logomamaninjashop

Съветите на лекаря за коронавируса

  • 26 Фев, 2020

Автор: д-р Валери Велев

Новият коронавирус (nCoV19) стана, меко казано, достатъчно актуален, за да ви напиша нещичко за него. Като начало, наречен е „нов“, защото има много вируси от това семейство, а цифрата 19 идва от годината, защото беше изолиран за пръв път в края на 2019 година. Ние ежедневно, особено зимата, сме в контакт с някакви респираторни вируси, като голяма част от тях са коронавируси. Те най-често предизвикват възпаления на горните дихателни пътища, неправилно наричани „настинки“ или „грип“.

Понякога, коронавирусите правят и големи бели. Например най-популярните епидемии, преди сегашната, при които е бил замесен коронавирус са Тежкият остър респираторен синдром (SARS), възникнал в Китай през 2002 и Близкоизточният респираторен синдром (MERS), възникнал в Саудистска Арабия през 2012. При всички епидемии с коронавируси има замесени животни,  т. е. тези заболявания са зоонози. При SARS болестта започна да се предава от прилепи на хора, а при MERS – от камили. И в двата случая не настъпи глобален проблем, и ситуацията се овладя, защото тези вируси се предаваха трудно от човек на човек. Проблемът с nCoV19, който вероятно също води началото си от прилепи, е, че се предава изключително лесно от човек на човек, а това е предпоставка за разпространението му навсякъде по-света (пандемия).

Добрата новина е, че в повечето случаи заболяването се изкарва като леко катарално възпаление – с неразположение, повишена температура, кашлица, рядко хрема. Тежкото протичане с пневмонии, включително смъртта, са много редки. Смъртността е много по-ниска отколкото от сезонните грипни вируси, които ни покосяват всяка зима. За момента данните са, че боледуват предимно хора над 15-17 години, а тежко, или дори смъртоносно, заболяването протича главно при по-възрастните, особено ако са с подлежащи хронични или имунни заболявания. Разбира се, малки деца с имунни дефицити трябва да бъдат пазени особено много.

Мерките за превенция съвсем не се различават от тези при повишена заболяемост от грип. С тази разлика, че тук трябва да се има и предвид кой откъде се завръща, защото в някои точки на света има висока заболяемост, а за щастие, в момента в който пиша този текст, у нас все още няма доказан случай.

Ограничете контактите с хора. Това е най-важното условие да сте здрави. От къщи на работа (училище) и после обратно вкъщи. Ако маршрутът ви е къс и нямате кола, не ползвайте градски транспорт. Две-три спирки пеша ще ви дойдат добре, а и няма да сте в затворено пространство с много хора.

Пазарувайте в малки магазини или извън пиковите часове. Маската не е панацея. Носете я задължително само ако сте болни, защото така ще предпазите здравите. Вас маската трудно ще предпази.

Мийте ръцете си колкото се може по-често със сапун, дезинфектанти, най-добре на алкохолна основа. Навън ползвайте мокри кърпички.

Хранете се у дома.

Нека детето се занимава основно вкъщи – разкажете му спокойно за проблема, за превенцията и се постарайте да му стане интересно. Да търси информация в нета, да чати по въпроса с приятели. Въобще, примамете го да си стои вкъщи, когато не е наложително да излиза.

Не пътувайте в чужбина, ако не е адски наложително.

И като заключение – не се тъпчете, нито пък го правете с детето, с имуностимулатори и витамини. Това няма никакъв протективен ефект.

Не променяйте драстично хранителните си навици – това също няма ефект. Чесън, ракия и сланина може да консумирате, защото ги обичате, но не и защото ще ви предпазят.

Апропо, повишената консумация на алкохол срива имунната ви система

Ако се връщате от страна с повишена заболяемост, но нямате симптоми, обадете се на личния си лекар и се посъветвайте какво да предприемете. Най-добре е да си останете у дома за около 2 седмици.

Ако имате симптоматика – повишена температура, кашлица, мускулни болки – обадете се на личния си лекар и едва след консултация с него предприемайте нещо. Не ходете по своя инициатива в спешни болнични звена, ДКЦ-та или лаборатории, защото сте с температура или кашляте. Дори и да сте с nCoV19, на този етап, състоянието ви не е спешно. Изследване за nCoV19 се прави само при строги показания, на хоспитализирани болни. Дори личният ви лекар не може сам да ви изпрати за изследване. Ползвайте телефона на МЗ за консултации с дежурния епидемиолог. 

В заключение – този вирус е много заразен, но рядко причинява тежко заболяване. Страхувайте се повече от сезонния грип, чиято втора вълна започва. Не изпадайте в паника и следете само официални и авторитетни източници. За ползващите английски, прекрасна научна база данни може да се намери тук.

Любопитните могат да наблюдават ситуацията в реално време тук.

Още по темата: Как да се подготвим за карантина?

MA8Aekq

Д-р Валери Велев е завършил медицина в МУ София. Има признати специалности по медицинска биология (2008 г.) и медицинска паразитология (2015 г.), специализант е по инфекциозни болести от 2016 г. Доктор  „инфекциозни болести" към МУ София. Клиничните му интереси са детски инфекциозни болести, паразитози, чревни инфекции. От 2004 до 2011 г.  е асистент и главен асистент в Катедра по биология на МУ София. От 2011 г. е асистент в Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на МУ София и лекар в Детска клиника на СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров". 

Последно променена в Четвъртък, 27 Февруари 2020 08:16

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам