Второ издание на кинофестивала "(не)Възможното образование"

Фестивалът "(не)Възможното образование"е пространство, в което се събират хора с интерес към ученето във всичките му форми. Представените документални филми са с образователна тематика. Предмет на дискусиите са плурализма, правото на избор, автономността на образователните общности, отговорността и самостоятелността в учебния процес. В първото издание на фестивала, бяха показани 11 филма, проведоха се 11 дискусии и 5 работилници. Фестивалът беше посетен от около 800 души, които показаха силен интерес към темата и част от тях се включиха в организацията на второто издание като доброволци. Всички материали са събрани в Сборник, достъпен за свободно сваляне и ползване от ТУК.

Какво са подготвили организаторите тази година?

Организатори са "Общност за демократично образование". Техният основен проект е „Център за демократично учене“ – първото демократично училище в България, вече в петата си учебна година.

Facebook страница на Фестивала

Youtube канал на Фестивала

Програма 18 – 24 февруари 2019 г., София

Разделен клас Class divided1985 г., САЩ

Игра-дискусия след филма

Разделен клас

19.02.2019 г., вторник, 18:30 - 21:30 ч.

Можем ли да разберем какво означава „дискриминация“, докато не я изживеем лично? В кой момент и вследствие на какви процеси започваме да вярваме, че едни хора заслужават привилегии, заради цвят на кожата, произход, пол или... заради цвета на очите си? Когато през 1968 г. е убит радетелят за човешки права Мартин Лутър Кинг-младши, младият учител Джейн Елиът решава да „ваксинира“ учениците си срещу тесногръдието и нейният експеримент е заснет под името „Окото на бурята“, през 1970 г. „Разделен клас“ е филм за филма „Окото на бурята” с допълнение от срещата на същите ученици години след завършването им, както и демонстрация на същия експеримент в различен формат сред група надзиратели и администратори в американски затвор. Какво ни казват резултатите за нас и за света, в който живеем, и можем ли да научим този урок, преди да се наложи да го преживеем?

Революция в училище 1918 – 1939

Révolution école 1918- 1939, 2016 г., Франция

Дискусия след филма

Специален гост: Александър Ранев, доктор по педагогика към СУ и практик

Революция в училище

20.02.2019 г., сряда, 18:30 - 21:30 ч.

Това е историята на една кадифена революция - в образованието. След Първата Световна война образователните дейци в Европа обвиняват училището, че създава подчинение. Европа се нуждае от мир. Как да се образова новото поколение без наказания и надзираване? Как да се преподава свобода? В продължение на няколко години харизматични лидери като Мария Монтесори, Януш Корчак, Селестен Френе, Александър Нийл и много други се опитват да измислят и създадат новото училище.

Училищни кръговеSchool circles

2018 г., Холандия

Дискусия след филма плюс демонстрация на социократичен кръг

Специални гости: Маги Благоева, Никола Димов

School Circles Poster Compressed 2 400x600

22.02.2019 г., петък18:30 - 21:30 ч.

Филмът разказва за 6 демократични училища в Холандия, в които изключително силно е застъпен елементът на заедност – учим заедно, управляваме заедно, носим отговорност заедно, живеем заедно. С истински стремеж да чуем мнението и аргументите на другия, да го разберем и по този начин да направим своето „заедно” едновременно добро за всички и за всеки по отделно. В първата част от филма, през разказите на ученици, родители и учители, разбираме какво е да учиш в такова училище и защо те са избрали демократичното образование. Във втората част експерти от Центъра по Социокрация в Холандия, заедно с децата и техните учители, ни разказват що е то социокрация, как се практикува и основното – защо е важно да я използваме в живота си, какво изгражда в децата, когато от малки са в такава среда. В този филм ще видите една осъществена мечта, едни хора, които не спират да мечтаят да направят света по-добро място за всички ни.

Едно училище за всички2016 г., България

Дискусия след филма

Специален гост: Стефка Чинчева от Център за приобщаващо образование

23.02.2019 г., събота10:00 - 12:00 ч.

Осигурен детски кът!

edno

Филмът „Едно училище за всички" (2016г.) на режисьора Ирена Даскалова представя усилията на различни учители и екипи в страната да се справят с предизвикателствата на това да работят с различието на децата в обща класна стая – изискване, пред което ги изправя съвремието, тенденциите в образователната система, но и собствените им нагласи. Поставяйки си нелеката и амбициозна цел за изграждане на цялостен Модел за изграждане на приобщаваща училища среда, Центърът за приобщаващо образование задава въпроса: „Ако се стремим към цялостна промяна в училището, а само двама или трима учители приемат и следват принципите на приобщаващото образование в работата си, могат ли тези учители да направят училището приобщаващо?“ Филмът е авторски продукт на Център за приобщаващо образование и отразява работата по програма „Едно училище за всички“, финансирана от Фондация Америка за България. 

Практична обучителница за работа с деца със специфични затруднения

23.02.2019 г., събота, 12:15 - 13:30 ч.

Снимка СОП

Осигурен детски кът!

Водещите са от Център за работа с деца „Местенцето“. Подробности ТУК.

Работилницата е подходяща за родители и учители в детски градини и начален етап на обучение, работещи с деца със специфични затруднения.

Капацитет: 20 участника.

Изискват се предварителни регистрация и заплащане за участие.

Слънчева педагогика

Презентация и дискусия с въпроси-отговори, ВХОД СВОБОДЕН

Работилница с предварителна регистрация на odo.bg

slanchevo uchilishte 4 610x407

23.02.2019 г., събота14:30 - 15:30 ч.

Осигурен детски кът!

Слънчевата педагогика е българска система за обучение и възпитание, авторска интерпретация на идеи, заложени в учението на големия български философ Петър Дънов – наричан от последователите си „Учителя“ или Беинсá Дунó. Семейство Слав и Светла Славови създават през 2011 г. детска школа за деца в предучилищна възраст „Бялото кокиче“ в София, а през 2015 г. поставят начало на основно училище „Изгрев“, в които се практикува слънчевата педагогика. В дневния режим на детската школа и в здравната програма на училището са включени специални комплекси от гимнастически и дихателни упражнения, Паневритмия за деца, музикални упражнения и музикотерапия, здравословен начин на хранене, ежедневен досег с природата и др. Слънчевата педагогика има за цел да развива светлина в ума, топлина в сърцето и сила на волята.

Работилница „Слънчева педагогика“

81458fda2f5e3fe17d19ece6cff60b60

23.02.2019 г., събота15:30 - 17:00 ч.

Осигурен детски кът!

Водещите са от детска школа „Бялото кокиче“ и ОУ „Изгрев“. Подробности ТУК.

Работилницата е подходяща за родители и учители в детски градини и начален етап на обучение, работещи с деца със специфични затруднения.

Капацитет: 20 участника.

Изискват се предварителни регистрация и заплащане за участие.

АзбукаAlphabet, 2013 г., Австрия/Германия

Дискусия след филма

Специални гости: Милена Ленева, Александър Сумин

Работилница по психомоторика с предварителна регистрация на odo.bg

Азбука

24.02.2019 г., неделя, 14:30 - 17:30 ч.

Осигурен детски кът!

Какво се случва със съвременното образование ни показва Ървин Вагенховер в австрийския документален филм „Азбука”. Чрез гледната точка на специалисти в областта на образованието като Джералд Хютер, сър Кен Робинсън, Андре и Арно Щерн и през лични истории като тази на Пабло Пинеда, режисьорът подсказва, че днес училището често не помага, а по-скоро е в ущърб на творческите способности на децата. Използваните методи в образователната система са наследени от Индустриалната епоха и почти не са се променили, докато светът върви напред в развитието си. Остарелите методи възпитават в подчинение човека и не му създават условия да осъзнае и опознае реалните си възможности. Образователни дейци от различни краища на света анализират този процес и предлагат различни алтернативи.

Практически интерактивен семинар по Психомоторика

24.02.2019 г., неделя, 18:00 - 19:30 ч.

Осигурен детски кът!

Водещите са от център за подкрепа на детското развитие „Психомоторика за всички деца“. Подробности ТУК.

Психомоторика колаж 1 1024x640

Семинарът е подходящ за родители (учители) и деца на възраст до 10 години, заедно. Всички участници трябва да бъдат подготвени за съвместна игра. Записването е по двойки възрастен-дете. За самостоятелно участие се препоръчва включване като наблюдатели.

Капацитет: 20 участника (възрастни-деца) и 30 наблюдатели.

Изискват се предварителни регистрация и заплащане за участие.

*****************************************************************

Осигурен детски кът само през уикендите!

Вход за всички събития, с изключение на работилниците: дарение с препоръчителна стойност 5 лв, предназначен за създаване и безплатно разпространение на сборник “(не)Възможното образование” 2019.

Всички чуждоезични филми са с български субтитри.

Не се осигуряват храна и напитки.

Прочетете повече за филмите и работилниците на odo.bg.

******************************************************************

Събитията ще се проведат в зала 4 на Федерацията на научнотехническите съюзи

Адрес: „Г.С.Раковски“ 108, до НАТФИЗ

Снимки: odo.bg


Прочетохте ли

Алтернативни практики на учене и преподаване

Последно променена в Понеделник, 18 Февруари 2019 13:21
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Жена в колата

Жена в колата

28 Авг, 2019 Забавно

Митичният чичо Митко

Митичният чичо Митко

01 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Гранд хотел

Гранд хотел

08 Сеп, 2019 Забавно

Летни истории

Летни истории

06 Сеп, 2019 Блог

Записки от терасата

Записки от терасата

27 Авг, 2019 Истории

Говорите ли за пари с децата?

Говорите ли за пари с децата?

12 Сеп, 2019 Образование

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Мамо, научи ме

Мамо, научи ме

20 Сеп, 2019 Възпитание

Готови за бебе

Готови за бебе

18 Сеп, 2019 Истории

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Фабрика за мечти "Светлина" - иновативното място за деца и възрастни

Фабрика за мечти "Светлина" - …

16 Сеп, 2019 Образование

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам