Да си дула е призвание

В това е убедена Елена Кръстева, председател Управителния съвет на Асоциацията на българските дули. С нея говорихме за ролята на дулата през бременността, в процеса на раждане и след него. Попитахме я защо има противопоставяне между дули и акушерки, опитахме се да разберем кои жени избират да бъдат съпроводени от дула в един от най-важните моменти от живота си.

Дула – професия ли е или призвание?

Дулата е професионалист, обучен да придружава и подкрепя жената по време на бременността и раждането. Спазва определен етичен кодекс към професионалната организация, към която принадлежи. В България такава организация е Асоциация на българските дули, която организира и провежда обучения на дули, както и следи за изпълняването на кодекса и спазването на професионализма. Една от целите на Асоциацията е да популяризира тази професия в страната ни, така както се случва в много европейски държави. В България тази професия не е навлязла още, въпреки че от 5-6 години има професионално обучени дули. Със сигурност да си дула е призвание, трябва да го искаш, както всяко нещо, за да ти се получава добре, от една страна, а от друга – за да се напаснеш към нередовния и неясен график на това, да си непрекъснато на стенд бай, да можеш да оставиш на втори план твои лични проблеми и дискомфорти и да бъдеш на 100% с бременната и раждащата жена, изцяло в нейна услуга и нащрек за нейните емоции и нужди.

Какви качества, знания и умения трябва да притежаваш, за да се занимаваш с това?

Най-вече търпение. Спокойствие. Да имаш дълбоко уважение към хората и към всеки човек. Към раждането. Да умееш да пазиш хладнокръвие в трудни моменти. Да можеш да съпреживяваш и подкрепяш. Да изслушваш. Да умееш да оставяш пространство за чуждите емоции, желания, разбирания.

Останалото се научава и тренира. Важно е да имаш познание за раждането като физиологичен процес. В практическото обучение се овладяват техники за облекчаване на болката, различни масажни техники и мерки за физически комфорт на раждащата жена.

Какъв път извървява дулата с бъдещата майка и как изгражда връзката си с нея?

Обикновено жената, която търси дула, се свързва с нея в някакъв момент от бременността си и правят среща. Ако си допаднат и решат да работят заедно, следват още няколко срещи. В тях дулата се запознава с историята на жената, с нейния емоционален свят и потребностите й, в степента, в която жената има нужда да се открие. Дулата може да предостави информация, да помогне за изготвянето на плана на раждане на жената, винаги според желанията и предпочитанията й. Често се запознава и с партньора, тоест дулата е в услуга на цялото семейство.

Не е необходимо бъдещата майка и дулата да станат приятелки, нито да имат общи разбирания за нещата, включително за раждането. За да се изгради добра връзка между тях, трябва просто да се харесат, да са си симпатични, да изпитват комфорт в присъствието си. Професионалната дула може да работи с жени, които нямат нейните разбирания за раждането, важното е да уважава изборите им и да ги подкрепя, доколкото го позволяват обстоятелствата.

Какво е участието й в процеса на раждане?

Дулата осигурява емоционална и физическа подкрепа на майката по време на раждането. Емоционалната подкрепа включва окуражаване и присъствие. Има много интересно изследване, което показва, че постоянното присъствие на един и същи човек в стаята, по време на целия процес на раждане, има благоприятен ефект върху развоя на раждането и върху удовлетвореността на майката по отношение на преживяването й. Неизменното присъствие по някакъв начин дава спокойствие. Изследването се отнася до непознат човек, когото жената среща по време на раждането, какво остава за човек, когото познава, има изградена емоционална и доверителна връзка. Понякога наистина ми се е случвало просто да бъда до жената и това да е всичко, което съм могла да направя за нея на раждането й. Не е имала нужда от нищо друго.

Физическата подкрепа вече включва различни масажи, техники за намаляване на болката, между които масажи, определен тип натиск, смяна на позициите.

Най-важното от работата на дулата по време на самото раждане е, че е до жената през цялото време. Това присъствие може да започне от самото начало на контракциите, а може и на по-късен етап – в зависимост от уговорката със семейството и предпочитанията на жената. 

elena 1

Откъде, според Вас, се зароди противопоставянето между дули и акушерки?

Ако има такова противопоставяне, то системата, в която се случва цялото раждане, носи отговорност за това. Всички знаем, че акушерките в България не получават признанието на труда, което заслужават – нито финансово, нито професионално; те дори са лишени от възможността да упражняват професията си в нейната същност – главно обгрижващо лице по време на неусложнена бременност и раждане. И в един момент се появяват някакви жени, без тяхното ниво на образование, а жените им имат доверие. Отделно, има митове за заплащането на дулите, които хем не носят медицинска отговорност, хем се заплаща трудът им. И когато няма финансов израз на признание на работата на акушерките, разбира се, че ще има недоразумения.

Проблем е и че жените и акушерките не изграждат доверителна връзка, често дори нямат контакт преди раждането. Просто мястото на акушерката като главно обгрижващо лице до бременната и раждащата жена с физиологична бременност и раждане е заето от други специалисти – акушер-гинеколозите. Дулите не са конкуренция на акушерките, нито на обгрижващия медицински персонал. Дулата не е медицинско лице, не взима участие в клиничните решения по никакъв начин; тя е на раждането като близко лице на жената и я подкрепя според сферата на дейност, която вече описах. Когато има разбиране за това, се оказва че няма конфликт, няма противопоставяне, защото се противопоставят две сравними неща. Акушерката и дулата не са сравними – всяка има своята сфера на дейност и двете работят за доброто на жената.

Вие самата работите с акушерки, как изградихте ефективно партньорство?

С времето, и с постоянство. Когато има добронамереност и се дава шанс, става ясно, че нямаме какво да делим, че аз като дула няма да попреча на решенията и действията на медицинския персонал. С времето разбират, че и жената е по-спокойна, когато е с близко лице. Някои акушерки дори предпочитат да има и дула.

Мога да кажа, че с екипите, с които съм работила и се познавам добре, имам много добро сътрудничество – както с акушерките, така и с акушер-гинеколозите. Имат ми доверие, че си знам сферата на действие и не се получават недоразумения. Допълваме се в грижата си за жената, като моята грижа е психологическият и физическият й комфорт. Не се меся в медицинската част.

Кои жени предпочитат да раждат с дула? 

Жените, които избират дула, най-общо имат определено отношение към раждането като към един физиологичен процес, който ако всичко върви добре при тях, не би имал нужда от осезателна медицинска намеса, а по-скоро от емоционална подкрепа и подкрепа за издържане на болката. Много често тези жени искат естествено раждане, подготвили са се добре какво означава това и разбират, че имат нужда от дула, за да ги подкрепи в процеса. Разбира се, не само жените, които искат напълно естествено раждане, търсят услугите на дула. Била съм дула на раждания, в които е ясно че жената ще иска упойка или даже ще направи секцио по медицинска причина. Дулата има своето място на всякакъв тип раждания, като може да окаже различен вид подкрепа.

Частен случай са бременните жени, които са били жертва на сексуално или физическо насилие. Как се подхожда при тях?

Факт е, че много жени в някакъв момент от живота си са имали някакъв вид сексуално или физическо насилие – това е официална статистика. Дулите не разпитваме за тези неща. Ако жената сподели, го имаме предвид, като, разбира се, пазим пълна конфиденциалност и не коментираме това нито с медицинския екип, нито със семейството на жената. Имаме предвид тази информация като една по-голяма чувствителност на жената към някои медицински интервенции, които предполагат ограничаване на движенията и усещане за безсилие и по този начин биха могли да напомнят на преживяванията й.

За съжаление, в нашите болнични заведения все още липсва регламентираното уважение към пациентите на системно ниво и се появяват ситуации, които могат да наподобят обстановката на насилие. С това не поставям под въпрос изобщо медицинските действия като добронамерени и изцяло в името на доброто на пациента; но когато не се обяснява дадена процедура, не се пита жената преди да й се направи нещо, не й се дава информация за да избере какво предпочита, остава усещането за незачитане. Незачитането на желанието само по себе си е достатъчно да напомни за травматичното преживяване.

Разбира се, не е нужно жена да е имала насилие, за да й се обяснява какво се случва и да се пита за разрешение. Необходимо е на едно по-общо и обществено ниво да се подхожда с уважение и зачитане на нуждите на всеки човек.

Ако се върнем в контекста на раждането, дулата осигурява това уважение и зачитане на нуждите на жената, с което й изгражда психически комфорт. А знаем, че в общия случай, когато жената се чувства добре, раждането напредва.

korica estestvenoYЗа Елена

По професия съм психолог, фамилен психотерапевт към Психотерапевтичен институт по социална екология на личността. Работя със семейства и двойки, които имат трудности във взаимоотношенията.

Майка съм на две момчета, на 9 и 6 години. Имам едно раждане със секцио и следващо естествено раждане, като тези преживявания ми донесоха голямо удовлетворение, разбиране и незаменим опит. Откакто станах майка, придобих чувствителност към нуждите на бременната и раждащата жена. Член съм на сдружение „Естествено“ от самото начало и участвам активно в дейностите по популяризиране на естественото раждане.

Доброволен консултант по кърмене съм към Националната Асоциация „Подкрепа за кърмене“.

От 5 години работя като дула в Асоциацията на българските дули и подкрепям майки по време на бременността, раждането и следродилния период.

От една година сътруднича като психолог и дула с акушерски кабинет „Зебра“, който представлява самостоятелна акушерска практика с поглед върху специфичните физически и психологически нужди на всяка жена.

Препоръчваме ви да прочетете - Раждането трябва да е приятно като зачеването и Иновативна грижа за бременността и раждането

Последно променена в Четвъртък, 18 Май 2017 12:31
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

В предишния живот съм бил генерал

В предишния живот съм бил генерал

21 Окт, 2019 Татко Калоян

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Мамо, защо?

Мамо, защо?

23 Окт, 2019 Възпитание

Изборите вкратце

Изборите вкратце

29 Окт, 2019 Татко Калоян

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам