Раждането трябва да е приятно като зачеването

Думите са на д-р Лучия Рока, акушерка, която работи в родилен център във Великобритания. И още от д-р Рока: „Не е трудно да се организира подходяща атмосфера, трябва ви спалня, която да напомня семейната, приглушена светлина, тиха музика и басейн, наблизо.“ Точно така си го представяме и ние! Може и да ви звучи нереално, но такова нормално раждане могат да ви осигурят и у нас, в новооткритото акушерско звено към болница „Св. Лазар“ в столицата. Събитието събра утвърдени специалисти от Великобритания, Испания и Италия. Поканени да организират уърк шоп, те успяха да се срещнат и с бъдещи майки. Срещата е едно от събитията, посветени на Седмицата на акушерската грижа. Организатори са Йоана и Илона от акушерски кабинет „Зебра“. Те ще ви посрещнат и в споменатото звено, ще следят компетентно и съпричастно бременността ви и ще „акомпанират“ раждането ви. С тях работят и и акушерката, която помни по-добри времена за професията – Емилия Казълова и дулата Елена Кръстева.

rajd1

 

Какво представляват акушерските звена и родилните центрове в Европа? Според проф. д-р Сандра Морано, акушер гинеколог от Италия, това са местата, в които можете да получите раждането което заслужавате. Проф. Морано говори и за необходимостта от изграждане на нова култура на раждането. Защото от природен факт се е превърнало в медицинска процедура. Тя прогнозира, че с откриването на поредното акушерско звено (с което в страната ни стават 3) започва „малката революция“, която трябва да промени нагласите на жените. Раждането е естествен процес, то трябва да бъде водено от жената, всички други участници в него могат да се намесват само при нужда. Това мнение споделят и акушерите д-р Лучия Рока и Фелипе Кордона, които работят в родилен център във Великобритания. „Слушайте тялото си и се водете от него!“ беше най-често споменаваната фраза в презентациите. Разбира се, на българката ще й трябва време, за да се вслуша в тялото си, защото в последните десетилетия е учена да слуша само лекаря си. Но, както казва и д-р Шийла Байрън от Великобритания – „раждането може да бъде лично и романтично“. Първите си две деца тя родила в болница „на легло и с абокат в ръката“ и дори не си представяла, че може да бъде иначе. След като започнала работа в родилен център разбрала, че този естествен процес не се нуждае от неестествено вмешателство. Родила другите си две деца в центъра, казва, че никой не я е докосвал, била оставена насаме с инстинкта си. Сега д-р Байрън обикаля Европа и убеждава жените, че няма нищо по-хубаво от нормалното раждане, ако не съществуват убедителни медицински показания за секцио. Споделя, че във Великобритания промяната в нагласите започнала през 80-те години на миналия век. Тогава точно бъдещите майки успели да извоюват правото, което им е дадено изначално, да раждат без намеса (ако не се налага), да се доверят на инстинкта си, да превърнат момента в романтично преживяване с таткото, а не в спомен, който навява ужас.
Е, това вече може да се случи и у нас.

Бел.ред. Моите спомени от раждането не са чак толкова приятни, за жалост. Но се радвам, че в България все повече акушери, лекари и клиники са загрижени не само за здравето на родилката, но и за чувствата и достойнството й. Снимките са от уъркшопа на акушерски кабинет „Зебра“ към болница Свети Лазар.

 

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам