logomamaninjashop

Глад

Автор: Теодор Пеев

Спортът е чудесно занимание - вдига тонусът, дава чувство за удовлетвореност и помага за по-здравословен начин на живот. Истината за отслабването, обаче, е че ключовият фактор е храненето. Предполагам повечето от вас знаят основните правила около процеса по отслабване, но смятам да мина през тях съвсем накратко.

Организмът ни има нужда от енергия, която получаваме посредством приемане на храна(калории). Когато извършваме каквито и да било дейности, използваме енергия, която се получава чрез изгаряне на калории. Разликата в приетите калории и изгорените калории определя дали поддържаме, намаляме или покачваме теглото си.

Разбира се, всеки организъм е различен, изисква различно количество калории, за да фукнционира, има различен метаболизъм и тн, но отслабването, в най-опростен вариант, се свежда до приемане на по-малко калории от изразходваните, или така нареченият калориен дефицит.

И ако в момента си задавате въпросът “Добре де, не мога ли с много спорт да компенсирам безразборно ядене на junk foods?”, отговорът е: не, най-вероятно не можете. Като пример ще ви дам следното: един час бягане на пътека (около 10.2км-10.5км) изгаря около 800 калории според смарт часовника ми. Един сандвич + големи картофки, от една от най-популярните fast food вериги е около 1000 калории. С други думи калории се приемат много по-бързо, отколкото се горят. Точно поради тази причина правилната диета е в основата на свалянето на килограми. Това по никакъв начин не означава да пренебрегнете спорта, но е важно да осъзнавате, че неговата роля е малко по-различна. Отслабването идва от храненето, оформянето на мускулатура се постига чрез спорт.

Когато започвах да спортувам, не обърнах огромно внимание на храненето си от самото начало. Постигах резултати, защото тялото ми не беше привикнало да се движи, но продължавах да се храня не особено правилно. Не исках да променям всичко накуп. Смятам, че ако човек иска да постигне дългосрочни резултати трябва да внася малки промени постепенно.

Ако искате да промените всичките си вредни навици наведнъж, шансът да се откажете е значително по-голям, отколкото ако променяте навик по навик.

Тази методология прилагах и към диетата си. Започнах лека-полека да изваждам от менюто си дребни неща, като например газирани напитки със захар, junk food и тн. Като цяло дори човек без опит в правилното хранене може да прецени кои храни в менюто му могат да минат под категория “нездравословни”. Резултатите бяха налице веднага. Когато човек вижда резултати от дребни промени, които не изменят твърде драстично начинът му на живот е по-мотивиран да прави още и още такива промени.

Тедиi 038

 

И тук е важно да споменем, че е много лесно да се стигне до крайности, което понякога се случва и с мен. Имаше период от време, когато бях изкарал изцяло сладките неща от менюто си. Ако сте виждали стари мои снимки, веднага ще ви стане ясно, че аз обожавам сладко. До ден-днешен продължавам да съм така. Като видя баклава, всичките ми мисли тип “искам да имам плочки през лятото” притихват и единственото, което ми остава, е животинският инстинкт да унищожа всичкита баклава, до която се докопам.

В периода, когато съвсем не ядях сладко, не се чувствах добре. В офиса ми колегите постоянно носят почерпки, в дома на родителите ми винаги има сладко. Бях се научил да не се поддавам на тези изкушения, но генерално не се чувствах щастлив. Това водеше до моменти, в които просто си казвам “не, това не си заслужава”, зарязвам цялата си дисциплина и преяждам със сладко до етап, в който физически ми става лошо.

За да се избегнат такива епизоди, е важно да има баланс.

Аз, за съжаление, не мога да кажа, че все още съм постигнал перфектен баланс, но нещата се подобряват лека-полека. Не ви съветвам да взимате генерални решения тип “изобщо няма да ям сладко”. Когато нещо ви липсва, е много по-лесно да загубите мотивация. Може да опитате с “ще ям по-малко сладко”, или “ще ям сладко веднъж седмично”. Ако свикнали да ядете сладко всеки път, когато ви се дояде, такъв тип промяна пак ще покаже резултат, без тотално да се отказвате от нещо, което обичате.

Отслабването и поддържането на добра форма не е временен процес, който започва в момент А и завършва в момент Б, то е начин на живот. Важно е да взимате решения, с които можете да продължите да живеете щастлив живот, без да чувствате големи липси.

В крайна сметка кому е нужно да е слаб, във форма, но нещастен?

Снимките в статията са от семейния архив. Ивето Чолакова ни снима от години.

 

Още по темата:

Евала, брат

317812523 543088921011240 2203310933884017990 n

Последно променена в Събота, 11 Февруари 2023 11:13

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам