logomamaninjashop

Най-важното преди и след ваксината

  • 26 Фев, 2021

Коронавирусът е тук, за да остане, заявиха учените наскоро, но това не значи, че няма начин да го преборим. Разумната цел е да го направим управляем, подобно на сезонния грип. Сезонният грип не спира живота, не пречи на хората да учат, работят, пътуват и да се забавляват.  Ваксините няма да постигнат COVID – нула, но те са в състояние да върнат нормалността. Ще споделя и малко личен опит. В събота се ваксинирахме във ВМА - съпругът ми, големият ми син, снаха ми и аз. Използвахме т.нар. "зелен коридор" за желаещи в нерискови групи. През нощта аз и синът ми бяхме с температура и втрисане, аз получих и алергия и се чувствах наистина зле и в неделя, чак в понеделник се оправих. Мъжът ми и снахата нямаха никаква реакция. Късметлии :). За следващата доза ще взема предварително противоалергичен препарат, за да нямам такава неприятна реакция. След като се пооправих, подадох сигнал за страничен ефект от ваксина, по-надолу ще намерите линк къде можете да го направите, ако ви се наложи. (Дано не!) Разказвам ви всичко това, не за да ви притеснявам, а за да знаете, че се случва и не е толкова страшно. При всички положения повече ме тревожи ковид, отколкото страничните ефекти от ваксината. Ако някой се притеснява повече от ваксината, не е длъжен да я слага, но нека вземе решението си информирано не от социалните мрежи, а след консултация с лекар.

Междувременно д-р Борис Таблов синтезира най-актуалното и важно относно ваксинирането:

Разумните хора взимат решения на база на факти. Ето ви няколко:

- броя на случаите в България расте, а днес чухме и потвърждение, че от 1-ви март и заведенията ще отворят. Това няма да ограничи разпространението на вируса, а точно обратното.

- хората не носят маски дори и в институциите. Това не е твърдение изпратено ни от Марс, а реалната картинка.

- затвореното Ковид отделение там, където работи баща ми, се готви да отвори отново. Всеки мислещ човек ще разбере причината.

На този фон:

- данните от Израел и Великобритания показват, че ваксините действат, намалявайки вероятността от тежко протичане на заболяването в проценти близки до 100. Няма тежко болни, нямаме проблем.

- спазването на противоепидемични мерки ограничаващи контактите между хората намаляват вероятността за заразяване.

В тази връзка апелът ми е следният:

- ваксинирайте се, ако не искате да се разболеете тежко. Да, ще имате сигурно неприятни реакции, температура, че дори и чувство за болест ден, два, три. Но няма да умрете, което при заразяване с вируса дори и днес си остава като участие в био лотария.

- ако сте преболедувал, решете си дали да се ваксинирате. Учените спорят, но няма логика имунитет след естествено преболедуване да не е поне толкова ефективен както след заразяване, ако сте разбрали, че сте боледувал. Ако всичко е минало безсимптомно - хм...

- ако категорично отказвате да се ваксинирате, спрете ги малко тези контакти. Ще ядете и пиете на лято. Сега си носете маските и не кихайте в лицето на другите.

Година след началото на проблема с китайската кашлица вече знаем повече да не опипваме като слепци в мрака. Имаме и оръжието да се предпазим от най-тъмната му страна.

От всичко казано запомнете едно - от днес нататък всеки загинал с или от Ковид е можело да бъде спасен с разумно поведение базирано на факти!

Ако сте в рискова група

Препоръчително е  за пациентите с хронични заболявания и алергии да се обърнат към лекуващия ги лекар, за да обсъдят с тях необходимо ли е да направят предварителни изследвания и резултатите от тях позволяват ли ваксиниране в конкретния момент.

Бременните жени не трябва да бъдат ваксинирани. Жените, които планират да имат дете, също не трябва да се ваксинират срещу коронавирусна инфекция поне 6 месеца преди да забременеят.

Сърдечно болните

Няма данни за проблеми при имунизация на хора с такива проблеми с одобрените до момента ваксини.

Кои пациенти трябва да се ваксинират приоритетно вижте тук.

Пациентите с белодробни заболявания

Одобрените до момента ваксини са подходящи за тях, твърдят експертите.

За трансплантираните

Препоръката е ваксина да се поставя най-малко месец след трансплантация, а за бъбречно трансплантираните поне 3 месеца след операцията.

Още за имунизацията при трансплантациите вижте тук.

Хората с ревматични заболявания

Одобрените до момента ваксини са подходящи за имунизация на хората с мускулно-скелетни и автоимунни възпалителни ревматични заболявания. Препоръката е те да бъдат ваксинирани, докато заболяването е в ремисия. Препоръките на експертите може да прочетете тук.

Хората с алергии

По принцип алергиите не са противопоказание за извършване на имунизация със съществуващите и одобрени от Европейската агенция по лекарствата ваксини. Има случаи обаче, в които имунизацията не е препоръчителна. Подробностите четете тук.

Стомашно-чревни заболявания

Имунизация срещу коронавирусна инфекция се препоръчва за всички пациенти със стомашно-чревни заболявания. Кои групи е препоръчително да бъдат ваксинирани приоритетно, вижте тук

Хората с диабет и други ендокринни заболявания

Те попадат във високорисковите групи и са сред приоритетните за имунизация групи. Цялото становище на експертите може да прочетете тук

Кожни и венерически заболявания

Противопоказания за имунизация на пациенти с такива заболявания не са открити. И тук обаче има изключения, които може да видите тук

Заболявания на кръвта

Препоръките на хематолозите за хората с анемия и коагулационни нарушения вижте тук

Пациенти с трансплантирани стволови клетки

Няма пречка да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, се казва в становището на експертите. Може да го прочетете тук.

Хората с левкемия

Защо решението дали да се имунизират трябва да бъде взето от пациента и лекуващия хематолог вижте тук.

Имунизация срещу коронавирус и кръводаряване.

Подборът на кръводарители зависи от датата и видът на поставената ваксина.

Колко дни след имунизация може да се дари кръв четете тук

Странични реакции

Страничните реакции след ваксина са нормални, защото се създава възпалителна реакция в човешкия организъм и той реагира с температура, главоболие, отпадналост. Сред най-честите странични реакции са:

- лека температура

- зачервяване и болезненост на мястото на ваксинацията

- главоболие

- умора и отпадналост

- втрисане

- болка в ставите и мускулите

- обрив

Ако сте сред хората, проявили нежелана реакция е важно да уведомите личния си лекар, както и да сигнализирате до Изпълнителната агенция по лекарствата или Единния информационен портал. 

  • 24 часа преди и след ваксинация не трябва да се пие алкохол.
  • След поставяне на ваксина всеки трябва да остане под наблюдение в продължение на 30 минути.

Как да получите сертификат

Всеки, който е получил и втората доза от ваксината и има издаден квалифициран електронен подпис на свое име, може да влезе в пациентското си досие в Националната здравно-информационна система, от меню „Аз и моето семейство“, подменю „Моето пациентско досие“. След успешен вход сертификатът се разпечатва от раздел „Имунизации“. 

Хората без електронен подпис могат да поискат своя сертификат от избрания от тях личен лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината.

Сертификатът за ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати всякакви злоупотреби.

Българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите-членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света. 

Източници: The New York Times, BNT, Единен информационен портал

Още по темата:

Къде да се ваксинирате

153786450 2916433598614236 6243979702500730968 o

Последно променена в Петък, 26 Февруари 2021 10:04

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам