logomamaninjashop

Как да се подготвим за раждане

5 важни стъпки, които не бива да неглижирате

Автор: Пирина Воденичарова

* Този пост НЕ Е спонсориран от никого.

** В този пост ще си говорим за най-важните стъпки в подготовката за раждането, на които всяка бременна жена трябва да обърне специално внимание. Повече, отколкото на модел и марка количка. Повече, отколкото на новата колекция бебешки дрешки. Повече от всичко трябва да се информираме и да сме сигурни в решенията си относно срещата с нашето бебе. Защото раждането е процес, в който участваме ние самите точно толкова, колкото бебето ни и колкото лекарският екип.

*** Често в този пост споменавам направата на проучване за всяко едно нещо, което засяга семейството и бебето ви. Най-лесно се прави проучване по дадена тема, ако предварително, вие и партньорът ви, сте изяснили какви са вашите лични семейни изисквания и приоритети. Така търсенето на точните хора, точните институции и точните занимания се превръща в детска игра.



1. Избор на проследяващ лекар

Да си изберем кой да проследи бременността ни е първото важно нещо, което трябва да направим, веднага след като видим двете чертички на теста. Някои жени дори имат направен избор предварително или просто отиват при личния си акушер-гинеколог, който извършва и тази дейност. Казвам, че е важно, защото вашето здраве и здравето на бебето ви през бременността ще бъдат главно в ръцете на човека, или хората, които сте избрали за тази дейност. От тях главно ще черпите информация, на тях ще разчитате да разшифроват всяко ваше оплакване или несигурност, а в крайна сметка може да се окаже, че именно с тях ще протече и раждането ви. Не подценявайте тази стъпка.

Еуфорията от положителния тест за бременност почти винаги е заслепяваща и просто искате да отидете на първото възможно място, където ще ви потвърдят, че ще ставате родители. И дори да процедирате така помнете, че след това е хубаво да си направите проучване и да се уверите, че сте на правилното за вас място. Ако не сте, сменете го. Може да го направите по всяко време.


Моят опит. Акушерски кабинет “Зебра”

Още преди да решим да бебеправим, се бях запознала с дейността на Акушерски кабинет “Зебра” и ги следях в социалните мрежи. С времето изградих към тях особено доверие, именно заради западните методи и виждания, чрез които се опитват да действат в България. Допадат ми много повече от типичната българска реалност по болниците и си бях обещала да отидем на среща с тях още преди да се е случило бебето.
Те предлагат услуга Семейно планиране, която включва абсолютно всичко, което може да ви интересува около забременяването – как да се грижите за себе си, какви изследвания да си направите и какво трябва да знаете. Имахме желанието да ги посетим за една такава консултация, но когато им писах за нея вече бяхме започнали с опитите и се разбрахме да им пиша отново, когато двете чертички са факт.

 Прочетете и Как се казва вашата акушерка


Няколко месеца по-късно, когато се прибрахме от Шотландия с два положителни теста и вече в 5-та седмица от бременността, им писах, че искам възможно най-скоро да отида на консултация при тях и да започнем проследяването на бременността ми. Още със следващия мейл ме спечелиха повторно, като ми обясниха, че няма смисъл да ходя на ултразвук в 5-та седмица, когато може и нищо да не се види, а най-добре да отида в 8-а или 9-а, когато вече със сигурност ще се види плодът и по всяка вероятност ще се чуе сърчицето му.

Дотогава – храниш се, усмихваш се, а бебето расте.

След първата консултация, на която в продължение на един час обсъждахме всичко, което ни вълнува, отговориха на всичките ни въпроси и ни обясниха как се очаква да протичат посещенията ни при тях, минахме през акушер-гинеколог в болницата и се прибрахме с едно сърчице повече и абсолютната убеденост, че искаме Йоана и Илона да проследят бременността ми.

Какво ни хареса в практиките на акушерките от “Зебра”?

  • изследват урина, мерят кръвно, слушат сърцето на бебето и опипват корема за позицията му на всяко посещение; няма излишни ехографски прегледи всеки месец;
  • разпитват за всякакви възможни притеснителни симптоми на всяко посещение и си ги записват;
  • мерят растежа на матката на всяко посещение, но не и килограмите, защото са наясно, че те не са показател;
  • препоръчват приемането на добавки и медикаменти само при абсолютна убеденост, доказана с изследване, че има нужда от тях; неведнъж съм повтаряла изследвания, за да разберем има ли наистина нещо притеснително и благодарение на това си спестих излишен антибиотик;
  • изключително мили и приятелски настроени са; не се почувствах пациент нито веднъж;


2. Избор на курс по подготовка за раждането

Отбелязвам избора на такъв курс като едно от най-важните неща, защото при мен наистина отвори вратички към нови размишления и помогна за взимането на последващи важни решения относно раждането. Аз ходих на курса на акушерски кабинет „Зебра“ и сдружение „Естествено“, защото се следя в “Зебра” и бях сигурна, че искам да ги подкрепя и в това начинание, както и че на този курс ще получа нужната информация.

Това съвсем не е единственият подобен курс и с радост мога да споделя, че в България вече има няколко такива, които са страхотни – дават изчерпателна информация и наистина те подготвят за този момент. Такъв е курсът и на Олга Дукат, за който знам, че е страхотен и може би с някоя от следващите ми бременности бих го посетила.

И отново – направете проучване и изберете този курс, който смятате, че ще даде най-много и адекватна информация за вашето семейство.

За какво ми помогна курсът на акушерски кабинет „Зебра“ и сдружение „Естествено“?

  • изясних си как точно протича процесът на раждането – кога започва, за какво да следя и как мога да си помогна или партньорът ми да ми помогне в моментите на дискомфорт;
  • разбрах какво мога да очаквам като предложения от екипа на болницата по време на раждането, кога имам право на избор (а това е винаги!), кога евентуално не биха се съобразили с моите желания и какви очаквания реално мога да имам за раждането;
  • стана ми ясно какво може да се обърка по време на раждането, кое е много страшно и кое не чак толкова, и как се процедира при определени спешни ситуации;
  • научих и приложих успешно вкъщи техники за наместване на бебето в оптимална позиция за раждането;
  • вдъхнових се и разбрах как да си направя собствен план за раждане;
  • научих какви алтернативни методи за обезболяване можем да приложим аз и съпругът ми по време на раждането;
  • успях да си визуализирам първите дни с бебето вкъщи и да разбера кое е много важно и кое не чак толкова.

 Вижте и За бременността и раждането


3. Изготвяне на индивидуален план за раждане

Неслучайно пиша индивидуален. Планът за раждане е нещо много лично и няма никакъв смисъл да копирате чужд такъв, защото става дума за раждането на вашето бебе, което засяга само и единствено вашето семейство и трябва да протече точно така, както вие самите си го представяте.


Какво е план за раждане?

Планът за раждане всъщност твърде погрешно е наречен „план”. Всички знаем, че раждането е едно от нещата на този свят, които е най-малко възможно да бъдат планирани. Затова, моля ви, не се хващайте за тази думичка и не се отказвайте от него само защото не вярвате, че можете да планирате раждането.

Планът за раждане не е документ. Можете да изготвите и 200 плана за раждане, но никой не е длъжен да се съобрази с тях, чисто законово. Затова се подгответе някои лекари да реагират дръпнато на желанието ви да изготвите такъв, защото в България все още се гледа със скептицизъм на тези неща. Масово израждащите лекари отказват да приемат такъв план и с насмешка казват същото – „това не се планира”. Боят се да дават пред вас каквито и да било обещания за протичането на нещо толкова непредвидимо. И аз ги разбирам.
 

Нашият план за раждане

Главната цел на плана за раждане е да оформи вашите лични очаквания за това как бихте искали, в най-добрия случай, да протече раждането, като сте наясно, че във всеки момент нещо може да не бъде точно така, както сте си го представяли. При изготвянето на нашия план за раждане, успях да си изясня до най-малкия детайл всичко, което искам да се случи с мен, съпруга ми и бебето ни по време и непосредствено след раждането.

Считам за важно изготвянето на такъв план, защото той не само помага да затвърдите представата си за този момент, но и предоставя на екипа ви информация за вас самите – какво очаквате, какво в никакъв случай не искате, с какво сте склонни да направите компромис и като цяло каква е нагласата ви за тези няколко часа, които ще прекарате заедно, докато вашето бебе пътува към прегръдките ви.

PirinaVodenicharova BirthPlan 1024x721

Нашият план за раждане изготвих структурно като си помагах с информация от сайта на дулите, курса по подготовка за раждането и книгата на Олга Дукат „Раждане с любов”, откъдето гледах етапите на раждането и какво се очаква да се случи по време на всеки един. Останалото са нашите лични очаквания за раждането, представени накратко, но така, че да бъдат разбирани от екипа ни.
Акушерките ни вече са наясно с този план и знаят какво си представяме да се случи. Така ние сме по-спокойни, че няма да има нужда да се разбираме за тези неща на място, а те, вярвам, също се чувстват по-добре като знаят какво се очаква от тях.

4. Избор на болница. Възможност за избор на екип

Изборът на болницата, където ще родите вашето бебе, често съвпада с болницата, в която проследявате бременността си. И това е така, защото повечето жени са изградили чувство на сигурност в средата, където вече 9 месеца ходят редовно.
Това отново е момент, който не бива да подценявате. Изборът на болница е много важен не само заради това как ще се чувствате вие там, а и заради хората, които ще бъдат около вас и ще реагират при спешност.

В София има огромен брой болници, в които може да родите – държавни и частни, по-големи и по-малки, всяка от които има някаква слава и от много четене отново може да ви се завърти главата и да се объркате тотално на какво, кого и къде да разчитате. В провинцията този избор се свежда до по-малко на брой опции, но отново трябва да вземете решение.
Затова моят съвет е да изготвите списък с очакванията си, заедно с вашия партньор, да приоритизирате и да започнете да избирате болницата на база това, което е важно за вас. Има много и различни практики в различните болници, така че със сигурност ще откриете вашето място.


Избор на екип

В някои болници съществува опция за избор на екип за раждането. Под избор на екип се има предвид най-вече израждащия лекар. Нека изясня, че ролята на израждащия лекар не е толкова голяма, колкото си мислите. Той е там, за да се справи в по-напечена ситуация, да ви зашие, да извърши оперативна намеса, ако се наложи. По време на естествено раждане, с вас се занимава главно акушерката, а бебето отива директно в ръцете на педиатрите след раждането. И все пак, за вас може да се окаже важно да изберете израждащ лекар и ако това е така, разбира се, можете да изключите от списъка си всички болници, които не предлагат тази възможност за избор на екип.


Какво беше важно за нас? Избор на болница и екип

Още преди да е дошло време да изберем финално болница, решихме да съставим списък с нашите лични семейни приоритети, за да направим избора по-лесен и да бъдем убедени, че за нас той е правилен. Приоритетите ни бяха:

  • възможност за избор на екип;
  • възможност за присъствие на бащата по време на раждането;
  • индивидуална родилна зала с възможност за активно раждане;
  • отложено клампиране на пъпната връв;
  • неразделяне на майката и бебето.

Това са нашите must точки, на които държим страшно много, и спрямо които взехме решението си за болница. Добавям към тях неограниченото време за посещения, допускането на всички роднини и приятели в болницата, възможността за водно раждане и добрите условия, които нямаше как да не ни спечелят допълнително.


5. Подготвяне на багаж за болницата

На въпроса ми какъв багаж трябва да си приготвя за болницата, оттам ми отговориха „телефон и зарядно”. В първия момент се зарадвах, че няма нужда да мисля за всички санитарни продукти, които биха ми трябвали, колко тоалетчета за бебето трябва да събера в куфара, колко нощници трябва да си купя за престоя ми там и колко пакета с памперси трябва да занеса.

Впоследствие се замислих, че се чувствам много по-комфортно и уютно, когато съм обградена от собствени вещи и затова взех един малък куфар и го напълних с всичко, което мисля че ще ми трябва и ще ми носи настроение. 

IMG 5055 1024x683

Какво има в моя куфар за болницата?

  • пухен халат, който мога да наметна върху всяка нощница и да съм сигурна, че няма да ми е студено;
  • една собствена нощница за кърмене, която съм сигурна, че ми е удобна, в случай че имам някакъв проблем с болничните;
  • несесер с личната ми козметика – предимно travel size размери или мостри на продукти, които ще изразходвам там, и по този начин ще си спестя разнасянето на големи тубички с шампоан и душ-гел, например;
  • кутия плодови барчета за моментите, в които ми се хапва нещо между храненията;
  • по един малък пакет сухи и мокри кърпички, които да ми бъдат под ръка – винаги има нужда от тях;
  • бельо и кърпа за всеки случай;
  • пелена за повиване тип swaddling blanket, за да има Мати нещо, което ние сме му избирали; 
  • папка с всички документи, които ще ми бъдат нужни при настаняване/изписване;
  • зарядно за телефон;
  • фотоапарат, без който просто не мога!

Искам да отбележа, че половината куфар е зает от супер мекичкия и пухен халат! Обаче е толкова уютен, че не мога да се откажа да го взема! Иначе бих се събрала и в по-малка чанта тип сак за фитнес. 

И да повторя отново, че най-важното при подготовката на всяко нещо за раждането е какво искате и какво си представяте вие! Винаги нещо може да не мине по план, но мислим ли така например когато подготвяме парти за рождения си ден? Не! Не трябва да подхождаме с негативна нагласа към рождения ден на нашето бебче. Всичко може да бъде точно така, както си го представяме и трябва да дадем всичко от себе си! А ако не бъде както сме го планирали, то ще е отново точно така, както е трябвало!

Източник: empirina.com

Препоръчваме ви още:


Момче или момиче? Зависи от бащата 

Да родиш в България 
Хранене по време на бременност

Последно променена в Четвъртък, 02 Ноември 2017 10:20

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам