logomamaninjashop
Мария Пеева

Мария Пеева

Главен редактор

Имам си една приятелка, която е с мен от най-ранно детство и ще остане с мен до последния ми ден. Искам да ви  разкажа за нея, защото днес тя има празник.

Бях невръстно хлапе, когато се намерихме. В началото не я разбирах много добре, но гласът й ме успокояваше. Харесваше ми да слушам как ми разказва най-различни истории и приказки. Докато пораствах, тя растеше с мен и се сближавахме все повече. Сякаш аз надничах в душата й, а тя в моята. Чрез нея научавах все повече за света и многообразието на живота, а много често намирах и себе си в думите й. Признавам си, невинаги я харесвах и не всичко в нея можех да приема. Понякога ме отегчаваше, друг път дори ме дразнеше. Случвало се е да не спя заради нея или да ме натъжи, но нерядко и ме е разсмивала до сълзи.

С времето все повече се привързвах към нея, станахме неразделни. Пътувахме заедно с автобуса до училище, а после ми правеше компания в метрото до работа. Споделяше с мен всичките ми делници и не се отделяше от мен на почивки и празници. Случвало се да си разлея кафето върху  нея, да я изцапам с пясък на плажа или да скъсам красивата й дреха. Прощаваше ми. Когато децата бяха малки, кротко и търпеливо ме придружаваше на разходките в парка и ме изчакваше на пейката да й обърна внимание. И до ден-днешен заспивам с нея всяка вечер и понякога насън довършвам разговорите ни.

Разбира се, тя се променя, както се променяме всички ние. Ту е развълнувана и напрегната, ту ласкава и спокойна, ексцентрична и палава, или изискана и стилна. Понякога отговаря на очакванията ми, друг път избира да ме изненада и всяко от лицата й, а тя има хиляди, е способно да извиква нови и различни емоции в мен.

Общуването с нея ми дава много - не само познания и преживявания, но и цели светове. Среща ме и с нови хора, с които споделям обичта към нея. Защото тя не е само моя приятелка и вярвам, вече сте разбрали за кого говоря.

За книгата.

В някои страни по света на първия четвъртък през месец март се чества световният ден на книгата, тази наша вярна спътница, към която се обръщаме за всичко - за да научим нещо ново, за да разберем по-добре света, но и просто да се позабавляваме или да отдъхнем след работния ден.

С цялото си сърце желая да предам на децата си тази обич към книгата и да им разкрия нейната вселена. Ако  успея в тази мисия, значи съм свършила една от важните си задачи като родител. Защото “Читателят живее хиляди животи, преди да умре. Човек, който не чете, живее само веднъж.“.

Ще завърша с нещо смешно. Книгите понякога изкарват наяве неподозирано лоши черти у нас. През целия си живот съм задигнала нещо чуждо един-единствен път. Бяхме цялата огромна фамилия на екскурзия в Лондон и наехме къща. Там започнах една книга от библиотеката на собственика и… НАИСТИНА не знам как се озова в багажа ми. Но има голяма вероятност да съм я пъхнала сама. Добре, признавам си, задигнах я, защото исках да си я довърша. За свое извинение ще кажа, че после ми стана гузно и писах  на хазяина, той каза да не се притеснявам, че не му  трябва и изобщо да не я връщам, а аз вместо това му пратих ваучер за онлайн книжарница.

Беше хубава британска кримка, не че това ме оправдава. 

И накрая - не забравяйте занапред в първия четвъртък на март да честитите деня на книгата на всички нейни приятели!

С тази статия исках просто да ви разкажа как се научих да чета сам-самичка на 5 годинки и защо до ден-днешен това е най-любимото ми занимание, а тя взе, че се превърна в истинска ода на книгата. И по-добре, защото с нея започваме кампанията на Lidl “Честит  ден на…!”, която в продължение  на цяла година ежеседмично ще ни напомня, че винаги има повод да се усмихнем, а когато няма, можем да си го създадем сами. А междувременно в Lidl можете да намерите не само книги, но и всякакви малки наслади за душата, с които четенето се превръща в още по-специален ритуал - като почнем от чаените свещи, сладките изкушения и ароматния чай, та чак до лакомствата за котката, която е полегнала в скута ни и наднича в страниците.

ПС. Какво четете сега?

Може да харесате също:

Любовта им - старо вино

*Цитатът “Читателят живее хиляди животи, преди да умре. Човек, който не чете, живее само веднъж.“ е на Джойен Рийд – менторът на Бран в „Танц с дракони“, петата книга от „Песен за огън и лед“ на Джордж Р.Р Мартин

Автор: Илиана Тодорова

Всички знаем за легендата, която ни е предавана през годините за мартеницата - за хан Аспарух и неговата сестра, затворена в кула, която му пратила вест по лястовица. За крачето й било привързано с бял конец писмо с картата как да стигне до нея и да я освободи. Но птицата била ранена и кръвта й окървавила конеца, та той станал бял и червен. Ханът наредил всичките му войници да си вържат бяло-червен конец на ръката и така се родил този обичай. Тъй като лястовицата пристигнала при Аспарух на 1 март, на този ден празнуваме и ние. Това, разбира се, е само една интерпретация на легендата и само една от многото легенди за този празник. Всъщност мартеницата представлява усукана нишка от червено и бяло. Нишката е универсалният символ на съдбата, завъртането ѝ е символично представяне на раждането и живота.

Защо точно през март?

Някога прабългарите са го наричали „читем”-сухият месец. Точно преди него е „тутом”-месецът на страшния лед. А след март идва „твирем”-многоцветният. По-късно тези месеци са станали февруари-сечен, март-сухи, април –брезов.

Някога са се кичили само с червен конец – ерион - вълна. По-късно се добавя и белият, като отначало мартеничките са се правили на едни пръчици, на които се слагали бели и червени топчици вълна. Това са им били „подръчните материали“, за да изразят пресичането на студеното – бялото, към топлото – червеното. От зимата, снега – бялото към слънцето, топлината – червеното. В един по-късен период са ги посуквали в едно, защото решили, че има и значение как да се почете сливането на мъжкото с женското.

Денят за закичване е избран за почитането на бог Март и неговата любима Белона.

Това е било преди повече от 2 хилядолетия. Така и се наричали в началото Пижо и Пенда – Марто и Белона. И така тази легенда се е превърнала в приказка за баба Марта -  за жената на бога, която от мила и добра бързо ставала люта и зла. Така и я намираме в описанията като Баба Марта. Тя пък била сестра на Малък и Голям Сечко – месеците януари и февруари. И все била сърдита, защото ѝ правели пакости. Ето по този начин са си обяснявали времето през тези два месеца - защото Марта си сменя настроението и често се мръщи.

Обаче има и една друга легенда, която малко хора знаят.

Някога имало една млада жена – овчарка. Тя излязла със стадото си овце на паша още на първия ден от марта и казала високо:

- Еее, и аз жена, и тя жена, какво пък толкоз може да ми направи?

Това ядосало Баба Марта и тя взела от брат си Малък Сечко няколко дни в заем (това е причината февруари да има 28 дни). Тези дни се наричат „земани“,“броени“. Та тогава спуснала студ, мраз и виелица и замразила овчарката със стадото. Те се превърнали се в каменни статуи, а от нейния камък протекла лековита вода. Така разказват бабите по това място, където скалите изглеждат точно така – стадо и пастирка.

Затова не трябва да я лютим тази баба, защото че ще ни прати лошо време.

Но пък много се радва да среща весели, засмени деца и младежи. Тогава се усмихва и изгрява слънце. Когато срещне лоши и злобни хора обаче се мръщи и люти.

Как да я посрещнем?

Сутринта трябва да преметем и очистим дома си. В миналото събирали сметта на едно място в двора и заедно със старата метла я изгаряли, като вярвали, че по този начин изгарят натрупалите се лошотии и болести през зимата. Изнасяли навън на слънце дюшеците и юрганите, всички дрехи и завивки, за да не ги нападат бълхи през лятото. Огньове се палели и прескачали от младите за здраве и благополучие през годината. През целия ден домакините не месели хляб, не предели, не тъчели и не шиели. Не простирали бяло пране, за да не падат слани през пролетта и градушки през лятото. За да предпазят житото от болести, не слагали на огнището черно и опушено котле. На времето жените премятали през оградата на двора или връзвали на дървена тояжка на покрива или на стрехата на къщата, за да се вее някаква червена дреха (кърпа или пояс), за да посрещнат Баба Марта „на чисто и червено”.

Баба Марта и нашите сръчни майки

martisor 4884496 1280

Каква е символиката на цветовете в мартеницата?

Червения цвят има защитна и прогонваща сила, свързва се с живота, кръвта, енергията. Той е основния цвят в мартеницата. Белият цвят символизира красотата, чистотата и невинността на младостта. На някои места си донаждат и зелен, и син цвят. В Родопите тази мартеница се нарича „байница” (което ни доближава най-точно до пожеланията за здраве и берекет) и слагат различни цветове конци: зелен цвят като тревата, син - като небето и жълт - като слънцето. На други места из страната си слагат синьо манисто, пера от петел, конски косми, черупки от миди, житни сламки, дървени тресчици, малки сребърни или златни монети. Така ги превръщат в един амулет. Много рано сутринта, още преди изгрев-слънце, жените в дома започват да ги усукват. Посоката е винаги на ляво, а се връзва на дясната ръка. Така тя придобива защита към лошото и магически подкрепя живота, растежа и възпроизводството.

Съчетанието на бялото и червеното, на женското и мъжкото, се изразява и в Пижо и Пенда. Така се почита възраждането на природата и плодовитостта. Закичвали са се на децата предимно на ръчичката, а на момите - на шията. Момците ги запасвали на пояса си. Така мартеничката се носела, докато човек види щъркел, чуе песента на лястовичката или кукувицата. Сваля се мартеничката и се слага на плодно дърво или под камък .Слагайки я под камък след девет дена се гадаело – ако има много мравки, ще е берекет по нивите. Ако видели бръмбар или червей, ще е берекет при стадата. А възрастните стопани слагали мартениците в полога на домашните птици.

В русенско има един обичай – всяка година в началото на Малък Сечко се започва везането и бродирането на една особено красива мартеница -  Вардарка. Вардарка, защото внизвайки разни защитни нишки в тъканта се правело един вид амулет за къщата и рода. Те са изключително красиви, закачат се на вратата на дома, за да го пазят, докато стопаните чуят кукувица. Тогава се сваля, и се пази до идната година. Интересното е, че се започва от един малък символ, а в годините се добавят нови и нови, докато накрая става една красива извезана картина като гоблен.

Години наред тази ни символика се разпростира и по други краища в съседните нам държави, че даже и по-далеч. А в различна форма я има от векове насам дори в Индия, но там гривните се връзват в друг период – празникът Ракша Бандан е на 22.08. Интересно е, че това при тях е празник на братята и сестрите. В Иран пък имат два обичая - единият посреща зимата, другият я изпраща. В техният прочит за библията Адам и Ева са наречени Мартя и Мартаняк.

А през 2017 е вписана в културното наследство на ЮНЕСКО, благодарение на общата кандидатура от държавите, в които съществува тази традиция.

Днес всички се кичим, повечето даже вече сами сплитаме и посукваме тези цветове, но най-важното е, че  традицията има своя живот и днес и ще продължава чрез децата ни!

Може да харесате също:

Червено и бяло

Автор: Светла Чимчимова

Щастието е различно за всеки от нас. За мен то има име, местоположение във времето и пространството, образ, ухание и вкус.
Често се шегувам, че има една област в психологията, която не е добре развита. Науката обръща изключително внимание на нещастието, тъгата и бедите, на негативните преживявания в детството ни, а незаслужено пренебрегва това, което аз наричам "Синдром на щастливото детство".

Аз съм от живеещите с този синдром.

Ранното ми детство премина в Еврейската махала на малък провинциален град, в триъгълника на улиците "Дебър" "Милин камък" и "Стара Планина". Най-интересното и любопитно нещо в моето детство бяха хората. Противно на името на махалата (останало от отминали времена) в нея не живееха само евреи. Имаше представители на всичкото многообразие по родната земя. Гърци, евреи, цuганu, турци и всички бяха българи. Сал арменци ни липсваха и всеки път сърцето ми кърви от този факт, накърняващ белетристичното съвършенство и пълнота на разказа ми. Ама хайде холан, както казваше баба, то не може всичко да е тип-топ. Аз сега за хората няма да разказвам. Това личностно, етническо и верско многообразие заслужава специален разказ. Този е за щастливото детство като усещане. За постоянното обгрижващо присъствие на баба ми Елена, която правеше нещата с такава лекота, че да изглеждат така сякаш се случват от само себе си. Всички семейни истории да изглеждат като вълшебни приказки. И че няма начин това, което ме очаква, да не е хубаво.

Детство изпълнено с най-прекрасните вкусове на света. Вкусът на яйце, печено на книжка, върху печка с дърва. На картофи оваляни в сол и печени във фурната на същата тази печка. На пиле намазано с масло и опечено в книжна кесия. На фунийки с крем, казваха им ,,Шилерови букли". На домашни бухти, които двете изрязвахме от тесто с различни по диаметър чаши. И разбира се вкусът на наливни лимонади, какъвто нямаше никъде другаде, освен в нашия град. Смес от теменужка и етър ми беше любимо. Виолетово на цвят. Струваше осем стотинки. Вкусът на детството ми струва осем стотинки обаче няма откъде да се купи.

Детство в малка къща от три стаи и салон с невероятен дървен бюфет. В него стояха специалните чаршафи с ръчно плетени дантели и мильото. Снимките, документите, шоколадовите бонбони и ликьорът.

С печка с дърва, през пролуките, на която, вечер в тъмното, играеха весели пламъчета по тавана.
С легло с метални табли с изрисувани лебеди на тях. С кавьори по стените.
С много, много цветя. Саксии с мушкато, бегонии и циклами по прозорците. И с любимото ми, цъфтящо в червено, дама и кавалер. Със сменящи се през сезоните в градината кокичета, нарциси, лалета, малки карамфилчета, шибои, кученца и опиумен мак. И най-обичаните сякаш от баба цветя - гергините или далии. Тя им викаше далчета. И полагаше големи грижи за тях. А те и се отплащаха с едри, кичести цветове.

Детство, което през зимата беше изпълнено със снежни човеци, червени кожени ботушки, чай от липов цвят, който според баба лекуваше всичко от нервно разстройство до настинка. И с приказките на Ангел Каралийчев за житената питка и изгубената ръкавичка на Тошко.

Детство, в което през лятото, вечер баба ме къпеше на двора със слънчева вода. И настоятелно изплакваше къдриците ми измити с шампоан "Лайка" с отвара от лайка, за да си остане косата ми руса и да изсветлее още. Когато косата ми все пак потъмня в юношеството ми, баба прие това като лична обида към себе си и настоятелно ме инструктира като навърша осемнайсет да се изруся. Изобщо баба ме инструктираше за всички сфери на живота, от това какво не правят дамите (не псуват, не четат чужди писма, не ровят в чужди чекмеджета, не пият вода в друго, освен във водна чаша, в чаена абсурд!) до това да не нося черни обувки с бяла рокля, от това за какъв мъж да се омъжа до това как се правят най-вкусните пурички с локум. Абе голям инструктаж падаше, ама от де в Светла толкоз мозък, че да запомни всичко.

Цветовете на детството

children 516342 1280

Но някои неща помня. Помня ежедневните й рокли от басма и от рипсено кадифе, ушити в класически или редингот кройки, които се сменяха за по-официален повод с черна рокля от дебела фигурална коприна. Черни лачени ниски обувки с каишка с малка сребърна катарама, оставащи през годините един и същ неизменен модел. Черно палто с астраганена яка, единствения лукс, който баба си позволяваше, заедно с пръстен от дубле с кафяв камък. Косата ѝ сплетена на плитка и завита на стегнат кок. Вечер вадеше фибите и разпускаше кока, а плитката оставаше. Ние спяхме в едно легло и когато заспеше, аз навивах плитката около дланта си , за да съм сигурна, че ако някое приказно същество дойде да ме грабне, баба ще се събуди и ще ме спаси. Защото там, където не е тя, няма начин да е хубаво. Няма да има разкази за живота, любовта и съдбата на тези преди нас. За това как е загубила първото си дете изплашена като бременна от полудял кон. Нито как прабаба ми Вида е умряла млада и красива и баба е останала сираче. Как прабаба Зоя я е осиновила и отгледала с всеотдайност и любов. Разкази за ориста на прабаба бежанка, да загубиш децата по пътя на бягството и никога да не разбереш дали са някъде живи или умрели и погребани в незнаен гроб. Но и разкази за журове и соарета от младостта ѝ. За красиви рокли с дантелени гарнитури. За разкрасителни процедури като избелваща маска с лимон и белтък. И че зехтинът, освен за готвене и лечение на гастрит, прилагано върху невръстната ми особа, служи и за подхранване на косата.

Детство изпълнено с игри до мръкнало, чоплене на слънчоглед и набези в местната зоологическа градина върху сменящата се кожа на нищо неподозиращия американски бизон.
Детство със сбирки на всички баби - зълви, снахи, етърви на баба ми ядящи домашно или бяло сладко, пиещи вишновка и разказващи интересни и неподходящи за детските уши истории, които аз по-тиха от мишленце и свряна зад някой стол, слушах попивах и запомнях.
Детство като приказка.
Детство като атлазен юрган.
Детство като сметанов сладолед във вафлена кофичка.
Абе, щастливо детство.

Още от Светла:

Надежда има и тя се върти

Коронавирусът е тук, за да остане, заявиха учените наскоро, но това не значи, че няма начин да го преборим. Разумната цел е да го направим управляем, подобно на сезонния грип. Сезонният грип не спира живота, не пречи на хората да учат, работят, пътуват и да се забавляват.  Ваксините няма да постигнат COVID – нула, но те са в състояние да върнат нормалността. Ще споделя и малко личен опит. В събота се ваксинирахме във ВМА - съпругът ми, големият ми син, снаха ми и аз. Използвахме т.нар. "зелен коридор" за желаещи в нерискови групи. През нощта аз и синът ми бяхме с температура и втрисане, аз получих и алергия и се чувствах наистина зле и в неделя, чак в понеделник се оправих. Мъжът ми и снахата нямаха никаква реакция. Късметлии :). За следващата доза ще взема предварително противоалергичен препарат, за да нямам такава неприятна реакция. След като се пооправих, подадох сигнал за страничен ефект от ваксина, по-надолу ще намерите линк къде можете да го направите, ако ви се наложи. (Дано не!) Разказвам ви всичко това, не за да ви притеснявам, а за да знаете, че се случва и не е толкова страшно. При всички положения повече ме тревожи ковид, отколкото страничните ефекти от ваксината. Ако някой се притеснява повече от ваксината, не е длъжен да я слага, но нека вземе решението си информирано не от социалните мрежи, а след консултация с лекар.

Междувременно д-р Борис Таблов синтезира най-актуалното и важно относно ваксинирането:

Разумните хора взимат решения на база на факти. Ето ви няколко:

- броя на случаите в България расте, а днес чухме и потвърждение, че от 1-ви март и заведенията ще отворят. Това няма да ограничи разпространението на вируса, а точно обратното.

- хората не носят маски дори и в институциите. Това не е твърдение изпратено ни от Марс, а реалната картинка.

- затвореното Ковид отделение там, където работи баща ми, се готви да отвори отново. Всеки мислещ човек ще разбере причината.

На този фон:

- данните от Израел и Великобритания показват, че ваксините действат, намалявайки вероятността от тежко протичане на заболяването в проценти близки до 100. Няма тежко болни, нямаме проблем.

- спазването на противоепидемични мерки ограничаващи контактите между хората намаляват вероятността за заразяване.

В тази връзка апелът ми е следният:

- ваксинирайте се, ако не искате да се разболеете тежко. Да, ще имате сигурно неприятни реакции, температура, че дори и чувство за болест ден, два, три. Но няма да умрете, което при заразяване с вируса дори и днес си остава като участие в био лотария.

- ако сте преболедувал, решете си дали да се ваксинирате. Учените спорят, но няма логика имунитет след естествено преболедуване да не е поне толкова ефективен както след заразяване, ако сте разбрали, че сте боледувал. Ако всичко е минало безсимптомно - хм...

- ако категорично отказвате да се ваксинирате, спрете ги малко тези контакти. Ще ядете и пиете на лято. Сега си носете маските и не кихайте в лицето на другите.

Година след началото на проблема с китайската кашлица вече знаем повече да не опипваме като слепци в мрака. Имаме и оръжието да се предпазим от най-тъмната му страна.

От всичко казано запомнете едно - от днес нататък всеки загинал с или от Ковид е можело да бъде спасен с разумно поведение базирано на факти!

Ако сте в рискова група

Препоръчително е  за пациентите с хронични заболявания и алергии да се обърнат към лекуващия ги лекар, за да обсъдят с тях необходимо ли е да направят предварителни изследвания и резултатите от тях позволяват ли ваксиниране в конкретния момент.

Бременните жени не трябва да бъдат ваксинирани. Жените, които планират да имат дете, също не трябва да се ваксинират срещу коронавирусна инфекция поне 6 месеца преди да забременеят.

Сърдечно болните

Няма данни за проблеми при имунизация на хора с такива проблеми с одобрените до момента ваксини.

Кои пациенти трябва да се ваксинират приоритетно вижте тук.

Пациентите с белодробни заболявания

Одобрените до момента ваксини са подходящи за тях, твърдят експертите.

За трансплантираните

Препоръката е ваксина да се поставя най-малко месец след трансплантация, а за бъбречно трансплантираните поне 3 месеца след операцията.

Още за имунизацията при трансплантациите вижте тук.

Хората с ревматични заболявания

Одобрените до момента ваксини са подходящи за имунизация на хората с мускулно-скелетни и автоимунни възпалителни ревматични заболявания. Препоръката е те да бъдат ваксинирани, докато заболяването е в ремисия. Препоръките на експертите може да прочетете тук.

Хората с алергии

По принцип алергиите не са противопоказание за извършване на имунизация със съществуващите и одобрени от Европейската агенция по лекарствата ваксини. Има случаи обаче, в които имунизацията не е препоръчителна. Подробностите четете тук.

Стомашно-чревни заболявания

Имунизация срещу коронавирусна инфекция се препоръчва за всички пациенти със стомашно-чревни заболявания. Кои групи е препоръчително да бъдат ваксинирани приоритетно, вижте тук

Хората с диабет и други ендокринни заболявания

Те попадат във високорисковите групи и са сред приоритетните за имунизация групи. Цялото становище на експертите може да прочетете тук

Кожни и венерически заболявания

Противопоказания за имунизация на пациенти с такива заболявания не са открити. И тук обаче има изключения, които може да видите тук

Заболявания на кръвта

Препоръките на хематолозите за хората с анемия и коагулационни нарушения вижте тук

Пациенти с трансплантирани стволови клетки

Няма пречка да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, се казва в становището на експертите. Може да го прочетете тук.

Хората с левкемия

Защо решението дали да се имунизират трябва да бъде взето от пациента и лекуващия хематолог вижте тук.

Имунизация срещу коронавирус и кръводаряване.

Подборът на кръводарители зависи от датата и видът на поставената ваксина.

Колко дни след имунизация може да се дари кръв четете тук

Странични реакции

Страничните реакции след ваксина са нормални, защото се създава възпалителна реакция в човешкия организъм и той реагира с температура, главоболие, отпадналост. Сред най-честите странични реакции са:

- лека температура

- зачервяване и болезненост на мястото на ваксинацията

- главоболие

- умора и отпадналост

- втрисане

- болка в ставите и мускулите

- обрив

Ако сте сред хората, проявили нежелана реакция е важно да уведомите личния си лекар, както и да сигнализирате до Изпълнителната агенция по лекарствата или Единния информационен портал. 

 • 24 часа преди и след ваксинация не трябва да се пие алкохол.
 • След поставяне на ваксина всеки трябва да остане под наблюдение в продължение на 30 минути.

Как да получите сертификат

Всеки, който е получил и втората доза от ваксината и има издаден квалифициран електронен подпис на свое име, може да влезе в пациентското си досие в Националната здравно-информационна система, от меню „Аз и моето семейство“, подменю „Моето пациентско досие“. След успешен вход сертификатът се разпечатва от раздел „Имунизации“. 

Хората без електронен подпис могат да поискат своя сертификат от избрания от тях личен лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината.

Сертификатът за ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати всякакви злоупотреби.

Българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите-членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света. 

Източници: The New York Times, BNT, Единен информационен портал

Още по темата:

Къде да се ваксинирате

153786450 2916433598614236 6243979702500730968 o

Наскоро ми писа читателка, че през няколко поредни дни е била жертва на опит за измама с "доставка OLX". Измамниците се свързали чрез вайбър и изпратили скалъпен на фотошоп документ. Ето как изглежда.

 151353883 175192134115450 7898304766031651870 n 151784000 3875325745858408 1910190686030804903 n

Жената е разбрала навреме, че такава услуга не съществува, но иска да предпази и други потребители, затова ми писа с молба да споделя. Свързах се с Нора Калионска - мениджър комуникации в OLX за коментар. Тя потвърди, че има такава схема за измами, която при това е международна, като засяга OLX на всички пазари в Европа: Полша, Румъния, Португалия и България. Ето какво още ми написа:

Част от схемата е разговорът да се изнася директно в друг чат, извън OLX (най-често вайбър) и в този случай ние нямаме никакъв контрол върху комуникацията.

Тъй като самите опити за измама реално не се случват на нашата платформа, за нас е изключително трудно да предприемем действия по тяхната превенция. Това, което активно правим, освен да образоваме потребителите си, е тясно сътрудничество с органите на реда, които работят активно по този въпрос от месеци, споделя Нора и припомня съветите за безопасност:
 

Какво е фишинг?

„Фишинг“ се превежда като „онлайн риболов на данни“, защото включва предоставяне на стръв за получаване на пароли и достъп до лична информация или дори данни от карти, за да се откраднат суми от тях. Чрез фалшиви уебсайтове, имейли или SMS, които много добре създават илюзията, че идват от известни и надеждни компании, престъпниците се опитват да получат достъп до твоите лични данни. Тяхната цел: пароли, банкови данни и друга поверителна информация.

Как можете да идентифицирате опит за измама?

Престъпниците винаги измислят методи, които са все по-трудни за откриване, така че е добре да си в течение. Съвсем от скоро целта на опитите за измама е OLX доставка. Атакуващите генерират фалшива връзка (линк), където продавачите са помолени да посочат данните си за картата, салдото по сметката и CVV / CVC кода под предлог, че са платени за търгувания продукт. Припомняме ти, че OLX няма система, чрез която купувачите могат да плащат за продукта онлайн. Единственото изключение, когато искаме данните на твоята карта, е когато купуваш пакети или промо опции в OLX.

Ето признаците, които трябва да предизвикат подозрение, както и препоръчителните методи за защита и безопасност:

1. Фалшиви връзки и страници за клониране

Буквата „о“ много прилича на числото „0“, нали? На това се основават нападателите. Фино замествайки определени символи, те създават илюзия за позната и сигурна уеб страница. Погледнете внимателно всяка връзка, на която сте помолени да кликнете, особено ако я получавате чрез WhatsApp, Viber, или други платформи за съобщения, различни от чата на OLX.

ВАЖНО:

Официалният домейн на сайта на OLX за България е този: https://www.olx.bg. Клонинг сайт за фишинг атаки би могъл да съдържа името и дизайна, провери внимателно има ли разлики в изписването.

Провери страницата, като обърнеш внимание на промените в нюансите на цвета, сенките и други несъвършенства на текста (граматично неправилни или с различен шрифт).

Подлагай на съмнение всеки линк, който ти се изпраща и не бързай да го отваряш.

2. РАЗГОВОРИ, ИЗНЕСЕНИ  ИЗВЪН ЧАТА НА OLX

Когато продавачът премести разговора на друга платформа за съобщения, OLX няма контрол и вече не може да те защити. Ако купувач ви пише чрез Viber, че е извършил плащането и те моли да кликнеш върху линк, за да видиш доказателството, можете да си сигурен, че това е измама.

ВАЖНО: Дръжте разговора само в OLX чат.

3. ИСКАНЕ ЗА БАНКОВИ ДАННИ

Нападателите генерират фалшив линк, в който продавачите са помолени да посочат данните си за картата, салдото по сметката и CVV / CVC кода, под предлог, че са платени за търгувания продукт. Припомняме ти, че нямаме система, чрез която купувачите да могат да платят онлайн.

ВАЖНО:

Не въвеждай данните на картата си, за да „получиш стойността на артикулите, продавани в OLX“. Плащането за артикулите, продавани от потребители на OLX никога не се извършва онлайн. Това е възможно само при лично предаване, или чрез наложен платеж, извършен през куриерската фирма. Задължително използвайте опцията за предварителен преглед на артикула и никога не превеждайте пари авансово!

4. СМС СЪОБЩЕНИЯ С ФАЛШИВ ПОДАТЕЛ

Нападателите персонализират телефонните номера с името на доверена компания като OLX и след това изпращат фалшиви съобщения, насочвайки потребителите към собствените им страници. Ако това е известие за текуща транзакция, имай предвид,  че тя трябва да изглежда както в нашия сайт.

5. ЕЗИК И ПРАВОПИС

Текст, написан с много грешки и с предупредителен тон, който те моли да вземете незабавно решение, почти сигурно е опит за измама.

ВАЖНО: Довери се на инстинкта си, ако съобщението предизвиква подозренията ти и незабавно прекрати комуникацията! 

Още по темата:
cyber monday 5463567 1280
 
Ах, как искам да кажа, че това е писано от мен, че е мое дело, моя вяра, моето изповядване, но авторът е друг - Владимир Леви е и книгата му "Нестандартното дете" е написана преди повече от тридесет години. Ще видите, че в голяма степен написаното има стойност и в наши дни.
Трудно е да се маркират и извадят някакви интересни моменти от нея, защото това би значело да пиша всяка страница. За това се опитах да подбера няколко, но много повече заслужават внимание.
 
Скуката, която разрушава духа, рано или късно стига и до тялото.
 
Не търсете във всяка болест или травма нечия вина, в това число и своята. Не за всяка беда има вина. Не всичко знае науката, не всичко може медицината. Има цяла бездна от тайни причини, случайности, дори и при правилен начин на живот. Има нелепости, които трудно могат да бъдат разбрани, нещастия, които е невъзможно да се предвидят, дефекти на природата, удари на съдбата. Лекарството е едно - мъжество.
 
Не слагайте детето насила в леглото, ако детето е бодро и активно дори при повишена температура, не го лишавайте от възможността да играе и да се развлича, а при незаразно заболяване - да общува с връстници. Това е вредно презастраховане.
 
Не тъпчете детето с лекарства "за всеки случай".
 
Прелекуването е толкова страшно, колкото и недолекуването. Не мъкнете детето си по изследвания без очевидна причина и необходимост.
 
Не създавайте обстановка на тревожно очакване на всевъзможни опасности и болести. Детето е внушаемо.
 
Не досаждайте на детето с въпроси за неговото самочувствие, старайте се изобщо да не го питате, а да го наблюдавате незабележимо.
 
Нервите ви не са в ред, психиката ви е похабена, разклатена, боли ви душата - знам. И мен ме боли.
 
Не се отчайвайте, не се предавайте, не си отивайте.
 
Напълно здрава психика може да се срещне не по-често от идеално здраво тяло. Погледнете наоколо. Нима може да има живот без тревоги, без възмущения, без душевна болка, да бъдеш непрекъснато като автомат? Това би било ненормално.
 
Душа, която не боли, не е душа, а празно място.
 
Най-здравият мозък, най-здравите нерви и най-великолепният ум не са залог за щастие. Има хора, които и когато боледуват психически, укрепват духовното си здраве. Хора, които не престават да мислят и да се развиват, колкото и да им е трудно. Хора, които търсят съкровения смисъл за живота и то не само на собствения си живот. Хора, които при всички обстоятелства и при всякакво самочувствие живеят не само за себе си, хора добри и вярващи в доброто - хора, които не са ограничени.
 
Това е смисълът на смислите - да се преодолява ограничеността - и на ума, и на чувствата, и на човешките сили, и на мястото, и на времето и на самия живот.
Изобщо не мислете, че бездетството е равносилно на безсмислено съществуване и че непременно води до безцелен, самотен живот на старини, до безизходица. Това не е истина, а мрачна, злобна лъжа. Смисълът на живота е в любовта, а не в размножаването.
 
boy 746520 1280
 
Ще разберете, че нито бездетството, нито плодовитостта в биологичен смисъл не са значими за човека. И животното обича своята рожба, и човекът има родителски инстинкт и роднински чувства. Всичко това е така. Обаче при човека собствените деца понякога се оказват чужди по дух, а чуждите - свои. Това се случва толкова често, че навежда на мисълта за някаква закономерност. И най-близкото кръвно родство съвсем не осигурява общност на интересите, нито сходство на характерите, нито взаимно разбиране, нито сърдечна привързаност - затова пък липсата на кръвна връзка съвсем не е пречка за всичко това. Близката душа може и да не срещнете в дома си, а през девет царства в десето или друга епоха. Случва се и собствените родители да захвърлят детето си или децата да предадат родителя си, но го спасява куче.
 
Духовното родство не се подчинява на физическото.
 
Като силно действуващо средство похвалата притежава свойство на наркотика - още и още. Ако пък е имало много, а станало по-малко или липсва, възниква състояние на лишаване, дълбоко страдание, стигащо до депресия и нежелание да се живее.
 
"Каква красива панделка имаш!", "Чудесна рокля!" - може да бъде напълно безобидно, а може да бъде и първата провокация, подбутването.
"Каква прелест", "Какъв умник, всичко разбира, изключителни способности!", "Хайде прочети още едно стихотворение!" Ако изразявате възторга си от стиховете, от рисунките на детето или от неговото свирене на музикален инструмент, то може сериозно да започне да мечтае да стане знаменит художник, поет или музикант само поради факта, че за това го хвалят повече, отколкото за друго. Често така започва трагедията на посредствеността.
 
Обърнете внимание, че в здравите, хармонични, уравновесени семейства рядко хвалят, но и рядко се карат на децата. Там не се занимават с изясняване на отношенията и не поставят бележки. Там работят, живеят.
 
Не го хвалете за онова, което не е постигнато със собствен труд - физически, умствен, душевен.
 
Не подлежат на похвала: красотата на детето, силата, ловкостта, здравето, съобразителността, досетливостта, умът, талантът - всички природни способности, включително и добрият нрав, лесно получаваните добри бележки, играчките, дрехите, случайната находка, печалбата от лотарията, късметът. Не бива да го хвалите за вродено безстрашие - това не е заслуга, а само даденост, която понякога е близка до тъпотата. Хвалете го само за проявена смелост - за преодоляване на страха.
 
От похвала се нуждае всеки човек, всяко дете. Но до тук разбираме, че има норма за похвала и всеки има своя степен на потребност от одобрение. И тази норма е винаги в движение. Похвалата е извънредно важна. Тя е витаминът за душата.
 
Не хвалете детето от съжаление. Разбирам ви. Вие искате да хвалите, за да се харесате на детето, за да му внушавате доверие. За доверието е достатъчен интересът, усмивката, добротата. А понякога и нищо не е достатъчно.
 
Опасявайте се от двойствеността. Има някои майки и бащи, които вътрешно са твърде противоречиви. Случва се и с бабите. И с дядовците се случва. Ругае го със страшни думи, а в интонациите, в очите - нали знаеш как те обожавам, моя свиня единствена, нали знаеш, че в края на краищата всичко ще ти разреша.
Като че ли е любов, а жестовете, а в очите - едната ръка гали, другата бие.
 
 
Още от Нели:

Тези препоръки с полезни видеа за домашни упражнения са подбрани от споделения опит на жените в майчинската ни група. Надявам се да са ви полезни – не се нуждаят от специална подготовка и се адаптират напълно към свободното ви време. Ако сте постоянни, съвсем скоро ще се убедите в положителния ефект и ще се радвате на видими промени. Успех!

Пилатес

 • Кратки серии, подходящи за начинаещи. С тях ще изградите сила и гъвкавост, а след тренировката ще бъдете пълни с енергия. 

 • Ексклузивна тренировка за пилатес за цялото тяло, която ще ви направи по-стройни и по-силни. Опитайте три пъти седмично, за най-добри резултати.

 • Коя е най-добрата тренировъчна машина? Твоето тяло. С пилатес можете да прекроите и тонизирате цялото си тяло. Всеки може да прави пилатес, независимо от възрастта или нивото на фитнес. 

 • Всяко видео представлява завършена Пилатес тренировка. Най-кратката е 10 минути, а най-дългата – около 45. Класическа или интензивна, за начинаещи или напреднали, с или без уред, за цяло тяло или определена мускулна група – изберете според готовността и свободното си време 

Фитнес

 • Упражненията на Руми са популярни отдавна – с тях бързо се влиза във форма и се напредва към следващите по трудност програми. Упражненията са така комбинирани, че тялото да е в баланс и да е предпазено от травми. Вижте тук.
 • Джаки Уорнър е американска фитнес треньорка, известна най-вече с участието си в риалити шоуто „Work Out”. Нейните тренировки доказано работят.

 • 30-минутна домашна тренировка за изгаряне на мазнини за начинаещи.

 • Кардио тренировка за изгаряне на мазнини 

Йога

 •  В този канал видео клипове с изключителна йога се обновяват всяка седмица. Може да намерите също ежедневни практики, семинари, задълбочено обучение, седмични или месечни поредици.

 • Създавайте нови навици и бъдете фокусирани към позитивното и полезното. „Официален пътеводител за 14-дневно пътешествие“ включва съвети по йога, насоки за медитация, много информация, която да ви помогне, както в йогата, така и в живота.

 • Home Yoga съществува за хората със забързано ежедневие, които осъзнават нуждата да се погрижат за себе си - на телесен и ментален план. Освен качествено абонаментно съдържание, е осигурена общодостъпна информация по разнообразни теми в сферата на йога и здравословния живот за всеки, който желае да се погрижи за себе си. Страницата може да разгледате тук.

Може да харесате също:

Как свалих 15 килограма

Автор: Ния Йотова

И преди съм споделяла за силната привързаност, която изпитвам към Окси, моята домашна помощница - рускиня. Освен че помага с къщната работа, Окси силно се интересува и от живота вкъщи. В добрите стари времена преди Ковид, когато пътувах много, Окси се вълнуваше повече от мен за всяко мое пътуване или липса на такова.

- Ниечка, вече цял месец не си пътувала… всьичко наред ли?

Ако ѝ кажа, че скоро ще ходя някъде, лицето ѝ се озарява. Оставя парцала и ме хваща заговорнически под ръка. С избила по страните руменина, ми споделя шепнешком история от рода на следната:

-Ти знаеш ли колко си щастльва, че си само на сорок один года. (Окси е на 75, но има желанието за живот на 18-годишна и външния вид на най-много 50 годишна). Ниечка, тьи знаеш ли колко хубаво можеш да си изкараш на ьедна командировка, например? Аз като бьла на сорок години и била командировка във Варна. И когато затваряхме конгресс, един висок, прьедставителен муж спря Волгата си на мен. Беше чул, че говоря руска реч; поканил ме да прекарам нощ с нево. А на друг ден щеше лично да ме върне с Волга на София. И аз мноога мислила, мноооога мислила и накрая отказала. Заради Кьисела Дьядка отказала. ( Кисела Дьядка е съпругът на Окси).

Окси прави необходимата пауза преди грандиозния финал….

- А потом се оказало, че непознат представителен муж бьл – тук самият въздух около Окси вече присвятква и трепти – Самий Главний Министр Тежка Промишленост СССР-а.

- Та така, Ниечка – завършва вече на висок глас Окси. - Аз многа абичам командировки. - След кратък размисъл добавя: - Ну, вече съм много стара, мень няма кой да ме покани. За тьеб още има шанс да си направиш поне един прьекрасен спомен от командировка. Да те грей до край на жьивот. И не повтаряй мои грешки – поглежда ме многозначително.

Емо, мъжът ми, минава покрай нас. Няма как да разбере какво сме си говорили допреди само минута, защото с приближаването му, Окси мигновено преустановява рубриката „Практични-съвети от-една-омъжена-дама-за-друга“ и започва усърдно да лъска кухненските плочки, заела раболепна поза.
Откакто разбра, че Емо е зодия рак, тактиката на Окси беше да няма много вземане-даване с него. За раците Окси ми е казала, че „са отговорни към семейства, но много обичат да командват свои жени.“. До този извод е стигнала от личен опит, тъй като се оказва, че и Кьисела Дьядка е представител на същата зодия.
Отначало Емо приемаше близостта между нас с Окси безразлично. Но тя е толкова забавен и интересен събеседник, че от един момент нататък, Емо започна да иска да се присъедини към нашето весело кръгче. Малко по малко той се опитва да спечели благоразположението ѝ:

-Окси, на колко си години, имаш ли 55?

Окси кокетно му отговаря, че е на 75, но просто е прокльета с много младолик ген. Иначе нямала никакви пластични опьерации.

-Еееее, представям си колко готина мацка си била като млада!

Не съм сигурна доколко комплименти тип „за 100 годишна - ставаш“ биха я спечелили, тъй като:

1. повечето жени мразят точно този тип комплимент

2. все пак Окси е крайно предубедена срещу зодията му. На няколко пъти е подхващала колко много командорят тези раци и как техни настроения непредьвидими. Дотам само тази песен пее, че и на мен взе да ми втръсва. Понеже все пак (и отгоре на всичко) и двамата ми сина са раци. Казвам й го.

-Оооой, и дьечица ли...

- Окси си слага ръка на устата, за да сподави мъката си по живота, който съм обречена да живея, обградена от 3-ма бъдещи Кьисели Дьядки. „Да имаше понье ьедна везничка около теб, Ниечка, да те пази“, жали ме тя. После чевръсто и деликатно напуска стаята, защото смята, че е прекалила със съветите. Преди това все пак ми пояснява, че ако имах везничка, тя щеше да ме пази, така както любим Путин пази нея и нейния народ. (Проверявам в Гугъл – да, Путин наистина е зодия везна).

Окси е много кротка, възпитана и човечна. Има широта на възгледите. Приема философски много човешки слабости, смятайки че всеки от нас трябва да извърви собствения си път. Обожава си работата – чисти с удоволствие и не иска да води уседнал живот „като бабичките“. Но има една тема, на която не позволява никакъв коментар – това е темата за Путин.

Китайска история

train 2925828 1280

Един ден виждах как душата й отвътре вреше и кипеше против някаква несправедливост. Понеже знаех, че скоро ще си заминава за лятната почивка за Нижний Новгород, реших да я разведря, като я заговоря за пътуването. Попитах я с коя авиолиния ще лети.

Окси ми отговори разсеяно с някакво име на руска авиолиния. Мозъкът ѝ витаеше някъде надалеч. След няколко минути трескаво мълчание, реши все пак да ми сподели:

- Мисля как хубавичко да насоля мой сьин. Той вчера много обидил Путин.

Когато Окси си е резервирала билета за Н.Новгород се оказало, че трябва да плати допълнително за багажа си. Синът й (не мога да повярвам до каква степен не познава майка си), вероятно на шега ѝ е казал, че „нейният Путин май много не се грижи за народа си, щом кара руснаците да плащат допълнително за багаж в собствените си авиолинии“. Тази реплика беше докарала Оксана до сегашното й трескаво състояние и обмисляне на ответен удар.

- Ще му кажа, Ниечка, ще му кажа: „ПУ!!! Ти не знайш какво говориш! Тьи недостоен дори да споменаваш име на самий великий гуманист в света – име Путина“. – Сините очи на Окси ме прогарят из основи. Междуметието „ПУ“- беше изказано с цялата презрителна страст, на която е способна необятната руска душа.

Какво пък е това гуманист? Звучеше ми като комунист, който притежава гумаджийница. После се сетих - когато се развълнува, Окси преминава от български с примеси от руски на руски с примес от български. А руснаците казват „Г“ вместо „Х“. Нали на Хитлер казваха Гитлер. Значи – хуманист е искала да каже.
Докато се чудя какво да отговоря, Емо, който продължава да се бори за нейното приятелство, се намесва:

- Права си, Окси! Но недей да се сърдиш на сина си – той не е виновен. Все пак той е само 50% руснак – нали в него тече и кръвта на твоя съпруг.

Окси не казва нищо, но по изражението ѝ си личи, че е съгласна. Не можеш да очакваш кой знае какъв акъл от човек, който носи наполовина гени на Кьисела Дядка.
Следващата седмица, когато Окси пак е вкъщи, заварвам следната картинка:

Емо, приклещен в един ъгъл от Окси. Тя е запомнила, че той се чудеше как ли е изглеждала като млада и е решила да го избави от мъките на незнанието. Държи тесте черно-бели снимки и му ги подава една по една:

-А тук аз шестьдесет восма на море на Солнечний берег. Можеш ли да кажеш, че съм родила сьин преди една година?

Мисля, че официално вече Оксана е забравила за предразсъдъците си спрямо раците и Емо е спечелил доверието ѝ.

Това е малка част от историите за моята човечна, пълна с радост, с желание за живот, работа и щастие Оксана! Моята любима Гуманистка!

Още за Оксана може да прочетете тук:

Лечение с чесън

 1. Най-популярни
 2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам