logomamaninjashop

Митовете за детските зъбки и истината за тях

  • 10 Ян, 2021

Има толкова много заблуди за това как да се грижим за зъбите на нашите деца, че е крайно време да сложим край на остарелите и грешни схващания за тях. Какво включва правилната зъбна хигиена, кога е най-правилно детето да посети за първи път зъболекаря и как да възпитаме полезни навици, така че срещата със зъболекаря да не го плаши, са все важни въпроси, на които сме решени да намерим отговорите. 

Специалистите казват, че ако успеем да възпитаме правилно отношение на детето към зъболекаря, ще му спестим много главоболия в бъдеще, защото превенцията е разковничето в грижата за зъбките. 

Д-р Анифе Сюлейманова е детски дентален специалист в Medical Dent, клиника с над 15 години опит и постоянно усъвършенстващ се в детската стоматология екип.  Обърнахме се към нея, за да развенчае някои от най-разпространените митове около зъбите на малките пациенти.

МИТ 1: Детето се нуждае от зъболекар, само когато има проблем или оплакване. 

ИСТИНАТА:

Профилактика, профилактика и пак профилактика! Само това е най-лесният път да съхраним по-дълго здравето на зъбите на нашите деца! При профилактичен преглед може да се открият проблеми още в самото начало, а тогава лечението е по-леко и евтино в сравнение с бъдещите усложнения.

За превенция на появата на страх от зъболекар е необходимо първото посещение в стоматологичен кабинет да бъде максимално рано, т.е около първата година на детето. Не е необходимо да има причина за визитата в кабинета, това е просто едно запознанство с нов човек, който ще се грижи за здравето на Вашето дете. Правете профилактични посещения на всеки три месеца, за да може постепенно да се изгради доверие и приятелство между „детето-пациент” и зъболекаря.

МИТ 2: Храната, която приема детето, не е от определящо значение за появата на кариес. 

Screenshot 2021 01 10 at 14.49.43

ИСТИНАТА: 

Основният фактор за възпалени венци, както и появя на кариеси е не толкова лошата устна хигиена, а повишената консумация на захар в различните ѝ форми, което води до нарушена минерализация на твърдите тъкани в тялото.

Освен прекомерната употреба на захари, влошеното дентално здраве при децата се дължи и на липсата на минерали и неусвояването им от детския организъм. Имайте предвид, че за да бъдат оптимално полезни минералите за организма, те трябва да бъдат активирани. Това е възможно само при наличието на мастноразтворими витамини А, D и К. Такива витамини се съдържат най-вече в продукти от пасищни животни, дива риба и естествено ферментирали храни.

Спазването на добра зъбна хигиена и редовните посещения при стоматолога трябва да са съчетани със спазването на хранително меню при малките дечица, за да се гарантира добро дентално здраве и блестяща усмивка. 

Не забравяйте, не е нужно да забранявате сладките храни и да изпадате в крайности, но когато децата ги консумират, винаги почиствайте зъбките или изплаквайте устата на детето.

МИТ 3: Полезните храни не са вредни за зъбите.

ИСТИНАТА:

Без значение дали храната е здравословна или не, ако тя е със сладък състав и лепкава текстура, може да навреди на зъбната повърхност. Много от здравословните храни като сушените плодове и различните видове цитруси са точно такива и за да не предизвикат образуване на кариес е важно зъбите на детето да се изплакват след консумацията им. Храненето късно вечер и през нощта, както и честото хранене през деня също са фактори, които благоприятстват образуването на плака и кариеси в последствие, така че винаги е добре да след консумация макар и на полезни храни, да следва почистване на зъбите.

МИТ 4: Млечните зъби ще бъдат заменени и няма нужда да се лекуват. 

ИСТИНАТА: 

Млечните зъби, подобно на постоянните, са изградени от емайл и дентин и се разрушават лесно при лоша хигиена. Кариесът се развива при тях много по-бързо, защото те са по-малки и емайла им е в пъти по-склонен да образува кариеси от този на постоянните.

Още по-лошото е, че повечето заболявания на млечните зъбки могат да се отразят върху постоянните.

Възпалението на временните зъбчета лесно достига до зародиша на постоянния, разположен само на няколко милиметра разстояние. Ако не се погрижите за денталното здраве на Вашето дете, рискувате то да загуби преждевременно детските си зъбки и да получи увреждане на постоянните. Възможно е и отключването на ортодонтски проблеми, свързани с неправилно подреждане на зъбните редици.

Ако млечният зъб се развали и трябва да бъде изваден, тоест налице е преждевременна загуба на временни зъби, това смущава нормалното дъвчене, съответно и храносмилането. Може да се наруши развитието на дъвкателния апарат, лицевия скелет, говорната функция.

No description available.

МИТ 5: Когато пораснат децата, сами ще станат по-отговорни към зъбите си.

ИСТИНАТА: 

Именно във възрастта между 2 и 6 години хигиенните навици се залагат и възпитават най-лесно. Навикът за двукратно миене на зъбите се създава подобно на създаването на навика за миене на ръце. Средствата за орална хигиена при децата трябва да са съобразени с тяхната възраст и потребности.

Включването на вода за уста към ежедневното почистване на детските зъби подпомага създаването на правилни хигиенни навици от най-ранна възраст. Препоръчително е децата да започнат използване на разтвори за плакнене след шест годишна възраст, тъй като преди това съществува риск от поглъщане на част от разтвора, с който се жабури.

МИТ 6: Флуорът в пастата за зъби е опасен.

ИСТИНАТА:

Флуорът е един от микроелементите, отговорни за здравината на зъбите. Той повишава устойчивостта на зъбите срещу кариес. Редно е да се употребяват зъбни пасти с флуорно съдържание, стриктно дозирано съобразно възрастта на детето. Поставянето на количество „колкото грахово зърно“ от пастата върху четката на детето и старателно четкане в продължение на 2 минути общо горните и долни зъбки, осигурява контрол върху зъбната плака и потиска болестотворните микроорганизми (причинители на кариеса и възпалението на венците).

МИТ №7: Всеки зъболекар може да лекува детските зъби.

ИСТИНАТА:

Денталните проблеми при децата трябва да бъдат разглеждани от специалисти в областта, защото са специфични и е необходимо да бъдат съобразени с детския организъм.

Профилактичните и лечебни грижи за временните и постоянни детски зъбки изискват приложение на определени инструменти, материали и лекарства, подходящи за съответната възраст. Подходът към децата е от изключителна важност, а не всеки владее това. Освен подготвен с отлични теоретични и практични умения, детският дентален медик трябва да е добър психолог и с лекота да общува с децата. Първоначалното посещение на стоматологичния кабинет е изключително важно за по-малките пациенти – ако те не изпитат болка или дискомфорт – при следващите посещения ще останат спокойни и дори ще сътрудничат при лечението.

No description available.

МИТ №8:

Използвайки страха на детето от зъболекаря, ще го стимулираме да се грижи по-усърдно за зъбките си.

ИСТИНАТА:

Точно обратното! Редно е да обясняваме на детето, че срещата със зъболекаря е безобидно, дори приятно преживяване. Добрият дентален специалист трябва да направи вълнуващо посещението на детето и да не се провокира у него страх и неприязън към извършваните процедури. 

В първите посещения трябва да се започне лечението с интервенции и процедури, които не предизвикват страх у детето (например полиране на зъбите). Много е важно в края на посещението да се даде информация на детето какво ще се прави на следващото посещение. Така се предотвратява появата на страхови защитни реакции у детето.

Темпото на стоматологичните процедури трябва да е в зависимост от това как е настроен пациентът, така че нито да се избързва, нито да му доскучава.

На 23 и 24 януари Medical Dent ни канят заедно с децата ни на уикенд, посветен на детската консултация. Ще ни посрещнат с настроение, музика и весели игри, за да бъде посещението при зъболекаря незабравимо и позитивно и да се създадат от най-ранна възраст полезни навици за здравето на детето. Прегледите ще се осъществят при спазване на  всички противоепидемиологични мерки и в защитена от други пациенти среда. Kонсултациите са безплатни, а телефонът за записване е: 02/473 87 98.

Повече за дентална клиника Medical Dent и д-р Анифе Сюлейманова може да откриете на сайта на клиниката.

Последно променена в Четвъртък, 08 Април 2021 10:56

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам