logomamaninjashop

Трудно, но възможно

  • 27 Ное, 2022

Автор: Мария Пеева/Теодор Пеев

Тъй като постоянно получавам на лични молби да споделя какво е направил Теди, за да отслабне и да влезе във форма, го помолих да напише нещо. Той се опита, но в крайна сметка ми каза да направя нещо като интервю. Ето какво се получи.

Как напълня?

- Цял живот съм бил пухкав и никога не съм обичал да се движа, дори да ходя пеш ми беше тъпо, имало е случай да си хващам такси за километър, защото не ми се ходи пеш десет минути. Като заминах в Англия, това съвсем се задълбочи, ядяхме много джънк. Като се върнахме от Англия, бях 140 плюс килограма. Заминах 107. Ходих на диетолог, свалих десетина-петнайсет без спорт, само с диета, но после ми омръзна и бързо си ги върнах. Пробвал съм и единични ходения на фитнес, след които съм се отказвал. В интерес на истината много не ми пукаше, че съм дебел. Винаги съм се харесвал и са ме харесвали и не ми пречеше.

Какво те мотивира да отслабнеш в крайна сметка?

- В един момент започнах да имам епизоди, в които трудно дишах. Почна да ми става неудобно да седя на стол, защото ми отесняха. Нямах никаква енергия да тичам след детето, да се занимавам с него, нямах енергия за нищо, не исках да се снимам и да се виждам как изглеждам отстрани. Това, което преля чашата, беше, че бяхме с Яна на една сватба. Нямаше как да отида с раздърпаните си суетчъри 4хл, трябваше да съм с костюм. Но костюм 4ХЛ няма и комбинацията от тези неща ми преля чашата. Една сутрин се събудих с мисълта, че ще вляза във форма. Стига толкова.

Как започна?

- Първото, което направих, беше да си намеря компания, защото не обичам да ми е скучно. Навих един приятел да ходим заедно. Почнахме уж три пъти седмично, но в началото ми беше трудно и не издържах, затова редовно си измислях оправдание за единия път, но следващия ми беше гузно и отивах. Отделно започнах да ходя пеш повече. Дълги разходки на кучета - първо по два-три км, после по 4-5, докато ги докарах до над 10. Опитвах се да махна от менюто пицата, захарта, не се получаваше лесно. Но не се отказвах. И малко по-малко посвикнах. Спрях да отлагам трите фитнеса седмично. Спрях да "прегрешавам" с храната. Просто този път не се отказах на първия провал. Нито на втория. И след втория месец започна да става всичко много по-лесно.

Какво ще ни кажеш за храненето?

- Да почнем оттам, че всичко се свежда до калориен дефицит. Дори да се изключат определени храни от менюто, ако от другите си набавяш много калории, няма отслабване. Номерът е да намериш калорийния дефицит, който е нужен за твоя начин на живот. И да е поносим за теб, разбира се. Има калкулатори, които го смятат и приложения, с които се следиш. След време свикваш и нямаш нужда от точни сметки, вече си наясно с организма си. После - редовното хранене е важно. За да не се чувстваш гладен, е добре да поддържаш в организма си някакво стабилно ниво на кръвна захар. Което се постига по-лесно, ако се ядат малки количества по-често. Аз ям четири пет пъти на ден, като някои от храненията ми са ябълка или банан.

Какво ще кажеш за фастинга?

- Пробвах го, но за активно спортуващ човек като мен, не е добре. Не ми подхождаше на режима, защото нямах енергия за спорт. Иначе даваше резултат.

Разкажи ни за спорта.

- В началото започнах, както казах, с две-три тренировки фитнес седмично и колкото може повече ходене. Имах болки всякакви, каквито човек може да има. Имаше сутрини с такава мускулна треска, че не успявах да стана. Постепенно това намаля. Също така постепенно започнах да увеличавам и спорта. Сега съм на такъв етап, че като имам свободно време, изпитвам нужда да правя активни дейности - плувам, ходех на стрелба с лък, после го замених с бягане, на фитнес съм през ден. Всеки ден имам поне един вид спортна активност.

Как спортуваш у дома?

- Спортуването у дома не ми е любимо, но заради ковид и карантини ми се наложи няколко пъти. Има тренировки в ютуб, които са за домашни условия без никакви уреди, базирани са на упражнения със собствено тегло.

Какви спортни приложения използваш?

- Основно фитнес приложението на часовника. То следи колко активни калории горя на ден и дали си изпълнявам целите. Действа ми много мотивиращо.

Какви добавки ползваш?

- Пия магнезии за регенерация на мускулите и колаген за еластичност на кожата, да се свие по-лесно.

Алкохол и цигари?

- И пуша, и пия. Не съм ги намалил. Но аз така или иначе рядко пия, веднъж-два пъти в месеца, на купон. Цигари пушех по кутия на ден, но много ми пречеха на тичането и постепенно изцяло ги смених с електронни. Някой ден ще ги откажа и съвсем.

Какво ще кажеш на хората, които искат да отслабнат?

- Като цяло е много тежко, на моменти и доста скучно. Трябва да се знае, че резултатите не идват веднага и най-важното е да сме консистентни. Трябва да се приеме като инвестиция. Монета по монета събираш в касата и знаеш, че някой ден ще стане цял куп. В момента е едно нищо, но и утре ще сложиш, вдругиден пак и един ден ще си богат. Но е важно да приемеш отначало, че няма да ти е лесно. Ако очакваш лесно, много бързо ще се откажеш. Затова да знаете, че е трудно. Трудно, но възможно.

Успех от Теди, успех и от мен.

Дано е било полезно.

Позволявам си да допълня, че това, което Теди направи, е най-добре да се прави с диетолог и треньор. Мисля, че тогава ще е една идея по-лесно. Има и още нещо. Той е млад и силен организъм и се справи. Но при всички положения беше екстремно. Ако решите да го правите, обръщайте внимание на здравето си през цялото време.

Blank 2 Grids Collage

Последно променена в Неделя, 27 Ноември 2022 22:51

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам