logomamaninjashop

Подвеждащи изрази в козметиката

от книгата „Как да избираме козметика“ на Надя Йорданова

1. Крем с ботокс ефект

Ботулинът (познат под търговското наименование Botox) е разреден смъртоносно отровен бактериалентоксин, който блокира нервните сигнали и така отпуска мимическите мускули и намалява видимостта на бръчките. Не е измислено вещество, което да има ефекта на ботулина и да е достатъчно безопасно. Ботулинът има странични ефекти и неправилното му приложение може да обезобрази пациента. Не се плашете много, това се случва безкрайно рядко, но всеки лекар с радост би използвал по-безопасни вещества в практиката си. За съжаление, такова вещество все още не е открито. И със сигурност не се намира в крема ни против бръчки.

2. Подпомага, помага за, въздейства благоприятно върху...

Подобно твърдение ще срещнете за всички козметични продукти, но най-много се използва за онези, предназначени за конкретен проблем, т. нар. медицинска козметика. Работата е там, че има ограничения относно това, което компаниите могат да твърдят за своите продукти, макар и крайно недостатъчни. Най-сериозното от тях е, че козметичен продукт не може да претендира, че лекува. За съжаление, това ограничение не е достатъчно и компаниите го заобикалят. Достатъчно е да напишат на етикета „влияе благоприятно върху... “ и вече могат да продават продукта спокойно. Не може да се докаже, че подобна реклама е невярна. И като стана въпрос за медицинска козметика...

3. Медицинска козметика

На българския пазар има няколко козметични компании, чиито продукти се продават основно в аптеки и често са наричани „медицинска козметика“. Подчертавам, че това не е официален термин, който въпросните компании използват, но техните представители, фармацевтите и консултантите, които ги продават, често изтъкват как тази козметика е „медицинска“ и следователно е по-добра от другите. Истината е, че всяка козметика може да се нарече „медицинска“, защото няма закон, правило или наредба, която да определя коя козметика е медицинска, коя не е и изобщо какво означава „медицинска козметика“. Нещо повече, след директивата, приета от Европейския съюз през 2009 година, терминът е забранен. Никакъв проблем за козметичните компании – вече се използва „дермокозметика“. Всяка козметика на пазара трябва да отговаря на определени условия за безопасност и невинаги „медицинските“ козметични продукти са по-чисти или по-ефективни от другите. Както при всяка компания, има продукти, които са подходящи за едни потребители и крайно неподходящи за други.

4. Препоръчван от дерматолози, одобрен от дерматолози

Фактът, че някой продукт е препоръчан от най-известния дерматолог в момента, български или чуждестранен, не означава нищо. Възможно е той да не е обективен и да е получил възнаграждение, за да препоръчва тази марка. Може дори да не я използва в практиката си. Твърдението, че някой продукт е одобрен от дерматолози, е подвеждащо. Обикновено дерматолозите, които са го „одобрили“, не са независими, а работят за компанията. Това е честа практика на по-големите марки, които могат да си позволят да наемат огромни екипи от медицински специалисти.

 5. Предпазва от появата на нови бръчки

Две са основните причини за появата на бръчки – генетиката и UVА увреждането. Продуктите, които до известна степен успешно предпазват от бръчки, са тези с висок UVA филтър, ретиноиди и витамин С, макар и в по-ниска степен. Кремовете на пазара масово твърдят, че предпазват от бръчки, но всъщност съумяват само да запълват вече съществуващите бръчки със силиконови масла и други оклузивни съставки. По този начин лицето изглежда малко по-младо. Ефектът трае, докато употребяваме крема.

6. С ефекта на дермални филъри

Дермалните филъри са агенти, прилагани в меките тъкани. Служат за запълване на бръчки, коригиране на белези, промяна на формата на устните, корекция на хлътнали бузи и т.н. Те не са вечни, тъй като тялото в крайна сметка ги резорбира. Съставени са от хиалуронова киселина, колаген или биосинтетични полимери. Както можем да се досетим, процедурата не е евтина и много дами не могат да си я позволят. Козметичните компании знаят това и се възползват от ситуацията. Не може да се рекламира крем, който едва прониква в кожата, с дермални филъри. Ефектът на което и да е средство, приложено върху кожата, е много по-слаб.

7. Със съставки, срещащи се в природата

Много потребители на козметика в днешно време желаят техните продукти да са максимално чисти – тоест да съдържат натурални съставки. Като под „натурални“ разбират реално извлечени от растение. Горното твърдение обаче всъщност не обещава натурални добавки. Уловката е, че съставките в продуктите са синтетични аналози на натуралните. Много от съставките на етеричните масла например днес могат да се получат и по изкуствен път. Разлика реално няма, но зелените поддръжници на идеята, че всичко в тяхната козметика трябва да идва от майката природа, остават излъгани.

8. Напълно безвреден и нетоксичен

По време на викторианската епоха голям брой „безвредни и нетоксични“ материали са съдържали арсеник. Оловото се е използвало за пудра, а смъртоносната отрова антимон – за сенки за очи и туш за мигли. Защо? Никой не е подозирал, че тези вещества са опасни. Съвременната наука е доста напреднала, но ние все още не знаем чак толкова много, за да твърдим, че дадено вещество е напълно безвредно. Най-малкото вече сме наясно, че алергична реакция може да възникне към всяка козметична съставка. Ето защо продуктите в козметиката нямат право да носят този етикет.

9. рН балансиран

Понякога компаниите хвалят продуктите си като „рН балансирани“, за да ни внушат, че са по-безвредни и с по-добър ефект. Kaкто вече обяснихме, нашата кожа има голям толеранс към широки амплитуди на рН. Ако не беше така, нямаше да понесем нито водата под душа, нито в морето. Често се твърди, че сапуните са с високо рН – 10-11, и изсушават. В действителност проблемът не се дължи на алкалността на продукта, а на факта, че той съдържа детергенти, които отмиват естествените за кожата липиди и я лишават от защитна бариера. Сапуните съдържат силно изсушаващи, повърхностно активни вещества – натриеви и калиеви соли на мастни киселини като палмитиновата. Разликата в твърденията е малка, но значителна.

Относно pH 5,5 – вълшебното число, което ни рекламират много различни марки, със сигурност можем да кажем, че едно неутрално рН от 7 върши също толкова добра работа. Отдавна вече се доказа, че реалното кожно рН варира приблизително от 4 до 5, а рН 5,5 дори би могло да подскаже известен дисбаланс. Няма вещество в козметиката, което може трайно да промени киселинността на кожата. Това се наблюдава единствено при някои доста опасни метаболитни заболявания – например диабет, и последиците са сериозни. Изключение има само когато активната съставка на продукта изисква определено рН, за да проникне в кожата, и при някои заболявания, когато (по препоръка на дерматолог) може да се подбере продукт с рН, по-високо или ниско от неутралното.

10. Патентована формула

Козметичните фирми обичат да демонстрират превъзходство с тази фраза. Очакваме нещо „патентовано“ да е по-добро, по-ефективно, по-щадящо за кожата. Подсказва се също, че съответната марка е на гребена на вълната по отношение на иновациите. В действителност, за да добиеш патент върху нещо, не трябва да покриваш особени критерии. Всеки може да вземе патент върху някаква джаджа или технология, ако докаже, че е плод на неговия мозък, а не на чужд.

11. Доказана формула, доказан ефект

Щом чуят, че нещо е „доказано“, потребителите очакват това да означава: „Продуктът ще има точно този ефект, който рекламираме“. Но в огромна част от случаите не е така. Много рядко козметиката има ефекта, който се очаква. За съжаление, „доказан ефект“ е просто подвеждаща фраза, която козметичните компании използват както им е изгодно.

12. С натурални съставки

Подобно на едно от горните твърдения, и това се заиграва със зелената идея, че всичко в козметиката трябва да е естествено. Когато чуем „с естествени съставки“, е логично да си помислим, че продуктът е съставен изцяло от натурални добавки, нали? Нищо подобно. Дори има вероятност той изобщо да не съдържа такива компоненти, а всичко да е синтетично, просто „срещащо се в природата“ (вижте подвеждащо твърдение 7).

1 4 корица

Препоръчваме ви още:

Малки женски хитрости за блестящ външен вид

С коса на индийка – 6 лесни съвета

Само за момичета

Последно променена в Сряда, 07 Март 2018 08:54

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам