logomamaninjashop

COVID-19: Светът между добрите и лоши новини

  • 08 Ян, 2021

Добрата новина за COVID-19 е, че ваксини има, одобрени са, и имунизационният план на повечето държави вече е в действие. Лошите новини са две – продължават да нарастват случаите на заразени и починали в света. Засечени са нови щамове на вируса, единият, от които успя да достигне и до България.

Докато ние все по-обнадеждено очакваме края на локдауна и се радваме на отхлабените мерки – отварянето на градини, начални училища и музеи, в много държави мерките все повече се затягат.

Ето как е по света:

САЩ

Случаите на заразяване с коронавирус в САЩ са вече над 21 милиона. Те са на първо място по брой заразени и починали в света.

Най-много заразени има в щатите Калифорния (2,45 милиона), Тексас (1,82 милиона), Флорида (1,37 милиона), Ню Йорк (един милион) и Илинойс (984 хиляди).

Случаите на коронавирус в Лос Анджелис са скочили от 400 000 на 800 000 само за последния месец. Почти всеки пети от изследваните за COVID-19 е с положителен тест. На всеки 15 минути от вируса умира човек.

Болниците в района са толкова претоварени, че екипите на линейките са получили указания да не транспортират пациенти с малък шанс за оцеляване и да се въздържат от използването на кислород, съобщи "Ню Йорк Таймс".

Германия

Към момента Германия е в локдаун и дори ще затегне още мерките. Училищата и градините остават затворени и няма яснота дали ще отворят и през февруари. Изискват два теста за влизащите от определяни като рискови страни - при самото пристигане и втори - след 5 дни карантина.

„Положението с коронавируса в Германия е критично. Почти сигурно е, че локдаунът ще бъде удължен. 75% от болниците са или на ръба, или са обявили, че нямат повече интензивни легла. Болните в интензивните отделения са около 6000... Има много спорове защо са се забавили имунизациите“. Това обобщи пред БНР д-р Борис Таблов. 

Великобритания

Трети локдаун за страната от началото на пандемията. Рекордният брой новозаразени, високата смъртност, както и новата разновидност на вируса наложи нова национална карантина, която ще продължи поне до средата на февруари. Излизането от нея е в зависимост от изпълнението на имунизационния план.

Жителите на Великобритания не трябва да напускат домовете, освен ако нямат основателна причина за това. Напускането на дома трябва да се случва само в района на местоживеене. Може да се излиза извън него, в случай че се пътува за работа.

Университетите, началните училища и гимназиите ще останат отворени само за деца със специални потребности, както и за такива, чиито родители упражняват т.нар. критични професии. Всички останали ще се обучават дистанционно до средата на февруари.

Студентите ще се обучават дистанционно с изключение на тези, които се обучават в т-нар. критични професии – лекари, учители, транспортни работници и др.

Хора, които попадат в рискови групи по отношение на Ковид-19, могат да излизат за посещение при доктор или тренировка, ако е наложително. Те не трябва да посещават работа.

Не са разрешени срещи с хора, които не са членове на домакинството, освен ако няма основателна причина за това. С всички останали следва да се спазва дистанция от 2 метра.

Ваксините - кои, защо, как?

coronavirus 5054082 1280

Италия

Локдаунът в Италия се удължава до 15 януари. Забранено е придвижване между 20-те области, освен по работа и здравословни или други неотложни причини.

Началото на присъствените учебни занятия в големите класове, които от октомври са на дистанционна форма на обучение, се отлага за 11 януари. Те ще бъдат възобновени, но броят на учениците в класните стаи ще бъде намален наполовина. В област Венето учебните занятия ще бъдат подновени най-рано на 31 януари.

Магазини и заведения ще работят до 18 ч., вечерният час от 22 до 5 сутринта. Отварянето на ски курортите също бе отложено.

Франция

Страната затяга мерките след грубото им нарушение по време на празниците. Въвежда се по-строг вечерен час - от 18.00 ч. до 6.00 ч. Хората не бива да напускат домовете си, освен по здравословни причини или за да отидат на работа.

Гърция

Пълен локдаун и в Гърция до 11 януари. Затворени са всички търговски обекти, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки и банки. Вечерният час е от 21.00 ч. до 5.00 ч. сутринта.

Ако ви предстои пътуване в чужбина, проверете какви мерки са наложени в страната, която ще посетите. Най-актуална информация може да намерите в сайта на Министерство на Външните работи.

Моят извод от всичко описано дотук: Очевидно известно време, докато не се ваксинират достатъчно голям брой хора или вирусът не отслабне, тази ситуация ще продължи. Когато броят заразени намалява, мерките ще се охлабват. Когато броят заразени нараства и болниците започнат да се  задъхват, мерките ще се затягат, ще затварят бизнеси, училища, граници. Надявам се хората да са внимателни, да се грижат за здравето си, да спазват препоръчваните мерки и ако се разболеят, да си останат у дома, за да запазим настоящото крехко подобрение в България. Личната ни отговорност е много голяма, ако искаме животът да продължи що-годе нормално, а не отново да затворим като голяма част от Европа. На всички пожелавам здраве и разум.

Източници: БТА, БНР, DW, BBC, NYT

Още по темата:

Децата и разпространението на COVID-19

 

Последно променена в Петък, 08 Януари 2021 11:30

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам