logomamaninjashop

Магични мистерии

Детски роман за магията от любимия актьор и фокусник Нийл Патрик Харис

„Магията е като пицата - дори когато е кофти, е страхотна“, казва Нийл Патрик Харис. Познаваме актьора от ролята му на чаровния Казанова с голямо сърце Барни Стинсън от сериала „Как се запознах с майка ви“, но Харис се изявява в още много други роли - освен че е награждаван актьор с дългогодишен стаж в телевизията и киното, Нийл пее и танцува (на Бродуей се разписва дори като режисьор на рок мюзикъл!), а очевидно му се отдава и амплоато на водещ, защото във визитката му се мъдрят няколко гига като домакин на най-известните награди в сферата на мюзикъла, телевизията и киното: „Тони“, „Еми“ и Оскарите.

Във всичките си превъплъщения Нийл Патрик Харис винаги използва магия – не само вълшебството на таланта, а и умелата ръка на илюзионист, който мами и очарова публиката с красиви и вълнуващи фокуси. Изненада ли е тогава, че първата му детска книга e вдъхновена именно от любовта към фокусите?

Neil Patrick Harris

Магични мистерии разказва историята на Картър – умно и талантливо дете, изгубило родителите си при мистериозни обстоятелства, което живее на улицата с коварния си настойник чичо Слай. И двамата правят фокуси, но докато момчето го върши за забавление, мъжът ограбва хората с помощта на триковете си. Въпреки лошия пример на чичо си Картър е добро хлапе и никога не посяга на чуждото. Един ден той решава, че не може да понася повече скитническия живот, изпълнен с измами, и избягва, за да потърси сам късмета си. Съдбата – и един много цветен влак – го отвеждат в тихото градче Минерал Фолс, което нашепва обещания за спокойствие и истински дом. Там Картър за първи път среща приятели в лицето на трима особняци – а и фокусници! – като самия него: Лейла, Тео и Ридли. Не след дълго към малката им група се присъединяват близнаците Оли и Изи и така се ражда клубът на Особняците. Шестте хлапета се оказват въвлечени в битка срещу алчен злодей и лакеите му, чиято цел е да задигнат най-големия диамант в света – „Звездата на Африка“.

130917 neil patrick

Всяка от четирите книги в поредицата на Нийл Патрик Харис ще отговаря на една от боите в колодата карти. Първата част е под знака на „каро“ – което обяснява и цялата афера с диаманта, разбира се. Освен това във всяка книга на преден план ще е историята на различен герой. Картър е в светлините на прожектора този път, но втората книга е часът на Лейла! И това е чудесно, защото всеки от особняците е различен по свой си начин: Картър е отраснал без дом и макар да е илюзионист, е изгубил вяра в магията; Лейла е осиновена в семейство с двама бащи; Тео е тъмнокож цигулар със заможни родители, вечно облечен в костюм, а Ридли е умна червенокоска с нисък толеранс за глупости, която е в инвалидна количка (и е най-безстрашният и дързък особняк от групата). Разнообразието от герои в книгата е само един от плюсовете й. Темите за приятелството, приемането на другия, самостоятелността и ползите от усилената работа са силно застъпени.

Magichni misteri okjpg

Фокусите са забавен елемент от историята, който определено ще ти допадне, дори да не си на десет, особено щом откриеш допълнителните глави, в които авторът те учи сам да изпълняваш магически трикове (така сам ставаш част от бандата на особняците). Разказвачът – докато четеш, няма как да не чуваш в главата си гласа на Нийл Патрик Харис, а и донякъде на Лемъни Сникет, – е остроумен, забавен и е като отделен персонаж в книгата. Но най-любимо от всичко в тънкото томче ни е тълкуването на магията като нещо повече от вълшебство.

Тя е обич, чувство за принадлежност, семейство. Нещата, от които се нуждае всяко хлапе, а и всеки възрастен всъщност.

***

Десет неща, които не знаеш за Нийл Патрик Харис

Neil Patrick Harris

Нийл Патрик Харис е американски актьор, певец, илюзионист, продуцент и режисьор. Разностранната му кариера включва множество сфери от киното и театъра, до телевизията и илюзията като изкуство. Носител е на редица отличия, сред които „Златен Глобус“, „Еми“ и „Изборът на публиката“.  В България е най-познат с ролята си на чаровния Казанова Барни от сериала „Как се запознах с майка ви“, но това ще се промени съвсем скоро благодарение на издателство „Софтпрес“, което публикува първия детски роман на Нийл – „Магични мистерии“.

1. Нийл обожава магията и илюзионизма.

2. Изпълнявал е магически трикове в популярни телевизионни предавания на водещи като Джони Карсън, Дейвид Летърман, Джей Лено и Елън Дедженъръс.

3. Нийл Патрик Харис използва и трите си имена, защото има друг актьор, наречен Нийл Харис. Голяма част от феновете му го наричат просто NPH.

4. Нийл не е просто актьор. Той участва в мюзикъли, продуцира, пее, танцува, водещ е на церемонии (включително и на Оскарите!), илюзионист е и e автор на няколко книги, включително детската поредица „Магични мистерии“.

5. През 2010 списание „Тайм“ включи НПХ в списъка си с най-влиятелни хора в света.

6. НПХ получава първата си роля на крехката възраст от 3 години. Играе Тото, кученцето на Дороти, в училищна постановка по „Магьосникът от Оз“.

7. Печели наградата „Еми“ за ролята си в епизод на сериала „Клуб „Веселие“ (Glee). Там Нийл играе Браян Раян - училищния враг на един от главните герои – господин Шустър.

8. Любимият му цвят е зелено.

9. Любимите му книги са „Чарли и шоколадовата фабрика“ на Роалд Дал и „Мост към Терабития“ на Катрин Патерсън.

10. Първата работа в живота му е в книжарницата в родния му град.


Препоръчваме ви 

Какво ще четем у дома тази есен

 

 

Последно променена в Петък, 28 Септември 2018 08:48

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам