logomamaninjashop

За малките победи на новака

Автор: Теодор Пеев

Има един огромен плюс на това човек да е тотално извън форма и той е, че когато реши да влиза във форма, много бързо се стига до видими резултати и промени. Когато аз започвах, бях в меко казано ужасяващо състояние. Началото на един такъв процес е изключително трудно. Мускулните трески са потресаващи, крайната цел изглежда страшно далеч. Точно тези бързи резултати ми помогнаха да запазя мотивацията си и да не се откажа.

Свалянето на килограми започва страшно бързо

Когато човек дълго време не се е движил активно и е ял много, тялото му е привикнало към такъв режим. Съответно при промяна, тялото се шокира и килограмите буквално започват да се топят. В началото на отслабването си се мерих няколко пъти седмично и на всяко мерене бях с близо килограм надолу. Между юни и средата на август вече бях свалил 15 кг. Чувството беше изключително - виждах, че всичките ми усилия носят резултати.

Размерът на дрехите намалява

Преди да започна с отслабването си, доста трудно си намирах дрехи. Носех размер 4XL тениски и някакво огромен размер дънки. Просто да отида в мола и да си купя дрехи, беше нещо, което просто не е възможно да се случи - в обикновените магазини обикновено не продават толкова големи дрехи. Поръчвах си дрехи приблизително веднъж годишно, онлайн, от един английски сайт. Носех основно тениски, раздърпъни суичъри и шорти. Имах един чифт дънки, за “официални” събития. Ненавиждах тези “официални” събития, защото дънките ми едвам ми ставаха, беше ми супер неудобно. Чувствах се като бъчва, нахлузила парче плат. Приблизително два месеца след като вече бях започнал да водя по-активен живот, бях поканен на едно такова официално събитие - сватба на близък мой приятел. Много ясно си спомням каква гордост и щастие изпитах, като влязох в мола и си купих риза и панталони за тази сватба. Вярно, бяха най-големият размер, който се предлага в магазина, но изобщо не ми пукаше. За първи път от години можех да вляза в нормален магазин, като нормален човек и да си купя дреха, която ми става. Ето ме в онзи ден, все още с много наднормени килограми, но вече възторжен от първите успехи.

333418035 6007108279350142 2465984363576299366 n

Ежедневните задачки стават по-лесни

Много бързо забелязах, че ежедневните неща, които до скоро ме бяха смазвали физически, стават все по и по-поносими. Детската градина на синът ми се намира на около 500 метра от вкъщи. Той много обичаше (и все още обича) да го водя до там на конче. Един такъв старт на деня ми изпиваше цялата енергия - след това просто нямах желание да се движа повече. След като започнах да спортувам, това рязко се промени. Имах много повече енергия и сила. Спомням си една сутрин, някъде в началото на есента, в която закъснявахме, и успях да стигна до градината подтичвайки, с 15-килограмово хлапе на раменете. Промяната в енергията, с която разполагах, само за 3-4 месеца, беше огромна. Преди това такова нещо би ми било абсолютно невъзможно. Тази снимка е по-малко от година по-късно.

289812535 10225652286387696 4444504876449572417 n

Самочувствието бързо започва да нараства

Отслабването е дълъг процес и изисква консистентност. Често крайната цел е далеч във времето. В началото не се гледах много в огледалото. Беше ми ясно, че там ще видя същата бъчва, която съм гледал до преди месец-два и че ще отнеме много време, преди да започна да се харесвам. Истината обаче е, че промените лесно се забелязват. Да, не виждах перфектна фигура, все още бях много дебел, но всеки следващ път, когато се погледна, виждах нещо, което ми харесва повече от миналия път. Самочувствието ми се покачваше и се чувствах по-добре със самият себе си. Постепенно спрях да си мисля всеки път като мина покрай група смеещи се хора “тези сигурно се смеят на това колко съм дебел” или да имам чувството, че всички ме зяпат. Ясно ми беше, че пътят е дълъг и съм едва в началото, но виждайки настъпващите промени, ми беше ясно, че този път ще успея да добутам до края му.

Което на свой ред ми даде такава мотивация, че не добутах, а дотичах. Успех и на вас!

 

Вижте и тази статия от Теодор: 

ГЛАД

Тедиi 038

Последно променена в Неделя, 26 Февруари 2023 23:44

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам