. В двете седмици след пълнолунието се оглеждайте какво интересно събитие се организира в близък радиус около вас и не пропускайте да огреете с харизматичното си присъствие. Нищо чудно да се запознаете с хора, които може да са полезни на вашето развитие. Имате добри аспекти за прекарване на качествено и забавно време с приятелите си. Това ще ви разтовари и зареди с позитивна енергия.

От всичко казано до тук има един извод – не се бавете, а посипете перчема с брилянтин, сложете лачените обувки и излезте навън, за да вземете даровете, които Вселената ви е приготвила, Телци!

Близнаци

Хайде, идва краят на хибернацията ви, Близнаци! Влизате в новата година с типичния за вас ярък, шумен и забавен маниер на живеене.

Отговорна за това е Венера, която на 2 януари се мести в знака на Водолей и вашия дом на романси, пътувания и забавления и ще стои там до 26 януари. Струва си да обърнете внимание на аспекта с пътуванията и да си организирате нещо, дори и да е съчетание на работа с удоволствие. Даже за необвързаните от вас, бих казала, че има много добри аспекти да срещнат интересен обект на сексуално желание в чужбина. Или пък чужденец на ваша територия. Отваряйте си очите, Близнаци.

Въпреки, че Меркурий е ретрограден, за вас ще е добре да не премълчавате в следващите три седмици и да поддържате комуникацията си възможно най-отворена. Трябва да кажете на Вселената (а и на околните) какво искате, за да ви го достави, нали? 

В нощта на 6 срещу 7 януари ще имаме пълнолуние в Рак. Това ще е много добро влияние по отношение на приходите ви от работа, както и на възможностите ви за развитие. Много от вас може да получат повишение или пък да се окаже, че някоя тяхна идея може да се продаде много добре. Разбира се, често, за да дойдат парите, трябва да ги повикаме. Така, че помислете и по този въпрос. Като цяло пълнолунието е време, в което да пожънете каквото сте засели през последните шест месеца. Не се разсейвате, а оберете плодовете на труда си.

Разбира се – няма да сбъркате, ако сега положите целите си за бъдещето и се опитате да направите възможно най-много, за да обезпечите плановете си. Промотирайте се безсрамно, шансовете дебнат зад всеки ъгъл. Успех, Близнаци!

Рак

Годината ви започва много добре, Раци! Дори това, че сме в ретрограден Меркурий не може да помрачи благоприятната ви прогноза.

На 2 януари Венера влиза в знака на Водолей и ще стои там до 26 януари. Това е време, в което във вас ще се събуди еротичния ви заряд, както и силно желание да го оползотворите. Знам, че вашият знак не си пада по обикновени физически упражнения, вие искате да има смисъл, свързаност и да сте възхитени от човека, пред когото се събличате по кожените си жартиери… Имате подкрепата на Венера да се случи точно както го искате в нейния водолейски период. Тъй като Водолей покровителства технологиите, за да много от вас успехът в свързването с подходящ партньор ще дойде през дигитално общуване. Може би е време да включите пак апликациите за запознанство или просто да напишете съобщение на този, когото страстно желаете?

Друго, което ще е добре да осъществите до 26 януари са посещения на различни културни събития и приятни, разширяващи хоризонта на съзнанието разговори на тема култура. За обвързаните сред вас подобни изживявания може да се отразят благоприятно на връзката ви и да са добра прелюдия към еротичните забавления, за които споменах по-горе.

В нощта на 6 срещу 7 януари ще имаме пълнолуние. И знаете ли в кой знак ще бъде то? По-силно, не ви чувам! Точно така - ще бъде в РАК! Не губете никакво време, а в двете седмици след 7-ми покажете на всички талантите си, както и свършената работа до тук и не пропускайте да направите силна заявка за предстоящи успехи. Помислете за всяка възможност, която имате, за да изведете работата си на по-високо ниво и я използвайте. Това е вашето време за обиране на плодовете от труда ви, Раци. И е чудесно, че ви се пада да се случи още в началото на годината, защото това ще ви даде силна мотивация за постигане на още много през 2023г. Напред и нагоре!

Лъв

Годината ви ще започне интересно и вълнуващо, като самите вас, Лъвове!

На 2 януари Венера влиза в знака на Водолей и вашия дом на любов и партньорство. И, въпреки че Водолей е точно противоположния ви знак, няма да се размине огненият елемент, който вие винаги си носите навсякъде. В периода до 26 януари повечето Лъвове ще копнеят за флирт и еротични забавления с избраниците на тяхното сърце. Ако вече сте обвързани с любимите си хора – предстоят ви много топли и красиви моменти заедно. Ако все още не сте направили крачката към този, когото харесвате, препоръчвам ви по-умерен и систематичен подход. Казвам го, защото все пак още сме в ретрограден Меркурий, комуникацията е малко рискова, особено при горещи страсти и наистина ще си направите услуга, ако подхождате внимателно. При всички положения – не виждам как няма да ви се получи, ако наистина харесвате човека и ако сте проявили достатъчно разум, да не се хвърляте слепешката, водени само от страст и желание.

Не забравяйте в периода на водолейска Венера да покажете любов не само към другите, но и към себе си, Лъвове!

И като казах да покажете любов към себе си - в нощта на 6 срещу 7 януари ще имаме пълнолуние в Рак. В двете седмици след него ще имате възможност да дадете на ума и емоциите си малко време за отмора и презареждане. Ако нещо ви тежи в емоционален план, периодът ще е много добър, да го изчистите от системата си. Под влиянието на пълнолуние в Рак може да се сдобрите с някого, с когото сте имали пререкания в миналото. Също – може да „пуснете“ от живота си хора, които ви натоварват. Каквото и да правите, помнете, че целта е вие да се чувствате добре. Не позволявайте да ви въвличат в конфликти или да ви насаждат чувство за вина. Желая успех!

Дева

Силен старт на годината, Деви! Нека ви разкажа…

Първо, на 2 януари Венера влиза във Водолей и ще стои там до 26 януари. Венера ще бъде във вашия шести дом – на грижа за себе си, служба и ежедневна рутина. Какво се получава, ако съберем шести дом с планетата на изобилието? Ами СПА, масажи, следобедни дрямки и любими питиета, как какво… Силно ви препоръчвам в тези три седмици да бъдете щедри към себе си и да радвате душата и тялото. Заслужавате го, нали?

Докато се грижите за себе си, Венера ще ви помогне и с целеполагането за тази година. Планетата на любовта ще ви даде усещане за размах и оптимизъм, както и за това, че сте способни да постигнете много и трябва да се целите надалеч. Използвайте това окриляващо усещане, за да си поставите амбициозни цели за 2023г. Всички знаем, че за вас ще е възможно да ги постигнете. Дерзайте!

В нощта на 6 срещу 7 януари ще имаме пълнолуние в Рак. То ще освети вашия дом на груповите дейности – социализиране, приятели, работа в екип и пр. В първите две седмици след пълнолунието, като че ли всеки ще иска да му обръщате внимание и ще търси компанията ви. Използвайте този период, за да свършите нещо за себе си и своето развитие. Промотирайте се навсякъде – разказвайте на околните за работата си, търсете възможности за развитие, използвайте общуването си с другите, за да се обогатявате. А и… нека не забравяме, че Девите са пълни с таланти – току виж сте изгрели на някоя сцени и всички сме затаили дъх пред таланта ви!

Везни

Кой започва годината на гребена на вълната, Везни? Точно така – вие!

На 2 януари Венера се мести в знака на Водолей и ще стои там до 26 януари. За вас това ще е период, в който изобщо няма да ви влече толкова семейния уют. Смело мога да кажа, че много Везни ще захвърлят плюшените пантофи и черпаците и ще излязат навън, сред обществото, облечени в пера и пайети и обсипани с гламур и добро настроение. Защото всеки може да купонясва здраво през декември, но само най-добрите могат да съберат погледите през януари!

Освен това, водолейската Венера за вас е период, в който да се поглезите. СПА, здрав сън, козметици, качествена почивка – не се лишавайте от нищо в тези три седмици. Все пак блясъкът не може да идва само отвътре, нали?

В нощта на 6 срещу 7 януари ще имаме пълнолуние в Рак. Това пълнолуние ще освети много силно вашият дом на кариерата и професионалните успехи. В първите две седмици след пълнолуние, обикновено се жънат успехите на постигнатото в последните шест месеца. Значи за вас сега ще е много благоприятно да покажете на всички колко много работа сте свършили и да се опитате да монетизирате успеха си. Тъй като Меркурий е ретрограден, може да се окаже, че ключът ви към бъдещ успех е в нещо или някой от миналото. Прехвърлете внимателно професионалната ви история в последните шест месеца и вижте, дали от това няма да излезе нещо полезно.

Изобщо – за каквото и да става дума, планетите искат вие да излезете на челни позиции, Везни!

Скорпион

Тази седмица вещае силно влечение към дома и едновременно с това – към пътуване. Надявам се, че вашата сложна скорпионска личност ще успее да се справи с това странно комбо и ще си задоволи всички желания.

На 2 януари Венера влиза във Водолей до 26 януари. Това е влиянието, което ще ви затегли силно към усещането за домашен уют и прекарване на времето с много отбран и много тесен кръг от хора. В този период за вас ще е ценно и важно да чувствате домашния уют така, както вие си го разбирате. Много от вас ще подобрят домашната обстановка, дори и с малко разместване или декорация. Други ще отворят готварските книги и ще започнат да приготвят изненадващо добри и екзотични ястия (вероятно с афродизиаци в тях, така като ви познавам…). При всички положения достъп до тази скорпионска идилия ще получат само най-заслужилите около вас.

В нощта на 6 срещу 7 януари ще имаме пълнолуние в Рак и то ще събуди у вас желание да пътувате и да стигнете до някое далечно и прекрасно място. Във връзка с положението на Венера, което ви написах по-горе, вероятно пътуването, което най-добре ще ви зареди с положителни преживявания е до място, на което можете да се почувствате като у дома си. А ако вземем предвид, че Меркурий е ретрограден, може би посещаването на дестинация, на която вече сте били и ви е харесало е доста добра идея. Каквото и да правите, където и да отидете – надявам се, че ще сте щастливи и душата ви ще се чувства на място!

Стрелец

Хороскопът ви за тази седмица много ви отива, Стрелци - аху-иху и секс в общи линии :)

Започваме с 2 януари, когато Венера влиза във Водолей и във вашия дом на забавленията и флиртовете. До 26 януари очаквам да сте абсолютно себе си – да излизате сред хора, да се забавлявате и току виж – да ви дойде някоя идея за нов работен проект, покрай забавленията. Имаше досега един период на хибернация при вас, надявам се да ви е послужил, за да съберете сили за януарските фиести, които ви предстоят. Вие умеете да се забавлявате качествено и да се свързвате с хората през това. От там идват и предположенията ми, че е възможно да започнете ново начинание с някой, с когото сте се срещнали във водолейския период на Венера. Все пак, дори и когато изглеждате лекомислени, някъде в главата ви щракат зъбните колела на плановете ви за завладяване на света… Е, какво да кажа – да бъде!

В нощта на 6 срещу 7 януари ще имаме пълнолуние в Рак и това съвсем ще запали огъня на страстите ви. Доста Стрелци ще му отпуснат края и ще се хвърлят натам, накъдето ги водят еротичните копнежи. Има едно леко противоречие между свободолюбивата ви натура и знака на Рак, който обикновено търси обвързване. Затова, за да не стават грешки (оросени със сълзи), най-добре се опитайте от самото начало да изясните какво искате. Първо обаче изяснете пред себе си и после пред потенциалния партньор. Има много добри аспекти за това всичко да бъде наред, просто не си мислете, че ще стане от само себе си (колкото и да ви е замъглено съзнанието в някои моменти). Желая ви прекрасни и безаварийни часове на споделена страст, Стрелци!

Козирог

Започвате годината силно и сериозно, точно както подхожда на вашия знак, Козирози!

Буквално до днес Венера беше във вашия знак и се надявам да се сте възползвали от вниманието и любовта, с което планетата на изобилието ви обсипваше. На 2 януари тя се мести в знака на Водолей и е добре в периода до 26 януари да се фокусирате върху едно-две по-сериозни неща. Отново е свързано с любовните ви връзки, но тук вече говорим за намеренията ви и да изясните, дали те съвпадат с намеренията на партньора. Имайте предвид, че Меркурий е ретрограден във вашия знак и ако ще водите разговори, добре е да се стремите да бъдете максимално ясни и спокойни в комуникацията си. И най-вече не забравяйте, че за да заявите какво искате – самите вие трябва да сте наясно с това. Другият фокус на водолейската Венера ще е общият бюджет с половинката ви. Тази тема може и да е малко деликатна, но си струва да ѝ обърнете внимание още в началото на годината. Спокойствие и топли чувства и всичко ще бъде наред, Козирози!

В нощта на 6 срещу 7 януари ще имаме пълнолуние в Рак, което много силно ще освети вашия дом на сериозните връзки във всеки един аспект а живота ви – лични и професионални. Първите две седмици след пълнолунието много от вас ще чувстват силна нужда от усещане за свързаност и партньорство. И точно това е добър период за оценяване на ситуацията. Получавате ли това, което ви е нужно? Давате ли достатъчно? Какво всъщност искате да бъде партньорството ви, имате ли го в този вид в момента, можете ли да го постигнете и други важни въпроси. Независимо дали говорим за любов или бизнес, добре е да започнете годината на солидна основа, а това няма как да стане в компромисни партньорства. Пожелавам ви любов и стабилност!

Водолей

Започвате годината със силен старт, Водолеи! На 2 януари Венера се мести от Козирог във вашия знак и нещата добиват много розов характер. Флиртове, авантюри, романтика, секс… На обвързаните от вас бих предложила, за да ви е мирно селото, да се насочите към организиране на втори меден месец с половинката ви. Хубаво е енергията да е канализирана натам, накъдето си заслужава (и от където няма да сърбате попара, след като изтрезнеете от вълненията).

Необвързаните имат много добри аспекти да се забавляват в този период. Като сложим на едно място неустоимия ви чар и изобилното любовно влияние на Венера – не виждам какво може да ви спре. Ползвайте технологиите, за да флиртувате. Въпреки, че Меркурий е ретрограден, вашият знак ще има успех с тях. И – едно леко предупреждение – все пак заявявайте намеренията си още в началото, за да нямаме после объркани и разплакани жертви на сексапила ви.Тъй като Венера е повелител на красотата и промените във външния вид, но пък Меркурий е ретрограден, бих ви посъветвала, ако ви дойдат идеи за нова прическа или татуировка, да ги осъществите след 18 януари.

В нощта на 6 срещу 7 януари ще има пълнолуние в Рак и за вас то ще окаже силно влияние в дома ви на здравословни навици и поддържане на тялото и духа в добро състояние. За вас няма да е празно обещание да влезете във форма от началото на годината. Много Водолеи ще заселят фитнесите и ще усвоят здравословни готварски рецепти. Важно е да не се хвърляте в крайности – качествената промяна се постига систематично, а не с екстремни мерки. Може би ще е добре да се консултирате със специалист за изготвяне на здравословен спортен или хранителен режим, за да сте спокойни, че вървите по правилен път.

Риби

Започвате годината с много страстен хороскоп, Риби!

На 2 януари Венера ще влезе във Водолей и ще стои там до 26 януари. Това е период, в който неизменно ще гледате през розовия воал на романтиката. Позволете ми да ви дам някои инструкции, преди употреба на този въпросен воал.

Започвам с най-лекото и приятното – сексуалните преживявания. По време на водолейската Венера ще имате много и всичките ще бъдат изпълнени с фантазия, а много от тях ще ви създадат спомени за дълго време напред. Нямам какво да добавя, освен – забавлявайте се!

За тези от вас, които са в по-дълга връзка, периодът е добър да я разнообразите, вкарвайки в ход своята развихрила се еротична фантазия. По възможност я разнообразете с еротична фантазия заедно с партньора, а не с разкритието, че сте проявили фантазия някъде другаде. Ако все пак решите точно сега да се впускате в авантюри, не забравяйте, че Венера ви дарява със свръхоптимизъм и наистина се облегнете на разума, преди да предприемате каквото и да е.

За обвързаните отскоро – вероятно по време на Венера във Водолей ще сте изпълнени с ентусиазъм и енергия да създавате романтика. Няма лошо, само не забравяйте, че вие също заслужавате някой да ви глези и изненадва. Надявам се да сте с точно такъв човек и да си прекарате незабравимо!

За необвързаните няма да е никакъв проблем да привлекат интересни нови хора около себе си и да ги потопят в морето на въображението си… Само гледайте после да ги вадите тия хора от дълбокото, да не се окаже, че те за вас са забавление, а вие за тях – човекът, за когото искат да се оженят.

В нощта на 6 срещу 7 януари ще имаме пълнолуние в Рак. Това пълнолуние ще влее много силна енергия във вашия дом на славата. Над каквото и да сте работили до сега – покажете го на света в двете седмици след 7 януари. Всички с радост ще ви дават вниманието си, а вие, надявам се, ще успеете да монетизирате това. Отваряйте си очите за завистници, за да може да ги неутрализирате навреме. Успех, Риби! 

Надя Брайт се занимава с психология, коучинг, пилатес и стендъп комедия сериозно, а астрологията й е само за забавление. Както би казал любимият ѝ сър Пратчет – имала е един свой съпруг и няма да броим колко чужди. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Ако искате да ви разсмее, следвайте я в тик-ток, фейсбук, инстаграм, само не и в живота, защото е опасна за живота. Първата ѝ книга вече е налице и може да се поръча тук! И не, тя не е за астрология, макар че има и зодии в нея. Ето откъс от неин стендъп. Предупреждавам - 18+!

 

Тази година отделих доста време за едно занимание, съвсем ново за мен – бях модератор на здравен подкаст, в който интервюирах лекари по различни актуални медицински теми. Признавам си, че когато се захванах с това, бях колкото ентусиазирана, толкова и притеснена. Може би и ми личи, вие ще кажете. Така или иначе, това се оказа интересно за мен и полезно за аудиторията и съм много благодарна на МБАЛ „Надежда“ за поканата и доверието.

Подкастът се казва „Надежда в мола – вие питате, специалистите отговарят“. Всички теми са строго специализирани, лекарите са водещи специалисти в областта си, но информацията в тях е поднесена на съвсем разбираем език. Всъщност мисля, че и затова поканиха човек като мен, който не е медицинско лице, и съответно ако нещо не е съвсем разбираемо за слушателите, ще дълбае, докато му се изясни.

Това е линк за подкаста в спотифай, а ето и линк за видеата във фейсбук:

Отдолу ще намерите списък с темите.

Митове и реалности на пренаталната диагностика - с д-р Кристина Чачева – ръководител на отделението по Пренатална диагностика и терапия и водещ за България специалист по пренатална медицина, и д-р Марина Михова – специалист по пренатална медицина с дългогодишен опит, част от екипа на д-р Чачева, който извършва високоспециализираните вътреутробни операции в „Надежда“

Анализ на стойката и походката – с  д-р Василис Фурлакис – специалист ортопед с над 20-годишен опит в диагностиката и неоперативно лечение на ортопедични проблеми при деца и възрастни, в това число и при бременни и кърмещи жени.

Грижа за стомашно-чревния тракт с д-р Александър Маринов – гастроентеролог с богат опит в областта на профилактиката, диагостиката и лечението на заболяванията на стомашно-чревния тракт, превенция на усложненията от затлъстяването и др.

Всичко за хематологичните заболявания с д-р Камелия Милчева – клиничен хематолог с професионални интереси в областта на трансплантацията на стволови клетки, хематологията на бременността и имунохематологията.

Физиотерапия и рехабилитация с  д-р Кристина Павлова – водещ специалист по физикална медицина.

Гестационен диабет с д-р Светлана Хедер, специалист ендокринолог, който работи активно в областта на репродуктивната ендокринология, болестите на щитовидната жлеза, диабетологията.

Всичко за прееклампсията с доц. Красимира Христова, кардиолог с над 25 години опит.

Психология, емоционална интелигентност и психично здраве – с д-р Велислава Донкина - клиничен психолог и доктор по психология, ръководител на Центъра по психоанализа и медицина, който болница "Надежда" създаде, като интегрална част от грижата за своите пациенти, по модела на съвременната болнична практика по света

Всичко за проследяването на бременността с д-р Анатолий Кръстев - ръководител на отделението по Акушерство и гинекология в МБАЛ "Надежда"

Отделителната система при децата с д-р Стефка Янкова и д-р Галя Златанова – детски нефролози и педиатри

Инвитро емоциите с Траянка Григорова, клиничен психолог и психотерапевт и Мая Игнатова, психолог

Грижа за кожата през лятото в различните възрасти с д-р Румяна Тодорова – дерматолог

Венозните заболявания на долните крайници с д-р Масларов,  съдов хирург.

Всичко за инконтиненцията с д-р Десислава Станева и д-р Мирослава Генадиева - акушер – гинеколози. Д-р Станева работи и в областта на естетичната гинекология с различни манипулации, които водят до подобряване на интимното здраве при жената.

Надявам се да съм била полезна и от сърце ви желая здраве през новата 2023 година.

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам