Най-смешните първоаприлски "новини"

По традиция на 1 април медиите публикуват псевдоновини. Повечето от тях звучат абсурдно – открит нефт на Марс, хамбургери за левичари, летящи пингвини. Но... наивници не липсват. Особено когато „новината“ е поднесена с убедителни аргументи и „научни“ факти.

 

Електронният Биг-Бен

През 1980 година BBC съобщава „новината“, че легендарният механичен лондонски часовник ще бъде заменен с електронен. Това решение на властите журналистите обяснили със стремежа им да бъдат в крак със съвременните технологии. Още повече, че достолепният механизъм на оригинала вече показвал дефекти, които не подлежат на ремонтиране. Въпреки пословичното чувство за хумор на англичаните, в редакцията на медията веднага започнали да валят обаждания на протестиращи, а някои зрители дори изразили желание да купят част от знаменития часовник.

 

6

 


Числото Пи не е това, което беше

През 1998 година списание New Mexicans for Science and Reason публикува статия, от която става ясно, че властите в щата Алабама възнамеряват да променят стойността на числото Пи от 3, 14159 на 3,0. Аргументите били железни за местните католици - досегашната стойност на Пи е нехристиянска и трябва да се закръгли на 3,0 според библейския канон. Статията попаднала в интернет и се разпространила по цял свят. В списанието постъпили стотици писма на протестиращи срещу „промяната“.


 

Хамбургери за левичари

В Деня на шегата през 1998 година веригата за бързо хранене Burger King помества съобщение в USA Today за пускането на нов асортимент в продуктовата им гама – хамбургер за левичари. От информацията става ясно, че той е създаден специално за 32-та милиона левичари живеещи в САЩ по официални данни. Продуктите, които включвал новият хамбургер били като на стария, но всички компоненти били „завъртени“ на 180 градуса, за да е по-удобно да се консумират с лява ръка. Шегата се оказала изстрел в десетката, защото хиляди американци от цялата страна посетили клоновете на веригата, за да си купят хамбургер за левичари. Имало и десетки запитвания кога ще пуснат аналогичен продукт за тези, които си служат по-добре с дясната ръка. Безспорно великолепен маркетингов ход!

 

4111794e662b73b2bea84e9c23683fe1

 

Нефт на Марс

През 2004 година италианският телевизионен канал Tg2 съобщава, че на Марс е открит нефт. В емисията новини дори са показани снимки от находището, „предоставени“ от NASA.

 

5

 

Пингвините летят

Четири години по-късно BBC разпространява новината, че заради глобалното затопляне пингвините еволюират и започват да летят в търсене на нови територии. Журналистите съобщили, че снимачен екип в близост до Антарктида, който работи над поредицата "Чудесата на еволюцията" е заснел как пингвините адели се издигат във въздуха. Клипът се превърнал в едно от най-гледаните видеа в интернет. Можете да го видите в края на статията.


Демонтирането на Айфеловата кула

Вестник Le Parisien също решава да се пошегува с читателите си по случай 1 април. През 1986 година изданието съобщава, че правителството е взело решение да се демонтира Айфеловата кула. След разглобяването й кулата трябвало да бъде преместена и сглобена отново в строящия се по онова време френски Дисниленд. Според вестника, на нейното място се планирало да бъде построен стадион като част от инвестиционния план за домакинството на Олимпийските игри през 1992 година.

 

 

Теория на произхода

През 1983 година Assоciated Press разкрили „загадката“ за произхода на този световен празник. Според агенцията професорът по история от Бостънския университет Джоузеф Боскин доказал, че началото на Деня на шегата било поставено при император Константин, след като придворният му шут заявил, че може да управлява империята не по-зле от самия него. Почти всички американски издания разпространили тази „новина“.

 

Плачещият Ленин

На 1 април 1995 година светът осъмнал със сензационна новина. Ставало дума за феномен, забелязан в италианското градче Кавриаго. Местните жители забелязали интересно явление – статуята на Ленин „заплакала“ с истински сълзи, подобно на иконите с изображението на Мадоната, за които периодично се появява същата информация. Градът бил нападнат от туристи, които искали да видят „чудото“ с очите си.

 

lenin 640

 

 

 

Небивала реколта от спагети в Швейцария

Най-знаменита първоаприлска шега на BBC си остава новината за небивала реколта от спагети през 1957 година. В репортаж на британските журналисти ставало дума, че швейцарците не могат да се справят с невижданата от години реколта от спагети. Репортажът предизвикал жив интерес, хиляди зрители позвънели с молба журналистите да разкажат как се отглежда тази култура. Все пак годината е 1957-а.

 

 

Първи април не съществува

През 2001 година кипърска радиостанция съобщила, че 1 април не съществува. Хиляди нейни слушатели се поддали на манипулацията, защото журналистите се позовали на научно изследване. Според него меридиани пресичащи се над Тихия океан променяли своята линия веднъж на хиляда години, което от своя страна предизвиквало „ефекта на хилядолетния пропуск“, а в резултат на този „пропуск“ веднъж на хиляда години след 31 март настъпва 2 април.

Случаят АЕЦ "Козлодуй"

И в нашата медийна история има паметни "новини", макар и не на първи април. Мнозина все още помнят предаването Ку-Ку, в което младите по онова време шегобийци от екипа тиражираха новината за авария в атомната ни електроцентрала. В този случай обаче смехът отстъпи на страха. От последвалите дебати около случая „Козлодуй“ стана ясно, че при подобни инциденти можем да разчитаме единствено на себе си.


Както разбирате, в ден като днешния „достоверните“ факти и научни открития дебнат отвсякъде. Затова четете първоаприлските новини с едно наум.

Материала подготви Янка Петкова

  

Последно променена в Петък, 31 Март 2017 23:19
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Добри хора

Добри хора

18 Ян, 2020 Истории

Тя, моята дружинка...

Тя, моята дружинка...

15 Ян, 2020 Истории

Хората "втора категория"

Хората "втора категория"

14 Ян, 2020 Отношения

Всеки ден ме правиш по-добра

Всеки ден ме правиш по-добра

11 Ян, 2020 Отношения

Лутър, нашето второ дете

Лутър, нашето второ дете

10 Ян, 2020 Любимци

Дете на душата ми

Дете на душата ми

09 Ян, 2020 Блог

Рошави еклери

Рошави еклери

07 Ян, 2020 Кулинарно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам