logomamaninjashop

COVID-19: Седмичен обзор - добрите и лошите новини

  • 04 Фев, 2021

Днес 170 хиляди ученици и 30 хиляди учители подновяват учебния процес присъствено. Освен началните класове, които вече се обучават присъствено, в училище се връщат децата от 7, 8 и 12 клас. Останалите продължават обучение от разстояние.

Ето правилата, при които ще протича учебния процес:

  • Децата от 5 до 12 клас задължително носят маска в класната стая
  • За децата от 1 до 4 клас носенето на предпазна маска е по решение на учителите.
  • Класните стаи се проветряват редовно и помещенията се дезинфекцират по време на междучасията.
  • Учениците ще си взимат "почивка от маските" по време на проветряванията на стаите.
  • За някои училища са осигурени въздухопречистватели за стаите. 

От МОН заявяват, че на този етап не се предвижда отпадане на матурите, удължаване на годината или по-рано започване на следващата учебна година.

Пандемията у нас

Оптимистичните прогнози идват на не толкова оптимистичния фон - само за седмица осем области се върнаха в червената зона по заболеваемост от над 120 души на 100 хил. население. Сред тях е и София, в която ситуацията отново е тревожна не само относно броя на заразени, но и според броя на хоспитализирани. Според експертите, повечето от заразените вероятно са инфектирани с британския вариант на коронавируса.

Друг притеснителен факт е, че вирусът се "подмладява" и засяга все повече млади хора. В случай че заболеваемостта достигне 600 на 100 хил. души, предстои отново затягане на мерките. Към 2400 деца и ученици са карантинирани. „Февруари и март са рискови месеци за вирусните заболявания. Няма как обаче да спрем да живеем, да учим и да се движим. Заради образованието си заслужава да предприемем премерен риск. Ако ситуацията се влоши, мерките отново ще се затегнат. Всичко е възможно. Опасността учениците отново да се върнат у дома остава“. Това заяви на брифинг образователният министър Красимир Вълчев.

Междувременно вече започва приемът на заявки за ваксиниране. Желаещите да се ваксинират трябва да се обадят на личния си лекар, да оставят имена и контакти, за да се планира необходимото количество ваксини и да се организира поставянето им.

Пандемията в Европа

В Германия детските градини, училищата, ресторантите и кината са затворени докато не се извърши масова ваксинация на населението.

Сърбия е първенец по ваксиниране в Европа, като изпреварва дори Германия и Франция. Въпреки че в страната е засечен британския вариант на вируса, ресторантите, кафенетата и моловете остават отворени и не се планира нов локдаун.

Гърция е пред трета вълна на пандемията. Очаква се ново затягане на мерките, като връщане на  комендантския час, връщане към дистанционно обучение и дори нов локдаун.

Великобритания все още не е отворила училищата, въпреки че в страната вече са ваксинирани над 10 млн. души. Продължава засичането на случаи на коронавирус с „тревожни мутации”.

Австрия планира край на локдауна и присъствен втори срок в училищата. На учениците и учители обаче ще се правят тестове всяка седмица и до класните стаи ще се допускат само тези с отрицателен тест. Вечерният час и срещите с максимум до четирима възрастни от две домакинства остават в сила.

Добрата новина: 

100% е ефективността на пасивна ваксина срещу Ковид-19 според междинните резултати от клинично изследване. Продуктът представлява коктейл от антитела, разработен от компанията Regeneron Pharmaceuticals.

В състава му влизат два вида моноклонални антитела – касиривимаб и имдевимаб. Тези антитела са изкуствено създадени и неутрализират SARS-CoV-2. Те се свързват с шиповидния протеин, благодарение на който коронавирусът навлиза в клетката. 

През ноември миналата година препаратът получава извънредно разрешение за приложение при лечението на лека и средна форма на тежест при ковид в САЩ.

Изследванията досега показват, че препаратът е по-ефективен при назначаване в ранен стадий на заболяването при пациенти с високо вирусно натоварване, необразуващи собствени антитела. В момента все още тече трета фаза проучване на препарата, което се провежда съвместно с Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ. То ще приключи в края на март.

 Източници: МОН, OFFNews, DW, Nova, Bgonair

Кога и как децата се връщат в училище

student 5560977 1280

Последно променена в Петък, 05 Февруари 2021 00:49

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам