logomamaninjashop

Фабрика за мечти "Светлина" - иновативното място за деца и възрастни

Фабрика за мечти "Светлина" ни представя нова програма за дигитално-медийна грамотност за деца.

В заобикалящата ни технологична среда е необходимо да отговорим на нуждата от развитие на дигиталните умения при децата, както и тяхното здравословно използване. Всички виждаме как интересът към технологиите неконтролируемо расте и заема все по-голяма част от ежедневието на деца и възрастни. Можем ли да предложим образование, което да отговори на нуждите на децата, като им помогне да развият компетентности необходими за професиите на бъдещето?! 

Ние, от Фабрика за Мечти Светлина вярваме, че най-важното в образованието е децата да се учат да развиват своите силни страни и да бъдат успешни не само в обучението си, но и в живота като цяло. Стремим се да насърчаваме учители и родители да развиват уменията си в разбирането на децата, да вдъхновят детското любопитство към актуалните предизвикателства. Образованието на 21-ви век е неизменно свързано с дигиталната грамотност. Как да научим децата да прилагат дизайнерско мислене и изчислителни подходи към реални проблеми гарантирайки автентично учене?! Как да помогнем децата да са подготвени за бъдещето и да използват максимално съществуващите технологии?

Представете си глобална обучителна програма с най-новите курсове за деца в областта на дизайна, информационните технологии и програмирането, провокиращи креативността и способността им да създават! 

Фабрика за мечти Светлина представя цялостна холистична визия за това какво може и трябва да бъде образованието в съвременния свят. За разлика от другите технологични образователни програми, подходът е фокусиран в разпознаване на разнообразните интереси на учениците, както уменията за взаимодействие и екипност, които водят до успех във всяка една дисциплина.

Подход към ученето, основан на проекти, предизвикващи любопитство, изграждащи доверие и насърчаване на работа в екип. Предоставяне на възможности учениците да търсят решения на реални проблеми в ролята на дизайнери, програмисти, инженери, аниматори, музиканти, режисьори и творци. 

Програмата е основана от университета в Станфорд през 1999 г. с цел предлагане на иновативно технологично образование. Призната е в Stanford, Harvard, Oxford, UCLA, Duke, NYU и още 10 престижни университета. Преподавателите и специалистите, разработили програмата, са професионалисти в бранша с изключителни познания в областта на технологиите, с движеща страст към вдъхновяването, преподаването и наставничеството. 

Създадена и съобразена с нуждите на всяка възраст от 1-ви до 7-ми клас, курсовете предоставят необятно технологично разнообразие според интереса и целите на развитие. Всеки един курс е разработен и се състои между 4 и 7 модула в зависимост от уменията, които е необходимо да бъдат усвоени.

В предлаганите курсове децата се сблъскват с предизвикателства, свързани със света на анимацията, криптиране и шифри, машините на бъдещето. Очакват ги пътувания от основите на моделирането и дизайна до проектирането на градове и места за игра, разработване на апликации, както и много други вълнуващи преживявания, провокиращи желанието за учене.

Посещавайки курсовете учениците изграждат умения и увереност да бъдат създатели с технологии, което ще им помага да посрещнат предизвикателствата на бъдещето.

Всички курсове включват дейности и проекти, които насърчават груповото сътрудничество, творческото експериментиране и обучението въз основа на интереси.

Побързайте и изберете заедно със своето дете курс, който да посещава с нетърпение през новата учебна година! 

cover svetlina logo high quality

За ученици от 1-4 клас Фабрика за Мечти е подготвила следните два класа:

1.КРИПТИРАНЕ, ШИФРИ И ДИГИТАЛНИ ДЕТЕКТИВИ

Област: Програмиране и компютърни науки

В този курс децата ще се сблъскат с Декодирането на символи, Шифри и криптиране, Шпиони и секретни кодове, Защита на информацията, Криптовалута и дигитална сигурност

2.АНИМАЦИИ! КАК ДА СЪЗДАДЕМ СВОЯ СОБСТВЕНА АНИМАЦИЯ

В този курс предизвикателството за дигиталните творци ще бъде да се запознаят подробно и да научат какво точно е анимацията, ще преминат през всички процеси от създаването на сториборда до анимацията - такава, каквато я познават.

Design Challenges 2

За учениците от 5-7 клас са подходящи следните курсове:

 1. ДИЗАЙНЕРСКО СТУДИО ЗА ПРИЛОЖЕНИЯ

В този курс децата ще подобряват своите дизайнерски умения, ще разсъждават върху нещата, които ги вдъхновяват и на тази база ще могат да проектират свое собствено приложение, което след това ще се научат как да промотират.

 2. ВЪВЕДЕНИЕ В 3Д МОДЕЛИРАНЕ ПРЕЗ TINKERCAD

Класът по 3Д моделиране през TINKERCAD позволява децата да положат основите на моделирането в глобалното общество, ще разберат как се става 3Д дизайнер и ще създават свой собствен 3Д модел.

design play space


Атанас Атанасов - лектор на курсовете от програмата „Дигитални компетенции на 21 век“ - отговаря на най-честите въпроси на родителите:

От каква възраст е подходящо за децата да придобиват дигитални умения?
 
Между първи и четвърти клас е перфектното време за поставяне на основи. Децата виждат технологиите навсякъде около тях и трябва да знаят от рано как да работят правилно и безопасно с тях.
 
Как можем да ги подготвим от малки за предизвикателствата на новите технологии?
 
Ще се повторя, но първо трябва да научим децата да използват технологиите правилно и безопасно. Това естествено изисква време, за да се превърне в навик. От опит виждам, че чрез смесица от интересни нови знания и повтаряне на действия (като пращане на файлове и влизане/излизане от профилите си заради практическа причина) е оптимален вариант за предаване на знания и навици.
 
Какво ще научат те в дигиталната академия?
 
Децата ще научат много за дизайн и програмиране/логика. Имаме много практически упражнения, но отделяме и време да си говорим защо трябва да действаме точно по този начин. Важното е децата да започнат да мислят как да направят нещо свое, а не как да копират "нещото от дъската". Упражненията, които децата ще правят, са, за да се научат сами да изграждат своите идеи. Например сами определят какво мобилно приложение да направят. Ние само канализираме идеите им.
 
Под каква форма протичат занятията?
 
Започваме с новите неща. Например как да направим и използваме меню в приложение. След като веднъж го направи само с преподавателя, той помага и на всички деца. После се отдаваме само на упражнения за затвърждаване на знанията. Между всичко това може да прочетем/видим клип с нещо допълнително и полезно. 

 

Колко пъти в седмицата има занятия?

Веднъж в седмицата.

Как преминават самите занятия?

Ще учим 2 предмета. Един от тях ще е свързан с дизайн и един с програмиране/логика. Всичко, което вземаме ще бъде свързано за да могат да правят завършени проекти и в двете направления.

Защо имате два предмета в учебния си план?

Нашата програма е изработена, за да могат децата да учат и изпробват знанията си директно. По този начин ако имаме да направим игра то ще могат в един час да изпробват дизайн уменията си и тези в програмирането.

Колко време продължава обучението по дадени предмети?

Един учебен срок, което означава около 15-16 посещения.

Теория или практика включват предметите?

И двете. Ще отделяме време за теория и практика при всяко занятие. Това означава, че може дадено занятие да мине без работа на лаптоп, но може да работим заедно, да рисуваме, сглобяме неща или какво ли още не.

Повече информация ще получите на телефон 0897 811 453 или направо да посетете академията в зелената част на квартал ”Лозенец”, ул”Свети Седмочисленици 23”.

Разберете повече на www.fabrikazamechti.svetlina.net

Последно променена в Вторник, 17 Септември 2019 11:22

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам