logomamaninjashop

Децата и околните

14 разлики между България и Великобритания

Автор: Нина Любенова

Неизбежно е да правя сравнения, защото има неща, които ярко контрастират в двете държави, като например отношението към децата. Ще се въздържа от подробни коментари и само ще изброя част от това, което ме е впечатлило:

1. За децата е помислено дори в институциите. В банката, например, има кош с играчки при всеки консултант.

2. Детското болнично отделение прилича повече на кът за игра отколкото на медицинско учреждение.

3. Здравеопазването и лекарствата за деца са безплатни.

4. Всяко дете има здравен работник, който следи развитието му от самото раждане и помага на родителите в отглеждането му.

5. Бабите не черпят децата с бонбони, а с монети (или поне в нашия край е така).

6. На никой не му пука как е облечено детето ти. Можеш едновременно да видиш дете по потник и до него да играе друго с дебело яке. И на никой няма да му хрумне да го коментира. Това важи за всичко спрямо вас и детето ви.

7. Ако във форум с майки зададеш въпрос по проблем с детето, никой няма да те съди, обвинява или нагруби. Ще се включат само жени, които ще дадат предложения и такива, които да дадат кураж, защото „явно ви е много трудно".

8. Ако две деца се сборят за играчка на площадката, майката на собственика на играчката, веднага ще скочи и ще каже на детето си, че то трябва да я сподели. Ако го направи без напомняне, непременно ще го похвали колко е щедро.

9. Винаги ще намерят каква похвала да кажат и на най-непослушното дете.

10. За децата има безброй занимания. Дори музеите са направени така, че да привличат и най-малките. Списъкът от мероприятия е голям, и в припек и в студ, а цената на услугата е минимална, ако въобще има такава. По-скоро ще видите касичка за дарения.

11. Децата биват оставяни да опознават света, да се търкалят в мръсотията, да ходят боси, да скачат в локвите, поощрявани са да се занимават с т.нар. messy play (бел.ред. цапащи игри) и на никой няма да му хрумне да крещи по детето си: "Не пипай тук! Не стъпвай там!", защото ще се изцапа.

12. Детето се тръшка, пищи, нервничи, а родителят с най-милия тон на света ще възкликне: „Милото! Явно си много изморено вече!"

13. Непознати възрастни се отдръпват от копчето на асансьора, бутона за отваряне на вратата на метрото или за пешеходния светофар, за да може намиращото се там дете да го натисне и да се радва от стореното.

14. Никой не ви гледа с укор и не страни от вас като от чума, защото детето ви е с хрема. Тук децата ходят на градина/училище придружавани от нужните им лекарства. За да се наложи домашно лечение, то детето трябва да е с температура, отпаднало или с шарка.

От същия автор можете да прочетете и Уроци по безопасност за най-малките, където подробно е разказано как в Англия учат децата да избягват рискови ситуации с непознати.

Последно променена в Петък, 19 Май 2017 09:34
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам