Каква баба ще излезе от теб? Да му е мислил дядото!

Автор: Ина Зарева

Когато дъщеря ми получи първия си цикъл, писах на най-добрата си приятелка, как наред с цялото вълнение и радост, ми се плаче много и не знам защо.

- Е, как защо – та ти потенциално вече си баба! – разлюля чата ни тя.

Та мен това не може да ме уплаши! Освен това потенциално е едно, но реално  - ехее, поне десет години имам още. Не се плаша ли -  продължих и на следващата нощ размислите си – как да не се плаша?! Децата са пораснали, родителските грешки са лъснали като златен зъб в ромска усмивка, но никоя не е чак толкова фатална и непоправима, че да се стига до цигании, нали... Личността, тялото, професията, хобитата, мечтите не само са оцелели някак след родителството, но дори радват повече. С таткото все още не сте забравили, че първо сте били един на друг, пък после – родители, правите планове за пътешествия, къща на морето, театрални и концертни маратони, нови открития и покорявания. Оглеждате живота си отстрани и като че ли за първи път от толкова години го харесвате достатъчно.

И изведнъж – дежавю, ама през погледа на Салвадор Дали. Отново бебе, отново безумна радост, отново страх, отново пренареждане на живот и приоритети. Този път всичко е още по-вълнуващо, още по-изпълващо сърцето и обострящо сетивата, но ти не си главното действащо лице и нещата са в ръцете на друг. Този път страховете не са само за теб и детето ти, а за детето и бебето му...

И с цялата тази стихия от чувства се справяш сама и то от деликатно разстояние, толкова колкото е нужно на новия родител да се почувства подкрепян, но и самостоятелно пълноценен.

Как да не е страшно това? Не само е страшно, но и идва и по-лошото: каквато жена и майка да си била, вероятните категории, в които можеш да се откриеш като баба са следните:

Бабата-маминка: Тя може да е скъсала пъпната връв с дъщеря си или сина си, но с внучето – това никога не се случва. Контролира денонощно развитието и състоянието му, измествайки майката в ъгъла на битието, сякаш тя е случайна гувернантка, а родителката на всичко, което произлиза от вездесъщата пъпна връв, е само и единствено тя – маминка.

Бабата-тийн: Тя може да е хипи, рокерка, хазартна или авантюристична натура. Каквато и да е и каквото и да прави, резултатът са настръхнали коси на родителите и безкрайни приключения на внучето й. Тя му позволява татуси, флешове, води го на мото събори и рок концерти, зад гърба на създателите му, после ги поставя пред свършен факт, те ограничават срещите им до следващия път, в който всичко се повтаря отново.

Бабата-призрак: Знаеш, че я има, но не си я виждал. Тук- там долитат някакви картички, прашни подаръци и далечни телефонни разговори. Виждала е внучето някъде между раждането и първи клас, после – ако има проблем, да й се обади. Но да е между октомври и декември, когато няма атрактивни дестинации за обикаляне.

Бабата-фашист: Тя души, открива, наказва. Създава правила и на самите правила. Облича всичките си внуци еднакво, за да ги разпознава отдалече, научава ги на няколко прости команди, както и да ходят по въже, за да не й късат нервите със стъпките си.

Бабата-хранител: Тя непрекъснато готви и храни всички с всичко необходимо. Знае съдържанието и на последното стръкче магданоз, както и броя камъни в жлъчката на продавача в магазина. Пътува от ранни зори, реди се по опашки, уговаря прясна стока, пътува, купува, влачи, готви, сервира, отсервира и планира меню за три дни напред.

Бабата-модна икона: Оглежда бебето от глава до пети, успокоява се, че ще има дълги крака и тънки глезени, гушва го, след като е сигурна, че памперсът няма да пропусне и да й съсипе новата „Дона Каран”. Подарява биберон със „Сваровски”, оставя визитка, да й се обадят като стане на 14, за да го направи човек, т.е. дама.

Бабата-работохолик: Колкото повече бебета се раждат около нея, толкова по-голяма кариера гради тя. На разположение е винаги по телефона със съвет или друго, но физическото й присъствие е невъзможно, та нали работи на три места.

Бабата-хулиганка: Тя пуши, пие, ругае и разказва за всичките си любови и приключения. Съветите й към внучката са само относно мъжете и всяка вечер реди пасианси какъв точно ще й се падне и с какво ще го омае.

Бабата-агент: Тя е силно решена да изобличи и разгроми отсрещната страна. Прави партия с внука си и получава прясна информация всеки ден за броя цигари на снаха си или за бирите на зет си. Направила е родословно дърво на семействата им и нанася с тръпливо злорадство всяка родова издънка.

Бабата-ангел: Тя прави всичко вълшебно, сочно, ароматно и помнещо се. Винаги е насреща, когато я повикат, никога не се натрапва. Не само не е настроена против другия родител, но е и приятел с всички членове на семейството му. Обожава внуците си и угажда на всяка тяхна прищявка, без да нарушава спокойствието на родителите и границите, които са очертали. Строга, справедлива и много, много обичаща, тя е истински ангел за  всеки, който я познава.

Казват, че ако попитате внуците, повечето от тях ще открият баба си в последната категория. Ако попитате родителите им – ще ги откриват във всички останали.

Само дядовците са ясни – те винаги са пичове. Търпеливо изчакват да се поразчисти хоризонта от жени, за да могат спокойно да посветят детето, независимо от какъв пол е то, в магията на футбола, таблата, бирата, вицовете и екшъните.

Дали ме е страх все още? Много повече!

Дали искам да стана баба? Най-много от всичко на света.  

Дали ще съм ангел? Зависи от дядото.


Как можете да си вземете баба назаем прочетете в
Приеми ме на село.
А от Защото баба така каза! ще нучите повече за страничните ефекти от любовта към внуците.

   

Последно променена в Понеделник, 07 Август 2017 09:30
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Да забременееш по график

Да забременееш по график

08 Авг, 2019 Добра форма

Когато и ако...

Когато и ако...

30 Юли, 2019 Отношения

Мама я няма

Мама я няма

25 Юли, 2019 Татко Калоян

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Истанбул - столицата на света

Истанбул - столицата на света

17 Авг, 2019 Развлечения

Тиганът, без който не можем

Тиганът, без който не можем

17 Авг, 2019 Забавно

Страшна късметлийка

Страшна късметлийка

15 Авг, 2019 Блог

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам