10 неща, които щастливите двойки НЕ правят

Съвсем правилно го е казал Толстой - "Всички щастливи семейства си приличат, а всички нещастни семейства са нещастни по своему". Семейни терапевти обобщиха приликите между щастливите семейства, които ги правят толкова "еднакви".

 

1. Те никога не се оплакват пред близки и приятели
Щастливите семейства знаят, че не си струва да замесват трети лица в отношенията си. Ако възникне недоразумение, разговарят помежду си и си казват нещата очи в очи.
Приятелите ви не могат да бъдат обективни, като правило те са готови от солидарност да ви помогнат да надделеете над партньора си, а това влошава отношенията.
Ако проблемите не се решават и двойката „буксува“ на едно място, по-добре е да се потърси професионална помощ . Семейният психолог може да ви помогне да се вслушате един в друг. Не е разпространена практика у нас, но безпристрастният слушател е по-добър съветник.

2. Те не се сравняват с другите двойки
Партньорите в щастливите двойки се приемат и обичат такива каквито са, с разбирането, че няма идеални хора. Чуждият съпруг може и да ни се струва по-добър, но едва когато живееш и споделяш битието си с някого можеш да го видиш истински, защото в социума всеки се стреми да се покаже в най-добрата си светлина. Любящите съпрузи никога не се присмиват на недостатъците на другия. Приемат различията във възгледите и помагат да партньора си да се развива, поддържайки най-доброто, което той носи в себе си.

3. Те никога не се изживяват като жертва
Щастливите двойки не се обвиняват един друг за проблемите си. Хармонична връзка означава да умееш да простиш и да си даваш сметка за това, че отговорността за случващото се е съвместна. Разбира се, позицията на жертва има много бонуси: власт, възможност да обвиняваш, да прехвърляш вината на другия, вместо да се вземеш в ръце и да промениш собствения си живот. Никой не може да те направи щастлив, ако не си готов да се промениш.

4. Щастливите двойки са весели
Те умеят да се шегуват и със себе си и с партньора, така обновяват отношенията си (особено след раждането на децата). Дори когато животът ги предизвиква с изпитания, намират възможност да разредят напрежението и да се посмеят над проблемите си.
В контакта с детето, което се крие в нас, има огромен потенциал, който е важно да поддържаме.

5. Не се критикуват и не се обвиняват взаимно
Щастливата двойка умее да подчертава достойнствата на другия, а когато се появи проблем се опитва да разбере причините за случващото се.
Ако партньорът ви направи нещо, което не одобрявате е важно да намерите приемлив начин да поговорите с него за това. Критикуването и сълзите няма да решат проблема. Другият просто ще престане да ви слуша или ще направи точно обратното, за да потвърди мнението ви за него.

Fotolia 37913507 X c r

6. Не се опитват да си четат мислите
Щастливите двойки знаят как да разкажат на другия за потребностите си. Затова сме възрастни хора и би трябвало да разполагаме с достатъчно начини да съобщим това, което ни е нужно, вместо да мълчим обидени.
Ако не ви достига внимание, кажете го. Ясните послания са основата на зрелите, стабилни отношения.

7. Не са фиксирани в своите роли в семейството
При тях няма полово разпределение на задълженията. Те са гъвкави и прагматични: днес готвиш ти – утре аз; днес аз се занимавам с детето – утре ти; ако единият от нас има трудности на работното си място – всички се приспособяваме към ситуацията и не правим от това трагедия.

8. Не си крещят
Човек, който се изразява с крещене е нестабилен и неуверен в себе си. Разговорите на висок тон са противопоказани в отношенията, защото с времето хората престават да се слушат един друг. Хармоничните двойки не си крещят, те се договарят, търсят компромиси.
Ако ситуацията е критична, можете да излезете от стаята за малко и да направите 10 дълбоки вдишвания и издишвания, за да се успокоите (помага, колкото и банално да звучи).

9. Не се контролират във всичко
Ревността, контролът, тиранията се случват заради неувереността в себе си. Всеки човек има лични граници, които са неприкосновени. Ако те бъдат нарушавани непрекъснато, ще бъде застрашена не само нашата безопасност, но и ще предизвикат естествено желание да защитиш територията си. 
Не нахлувайте в чуждото пространство, така ще бъдете само по-привлекателни за другия.

10. Не очакват от другия съвършенство
Ние често чакаме „принца на белия кон“, а после се дразним и разочароваме, когато се сблъскаме с недостатъците на реалния човек до нас.
Ако вашият случай е такъв, вероятно е време да се научите да приемате себе си и другите такива каквито са. Забелязвате ли талантите на партньора си? Хвалите ли го за постиженията му?

Изброените правила звучат много простичко, но на практика не са толкова лесно осъществими. Не е задължително всичките десет условия за щастие да са налице, за да сте щастливо семейство, но ако повече от половината липсват в дома ви, може би трябва да помислите какво ви пречи, а дори да потърсите съвет от брачен терапевт.

 

Препоръчваме ви и още две статии за семейните отношения:

Думите, които спояват връзката ни и Мъжете, жените, парите.

Последно променена в Четвъртък, 02 Ноември 2017 12:40
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Не е "все тая"

Не е "все тая"

23 Фев, 2020 Образование

Писмо от зоната

Писмо от зоната

24 Фев, 2020 Истории

Йоанка Калпазанка

Йоанка Калпазанка

10 Фев, 2020 Забавно

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

52 седмици готвене: Ориз

52 седмици готвене: Ориз

04 Фев, 2020 Кулинарно

Мама пак не стана скиор

Мама пак не стана скиор

31 Ян, 2020 Забавно

Замислете се, момчета

Замислете се, момчета

10 Фев, 2020 Отношения

Писмо от зоната

Писмо от зоната

24 Фев, 2020 Истории

Не е "все тая"

Не е "все тая"

23 Фев, 2020 Образование

52 седмици готвене: Задушаване

52 седмици готвене: Задушаване

17 Фев, 2020 Кулинарно

На море в Гърция

На море в Гърция

17 Фев, 2020 Развлечения

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам