5 любопитни факта за новия български детски игрален филм „Случаят Кюри”

 

4 специално обучени плъхчета албиносчета се снимат в новата продукция

1. Един от главните персонажи във филма - мишката Мария Кюри всъщност не е мишка, а бяло плъхче албинос и по-конкретно порода Спренг Доли. Бяло, с розовочервени очи. Има дълга и тясна глава, опашката по дължина е равна на дължината на тялото. Специално за снимките на филма бяха отгледани и дресирани общо 4 плъхчета от зоолога Стоян Лазаров и неговия син Петко. Продукцията разполагаше с три основни и идентични опашати дубльора, за да могат да се сменят и да не се претоварват по време на снимки. Беше осигурено и четвърто по-дребно плъхче, за по-близки кадри. Режисьорът и неговят екип предпочетоха плъхчета пред истинските мишки, защото са много интелигентни и социални. Те бяха дресирани да отговарят на името Мария Кюри, както и да обхождат заучен маршрут на придвижване.

curie scr 01 ok

2. Саундтракът в „Случаят Кюри” обхваща почти изцяло филма или общо 95% от него. Музиката е дело на композитора Георги Стрезов, а екипът и музикантите, нужни за реализацията му, надхвърлят броя на снимачния екип. В „Случаят Кюри” зрителите ще се насладят на оригинални композиции, както и на класическите фрагменти от „Лебедово Езеро” на Пьотър Чайковски в кулминационната сцена на филма.

curie scr 04 ok

3. Най-продължителният период от създаването на филма беше кастингът за ролите на децата. Подбирането на правилните типажи за режисьора Андрей Хадживасилев беше изключително важно, не само като индивидуално излъчване и артистичност, но и като обща симбиоза на героите. След посещения в множество творчески школи и формации, изборът на момчетата от актьорска студия „Дефисто” и на момичетата от балетна школа „Алегрета” към НДД беше категоричен. „Бях сигурен, че сме намерили най-подходящите деца и съм си свършил работата добре, оставаше само да заснемем филма.” споделя режисьорът Андрей Хадживасилев.

curie scr 09 ok

4. В центъра на сюжета на филма е главният герой на филма – 8-годишният Тони, който извършва поредния си научен експеримент с мишката Мария Кюри. С нея той иска да се яви на „Националния фестивал на науката” и да представи откритията си за натрупването на мускулна маса. Сценарият е вдъхновен от реалния "Софийски фестивал на науката", на който се провеждат различни научни опити и лекции с основен фокус към децата. Не случайно Гала премиерата на "Случаят Кюри" ще се проведе именно там на 12 май (събота) от 10:00 ч.

curie scr 02.j okpg

5. Широкото разпространение на филма в България на голям екран стартира от 18 май 2018 г. По щастливо стечение на обстоятелствата, без това да е търсено от авторите, точно тази дата е оградена в календара на Тони за дългоочакваното от него събитие на „Научния фестивал на науката”. Новият видео трейлър на „Случаят Кюри” е достъпен от днес в YouTube


Препоръчваме ви още:

Зайчето Питър - любимият детски герой на голям екран

"Формата на водата" и невъзможните мечти

Пич, какво ти е на лицето?

 

Последно променена в Петък, 04 Май 2018 10:05
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам