logomamaninjashop

Полека с кардиото

Автор: Теодор Пеев

Силно разпространен мит е, че за да отслабне, човек трябва да прави много кардио - тичане, велоаргометър или някоя друга подобна машина. В резултат на това всеки ден виждам във фитнеса много хора, които се потят и измъчват на кардио машинките и дори не поглеждат към зоната за силови тренировки. Въпреки неоспоримите плюсове от кардио тренировките (помага на сърцето, намалява кръвното налягане, спомага за по-добър сън), истината е, че ако търсите отслабване и намаляне на мазнините, кардиото е от субоптималните начини за постигане на тези цели. Нещо повече, възможно е дори да попречи на целите ви.

Малко личен опит. Преди около година прекарах доста време в тичане. Тичах поне по 3 пъти седмично, поне по 10 км на сесия. В същото време се стараех да контролирам храненето си и през голяма част от времето направо си умирах от глад. Беше доста неприятно, не изпитвах никакво удоволствие от тренировките си и в същото време не бях особено доволен от резултатите. Да, килограмите вървяха надолу, но далеч не с темповете, на които се надявах. В същото време нямах никаква енергия, едвам избутвах работния ден, не ми се правеше нищо. Будех се с идеята да си избутам тичането и работата, да си хапна пилето с ориз и да си легна да спя. Мисля, че всички можем да се съгласим, че това не е начин на живот, който може и трябва да се поддържа за дълги периоди от време. Бавно, лека полека стигнах до най-ниските си килограми. Честно казано, не ми харесваше особено как изглеждам - нямах кой знае какъв релеф или мускулатура, но поне кантарът показваше прилични числа. След това дойдоха коледните празници. Покрай семейни събирания и пътувания нямах време да поддържам спортния си режим и в същото време отпуснах малко и хранителния. Резултатите бяха ужасни - за десетина дни върнах окло 8-9кг, чувствах се ужасно подут и доста деморализиран. Не ми се бягаше и не ми се гладуваше, в същото време се чувствах, като да съм изтрил целият си прогрес. Истината е, че голяма част от това тегло беше под формата на задържана вода и изчезна за две-три седмици, но друга си остана.

Тогава реших да променя нещата - спрях да виждам смисъл в това хем да се измъчвам, хем да не съм доволен от физиката си и всичко това заради някакво глупаво число на кантара. Промених драстично формата на тренировки, увеличих протеина и калориите в хранителния си режим и резултатите започнаха да се появяват. Изградих добра мускулатура и релеф - с 5кг над “слабия” си период изглеждах далеч по-добре, носех по-малък размер дрехи и не се чувствах като парцал през цялото време. Далеч не изключих кардиото изцяло от режима си - просто изместих приоритета върху силовите тренировки, а за кардио оставих активности, които са ми приятни, като например футбол, дълги разходки с кучето и други подобни.

Накратко - кардио тренировките имат плюсове, но имат и няколко сериозни минуси, който ги правят не най-добрия избор за отслабване:

  1. Загуба на мускулна маса - прекомерното количество кардио води до загуба на мускулна маса, което от своя страна забавя метаболизма. Причината за това е, че твърде много кардио комбинирано с калориен дефицит и липса на силови тренировки кара тялото да започне да гори мускулна маса. Това е доста контрапродуктивно, защото колкото повече е процентът мускулна маса в тялото, толкова по-бърз е човешкият метаболизъм, следователно килограмите се свалят по-лесно. В крайна сметка целта на отслабването не е просто сваляне на килограми, а сваляне на мазнини. Начинът да се постигне това е с калориен дефицит комбиниран със силови тренировки, а не с кардио и глад.
  2. Незадоволителни резултати - дори да свалите килограми с тежки кардио тренировки, шансовете са, че няма да сте доволни от начинът, по който изглеждате. Да, тялото ви ще е по-малко, но няма да е стегнато и дефинирано. Причината в това е, че за да изглеждате стегнати се нуждаете от изградена мускулатура, а както говорихме в предната точка, прекомерното кардио води до точно обратното.
  3. Влошаване на имунната система - прекомерното кардио повишава производството на кортизол (хормонът на стреса) в организма, което от своя страна може да повлияе негативно на сънят ви, също така повишава кръвното налягане и нивата на кръвна захар, което от своя страна води до складиране на повече мазнини. Всички тези ефекти водят и до отслабена имунна система.

Както всяко друго нещо, и тук балансът е ключов. В кардиото само по себе си няма нищо лошо, стига да се прави умерено и да се балансира с добра диета и силови тренировки. Последните 9 месеца приоритизирам силовите тренировки и ги комбинирам с много ходене пеш и футбол 1-2 пъти седмично. Резултатите са в пъти по - добри от “бегаческия” ми период, чувствам се по-добре, имам повече енергия, хапвам повече и генерално се харесвам повече. А в крайна сметка, най-важното е, че какъвто и режим на тренировки и хранене да изберете, трябва да се чувствате комфортно в него. Дори и нещо да дава резултати, ако не ви е комфортно и приятно, рано или късно ще се откажете и резултатите ще започнат да изчезват.

Няма да е така, ако слушате тялото си и залагате на по-бавните резултати, за които също трябва работа, но с по-малко стрес и повече удоволствие.

На снимките - Теодор преди три години и Теодор сега. Аз го обичам всякакъв. Важното е как се обича повече той и кое е по-добре за здравето му. 

375758057 1978564742519739 3992832785687279153 n

Още по темата за добрата форма: 

Евала, брат! 

ГЛАД

 

 

Последно променена в Неделя, 10 Септември 2023 20:44

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам