logomamaninjashop
Мария Пеева

Мария Пеева

Главен редактор

Автор: Надя Брайт

Овен

С преминаването на две планети – Юпитер и Меркурий от ретрограден в правилен ход, екипният ви дух се завръща с пълна сила. От сега до 28 декември вашата карта за успех е да работите в колаборация с някого или с повече хора. В началото на периода, т.е. – от тази седмица, опитайте да сложите в ред нещата, които са куцали в екипа ви до тук. 

В сряда има пълнолуние в Овен и това превръща вас – представителите на този лидерски знак в пътеводна светлина за всички околни. Не губете време, а използвайте двете седмици от сряда нататък, за да финализирате проектите си от последните шест месеца. Пълнолунието ви дава не само енергия, за да го направите, а и отваря пред вас шансове да бъдете много успешни. Ако все пак нещата не са към приключване, опитайте се в този период да организирате нещо като тест в реална среда на това, върху което работите. Например фокус група, която да ви даде обратна връзка.

Слагам ви една червена лампа за петък. Тогава вашият повелител войнственият Марс ще бъде в противоречие с контролиращия Плутон. Възможно е да се замесите в битки на егото и такива за власт. Шефове, контролиращи партньори и родители може да излязат на хоризонта с искания към вас, които няма да са ви приятни. Разумно е да не влизате в конфликти. А най-разумно е, ако можете да си го позволите, изобщо да не влизате в комуникация с такива фигури в петък. 

В събота настъпва сезонът на Скорпиона и това нажежава и без това горещите ви овенски страсти. И не става дума само за страстни изпълнения в леглото. Скорпионският период ще е добър за вас да направите важни стъпки по отношение на партньорството си. Ако сте необвързани – направете крачка към обекта на желанията си. Ако сте обвързани – помислете за преминаване на ново ниво в отношенията с партньора.

Телец

Работата ви е топ, Телци! С преминаването на Юпитер и Меркурий от ретрограден в правилен ход в понеделник, ви се отваря златен период до 28 декември. Каквото и да правите – стремете се към постигане на професионалните си цели. Завършете важните си проекти, афиширайте резултатите от тях и си поставете смели нови цели. Периодът е подходящ за смяна на работата, започване на собствен бизнес или пък повишение. Дори, когато не работите, опитвайте се да общувате с хора, които биха били полезни за професионалното ви развитие. Знае ли човек... Може да посрещнете Нова година с повече пари в джоба или поне с добри перспективи за повече пари.

В сряда пълнолунието в Овен ще освети вашият дванадесети дом – на приключване, раздели и излекуване от загуби. Няма как да се продължи напред, ако не сме приключили старото. Затова – в следващите две седмици използвайте този шанс да научите труден за всеки Телец урок – някои неща трябва да останат в миналото. Разбира се, ще е добре, ако не го правите на инат (както вие добре си можете), а с реално осъзнат процес на приемане и израстване.

В петък войнствения Марс влиза в конфликт с контролиращия Плутон, следователно денят няма да е много спокоен. Ако нещо ви подразни – не приемайте веднага преценката си като абсолютно вярна. Внимавайте как реагирате в този ден (дори и когато предизвикват вас), защото конфликтите отекват във времето, а едва ли ви се иска да си създавате дългосрочни проблеми, заради едни Марс и Плутон...

В събота влизането в скорпионския сезон дава много енергия на дома на партньорствата ви. Независимо дали става дума за лични връзки или професионални дейности – имате най-добри шансове да се съедините с правилните хора и да постигнете мечтите си. А дали ще видим Телци разменящи годежни пръстени в следващите две седмици? 

Близнаци

Край на въртенето на празни обороти, Близнаци! Вашият повелител Меркурий, както и другият веселяк – Юпитер, се завъртат в правилната посока от понеделник и направо ви вливат енергия венозно. Единият ще ви вдъхнови да планирате пътуване/ия, а другият ще ви накара да се чувствате, сякаш всичко е възможно. И наистина – много неща ще бъдат възможни за вас, най-накрая ще разперите отново крилата си и ще литнете към постиженията, за които копнеехте. Въпросът е да не забравяте, че трябва да гледате реалистично на изпълнението на целите си. Периодът до 28 декември е много подходящ за покоряване на света, стига да сте си написали добре домашното.

В сряда се огледайте за възможности, които добре изградената от вашия общителен знак мрежа от контакти ще ви донесе. Пълнолунието в Овен в този ден огрява секторът ви на общности и е съвсем възможно да излезе някакво интересно ново начинение от човек в обкръжението ви. И като казвам „интересно“, определено имам предвид „нещо за пари“.

В петък се пазете от несигурни ситуации, които могат да прераснат в конфликт. Войнстващият Марс се противопоставя на прикрития Плутон и нещата може да ескалират от привидно спокойни ситуации. Това е ден, в който може да се окаже, че някой от хората, с които работите, не действа с открити карти. За съжаление, шансът да намерите решение на ситуацията точно в петък не е голям, затова просто наблюдавайте и си вадете изводи.

Не са изключени и нервни моменти и във връзката ви. Ако някой от партньорите е несигурен, възможно е това да заклокочи на повърхността в петък. Направете всичко възможно да не ескалирате ситуацията и да проявите разбиране към другата страна.

В събота, с навлизането на скорпионския сезон, за вас ще дойде благоприятно време за организация и подреждане на живота ви. От зравословния режим, през баланса работа-личен живот, до основните приоритети в живота. За добро е!

Рак

Очертава се пробуждане, Раци! В понеделник и Меркурий, и Юпитер се завъртат от ретроградна в правилна посока. Интуицията ви даваше малко на заето последният месец и това сигурно е било много объркващо за знак, който особено много разчита на усещанията си за ситуации и хора. Сега обаче трансмитерите в главата и душата ви ще се свържат отново и ще изострят и фокусират погледа ви.

Ретроградността на Юпитер ви взе от енергията от юни насам и като че ли функцията на леглото ви беше основно за спане. Обаче сега същата тази планета, която ни кара да рискуваме, да искаме по много и да гледаме на живота от веселата страна, влиза във вашия дом на интимност и еротика. Събуждате се за нови и силни сексуални усещания, както и за сливаща интимност и дълбоко свързване с партньора си. За хората в нови връзки периодът ще е добър да се отпуснете и да дадете малко кредит на доверие, за да видите в каква посока ще тръгнат нещата с тези отношения. И това ще е така поне до 28 декември. Само внимавайте да не се подвете по желанието си да бъдете обсебващи към обекта на чувствата си, или пък ревниви и твърде сантиментални. Това е скритият капан, който ви е поставил Юпитер, но ето – предупредени сте.

В сряда пълнолунието в Овен огрява вашият сектор на професионализма. Следващите две седмици ще са благорпиятен период да се появяват нови възможности за работа. Отваряйте си очите и бъдете подготвени с най-доброто си портфолио. Раците, които са се замисляли за собствен бизнес, може да пристъпят към осъществяване на идеята в този момент.

В петък една конфликтна среща между Марс и Плутон ще ви повлияе на настроенията и е възможно рязко да превключвате между топло и студено отношение към околните. Бъдете внимателни към собственото си поведение, за да не си навлечете ненужни последствия.

В събота влизаме в сезона на Скорпион и във вас се събужда флиртаджията и приключенеца... Разбира се, знаем се и е ясно, че дори в игривата си фаза, Раците търсят някой, който има потенциал за сериозна връзка. Е... очаква се да има такъв наоколо и от вас зависи как ще подходите към него.

Лъв

Любовта ви зове, Лъвове! Още в понеделник Меркурий и Юпитер спират да са ретроградни и ви отварят пътя към сърцата, които искате да покорите. Възможно е последните месеци да сте се чувствали малко несигурни по отношение на собствениците си емоции, както и на това, което получавате като ответ. Сега обаче смущенията в честотата, на която излъчвате се изчистват и можете спокойно да се впуснете в полето на любовта. И между другото – не само чувствата са във възход, а и сексуалният ви живот се раздвижва доста приятно. Поне до 28 декември ще се радвате на това розово съществуване.

Пълнолунието в Овен в сряда ви отваря към пътувания. Имайте предвид, че винаги, когато се говори за пътуване в астрологичните ми прогнози, става дума и за интелектуално и духовно развитие. Тоест – чудесно е ако купите самолетни билети в следващите две седмици и се втурнете към нови интересни преживявания. Но и курс за знания и умения също ще свърши работа, за да задоволи апетита ви за ново и различно.

В петък Марс и Плутон влизат в конфликт. Това не е за подценяване, защото едната планета е войник, а другата има склонност да прикрива или да променя реалността. Затова не е изключено да имате проблеми с интриганти или пък да ви подведат за нещо, без да се усетите. Бъдете внимателни със споделянето и решенията в този ден.

В събота започва сезона на Скорпион и за Лъвовете това означава, че могат да забавят темпото на служебните задължения и да си вземат почивка. Няма нужда да се чувствате виновни, че отделяте време за себе си. Заслужавате го, а и всеки има нужда от това – дори царят на джунглата. Тази почивка обаче не означава да се отдадете на леност. Напротив – може да се организирате с половинката си и да си сбъднете списъка с дейности, които все отлагате. Необвързаните може да пуснат мрежите и да намерят някой секси съквартирант, например. Поне за скорпионския сезон...

Дева

Малко досадно, но през последните месеци като че ли все не можехте да влезете в желания здравословен режим – диета и спорт. Спокойно, проблемът не е във вашия телевизор. Проблемът е в Юпитер, който беше ретрограден. За щастие този понеделник както той, така и Меркурий вече се завъртат в правилната посока. Това изчиства проблемите ви със следване на режими и съответно – шансът да започнете да се чувствате и изглеждате по-добре, се увеличава. Благотворното влияние на Юпитер ще продължи до 28 декември, което означава, че за Коледните и Новогодишни празници ще сте в топ форма. Разбира се, това не касае само тялото ви. Съзнанието ви също ще се прочисти от излишни натоварващи мисли в този период. От своя страна пък това ще се отрази много добре на работата ви, така че – нещата изглежда се подреждат.

В сряда има пълнолуние в Овен и то има два благоприятни аспекта за вас, за да изберете накъде да поемете. Първо – Луната ще огрее и наелектризира вашия дом на секс и любов. В следващите две седмици обърнете внимание на партньора си. Освен забавленията, които ще споделите, може да се окаже, че имате и сериозен разговор пред вас. Пълнолунието ще ви съдейства да мине гладко. Необвързаните по-скоро ще имат шанс да намерят потенциален партньор на места, на които досега не са опитвали да търсят.

Другото добро влияние на пълнолунието е ако решите да изследвате духовни практики или пък да посветите време на изучаване на религиозни въпроси. Макар и това с любовта да звучи по-забавно, не бих се обзаложила какво една изтънчена и сложна душа на Дева би предпочела в следващите две седмици.

В петък бъдете много внимателни за какво харчите пари и енергия. Марс и Плутон застават в опозиция и ви подтикват да се пилеете. Не взимайте решения за каквито и да е харчове и инвестиции в петък и после нещата ще се наместят.

В събота влизаме в сезона на Скорпион и Девите за около четири седмици ще се държат по необичаен начин, а именно – ще поставят себе си на първо място и ще заявяват чувствата и желанията си. Аплодирам това, светът около вас има нужда да разбере какво искате, а вие имате нужда да го разместите така, че да се движите по-безболезнено из него.

Везни

Дойде краят на изтощителното ретроградно въртене на Меркурий във вашия знак, Везни! От понеделник можете спокойно да се впуснете в осъществяване на романтичните си желания, както и да преразгледите работните проекти, които все не тръгваха като хората. 

Друга хубава новина е, че Юпитер също спира да е ретрограден от понеделник и ще енергизира вашият дом на страст и креативност. С две думи – пълен напред за нещата, които искате да осъществите. Също – ако имате желание да излезете под светлините на прожекторите – направете го сега и не спирайте до 28 декември. Юпитер ще се погрижи да ви представи по най-добрия начин. От вас се иска само да измислите посланието, което ще отправите.

В сряда пълнолунието в Овен огрява вашият дом на сериозните партньорства. За обвързаните следващите две седмици ще са много добър период за предприемане на нови стъпки във връзката, както на емоционално, така и на материално ниво. От споделяне на чувства до подписване на ипотека – всичко е възможно, стига да имате желание и да сте готови за него. 

Необвързаните да помислят, дали в последните шест месеца са се опитали да започнат връзка с някого, но не са успели. В периода на влиянието на това пълнолуние може да се окаже, че вторият ви опит ще е успешен. Бъдете проактивни.

В петък Марс и Плутон прекарват всички ни през най-разнообразни конфликти ситуации. Просто войнстващата планета застава в опозиция на прикрития Плутон и всички ние теглим карти-бомби от тестето. Вашата карта е, че ще има хора, които ще изискват вниманието ви без да са го заслужили. Ще се почувствате притиснати и е възможно да реагирате нетипично грубо. Сега обаче сте предупредени и можете да планирате как да се покриете в петък, за да не влизате в излишни конфликти.

В събота влизаме в сезона на Скорпион и в следващите четири седмици ще мислите за финансите си. Добре е мисленето да бъде по-скоро в посока как да спестите и да увеличите ресурсите си. Харчовете не са особено препоръчителни в този период. Но спокойно – перспективите да се справите със задачата с увеличаването на парите си са добри. Но няма да мине без пресмятане и орязване на някои разточителства. 

Скорпион

Със завъртането на Юпитер в правилната посока от понеделник, ще имате възможност да уредите неуреденото в домовете си, Скорпиони. Конфликтите могат да се разрешат, дори и да са изглеждали много сериозни до момента. Помислете дали вие да не сте тези, които първи да поднесат маслиновата клонка. Все пак – и най-лошият мир е по-добър от най-добрата война. В последните месеци може би изпитвахте известни фрустрации и трябваше да се „справяте“ с чувствата си. Периодът от 18 октомври до 28 декември е добър за да се помирите с вътрешното си състояние и да пренесете постигнатия баланс извън вас – в зоната на дома и семейството. Сигурно не ви се струва много привлекателно чак до 28 декември да се занимавате с домашни работи, но ако се доверите на планетите и възможностите, които те ни дават – ще видите, че имате нужда от това.

Бонус към създалата се ситуация е, че и Меркурий спира да е ретрограден в понеделник. Това ще ви помогне в комуникацията, което пък особено много ще ви помогне в уреждането на домашните и семейни въпроси.

В сряда пълнолунието в Овен ще ви мотивира да организирате ежедневието си така, че да е по-щадящо за вас. Няма да е излишно да помислите за някакъв по-здравословен режим за работа и прехвърляне на определени задължения на други хора. Помислете колко време и енергия отдавате на дейности, които някой друг може да свърши, а за вас да се отвори време за творчество и за грижа за ума и тялото ви. 

В петък Марс и Плутон застават в опозиция и... ще ви го обясня нагледно – все едно някой взима динамита и барута в характера ви и лееко приближава пламъка към тях. Опитайте се да не се поддавате на желанието да докоснете пламъка, колкото и да ви се струва, че се налага да се изкажете. Колкото и да ви дразнят околните – постарайте се да не правите ситуация, чиито последствия да носите дълго след това. 

В събота Слънцето влиза не къде да е, а именно във вашия знак, Скорпиони! Започва месец на рождени дни и на енергизирани представители на вашия знак. След като се позимъчихте малко в сезона на Везните, сега се завръщате на сцената – харизматчни и готови за нови подвизи!

Стрелец 

Стрелци, доживях да не ви пиша в хороскопа, че „трябва да внимавате какво говорите“! Най-накрая планетите се подреждат така, че да дадат сила и гласност на това, което имате да изразите. Както Меркурий, така и вашият повелител Юпитер спират да се въртят ретроградно и да объркват нещата, които сте искали да кажете. Нещо повече – не само, че ще спрете неволно да обиждате хората (подчертавам – неволно), а и имате много добри аспекти за дейности свързани с издаване и разпространяване на вашите послания. Ако сте вече в бизнес, в който ви е важно да имате популярност – действайте - покажете това, което е важно за вас. Ако досега не сте се занимавали с нещо подобно – помислете как този добър аспект може да помогне на вас и на работата ви. При всички случаи – съветвайте се със специалисти, преди да публикувате нещо и да го пуснете да обикаля из мрежата. Но нека съветите са по-скоро технически, а вие запазете същината на това, което искате да кажете.

В сряда пълнолунието в Овен ви посипва с чар. Но не просто чар, а някакво чудо на харизмата. Помислете как искате да ползвате този дар на Луната, който ще трае около две седмици. Може би имате обект на желанията, който искате да съблазните – чудесно! Ако пък искате да привлечете съмишленици за своя кауза – вие сте! Изобщо – много ще е добре. И да добавя – това влияние е и във фертилната ви зона, така че току виж сте заработили за (още) наследници.

В петък Марс и Плутон застават в опозиция и доста от хората с прикрити намерения ще излязат наяве. Оглеждайте се добре в близкия си кръг, защото може да забележите, че отдавнашните ви леки подозрения за някого, се потвърждават. Този ден не е добър за изясняване на отношения, но е показателен за тях. Също, ако се запознавате с нови хора в петък, не бързайте да им се доверявате. 

В събота ще влезем в сезона на Скорпион и това ще са четири седмици, в които да работите над вътрешния си мир. Оценете емоциите си и си дайте възможност да ги преживеете. Прегърнете сами себе си, помирете се с вътрешния си критик. Важно е да завършите личната си година по този начин, защото след това влизаме в сезона на Стрелеца и там винаги се крият нови и вълнуващи неща.

Козирог

Финансите ви отбелязват възход и то – с победоносна песен. В понеделник се слага край на изтощителната ретроградност на Юпитер, която никак не се отразяваше добре на паричния ви поток. Сега обаче имате шанс да монетизирате дори проектите, с които не сте успели в последните месеци. С присъщата ви дисциплина и упорит труд малко по малко цифрите ще се покачват поне до края на декември. Имате много добри аспекти за работа, свързана с пътувания или с трансгранични сътрудничества. 

Бонус към това е, че Меркурий също спира да е ретрограден от понеделник. Това определено ще помогне за създаването на контакти в работата ви, както и за изпращането на правилни комуникационни послания към всеки, който ви интересува – шефове, колеги, клиенти, контрагенти.

В сряда ще има пълнолуние в Овен и ще насочи вниманието ви (щете не щете) към зоната на дома. Ще имате възможност да балансирате работата и грижата за близките така, че да се чувствате комфортно и да не пренебрегвате хората вкъщи. В следващите две седмици от сряда покажете загрижеността си към семейството и прекарайте повече време с тях. Това не само ще донесе миротворен баланс у дома ви, но и ще ви зареди с енергия, която определено ви е нужна. Това кореспондира и с още едно влияние, което се случва в събота – стартирането на скорпионския сезон. Тогава за Козирозите предстоят четири седмици, в които ще могат да се отпуснат в компанията на приятелите и семейството си. За всеки е полезно и приятно да има среда, в която да разхлаби вратовръзката и да се освободи от стреса. Възползвайте се от възможността да правите това в комфорта на кръга си от близки хора. От една страна – напълно ви се полага, а от друга – хората, които ви обичат ще го оценят.

В петък войнстващият Марс се противопоставя на прикрития Плутон и тази конфликтна среща ще постави на изпитание търпението ви. Вашият мъдър знак често живее с усещането, че не се поддава на провокации и не се връзва на евтини номера. Е, спомнете си тази своя способност, когато в петък някой се опита да се заяжда с вас на работното си място. Не се подвеждайте и не влизайте в спорове и скандали, защото надали там ще намерите истината. Най-добре ще е ако спокойно отстоите границите си и изчакате петък да отмине, за да предприемете действия.

Водолей

Най-накрая Юпитер, който беше ретрограден във вашия знак от юни насам, се завърта в правилната посока и то още в понеделник. Като бонус към това – и Меркурий спира да е ретрограден тогава. Ако до този момент се чувствахте сякаш крилата ви са защипани (ужасно чувство за Водолей, междувпрочем), сега имате възможност да ги разперите с пълна сила. Проектите и идеите, които са се въртяли в главата ви до момента, чакат да ги изпълните. Както винаги – ще имате интересна визия за бъдещето си, но сега ще имате и фокус как точно да сбъднете това, за което копнеете. Благоприятното влияние ще продължи поне до 28 декември, но на ваше място не бих губила и секунда време. Още в понеделник Марс ви помага да избистрите плановете си, така че – давайте смело.

Идеи и възможности няма да липсват и от сряда до следващите две седмици, когато пълнолунието в Овен ще огрее вашият дом на съмишленици, локални активности и общности. Харизматичният ви знак, дори без да го цели, събира привърженици от където и да мине. На ваше място бих използвала благоразположението на Луната и бих се появила на възможно най-много места, на които може да срещна интересни хора. Шансът измежду интересните хора да срещнете сродни души, които да се включат в идеите ви и да допринесат за тяхното изпълнение е огромен.

В петък Марс и Плутон се спречкват и това не се отразява добре на никого, защото тази опозиция дава поле за изява на хората със скрити намерения и налива масло в огъня на интригите. Не се изкушавайте да споделяте конфиденциална информация, защото е твърде възможно това да се обърне срещу вас. Също – денят не е добър да взимате решения, свързани с доверие. Като цяло – най-добре е в петък повече да си мълчите, защото не е ясно как ще бъдат интерпретирани думите ви.

В събота влизаме в сезона на Скорпион и това обръща приоритетите на Водолеите. Досега – в сезона на Везните бяхте настроени свободолюбиво и приключенски. Сега фокусът ви се обръща върху работата и кариерното развитие. В четирите седмици на Скорпиона дайте газ на работните си планове и не се отказвайте дори да изглежда, че нямате достатъчно ресурси, за да ги постигнете. Използвайте това, за което говорихме по-горе – харизмата си и възможността да увличате съмишленици. С правилните хора до вас имате всички добри аспекти, да постигнете желаните резултати!

Риби

Първо бързам да спомена Меркурий. Още в понеделник спира да е ретрограден и като че ли фокусът ви по всички въпроси се избистря. Каквото не е било подредено – ще се подреди. 

Второто и като че ли по-важно тази седмица е връщането в обратен ход и на Юпитер, също в понеделник. Ретроградността на тази планета от 20 юни насам ви поставяше пред изпитания, свързани с обкръжението ви. С цената на трудно осъзнаване се наложи да разберете кого наистина искате около себе си и кой по-скоро точи от вашата енергия, отколкото да ви зарежда. Сега, с възвръщането на нормалния ход на Юпитер, ще е време да приложите осъзнатото. Може би няма да ви е лесно, но постъпете така, както е добре за вас. Ако успеете да се справите и с това – ще бъдете супер готови за много добрите развития, които Юпитер ви готви след 28 декември, когато влиза във вашия знак.

В сряда има пълнолуние в Овен и влиянието му над вас се описва с точно една дума – просперитет. Вашите пари, сигурност и работа са в зоната на растежа. Отваряйте си добре очите за възможности и също така – упражнете мозъка си в това вие да измислите начини да монетизирате идеите си. Пълнолунието влияе към две седмици, така че на ваше място не бих си губила времето.

В петък се пазете от интриганти и прикрити зад приятелска усмивка врагове. Конфликтният Марс и прикритият Плутон застават в опозиция и от сянката на това събитие изпълзяват хората с нечисти помисли. Доверете се на интуицията си и бягайте от всичко, което събужда у вас дори най-леки подозрения. Не позволявайте на любезността ви да ви вкара в излишни контакти и връзки.

В събота започва сезонът на Скорпиона и душата и съзнанието ви се втурват да обикалят света (и нищо чудно да повлекат и тялото). Чувствате нужда от по-глобални инициативи, от извеждане на работата си в по-голям мащаб или в обикаляне и разглеждане на света. Това е добро влияние и се надявам всяка Риба да успее да се възползва от него. 

Надя се занимава с психология, пилатес и стендъп комедия сериозно, а астрологията й е само за забавление. Както би казал любимият ѝ сър Пратчет – имала е един свой съпруг и няма да броим колко чужди. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Ако искате да ви разсмее, следвайте я в тик-ток, фейсбук, инстаграм, само не и в живота, защото е опасна за живота. Първата ѝ книга вече е налице и може да се поръча тук! И не, тя не е за астрология, макар че има и зодии в нея. 

Вече можете да я откриете и в книжарниците, на полицата с бестселъри :). Нека и скептичните се уверят в това, което ние отдавна си знаем. Надя може да пише не само хороскопи :) А снимките на Борис Мутафчиев с "Миша" са колкото красиви, толкова и забавни. Можете да ги разгледате в албума Миша обикаля България. 

Надя можете да разгледате на живо на 26.10. 

245054216 10225601873024868 1496505066323173562 n

Автор: Елена Конова

Когато му изневери за първи път той си го заслужаваше изцяло. Телешкото варено беше толкова хубаво, така идеално приготвено, идеално сервирано, точно както Мама я беше учила - колко само часове над тенджерите и печката, детството ѝ мина в труд, готвене, миене на тежките съдове. Едва се добираше до леденото си легло, а на сутринта всичко започваше отново, дори нямаше време за училище, трябваше да готвят в богатата къща, там се ядеше много, всеки ден и тя помагаше на Мама, всеки божи ден.

После като се омъжи започна да готви само за него. Той обичаше да яде. Лаком беше, нахвърляше се върху храната със страст и тази им връзка беше толкова искрена, крепка, така обвързваща, така хранителна.

Онази вечер му сервира телешкото, уханно димящо, бистро, подредено в чинията с идеално гладкия картоф, морков и само две зрънца черен пипер, магданозът посипан отгоре и щастлива го сложи пред него, затаи дъх и зачака да го види как опитва, как се наслаждава на труда ѝ, на майсторството ѝ, а той каза – Горещо е.

И го бутна напред.

Тя видя като в унес как бульонът се залюля към ръба на чинията и от този наглед нищожен акт сърцето ѝ изстина.

Не беше трудно да му отмъсти. И без друго съседът постоянно я задиряше. Направи го обмислено и хладнокръвно, а после отиде в месарницата.

Вечерта с особен трепет му приготви Бьоф Строганов, о, как умееше да го прави, идеален, нежен, разтапящ.

Той ядеше, но тя изведнъж прогледна за него. Видя го в дълбочина. Той не оценяваше. Той просто се тъпчеше, само поглъщаше, не позволяваше на храната да докосне небцето.

На другия ден му изневери с момчето, което носеше рибата, а после я приготви така добре, така старателно.

Дните ѝ се завъртяха изпълнени с цел. Удивляваше се как за един сандвич с крехко пилешко и рукола мъжете ставаха пластилин в ръцете ѝ.

После той, съпругът ѝ, умря. Намери го студен и с леко посинели устни в леглото, тя беше станала преди него, за да отиде рано на пазар и когато се върна, го повика за чай и малките фини бисквитки, но той съмнително дълго се забави и тя го потърси в стаята.

Гледаше го, отпуснала ръце покрай престилката. Изведнъж осъзна, че е вдовица.

През живота си не бе прочела нито една книга, а така бързо схвана философския момент в собствената си история.

Ще готвиш ако има на кого, каза си. И ще изневеряваш ако има на кого, допълни си сама и отиде да рови в телефонния указател.

********

Разказът на Елена е част от поредицата разкази на тема изневяра в читателската ни група "Читателите препоръчват", където освен да си споделяме книги, понякога имаме предизвикателства - история на дадена тема.

Още истории от Елена може да прочетете тук:

Отвори, неверна жено!

Среща с времето

Любовта е занимание самотно

Да допуснем, че сте получили сигнал от училище или от съседи, че детето ви е замесено в акт на агресия. Първо и най-важно, подходете към въпроса колкото можете по-хладнокръвно. Ако допуснете емоциите да вземат връх, няма никакъв шанс да прецените трезво какво точно се е случило. А бъдете сигурни, че ще има поне три различни версии на историята, най-вероятно и повече. Дори ако мнозинството деца сочат един виновник, все пак има шанс той да е невинен и да се прикрива истинският виновник, поради гореописаните причини – страх, съучастие, желание да се харесат. Затова не бързайте да осъждате когото и да било, а се върнете назад. Ето няколко основни белези, по които в повечето случаи можете да различите дали детето ви е жертвата или насилникът.

Жертвата:

– Има ниско мнение за себе си

– Затворено дете, страни от връстниците си

– Има малко или почти никакви приятели

– Определят го като странно или аутсайдер

– При всяка възможност пропуска училище

– Често е тъжно, изпада в лошо настроение

– Възможно е да говори за самоубийство

– Избягва купони и събирания на връстниците си

– Често боледува или се оплаква от болки

Насилникът:

– Има високо самочувствие

– Обикновено е физически силен или при момичетата – чаровна и популярна

– Има социално влияние и всички го харесват

– Обикновено изисква подчинение

– Лесно се ядосва

– Не приема авторитети и трудно пасва в група

– Може да е бил в позиция на жертва преди

– Не проявява емпатия и съчувствие

– Склонен е да действа спонтанно и необмислено

– Обикновено връстниците му го приемат като лидер

Дори ако всичко показва, че детето ви се проявява като насилник, първоначалната ви реакция пак ще бъде да го защитите и оправдаете. И както вече писах по-горе, в това няма нищо странно и неестествено. Всеки родител, независимо дали е на насилник или на жертва, е склонен да предпазва детето си на всяка цена. В случая обаче, ако наистина искате да го предпазите, ще се наложи да вземете някои сериозни мерки. Агресивното поведение в училище може да ви изглежда безобидно, особено ако вашето дете не е потърпевшият, но вероятно ще има изключително опасни и неприятни последици за бъдещето му.

Не забравяйте, че насилниците често се превръщат в жертви и жертвите също се превръщат в насилници.

Ето какви мерки могат да вземат родителите от най-ранна възраст, за да не възпитават у децата си склонност към агресия или съответно да им помогнат да я преодолеят.

 1.  Поощрявайте съчувствието и емпатията у децата си, учете ги да са емоционално интелигентни. Това се прави от най-ранна възраст. Когато ги боли, ги прегърнете. Когато вас ви боли, споделете с тях и поискайте те да ви прегърнат. Помагайте им да изразяват и споделят чувствата си. Наблягайте на болката, която живите същества изпитват и ги учете как трябва да избягваме да им причиняваме неприятни усещания
 2. Ако случайно попаднете на сцена на насилие в новини или филм (редно е да избягвате такива), обяснете му колко е грозно и болезнено да се причинява това на други хора. Ако детето ви посяга да удря вас или други деца, спрете го и му обяснете: „Представи си, ако някой удари теб така, колко ще ти е неприятно и ще те заболи.“ Това също се практикува от най-ранна възраст.
 3. Ако детето ви вече се е проявило като агресор, обяснете му еднозначно, че няма да толерирате такова поведение. Водете с него редовни разговори по темата, без да изпадате в прекалени емоции, спокойно и хладнокръвно, но без никакво колебание.
 4. Не поощрявайте пристъпи на гняв и нервни изблици. Не отговаряйте на виковете с повишаване на тон. Колкото по-тихо говорите, толкова повече ще ви чуват. Поставяйте условията си тихо, но твърдо и ги повтаряйте често. Колкото по-малко гняв и възмущение проявите, толкова повече ще запомни думите ви. Никога не му казвайте, че сте разочарован от него, че ви е съсипал живота или че не го обичате. Такива фрази могат да обидят и наранят детето ви, но не и да му помогнат да излезе от ситуацията. Можете да му кажете, че сте изненадан от поведението му и не очаквате да се повтори никога повече.
 5. Когато детето ви започне да полага усилия и промени поведението си, винаги го хвалете и поощрявайте. Нека знае, че вие цените добрите му качества.
 6. Не му слагайте етикети: хулиган, побойник, лъжец или каквото и да е. Нека разговорът винаги протича в тази насока: Знам, че ти си добро дете, но постъпката ти е грозна и неправилна и аз не мога да толерирам подобно поведение, колкото и да те обичам.
 7. Запишете детето на някакъв интензивен спорт. Спортът дисциплинира и канализира енергията по много позитивен начин.
 8. Настоявайте детето ви да чете книги всеки ден. Подбирайте интересни за възрастта му, но и такива, които учат да защитаваш по-слабия, да взимаш страната на доброто, да си себеотрицателен и добронамерен. После ги обсъждайте заедно.
 9. Можете да говорите с родителите на другите деца, за да ги помолите да ви окажат съдействие и да дадат шанс на детето ви да преодолее проблема си. Поискайте от класната помощ, която да се изразява в нулева толерантност към нови актове на агресия, но в същото време и в избягване на етикети на непоправимо дете или побойник върху детето ви.
 10. Ако чувствате, че проблемът се задълбочава и рецидивира, непременно потърсете професионална помощ. Голям процент от децата, склонни към агресия, рано или късно попадат в опасни ситуации. Не чакайте това да се случи.

Надявам се никога да не попадаме в такива ситуации – родител на жертва или родител на насилник. Но никой не е застрахован и някои го разбират по най-тежкия начин. Вземете мерки навреме, не си затваряйте очите и не забравяйте най-важното. Правилният въпрос не е: Къде сбърках! Правилният въпрос е: Какво мога да направя, за да реша проблема? 

И остава един висящ въпрос - Какво правим в случаите, когато родителят отказва или е неспособен да се пребори с агресията на детето си?

Автор: Надя Брайт

 

Скъпи мъже, това не е статия, това е апел!

Имаме нужда от вас!

Става дума за домашното насилие. Имаме нужда от вас, за да ни разберете, да ни подкрепите и да ни защитите. Защото, ако повечето от вас не бяха свестни и ненасилници, как щяхме да направим разлика? 

Имаме нужда да разберете, че когато се борим с домашното насилие, или не се борим, а бягаме, или когато стоим и търпим, имаме проблем с конкретен мъж насилник, както и с неуредената ни система и с нагласите на обществото. Нямаме проблем с всички мъже. Борбата с домашното насилие не е борба на жените срещу мъжете. Това е борба за оцеляване.

Разберете ни – ако и вие се изправите срещу това, ще има много повече чуваемост. Знаете ли какво е сама жена с бебе на ръце да отиде в полицията и да се оплаче, че нейният мъж ѝ посяга? Разликата е огромна, ако до нея има мъж... Обръщат много повече внимание, самата жена се чувства по-защитена.

Разберете ни – нещата не са черно-бели. Да, много жени се връщат многократно при насилника си, преди да избягат. Или преди да срещнат смъртта си. Но не се отказвайте да бъдете на страната на доброто. Защото не знаем какво ще стане след ситуацията на насилие, но в самата ситуация трябва да се действа. И мъжът има много по-голям шанс да защити една жена, отколкото друга жена.

Разберете и нещо друго – не искаме да създаваме затворени женски общества, които се борят с всички мъже. Не се чувствайте обвинени за чужди действия. Просто мрежите за взаимопомощ са изградени главно от жени, защото пострадалите са по-склонни да си помагат един на друг. И защото жена пострадала от един мъж, инстинктивно губи доверие и се страхува от всички. Но това не е преднамерено, просто е естествен ефект.

Само с вашата подкрепа може да се преборим с последствията от домашното насилие и да си помогнем да продължим живота си нормално. Да възвърнем доверието си. 

Имаме нужда и от вашата професионална помощ, от мъжката гледна точка. От решителност, от структура, от знанията ви и вашите умения.

Знаем, че много мъже също са жертва на тормоз. Виждала съм го с очите си – не по-малко отвратително е. Бихме ви разбрали и помогнали. Просто трябва да сме заедно.

Имаме нужда от вас! Моля ви, ако чуете история на жена, която е пострадала от това – опитайте се да разберете нейната гледна точка и преживявания. Моля ви – ако видите жена, която агресивно защитава правата си – не се чувствайте отхвърлени, не извръщайте глава. Когато дълго са отнемали правата ти, си склонен на крайности. 

Не искаме крайности, искаме да живеем нормално. Искаме да обичаме, да се прибираме спокойно в дома си. Но никой проблем не свършва и започва с границите на дома. Всеки проблем по домовете е проблем на всички ни.

Моля ви – преди да отминете – изслушайте. Ако видите нередност – действайте. Ако можете да помогнете на каузата срещу домашното насилие – направете го. 

Благодаря!

* Извинявам се, че пиша от името на всички жени, надявам се никоя да не се почувства засегната.

Автор: Надя Колева

Наближава един от най-интересните и изцяло български празник, 1-ви Ноември, Денят на Будителите! Тази година той ще се чества за 99 път. През 1922 г. Стоян Омарчевски — министър на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски, по инициативата на група интелектуалци, внася предложение в Министерския съвет и на 28 юли 1922 г. 1 ноември е определен за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. 

Трябва да призная, че за мен винаги това е бил един по-особен празник, ден, в който за малко времето спира, завъртаме колелото и се връщаме години, десетилетия назад, за да надникнем в светлите дела на хора, които са помогнали за изграждане на образованието в България, хора със светли идеали и светли имена! Повод да сведем глави, да излезем от забързания ритъм на съвремието ни и макар и за миг да се замислим за трудностите, които тези хора са имали пред себе си, но са ги преодолели благодарение на силния си дух и желание за Промяна! 

Тази година ми хрумна, че бихме могли да предизвикаме и ние една малка Промяна, като накараме децата да потърсят интересни истории за Будителите, като ги провокираме да работят в екип, да бъдат едни малки откриватели, поне за няколко седмици, да работят заедно и да се опитат да бъдат освен всичко, и създатели, точно като хората, които стоят зад думата „будители“.

И понеже идеята е всъщност доста по-всеобхватна, решихме да я осъществим с помощта на Сдружение за Социална Справедливост и НИЕСМЕГАБРОВО, гр. Габрово, с които смело се втурнахме да я реализираме!

Успяхме да се свържем с няколко училища от Габрово и те също с желание откликнаха на нашата идея, която в общи линии е това:

 • Да се сформират екипи от 7-10 деца, на възраст 7-15 години
 • Всеки екип ще се заеме със задачата да създаде своеобразна „Енциклопедия“ за народни будители по избор на децата, като за всеки будител трябва да има интересна история, която е свързана с него, факти от неговия живот, а също и портрет на съответния будител, нарисуван от децата (по желание)
 • Енциклопедиите трябва да изглеждат като истински такива, да си имат заглавна страница, да бъдат оформени като истински книги!

Изключително сме щастливи, че прекрасните деца от Регионален Център Габрово също проявиха желание и ще се включат в нашата инициатива!

Основна цел на нашата идея е провокираме децата да потърсят интересна информация за будителите, да я преразкажат така, както я разбират, да проявят и творчество в изработката на Енциклопедиите, в рисуването на портретите, да работят и в екип – нещо, което за мен е изключително важно да бъде прието като приоритет в българското образование, защото всъщност имаме остра липса на екипна дейност. С този проект всъщност целим няколко неща:

 • Децата да проявят творчество.
 • Да се пробват да работят в екип.
 • Да се опитаме да преодолеем някои от по-сериозните последици от ковид пандемията – липсата на социално общуване и разделението.
 • Да пробудим интерес в децата към личностите, които всички гордо сочим за пример!
 • Да дадем възможност на децата на свой ред да бъдат творци и будители!

Появи се и идеята в последствие тези енциклопедии да бъдат продадени благотворително, като събраните средства ще дарим за лечението на детенце от града – Лъчезара Недкова Ангелова, която се нуждае от средства за лечение в чужбина.

За всички деца, които ще се включат, сме предвидили грамоти, а за отборите – книги от български автори, сред избраните автори е и Валентина Вълчева и нейната прекрасна тематична книга “И будителите били хора“.

Искреното ни желание е да можем да осигурим книжка за всяко дете и тук оставяме една отворена „вратичка“, ако някой желае да се включи в тази част, ще сме благодарни!

Споделяме нашата идея, всеки е свободен да я вземе и да я приложи в своя град, село, общност, надяваме се тази година наистина да успеем да отпразнуваме Деня на Будителите по един по-различен и интересен начин. 

От време на време всички имаме нужда от малко вдъхновение, а децата особено много го заслужават! Какъв по-хубав повод от Деня на Будителите!

Тук можете да прочетете:

Интересни истории за велики българи

Автор: Лора Райчева

Най-често проблемите ни чакат зад ъгъла. Обичат да ни изненадват, да бъдат неочаквани и да ни хванат неподготвени. А, когато сме родители и тези проблеми касаят децата ни, страхът и болката са двойни. Проблемите знаят това. И обичат да ни удрят точно там.

Хората са различни. Едни се предават и се оставят на съдбата, други се борят и вярват в победата си или поне контролът над ситуацията. Родителите са винаги от втората група. Родителите никога не се отказват от битката за децата си.

Има и една трета група хора, които освен своята лична битка, повеждат такава за всички. Качват се на главата на чудовището, което ги е изненадало зад ъгъла и от там подават ръка на всички други пострадали от същото чудовище.

Днес ще ви разкажа за едни такива хора. Които, след първоначалният шок от проблема с дъщеря им, изхвърлят паниката, заместват я с действие, намират лекар, който да ги насочи към правилния човек за диагноза в чужбина, получават диагноза, прибират се и правят огромната крачка да превърнат битката си в национална кауза. Те се казват Адриана Андреева и Калоян Димитров и са родители на невероятно умната, нежна и мила Боряна.

Но преди да разкажа за самата болест, искам да подчертая нещо - тази болест, според медицинската наука е почти сигурно автоимунна. И със сигурност не е генетична. С други думи никой не е застрахован, че утре той или детето му няма да са от хората, които да имат нужда от съвет, от подкрепа, от техния извървян път, от тяхната битка НЗОК да поеме лекарствата.

Болестта се казва нарколепсия и е хронично неврологично заболяване, което се характеризира с объркване на съня и будното състояние. Хората с това заболяване просто заспиват неочаквано и навсякъде. Може да бъде придружено и с отпускане на мускулите при силни емоции, най-често смях.

Болестта се отключва изненадващо. Понякога бързо, понякога бавно се развиват симптомите. А, когато е бавно, човек може да не получи диагноза с години.

Болестта може да е придружена с намаляването на конкретен протеин, но може и този медиатор да е в нормални граници. Ето защо е много важно да се попадне на специалист в областта, които да я разпознае и изследва, което обаче е изключително трудно. И тук чуждият опит е безценен.

Адриана се е заела със задачата да направи информационен сайт за болестта и асоциация на болните с тази диагноза. Също така да вкара болестта в Списъкът на редките заболявания и да прибави в листа на лекарствата, които НЗОК финансира и лекарство за това заболяване. В момента тя издирва болни в България с тази диагноза. Или хора, които имат тези проблеми, а не са диагностицирани. Защото не са попаднали на правилният лекар, който да предположи това заболяване.

Затова Ви моля да съдействате на Адриана и Калоян в тяхната кауза. Защото реално тя е наша кауза. На цялото общество. Тъй като всяко дете е дете на всички ни и понеже никой не знае дали след време точно това дете или неговите родители няма да измъкнат нас самите от лапите на това чудовище. Моля, споделете историята им, разкажете за нея и помислите дали познавате някой с това заболяване или със съмнения за него.

Разказът на Адриана - майката:

Когато в средата на август миналата година по-голямата ми дъщеря Боряна, тогава на 10, започна внезапно да заспива през деня по всяко време и на всякакви места, без очевидна нужда, не обърнах сериозно внимание. В края на месеца ситуацията постепенно и незабележимо ескалира. Към непредвидените сривове на улицата и неутолимата нужда да поспи поне за малко, прихващайки я и сядайки на някоя пейка, се добави и загуба на мускулен контрол при смях, необясними спазми на тялото й и падане на земята, заспиване над книгата, докато чете, заспиване в колата дори при най-кратки пътувания, неспокоен сън с многократни пробуждания, бълнувания и притрепервания, задъхване при говор, промяна в поведението – очевидна посърналост и раздразнителност. 

Всичко се разви стремглаво за около две седмици. Състоянието ми от лека нехайност до крайно притеснение прескочи в рамките на миг осъзнаване, че нещата не са така безобидни, както ми се иска да са. Че това не са просто симптоми на бърз растеж, повик за внимание или знаци на настъпващия скоро при-тийн. 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НАРКОЛЕПСИЯТА?

Нарколепсията е рядко хронично неврологично заболяване, което засяга способността на мозъка да регулира съня и будното състояние. Все още липсва пълна яснота какво причинява нарколепсията, но по всяка вероятност се касае за автоимунно заболяване. Тялото реагира на даден дразнител (например инфекция) и погрешно атакува свои здрави клетки, което води до недостиг на протеина орексин, отговарящ за редица функции на организма, включително съня и будното състояние.

ЗАЩО Е ТЕЖКО ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ?

С нарколепсия се живее. Но трудно и некачествено. Представете си да не сте спали 48 часа и след това да трябва да работите активно, да учите, да спортувате, да общувате адекватно… А в края на деня да знаете, че отново няма да спите. Това не е просто умора. Това е наплъстена с дебел слой нощ след нощ неспане филия, с която трябва да закусвате всяка сутрин за остатъка от целия си живот. Колкото и да ви се повдига.

НАРКОЛЕПСИЯТА И БОРЯНА

Боряна изтегли късата клечка. Симптомите се разгърнаха в цялата си стихийност за по-малко от месец – за уточнение, при някои болни симптомите могат да се развиват в продължение на години. Падане, треперене, провлачване на говора, затруднено виждане, промяна на лицето и увисване на челюстта. 

Най-мъчително бе нейното психично състояние. Боряна се събуждаше вече изморена, изнервена и караща се с всички наоколо. Гневът защо се е случило тъкмо на нея. Неразбирането и неприемането на болестта. Всичко това я правеше вечно недоволна и на ръба на истерична криза. Нашият живот се превърна в ежедневно преминаване и лавиране из нейния ад, вилнеещ чрез обиди, агресивен тон и нарушена комуникация.

Още при първите симптоми с Калоян четяхме, интересувахме се и търсихме начини за помощ в България. Срещнахме се с всякакви лекари и още в края на септември 2020, месец след първите симптоми, имахме дебела папка с изследвания от невролози, кардиолози, уролози… След престой в детска неврологична клиника при най-известния български детски невролог в София, Боряна бе изписана с диагноза “неустановени гърчове”. Другият най-известен български детски невролог я погледна и каза, че е виждал по конференции клипчета с подобни случаи, но няма опит и не познава никого тук, който да може да ни помогне. Бе откровен – да търсим помощ в чужбина. Така и направихме.

Но надеждата и добро съществуват и тук. Тъй като болестта е хронична и с необходимост от ежедневен прием на Xyrem, бе важно да се преборим за държавна подкрепа в България. За щастие, още в първия месец на прегледи и консултации попаднахме на д-р Чипев и клиника „Инспиро“. Неговата помощ и тази на колегата му д-р Алексиев се оказа повратна за семейството ни и сме му безкрайно признателни за всичко, което направи и продължава да прави за Боряна и до днес. Той бе първият, който проведе наблюдения над състоянието й с полисомнография, тест за латентност на съня и актиграфия. Следствие на неговите препоръки, Калоян откри и се свърза с проф. Плаци. Беше ни ясно, че прекарваме нов път. Без представа, че ще е толкова бавно и трудно. Десетки консултации с адвокати, познати на работещи в Здравно министерство, асоциации, ялови опити за преборване на бюрократичните параметри, стреляне в тъмното с подаване на документация към НЗОК и т.н. Вече сме наясно с процеса: национална болница трябва да се заеме със случая, да изготви експертиза (т.н. ЛКК), да поиска от Здравно министерство необходимото лекарство за лечение да бъде включено в списък по чл. 266а, ал. 2 от ЗЛПХМ за лечение с неразрешени за употреба в Р България лекарствени продукти, писмо за одобрение от ИАЛ (Изпълнтелна агенция по лекарствата) за вноса на това лекарство, болницата да намери и посочи валиден вносител и накрая родителите да отидат в НЗОК с този наръч от документи, за да кандидатстват за финансиране. Следва изчакване и надежда за одобрение на вноса и покриването на разходите. Процедурата се повтаря всеки 3 месеца.  

ЗАЩО ТОВА Е ВАЖНО?

Нарколепсията е рядка неврологична болест. Тя е за цял живот и поради спецификата си удря в психичното състояние на болния и на хората, които се грижат за него. Преброявайки положителните аспекти на опита ни досега, сме щастливи, че Боряна сравнително бързо стигна до диагноза. Надяваме се и до устойчиво лечение в България. И ние, и тя сме наясно, че болестта е хронична. Че е съпроводена от редица препятствия и няма да може да бъде пилот или хирург, но може да се посвети и почувства удовлетворена от още куп други професии. Стига да расте уверена, че и околните ще проявят разбиране, грижа, уважение и подкрепа спрямо състоянието й.

КЪМ МОМЕНТА

Все още изчакваме отговор от НЗОК за внос и покриване на разходите на Xyrem в България. Мотивацията ни е лична, но отдадеността ни е национална. Нарколепсията не е просто повече нужда от сън — това е сериозно неврологично заболяване, което повлиява всеки аспект на ежедневието. Емоционалната такса, психичните разстройства и пълният душевен срив са само част от неизказаните проблеми.

Това е важно. И то съществува. Въпреки своята рядкост и необичайност. Нарколепсията поставя в крайно изпитание страдащия и неговите близки. И е необходимо да се говори активно, с уважение и разбиране, за да има повече грижа и подкрепа за болните в обществото.

В момента не знаем за друг случай на дете в България. Нарколепсията присъства в регистъра на редки болести в Института по редки болести, но не и с пациенти. Заела съм се с изграждането на информативен уеб сайт и с основаването на Асоциация на болните от нарколепсия в България. 

Пишете ми, ако сте засегнати от болестта или познавате болен от нарколепсия. Ако има повече пациенти, ще има и повече разбиране, повече взаимопомощ и повече спасени и облекчени животи.

********

Можете да се свържете с майката на Боряна ето тук

Цялата история, разказана от Адриана може да прочетете на този линк. Всички снимки са от нейната статия.

Автор: Надя Брайт

Овен

Много важен любовен ден ще имате в петък, Овни. Тогава Юпитер във Водолей прави 120 градуса със Слънце във Везни и тази комбинация огрява много силно и цветно вашия дом на връзки и партньорства. Знаете колко игрив е Водолеят, представете си какво става, когато е енергизиран от веселата планета на късмета. Значи това е ден, в който да се впуснете смело в любовни приключения.

Ако сте обвързани – забравете противоречията с половинката си и отворете сърцето си за истинско интимно и сливащо преживяване. Може да измислите някаква съвместна дейност, с която да разнообразите връзката си. Не се скъпете на жестове на внимание, вярвайте – те ще се отплатят.

Необвързаните да си облекат хубавите дрехи и да не пестят усмивките. Може да се изненадате как някой от обкръжението ви само е чакал подходящ момент, за да направи първа крачка към вас. Също така, с благословията на Юпитер, е подходящо вие да направите първа крачка към обекта на желанията си. 

Разбира се, не съм забравила, че Меркурий ще е ретрограден до 18-ти октомври. Ако това наистина ви притеснява, може да използвате петък за начертаване на любвните планове, които да осъществите след понеделник. Но при всички положения – не пренебрегвайте желанията на сърцето, които ще усетите на 15-ти.

През уикенда, особено в неделя, много силно ще ви повлияе Плутон, който е във вашия публичен сектор и ще е в противоречие със слънцето във Везни. Това означава, че може да влезете в нечестни съюзи. И по-конкретно – от една страна може да сте подведени от някой, който има скрити помисли зад това, което ви предлага. От друга страна пък може на вас да са ви дошли лукави идеи как да постигнете нещо, използвайки задкулисни методи. Отново бих ви посъветвала да проучите добре ситуациите, в които попадате и да пристъпвате към действия следващата седмица, когато влиянието на Плутон ще е отшумяло.

Телец

Време е за поставяне на големи цели или за постигане на вече поставените, Телци! Този петък Юпитер ви посипва с късмет в работен план. Разбира се, добре е тогава да положите основите, но да изчакате до понеделник, когато Меркурий спира да е ретрограден, за да действате на пълни обороти. Все пак не изпускайте влиянието на Юпитер. Помислете добре къде в кариерната стълбица искате да се видите след три месеца, след година, след две години... Какво ви е нужно, за да стигнете до там? Ако са нови знания и умения – потърсете подходящи курсове. Ако са различни предизвикателства в работата – говорете с шефовете си или пък си поставете цели на фирмата, ако вие сте шефът. Изобщо – не омаловажавайте възможностите да постигнете истински успех, защото те никак не са малки.

Нещо, което е хубаво да направите сега, е да покажете на колегите си или екипа си, че държите на тях и цените работата им. Отново петък е подходящият ден за това. Един добър колегиален жест, който да покаже доброто ви отношение ще бъде нещо като инвестиция в работната атмосфера впоследствие. Разбира се, не се увличайте и не смесвайте професионалните с приятелски отношения, защото това може да обърка бъдещите ви начинания.

Петък е хубав ден да измислите с половинката си някаква регулярна съвместна дейност, която да ви забавлява и сближава. Спортните занимания например са добра възможност да сте заедно и да се грижите за духа и тялото си.

В неделя Плутон прави среща със слънцето на 120 градуса и на вас това ще ви се отрази малко сприхаво и критично. Склонността да сте откровени ще бъде по-силна от обикновено и трябва да внимавате към кого я насочвате. Все пак, както знаем, душата ви е добра и не искате да наранявате, а просто да си кажете нещата, както ги усещате. Е, за да не нараните някого без да искате, постарайте се да бъдете по-внимателни в неделя. Успех!

Близнаци

Любимото ви нещо – свободата и волната промяна на мнения и посоки сега е дразнещо ограничена от ретроградния Меркурий. Сякаш някой ви е защипал крилата и вместо да летите, само подскачате. Освежаваща почивка от това ще имате в петък, когато Везните отиват във вашия дом на страстта и Юпитер влиза във Водолей. Това отново отваря хоризонтите пред хвърковатата ви душа и ви окрилява да се хвърлите в интересни инициативи.

Особено интересно става и в любовта, защото ще бъдете игриви и фантазията ви ще работи добре. Изненадайте половинката си с кратко приключение, свързано със смяна на обстановката и ще усетите как силно горят пламъците между вас. Необвързаните ще имат успех, ако разширят полето си на търсене и се обърнат към хора, които не са от същото място като тях или пък пътуват много. За съжаление, в каквото и да се впускате, не бива да забравяте, че Меркурий ще е ретрограден до 18 октомври и предпазливостта няма да е излишна. Колкото и Юпитер да ви подтиква да минавате границите си, толкова и вие запазете разума си и не поемайте излишни рискове, както и не влизайте в начинания, в които разчитате главно на късмета си.

Особено през уикенда предпазливостта не само няма да е излишна, а ще е препоръчтелна и даже трябва да се уповавате на нея. Слънцето във Везни ще ви кара да сте податливи на собствените си (понякога наивни) представи за хората и ще ви пречи да разпознавате фалша. В тези дни се въздържайте да давате окончателното си съгласие, ако ви предлагат нещо. Също, много важно е да сте предпазливи какво и на кого споделяте. Дори, когато мислите, че разговорът е конфиденциален, а събеседникът е доверен, може да сте неприятно изненадани. Но още малко търпение, Близнаци, много скоро Меркурий влиза в правилната си посока :)

Рак

Сезонът на Везните влияе на и без това чувствителната ви натура още по-емоционално. Допълнително усложняващо обстоятелство е, че Меркурий е ретрограден във вашата основополагаща зона – зоната на ценностите и основните ви възгледи в живота. Възможно е тази седмица насроението ви да е в синхрон с меланхоличното есенно време, дори и без да има конкретен повод за мрачност. Това не е беда за един истински Рак. Вие използвате тези състояния на духа за да израствате духовно, да изяснявате приоритетите си и да се свързвате още по-силно с хората, които обичате. Както и да се сгушвате на топло в дома си и да го правите още по-уютен.

Тази лека емоционална центрофуга ще ви доведе до някои важни изводи и на 15-ти, в петък, вече ще сте готови с идея над какво искате да работите във връзката си, за да стане по-пълноценна. Тъй като не виждам да се задават конфликти, най-вероятно разговорите с партньора ви ще протекат лежерно и защо не – в хоризонтално положение :)

За необвързаните Раци седмицата е добра да слязат малко от въртележката на срещите и да прочистят съзнанието си. Това ще ви е полезно за да се свържете отново със себе си, да изясните приоритетите си. И да изясните не само какво търсите, а и какве послания изпращате към потенциалните си партньори.

В неделя ще ви се иска (отново) да се хвърлите да помогнете самоотвержено на някой. Нещо, което доста добре умеете. И все пак – помислете добре – наистина ли трябва да го правите и колко от енергията си да вложите. 

Лъв

Тази седмица и слънцето във Везни, и Юпитер във Водолей ще огряват зоната ви на приятелства и връзки. Обаче малко кофти номер ви играят, защото този път от вас не се иска да блестите в компанията си, а да изслушвате другите. Ще трябва да се обърнете към онази страна от вас, която е загрижена и подкрепяща. Вие сте щедри на любов, така че няма да е трудно. Трудното ще е повече да си помълчавате, отколкото да говорите, но... Сигурно ще успеете.

Необвързаните Лъвове може да са приятно изненадани, ако дадат шанс на тези свои обожатели, които не са в топ списъка, но все пак стават. Може да разберете, че стават много повече, отколкото сте си представяли. Отворете сърцето и съзнанието си за това, което ви казват. Дори и да не се окаже, че срещу вас стои точният човек, възможно е да сложите начало на добро приятелство. Или поне да излезете с нещо ценно за вас от срещата (и нямам предвид часовника на човека, а нещо в духовен план).

Обвързаните също ще спечелят, ако инвестират във връзката си на духовно ниво. Изграждането и заздравяването на интимността минава и през споделяне и разбиране. Знаете, че близостта, която идва от разума и сърцето, обогатява и интимния живот.

И като заговорих за интимен живот – добре ще са нещата... Има и забавление, и споделени моменти.

В неделя Плутон застава на 120 градуса със Слънцето и това разкрива задкулисните намерения и лицемерните приятелства. Възможно е да прозрете скритите намерения на някой от близкия ви кръг. Едва ли прекратяване на отношенията точно по време на ретрограден Меркурий е най-добрият избор. А и защо да се лишавате от контакти, вместо да ги управлявате мъдро? Просто бъдете разумни какво споделяте и колко се доверявате на този човек или хора. Надяваме се, че ще имаме по-добри перспективи за подреждане на отношения, след 18-ти октомври, когато Меркурий пак ще се завърти в правилната посока. 

Дева

Голямо прочистване се очертава тази седмица за вас, Деви. Подреденият ви, практичен и в същото време изтънчен знак много добре знае, че „малкото е повече“. Сега ще имате порив да подредите всичко на този принцип – гардероба, дома си, връзките си. 

Да започнем от материалните неща. Добре е, да не се увличате и да не изхвърляте всичко, което ви се струва в повече. Особено в петък, когато Юпитер ще ви влияе много широко скроено и ще бъдете много „над нещата“, като взимате решения с какво да се разделите. Ако сте решили да се разделите с ценни вещи, помислете къде може да ги продадете или замените, така че да не сте на загуба. Когато подреждате дома си, не мислете само в посока на това как да замените старото с ново. Може да се окаже добра идея да префасонирате нещо или просто да разместите определени неща, вместо да се разделяте с тях.

Правя тези предупреждения, защото знам, че в каквото и моментно настроение да се намирате, в дългосрочен план не сте хора, които гледат лекомислено на притежанията и парите си. Прочистването е хубаво, но не е нужно да се случва импулсивно (както Юпитер ще се опита да ви повлияе).

Когато говорим за връзките ви – имате добър момент да раздвижите това, което е забило в рутина. Макар и да цените сигурността, рутината във връзките може да е изтощителна. Ако сте в подобно положение и не се чувствате добре от това, намерете време, за да седнете и спокойно да обсъдите с партньора си как да се чувствате по-удовлетворени заедно.

В неделя егото ви, подсилено от Плутон, ще ви накара да влезете във „всичко или нищо“ режим и може би дори в конфликтни ситуации. Обмисляйте внимателно, дали наистина нещата са на живот и смърт или търпят малко отлагане на страстите поне до понеделник.

Везни

Тази седмица ви предоставя възможност да блеснете като ярка звезда на небосвода, Везни. В петък Юпитер във Водолей огрява вашия дом на слава, страст и блясък. Дори и да не сте много увлечени от идеята да се показвате публично, добре е да използвате този ден за да представите себе си или работата си на по-широк кръг от хора. Знаете, чче публичността помага за начинанията и е чудесно, че планетите ще ви ударят едно рамо в този аспект. За да успеете да представите най-привлекателната си част и да увлечете околните, ще трябва да разкриете мотивацията си да правите това, което правите. Вашата лична история, както и искрата, която гори във вас е ключът към привличането на съмишленици. 

Денят е добър и за изразяване на чувствата в личен план. Артистичен знак като вашия има различни методи да разкрива себе си и интимния си свят и изкуството е един от тях. Може да изразите любовта (или друго чувство, което е важно за вас) със стихотворение, картина или нещо друго. Тези, които ви обичат, ще оценят, че им показвате душата си. 

Тъй като избягвате конфликтите с цялото си същество, често държите в себе си нещата, които ви притесняват и не ги казвате на партньора си, за да не клатите лодката. В петък Юпитер, който е покровител и на искреността, ще ви помогне в това отношение. Ще можете да поставите въпросите, които искате да се решат по присъщия ви дипломатичен начин и най-вероятно ще постигнете баланс във връзката си (защото вие живеете за и със баланс).

Неделя е добър ден да помислите, дали се чувствате достатъчно комфортно в дома си и да промените обстановката така, че да е максимално комфортно за вас.

Скорпион

Ох... Чувства и емоции се задават... И това на скорпионски език означава „Оставете ме сам/а!“. Бронята на вашия знак не е за подценяване и вие толкова устойчиво я ползвате, че почти сме на път да повярваме, че наистина е част от вас. Но емоциите не са ви чужди, нито сантиментите, нито травмите. И не че тази седмица ви предстоят лоши неща, слава Богу – не, но ще сте по-чувствителни от обикновено. 

И колкото и да ми се иска да ви кажа, че затварянето в бронята не е най-добрият избор, защото искам да усетите подкрепа и да споделите на някого... Трябва да ви предупредя за едновременното влияние на ретроградните Меркурий и Юпитер, както и на Плутон в неделя. Това поставяне на планетите създава предпоставки около вас да се завъртят хора с тайни намерения или пък да откриете, че някой от обкръжението ви не е съвсем почтен с вас. Бъдете внимателни на кого се доверявате и какво споделяте.

Позитивното от тази трудна седмица е на няколко фронта. Първо – преживяването на чувствата ви, ще ви помогне да излекувате незаздравелите си рани и ще излезете по-мъдри и по-силни. Работата няма да върви съвсем по мед и масло, но изработеното ви досега ще даде резултат и съзнанието ви ще е чисто и фокусирано за предстоящи успехи. Скорпионите, които са в стабилни връзки, ще могат да ги заздравят, чрез споделяне на чувствата си с партньора. И всичко това ще стане точно навреме, за края на ретроградността на Меркурий на 18-ти октомври. Както се казва – Огън, служба не остана!

Стрелец

През седмицата ще усетите много ясно, че свободолюбивостта на знака ви, когато става дума за работа, предизвиква тревожност у колегите ви. Да, вие сте работливи, целенасочени и най-често сте успешни. Това, което понякога е притеснително за другите, обаче е вашата гъвкавост и желание да работите едновременно в екип, но и независимо. 

В петък ще имате шанс да внесете сигурност в ситуацията. Тогава Юпитер във Водолей ще огрее зоната на вашите платонични връзки и социални контакти. Ще осъзнаете, колко ви помагат някои от хората около вас и ще се почувствате благодарни. Предлагам ви да не оставяте това чувство да живее само във вътрешния ви свят, а да го изразите по някакъв начин. Тъй като и за самите вас ще е много приятно и зареждащо да направите нещо като парти – ето ви един добър начин да засвидетелствате добрите си чувства. Може да направите и персонален жест към най-заслужилите, естествено.

Трябва да отправя и едно предупрежедение. Влиянието на Юпитер в петък ще е нещо като серум на истината за вас. Вие много добре познавате ситуациите, в които искреността ви не ви прави добра услуга. Е, в петък си отваряйте очите на четири за подобни моменти. И още нещо – влиянието не е само в посока от вас към другите, но и обратно. Възможно е и вие да чуете откровения, които няма да ви станат приятни. Не избързвайте с крайни изводи и реакции. Оставете юпитерските емоции да се уталожат и, още по-добре – Меркурий да започне да се върти както трябва след 18-ти октомври, и тогава взимайте решения на база чутото.

В неделя бъдете малко по-скептични, ако някой има молба към вас или се опита да ви въвлече в нещо ново. Може и да няма причини за притеснение, но все пак – проверявайте, защото Плутон ще подкрепя лукавите в този ден и няма да е добре да се окажете от страната на наивните.

Козирог

Сезонът на Везните е един от най-добрите периоди в годината за вас, Козирози. Това е време, в което зоната ви на кариерни амбиции и успех е силно положително повлияна. И, въпреки че Меркурий е ретрограден, вие все пак чувствате прилива на енергия в този аспект. Така, че нямате пречка да придвижвате плановете си напред, стига да го правите внимателно и обмислено. 

В петък Юпитер влиза във Водолей и ви обзема желание да рискувате повече от обикновено. Това е така, защото комбинацията от планета, която управлява късмета и знак, който винаги гледа напред и надалеч, подсилват у вас вярата, че „Господ обича смелите“. Това може и да е вярно, но също така е вярно, че в този ден преценката ви ще бъде малко нереалистична. Още един важен детайл – Юпитер ще огрее вашия дом на парите. Съветът ми в този ден е да отпуснете съзнанието си, да помечтаете наедро и да поискате да постигнете нещо наистина голямо за мащабите си. Както и да отложите реалното изпълнение на високите цели с няколко дни и да стартирате след 18-ти октомври, когато Меркурий спира да е ретрограден и влиянието на Юпитер ще е отшумяло. 

Обвързаните Козирози може да помислят за съвместна инвестиция или бизнес начинание с партньора си. Разбира се, това е деликатна материя и трябва добре да прецените, дали сте на подходящия етап, за да вкарате сериозно бизнес обвързване в картината. Но ако мислите, че сте – имате добри аспекти от планетите, да изкарате пари заедно с партньора си.

В неделя някой от хората, с които работите или пък страничен човек, може да се опита да разклати доверието ви в собствените ви професионални качества. Това се дължи на влиянието на Плутон, така че каквото и да мислите в този ден – оставете го да отлежи и не бързайте да заемате позиция.

Водолей

Тази седмица може спокойно да се покажете такива каквито сте в целия си блясък. Не че иначе много се криете, де... Сега обаче имате пълната подкрепа на късметлийската планета Юпитер, която ще бъде във вашия знак в петък. Тогава ще имате възможност да си припомните, че хората не ви харесват само заради чара ви, а и заради качествата, които притежавате. 

Разбира се, и на вас ви се отразява ретроградността на Меркурий – посланията ви невинаги стигат където трябва или във вида, в който сте ги отправили. Обаче знакът ви има късмет в последната седмица на този период, защото Юпитер и Слънцето застават в такава позиция, спрямо вас, че неутрализират негативното влияние в комуникацията ви.

Петък е най-подходящият ден, ако искате да презентирате свой проект или да манифестирате своя идея. Или пък ако се чудите, дали да откриете чувствата си към някой щастливец, който е заслужил вниманието ви. 

Имате много добри аспекти да се развивате в глобален план. И това включва всичко – работа, пътуване, образование, любовни връзки. Едно по едно започвам. Работни проекти, свързани с трансгранични сътрудничества имат зелена светлина от планетите (все пак – сега набележете план, но го осъществявайте след 18-ти октомври). Неведнъж съм ви казвала, че пътуванията са силно препоръчителни за вашия знак – зареждат ви, обогатяват ви и т.н. Подобен ефект върху вас има и получаването на нови знания. В любовта най-простото и ясно указание, което получавате от планетите е следното: обвързаните да пътуват с половинката си, а необвързаните да се оглеждат внимателно, когато пътуват или пък сред контактите си от чужденци.

В неделя сложете откритото поведение на пауза, защото Плутон влияе много силно в посока хора със скрити планове и нечисти намерения да се опитват да ви заблудят. Бъдете внимателни къде, какво и с кого споделяте и всичко ще бъде наред.

Риби

Седмицата ви тече под знака на гмуркането надълбоко в емоционалния ви свят и също така изважда на преден план темата с доверието. Меркурий се върти наобратно като досадна бургия в зоната ви на дълбоки чувства, травми и уязвимост. Едва ли друг знак може да понесе по-добре този период от вас, но пак не е лесно. Разбира се, тъй като сте мъдри, ще успеете да извлечете и полза от ситуацията. Ще излезете по-укрепнали и осъзнати какво и защо ви наранява и как да се предпазвате по-добре.

Доверието, което давате на другите (включително и на най-близките) е сериозен фокус тази седмица, особено в неделя, под влияние на Плутон. Имате възможност да отсеете кой заслужава и кой – не. Но трябва да погледнете с разума си, а не със сърцето на това. За съжаление, за някои от вас може да се окаже, че има пробойни в доверието с партньора ви. Не е добре да взимате решения или пък да правите промени, преди 18-ти октомври, но не пренебрегвайте изцяло проблема.

В четвъртък Юпитер влиза весело във Водолей и ви дарява с ден, в който еротичните ви желания и фантазии могат да се осъществят по запомнящ се начин. Когато говорим за фантазии и тяхното осъществяване, често говорим и за преминаване на граници. А за да преминете през тези граници, отново темата с доверието в партньора излиза на дневен ред. За някои Риби може да се окаже, че са задълбочили връзката с човека до тях и са преживели нещо незабравимо (или поне много приятен спомен). За други – може да е показателно кои техни нужди не срещат разбиране и дали може да се работи над това. При всички положения – не пропускайте да поглезите сами духа и тялото си с нещо в петък (например СПА процедура), а в секса – да се надяваме на най-доброто :) 

Надя се занимава с психология, пилатес и стендъп комедия сериозно, а астрологията й е само за забавление. Както би казал любимият ѝ сър Пратчет – имала е един свой съпруг и няма да броим колко чужди. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Ако искате да ви разсмее, следвайте я в тик-ток, фейсбук, инстаграм, само не и в живота, защото е опасна за живота. Първата ѝ книга вече е налице и може да се поръча тук! И не, тя не е за астрология, макар че има и зодии в нея. 

Вече можете да я откриете и в книжарниците, на полицата с бестселъри :). Нека и скептичните се уверят в това, което ние отдавна си знаем. Надя може да пише не само хороскопи :) А снимките на Борис Мутафчиев с "Миша" са колкото красиви, толкова и забавни. Можете да ги разгледате в албума Миша обикаля България. А Надя можете да разгледате на живо на 26.10. 

Автор: Бела Велчева

Аз съм  от онези късно родилите майки и поради този факт се оказах  съвременник на революционните промени  в кръщаването на новородените. А че революция има, ще ви го  докажа с факти, все пак история съм завършила, а там емпипиричното доказателство е много важно.

Моите баби са  Бойка и Върба. Майка ми е кръстена с  градското Дарина. Същинската революция обаче настъпи през 90-те години, тогава българката и българинът се развихриха на воля. Нямаше кой вече да им ограничава избора как да си кръстят  децата, да им забранява и ограничава, и той полетя. Тогава Дейвид, Патрик  и Моисей  замениха Данаил, Петър и Момчил. После или май успоредно с тях дойдоха Памела, Глория, Палома. Новите поколения бяха отправили взор към Запада и библията, а Гинка, Петранка и Дафинка останаха в историята, да си ги носят бабите и прабабите ни.

Аз съм с по-нестандартно име за времето си,  което винаги съм харесвала. Е,  случва се като си чуя името, да видя друга съименничка с вирната опашка и лаеща, но голяма работа. Та бях сигурна, че ще избера нетрадиционно име  на детето  си, но тъй като бях съвременник на всички моди в кръщаването на деца през десетилетията, докато дойде ред аз да давам име, реших, че няма да  е нетрадиционно, а българско. Та няма да е Белчо синът, но Боян, Калоян, Борис-все красиви имена, защо не. Да, ама името на наследника се оказа препъни камък. Не можем да стигнем до консенсус с мъжа ми.

- Боян, хубаво е, ама  го свързвам с един чичо по трета съребрена линия на баба ми.

- О, Калоян пък имах един съученик, рядък шемет.

Вече се намесвам и аз:

- А и Борис вече е заето, нали съседката така си кръсти детето.

Та прехвърляме имена и откъде се промъкна Александър, докато още никой не е казал „не“, си стиснахме ръцете  и мирясахме. Александър - изтръшкала съм де що има хороскопи за етимологията и вибрацията на името. Победител, пълководец и лидер. Аз вече съм спокойна за бъдещето на детето, той се ражда, дет се вика, под щастлива звезда. Само едно не бях разбрала, но прогледнах по-късно. Трябваше ми няколко дни след изписването от родилния дом да го проумея. Бях кръстила детето си - първородното и безценно отроче, с най-масовото име! Първо, обявиха статистиката, че името Александър е задминало Иван по популярност. Няма да казвам как се казва мъжът ми, то се подразбира. После започнаха да раждат една след друга - фолк звезда, поп звезда, тв водеща. Обаждам се на мъжа ми и само риторично го питам:

- Можеш ли да отгатнеш как е кръстено детето?

Александър, разбира се! Александър се множеше със скоростта на светлината. Като започнахме да ходим по площадките и статистиката от телевизора се материализира. Като викне някоя майка „Александър“ и се обръщат поне две-три деца и то, ако площадката е поизпразнена. В детската градина учителките им пишат по шкафчетата  фамилиите, за да не ги бъркат. В нашата група Александровците са  трима, а госпожите ме уверяват, че са САМО трима.    

Докато избирахме име, много държах на хубаво галено обръщение, а какво по-хубаво от Алекс. Ама като видях моя Алекс, осъзнах, че ме гледа чистокръвен Сашко, затова съседката сега му вика Сашо, а пък лелката от детската ми скри шапката с Ачо. Засега само със Сандо се е разминал, но никога не е късно. Тепърва предстои предучилищна, училище, дай боже и университет. На всеки, който ни обвини, че ние не сме креативни родители и ни е липсвало  въображение в избора  на име на децата  ни, ще му кажа, че всъщност може да бъдем още по-крайни. Официално предлагам на всички майки на Александра и Александър, да се обединим и всяко следващо дете, което раждаме да продължи традицията. Нека има Александър Първи, Александър Втори, Александър Трети. Подчертавам - по няколко във всяко едно семейство, името е едно, само цифрите са различни. Така окончателно ще утвърдим името и никога повече няма да ни се пречкат и да се конкурираме с  Иван, Георги, Николай и така нататък. Няма да правя  патент, така че, ако идеята на някого допадне, с радост я преотстъпвам и на майки кръстили децата си с други имена. Стига ми тази награда, че съм дала и аз нещо на света, един малък Сашко с име на воин Александър!

Още от същия автор: С жена на море

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам