Започвам борба

Автор: Весела Алексиева

Аз започвам борба! Борба срещу твърде остарелия модел на възпитание в яслите и отношението на персонала към децата. Не може възпитателки да подстрекават децата към насилие, да ги обиждат и крещят истерично. Както казва сина ми: "Мамо, не искам да ходя там, защото леличките се карат на децата, че мърдат". Не може да се държат с тях грубо и нечовешки - пак цитат:"Аз пишках, папках и поисках водичка и тя не ми даде" - с чувство за безнаказаност, защото знаят, че все още не могат да говорят. Да, но моят говори много и обяснява всичко с подробности, а на тази възраст децата все още не могат да лъжат. Не искам да си представям какво се случва с децата, които не говорят - всички сме чували, че се отварят прозорци през зимата, за да настиват и да не посещават яслата, че не им се дава вода, за да не пишкат много, че се наказват, като се затварят и изолират сами в отделна стая.

Започвам борба за промяна на начина за адаптация при постъпване в ясла - не може синът ми на 2г. 6м., който при постъпването си в яслата се разделя с мен с усмивка, дава ми целувка и ми казва съвсем спокойно, без да плаче "Чао", да бъде дърпан от служителката, сякаш е затворник и отива на екзекуция. Сещате се какво доверие той изгражда за това място - в "белите" държави родител придружава детето за няколко часа при опознаване на новото място и хора.

Прилагаме Берлинския адаптационен модел с позволението на Асоциацията за родителски кооперативи.

 

18198438 1308046919309902 119674118853114803 n

 

Провокирана съм да започна тази борба от личен опит, от случващото се напоследък и от репортажа на "Господари на ефира". Споделям с вас, защото смятам, че е крайно време да сме единни и съпричастни, да спрем да мълчим и да започнем да се борим за промяна и нормално отношение към децата ни. Нека спрем със страха, че ако проговорим, това ще се отрази върху отношението към тях, та то и без това е отвратително, но ако мълчим със сигурност ще продължи да е такова. Ще сезирам всички възможни институции, които биха могли да направят промяната възможна с искане: 1. Поставяне на камери за наблюдение и 2. Промяна на адаптационния модел. Приканвам и всички вас да го направите. Нека ги залеем с писма. Може да започнем със сигнали до Омбудсмана - в сайта има възможност за подаване на жалби и сигнали онлайн.

Не слагам всички кадри от тази професия под общ знаменател, напротив, дълбоко уважавам професионализма и търпението на тези, които обичат професията си и я работят с удоволствие.

Информация за Националния протест против насилието може да намерите тук.

Препоръчваме ви и статията  "Майката на Иван".

Последно променена в Четвъртък, 04 Май 2017 12:15
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

В предишния живот съм бил генерал

В предишния живот съм бил генерал

21 Окт, 2019 Татко Калоян

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Мамо, защо?

Мамо, защо?

23 Окт, 2019 Възпитание

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Изборите вкратце

Изборите вкратце

29 Окт, 2019 Татко Калоян

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам