logomamaninjashop

Второ издание на кинофестивала "(не)Възможното образование"

Фестивалът "(не)Възможното образование"е пространство, в което се събират хора с интерес към ученето във всичките му форми. Представените документални филми са с образователна тематика. Предмет на дискусиите са плурализма, правото на избор, автономността на образователните общности, отговорността и самостоятелността в учебния процес. В първото издание на фестивала, бяха показани 11 филма, проведоха се 11 дискусии и 5 работилници. Фестивалът беше посетен от около 800 души, които показаха силен интерес към темата и част от тях се включиха в организацията на второто издание като доброволци. Всички материали са събрани в Сборник, достъпен за свободно сваляне и ползване от ТУК.

Какво са подготвили организаторите тази година?

Организатори са "Общност за демократично образование". Техният основен проект е „Център за демократично учене“ – първото демократично училище в България, вече в петата си учебна година.

Facebook страница на Фестивала

Youtube канал на Фестивала

Програма 18 – 24 февруари 2019 г., София

Разделен клас Class divided1985 г., САЩ

Игра-дискусия след филма

Разделен клас

19.02.2019 г., вторник, 18:30 - 21:30 ч.

Можем ли да разберем какво означава „дискриминация“, докато не я изживеем лично? В кой момент и вследствие на какви процеси започваме да вярваме, че едни хора заслужават привилегии, заради цвят на кожата, произход, пол или... заради цвета на очите си? Когато през 1968 г. е убит радетелят за човешки права Мартин Лутър Кинг-младши, младият учител Джейн Елиът решава да „ваксинира“ учениците си срещу тесногръдието и нейният експеримент е заснет под името „Окото на бурята“, през 1970 г. „Разделен клас“ е филм за филма „Окото на бурята” с допълнение от срещата на същите ученици години след завършването им, както и демонстрация на същия експеримент в различен формат сред група надзиратели и администратори в американски затвор. Какво ни казват резултатите за нас и за света, в който живеем, и можем ли да научим този урок, преди да се наложи да го преживеем?

Революция в училище 1918 – 1939

Révolution école 1918- 1939, 2016 г., Франция

Дискусия след филма

Специален гост: Александър Ранев, доктор по педагогика към СУ и практик

Революция в училище

20.02.2019 г., сряда, 18:30 - 21:30 ч.

Това е историята на една кадифена революция - в образованието. След Първата Световна война образователните дейци в Европа обвиняват училището, че създава подчинение. Европа се нуждае от мир. Как да се образова новото поколение без наказания и надзираване? Как да се преподава свобода? В продължение на няколко години харизматични лидери като Мария Монтесори, Януш Корчак, Селестен Френе, Александър Нийл и много други се опитват да измислят и създадат новото училище.

Училищни кръговеSchool circles

2018 г., Холандия

Дискусия след филма плюс демонстрация на социократичен кръг

Специални гости: Маги Благоева, Никола Димов

School Circles Poster Compressed 2 400x600

22.02.2019 г., петък18:30 - 21:30 ч.

Филмът разказва за 6 демократични училища в Холандия, в които изключително силно е застъпен елементът на заедност – учим заедно, управляваме заедно, носим отговорност заедно, живеем заедно. С истински стремеж да чуем мнението и аргументите на другия, да го разберем и по този начин да направим своето „заедно” едновременно добро за всички и за всеки по отделно. В първата част от филма, през разказите на ученици, родители и учители, разбираме какво е да учиш в такова училище и защо те са избрали демократичното образование. Във втората част експерти от Центъра по Социокрация в Холандия, заедно с децата и техните учители, ни разказват що е то социокрация, как се практикува и основното – защо е важно да я използваме в живота си, какво изгражда в децата, когато от малки са в такава среда. В този филм ще видите една осъществена мечта, едни хора, които не спират да мечтаят да направят света по-добро място за всички ни.

Едно училище за всички2016 г., България

Дискусия след филма

Специален гост: Стефка Чинчева от Център за приобщаващо образование

23.02.2019 г., събота10:00 - 12:00 ч.

Осигурен детски кът!

edno

Филмът „Едно училище за всички" (2016г.) на режисьора Ирена Даскалова представя усилията на различни учители и екипи в страната да се справят с предизвикателствата на това да работят с различието на децата в обща класна стая – изискване, пред което ги изправя съвремието, тенденциите в образователната система, но и собствените им нагласи. Поставяйки си нелеката и амбициозна цел за изграждане на цялостен Модел за изграждане на приобщаваща училища среда, Центърът за приобщаващо образование задава въпроса: „Ако се стремим към цялостна промяна в училището, а само двама или трима учители приемат и следват принципите на приобщаващото образование в работата си, могат ли тези учители да направят училището приобщаващо?“ Филмът е авторски продукт на Център за приобщаващо образование и отразява работата по програма „Едно училище за всички“, финансирана от Фондация Америка за България. 

Практична обучителница за работа с деца със специфични затруднения

23.02.2019 г., събота, 12:15 - 13:30 ч.

Снимка СОП

Осигурен детски кът!

Водещите са от Център за работа с деца „Местенцето“. Подробности ТУК.

Работилницата е подходяща за родители и учители в детски градини и начален етап на обучение, работещи с деца със специфични затруднения.

Капацитет: 20 участника.

Изискват се предварителни регистрация и заплащане за участие.

Слънчева педагогика

Презентация и дискусия с въпроси-отговори, ВХОД СВОБОДЕН

Работилница с предварителна регистрация на odo.bg

slanchevo uchilishte 4 610x407

23.02.2019 г., събота14:30 - 15:30 ч.

Осигурен детски кът!

Слънчевата педагогика е българска система за обучение и възпитание, авторска интерпретация на идеи, заложени в учението на големия български философ Петър Дънов – наричан от последователите си „Учителя“ или Беинсá Дунó. Семейство Слав и Светла Славови създават през 2011 г. детска школа за деца в предучилищна възраст „Бялото кокиче“ в София, а през 2015 г. поставят начало на основно училище „Изгрев“, в които се практикува слънчевата педагогика. В дневния режим на детската школа и в здравната програма на училището са включени специални комплекси от гимнастически и дихателни упражнения, Паневритмия за деца, музикални упражнения и музикотерапия, здравословен начин на хранене, ежедневен досег с природата и др. Слънчевата педагогика има за цел да развива светлина в ума, топлина в сърцето и сила на волята.

Работилница „Слънчева педагогика“

81458fda2f5e3fe17d19ece6cff60b60

23.02.2019 г., събота15:30 - 17:00 ч.

Осигурен детски кът!

Водещите са от детска школа „Бялото кокиче“ и ОУ „Изгрев“. Подробности ТУК.

Работилницата е подходяща за родители и учители в детски градини и начален етап на обучение, работещи с деца със специфични затруднения.

Капацитет: 20 участника.

Изискват се предварителни регистрация и заплащане за участие.

АзбукаAlphabet, 2013 г., Австрия/Германия

Дискусия след филма

Специални гости: Милена Ленева, Александър Сумин

Работилница по психомоторика с предварителна регистрация на odo.bg

Азбука

24.02.2019 г., неделя, 14:30 - 17:30 ч.

Осигурен детски кът!

Какво се случва със съвременното образование ни показва Ървин Вагенховер в австрийския документален филм „Азбука”. Чрез гледната точка на специалисти в областта на образованието като Джералд Хютер, сър Кен Робинсън, Андре и Арно Щерн и през лични истории като тази на Пабло Пинеда, режисьорът подсказва, че днес училището често не помага, а по-скоро е в ущърб на творческите способности на децата. Използваните методи в образователната система са наследени от Индустриалната епоха и почти не са се променили, докато светът върви напред в развитието си. Остарелите методи възпитават в подчинение човека и не му създават условия да осъзнае и опознае реалните си възможности. Образователни дейци от различни краища на света анализират този процес и предлагат различни алтернативи.

Практически интерактивен семинар по Психомоторика

24.02.2019 г., неделя, 18:00 - 19:30 ч.

Осигурен детски кът!

Водещите са от център за подкрепа на детското развитие „Психомоторика за всички деца“. Подробности ТУК.

Психомоторика колаж 1 1024x640

Семинарът е подходящ за родители (учители) и деца на възраст до 10 години, заедно. Всички участници трябва да бъдат подготвени за съвместна игра. Записването е по двойки възрастен-дете. За самостоятелно участие се препоръчва включване като наблюдатели.

Капацитет: 20 участника (възрастни-деца) и 30 наблюдатели.

Изискват се предварителни регистрация и заплащане за участие.

*****************************************************************

Осигурен детски кът само през уикендите!

Вход за всички събития, с изключение на работилниците: дарение с препоръчителна стойност 5 лв, предназначен за създаване и безплатно разпространение на сборник “(не)Възможното образование” 2019.

Всички чуждоезични филми са с български субтитри.

Не се осигуряват храна и напитки.

Прочетете повече за филмите и работилниците на odo.bg.

******************************************************************

Събитията ще се проведат в зала 4 на Федерацията на научнотехническите съюзи

Адрес: „Г.С.Раковски“ 108, до НАТФИЗ

Снимки: odo.bg


Прочетохте ли

Алтернативни практики на учене и преподаване

Последно променена в Понеделник, 18 Февруари 2019 13:21

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам