Подвеждащи изрази в козметиката

от книгата „Как да избираме козметика“ на Надя Йорданова

1. Крем с ботокс ефект

Ботулинът (познат под търговското наименование Botox) е разреден смъртоносно отровен бактериалентоксин, който блокира нервните сигнали и така отпуска мимическите мускули и намалява видимостта на бръчките. Не е измислено вещество, което да има ефекта на ботулина и да е достатъчно безопасно. Ботулинът има странични ефекти и неправилното му приложение може да обезобрази пациента. Не се плашете много, това се случва безкрайно рядко, но всеки лекар с радост би използвал по-безопасни вещества в практиката си. За съжаление, такова вещество все още не е открито. И със сигурност не се намира в крема ни против бръчки.

2. Подпомага, помага за, въздейства благоприятно върху...

Подобно твърдение ще срещнете за всички козметични продукти, но най-много се използва за онези, предназначени за конкретен проблем, т. нар. медицинска козметика. Работата е там, че има ограничения относно това, което компаниите могат да твърдят за своите продукти, макар и крайно недостатъчни. Най-сериозното от тях е, че козметичен продукт не може да претендира, че лекува. За съжаление, това ограничение не е достатъчно и компаниите го заобикалят. Достатъчно е да напишат на етикета „влияе благоприятно върху... “ и вече могат да продават продукта спокойно. Не може да се докаже, че подобна реклама е невярна. И като стана въпрос за медицинска козметика...

3. Медицинска козметика

На българския пазар има няколко козметични компании, чиито продукти се продават основно в аптеки и често са наричани „медицинска козметика“. Подчертавам, че това не е официален термин, който въпросните компании използват, но техните представители, фармацевтите и консултантите, които ги продават, често изтъкват как тази козметика е „медицинска“ и следователно е по-добра от другите. Истината е, че всяка козметика може да се нарече „медицинска“, защото няма закон, правило или наредба, която да определя коя козметика е медицинска, коя не е и изобщо какво означава „медицинска козметика“. Нещо повече, след директивата, приета от Европейския съюз през 2009 година, терминът е забранен. Никакъв проблем за козметичните компании – вече се използва „дермокозметика“. Всяка козметика на пазара трябва да отговаря на определени условия за безопасност и невинаги „медицинските“ козметични продукти са по-чисти или по-ефективни от другите. Както при всяка компания, има продукти, които са подходящи за едни потребители и крайно неподходящи за други.

4. Препоръчван от дерматолози, одобрен от дерматолози

Фактът, че някой продукт е препоръчан от най-известния дерматолог в момента, български или чуждестранен, не означава нищо. Възможно е той да не е обективен и да е получил възнаграждение, за да препоръчва тази марка. Може дори да не я използва в практиката си. Твърдението, че някой продукт е одобрен от дерматолози, е подвеждащо. Обикновено дерматолозите, които са го „одобрили“, не са независими, а работят за компанията. Това е честа практика на по-големите марки, които могат да си позволят да наемат огромни екипи от медицински специалисти.

 5. Предпазва от появата на нови бръчки

Две са основните причини за появата на бръчки – генетиката и UVА увреждането. Продуктите, които до известна степен успешно предпазват от бръчки, са тези с висок UVA филтър, ретиноиди и витамин С, макар и в по-ниска степен. Кремовете на пазара масово твърдят, че предпазват от бръчки, но всъщност съумяват само да запълват вече съществуващите бръчки със силиконови масла и други оклузивни съставки. По този начин лицето изглежда малко по-младо. Ефектът трае, докато употребяваме крема.

6. С ефекта на дермални филъри

Дермалните филъри са агенти, прилагани в меките тъкани. Служат за запълване на бръчки, коригиране на белези, промяна на формата на устните, корекция на хлътнали бузи и т.н. Те не са вечни, тъй като тялото в крайна сметка ги резорбира. Съставени са от хиалуронова киселина, колаген или биосинтетични полимери. Както можем да се досетим, процедурата не е евтина и много дами не могат да си я позволят. Козметичните компании знаят това и се възползват от ситуацията. Не може да се рекламира крем, който едва прониква в кожата, с дермални филъри. Ефектът на което и да е средство, приложено върху кожата, е много по-слаб.

7. Със съставки, срещащи се в природата

Много потребители на козметика в днешно време желаят техните продукти да са максимално чисти – тоест да съдържат натурални съставки. Като под „натурални“ разбират реално извлечени от растение. Горното твърдение обаче всъщност не обещава натурални добавки. Уловката е, че съставките в продуктите са синтетични аналози на натуралните. Много от съставките на етеричните масла например днес могат да се получат и по изкуствен път. Разлика реално няма, но зелените поддръжници на идеята, че всичко в тяхната козметика трябва да идва от майката природа, остават излъгани.

8. Напълно безвреден и нетоксичен

По време на викторианската епоха голям брой „безвредни и нетоксични“ материали са съдържали арсеник. Оловото се е използвало за пудра, а смъртоносната отрова антимон – за сенки за очи и туш за мигли. Защо? Никой не е подозирал, че тези вещества са опасни. Съвременната наука е доста напреднала, но ние все още не знаем чак толкова много, за да твърдим, че дадено вещество е напълно безвредно. Най-малкото вече сме наясно, че алергична реакция може да възникне към всяка козметична съставка. Ето защо продуктите в козметиката нямат право да носят този етикет.

9. рН балансиран

Понякога компаниите хвалят продуктите си като „рН балансирани“, за да ни внушат, че са по-безвредни и с по-добър ефект. Kaкто вече обяснихме, нашата кожа има голям толеранс към широки амплитуди на рН. Ако не беше така, нямаше да понесем нито водата под душа, нито в морето. Често се твърди, че сапуните са с високо рН – 10-11, и изсушават. В действителност проблемът не се дължи на алкалността на продукта, а на факта, че той съдържа детергенти, които отмиват естествените за кожата липиди и я лишават от защитна бариера. Сапуните съдържат силно изсушаващи, повърхностно активни вещества – натриеви и калиеви соли на мастни киселини като палмитиновата. Разликата в твърденията е малка, но значителна.

Относно pH 5,5 – вълшебното число, което ни рекламират много различни марки, със сигурност можем да кажем, че едно неутрално рН от 7 върши също толкова добра работа. Отдавна вече се доказа, че реалното кожно рН варира приблизително от 4 до 5, а рН 5,5 дори би могло да подскаже известен дисбаланс. Няма вещество в козметиката, което може трайно да промени киселинността на кожата. Това се наблюдава единствено при някои доста опасни метаболитни заболявания – например диабет, и последиците са сериозни. Изключение има само когато активната съставка на продукта изисква определено рН, за да проникне в кожата, и при някои заболявания, когато (по препоръка на дерматолог) може да се подбере продукт с рН, по-високо или ниско от неутралното.

10. Патентована формула

Козметичните фирми обичат да демонстрират превъзходство с тази фраза. Очакваме нещо „патентовано“ да е по-добро, по-ефективно, по-щадящо за кожата. Подсказва се също, че съответната марка е на гребена на вълната по отношение на иновациите. В действителност, за да добиеш патент върху нещо, не трябва да покриваш особени критерии. Всеки може да вземе патент върху някаква джаджа или технология, ако докаже, че е плод на неговия мозък, а не на чужд.

11. Доказана формула, доказан ефект

Щом чуят, че нещо е „доказано“, потребителите очакват това да означава: „Продуктът ще има точно този ефект, който рекламираме“. Но в огромна част от случаите не е така. Много рядко козметиката има ефекта, който се очаква. За съжаление, „доказан ефект“ е просто подвеждаща фраза, която козметичните компании използват както им е изгодно.

12. С натурални съставки

Подобно на едно от горните твърдения, и това се заиграва със зелената идея, че всичко в козметиката трябва да е естествено. Когато чуем „с естествени съставки“, е логично да си помислим, че продуктът е съставен изцяло от натурални добавки, нали? Нищо подобно. Дори има вероятност той изобщо да не съдържа такива компоненти, а всичко да е синтетично, просто „срещащо се в природата“ (вижте подвеждащо твърдение 7).

1 4 корица

Препоръчваме ви още:

Малки женски хитрости за блестящ външен вид

С коса на индийка – 6 лесни съвета

Само за момичета

Последно променена в Сряда, 07 Март 2018 08:54
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

В предишния живот съм бил генерал

В предишния живот съм бил генерал

21 Окт, 2019 Татко Калоян

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Мамо, защо?

Мамо, защо?

23 Окт, 2019 Възпитание

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

8 решения на детските кризи

8 решения на детските кризи

12 Ное, 2019 Възпитание

Приятелят на Дядо Коледа

Приятелят на Дядо Коледа

09 Ное, 2019 Ревюта

Беше Архангелов ден...

Беше Архангелов ден...

08 Ное, 2019 Истории

Църквата и ваксините?

Църквата и ваксините?

06 Ное, 2019 Истории

Трийсе

Трийсе

05 Ное, 2019 Забавно

Как ги правите тези момчета

Как ги правите тези момчета

04 Ное, 2019 Възпитание

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам