logomamaninjashop

Съветите на лекаря за коронавируса

  • 26 Фев, 2020

Автор: д-р Валери Велев

Новият коронавирус (nCoV19) стана, меко казано, достатъчно актуален, за да ви напиша нещичко за него. Като начало, наречен е „нов“, защото има много вируси от това семейство, а цифрата 19 идва от годината, защото беше изолиран за пръв път в края на 2019 година. Ние ежедневно, особено зимата, сме в контакт с някакви респираторни вируси, като голяма част от тях са коронавируси. Те най-често предизвикват възпаления на горните дихателни пътища, неправилно наричани „настинки“ или „грип“.

Понякога, коронавирусите правят и големи бели. Например най-популярните епидемии, преди сегашната, при които е бил замесен коронавирус са Тежкият остър респираторен синдром (SARS), възникнал в Китай през 2002 и Близкоизточният респираторен синдром (MERS), възникнал в Саудистска Арабия през 2012. При всички епидемии с коронавируси има замесени животни,  т. е. тези заболявания са зоонози. При SARS болестта започна да се предава от прилепи на хора, а при MERS – от камили. И в двата случая не настъпи глобален проблем, и ситуацията се овладя, защото тези вируси се предаваха трудно от човек на човек. Проблемът с nCoV19, който вероятно също води началото си от прилепи, е, че се предава изключително лесно от човек на човек, а това е предпоставка за разпространението му навсякъде по-света (пандемия).

Добрата новина е, че в повечето случаи заболяването се изкарва като леко катарално възпаление – с неразположение, повишена температура, кашлица, рядко хрема. Тежкото протичане с пневмонии, включително смъртта, са много редки. Смъртността е много по-ниска отколкото от сезонните грипни вируси, които ни покосяват всяка зима. За момента данните са, че боледуват предимно хора над 15-17 години, а тежко, или дори смъртоносно, заболяването протича главно при по-възрастните, особено ако са с подлежащи хронични или имунни заболявания. Разбира се, малки деца с имунни дефицити трябва да бъдат пазени особено много.

Мерките за превенция съвсем не се различават от тези при повишена заболяемост от грип. С тази разлика, че тук трябва да се има и предвид кой откъде се завръща, защото в някои точки на света има висока заболяемост, а за щастие, в момента в който пиша този текст, у нас все още няма доказан случай.

Ограничете контактите с хора. Това е най-важното условие да сте здрави. От къщи на работа (училище) и после обратно вкъщи. Ако маршрутът ви е къс и нямате кола, не ползвайте градски транспорт. Две-три спирки пеша ще ви дойдат добре, а и няма да сте в затворено пространство с много хора.

Пазарувайте в малки магазини или извън пиковите часове. Маската не е панацея. Носете я задължително само ако сте болни, защото така ще предпазите здравите. Вас маската трудно ще предпази.

Мийте ръцете си колкото се може по-често със сапун, дезинфектанти, най-добре на алкохолна основа. Навън ползвайте мокри кърпички.

Хранете се у дома.

Нека детето се занимава основно вкъщи – разкажете му спокойно за проблема, за превенцията и се постарайте да му стане интересно. Да търси информация в нета, да чати по въпроса с приятели. Въобще, примамете го да си стои вкъщи, когато не е наложително да излиза.

Не пътувайте в чужбина, ако не е адски наложително.

И като заключение – не се тъпчете, нито пък го правете с детето, с имуностимулатори и витамини. Това няма никакъв протективен ефект.

Не променяйте драстично хранителните си навици – това също няма ефект. Чесън, ракия и сланина може да консумирате, защото ги обичате, но не и защото ще ви предпазят.

Апропо, повишената консумация на алкохол срива имунната ви система

Ако се връщате от страна с повишена заболяемост, но нямате симптоми, обадете се на личния си лекар и се посъветвайте какво да предприемете. Най-добре е да си останете у дома за около 2 седмици.

Ако имате симптоматика – повишена температура, кашлица, мускулни болки – обадете се на личния си лекар и едва след консултация с него предприемайте нещо. Не ходете по своя инициатива в спешни болнични звена, ДКЦ-та или лаборатории, защото сте с температура или кашляте. Дори и да сте с nCoV19, на този етап, състоянието ви не е спешно. Изследване за nCoV19 се прави само при строги показания, на хоспитализирани болни. Дори личният ви лекар не може сам да ви изпрати за изследване. Ползвайте телефона на МЗ за консултации с дежурния епидемиолог. 

В заключение – този вирус е много заразен, но рядко причинява тежко заболяване. Страхувайте се повече от сезонния грип, чиято втора вълна започва. Не изпадайте в паника и следете само официални и авторитетни източници. За ползващите английски, прекрасна научна база данни може да се намери тук.

Любопитните могат да наблюдават ситуацията в реално време тук.

Още по темата: Как да се подготвим за карантина?

MA8Aekq

Д-р Валери Велев е завършил медицина в МУ София. Има признати специалности по медицинска биология (2008 г.) и медицинска паразитология (2015 г.), специализант е по инфекциозни болести от 2016 г. Доктор  „инфекциозни болести" към МУ София. Клиничните му интереси са детски инфекциозни болести, паразитози, чревни инфекции. От 2004 до 2011 г.  е асистент и главен асистент в Катедра по биология на МУ София. От 2011 г. е асистент в Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на МУ София и лекар в Детска клиника на СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров". 

Последно променена в Четвъртък, 27 Февруари 2020 08:16
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Вълнени чорапи

Вълнени чорапи

26 Ное, 2021 Истории

Навръх Коледа

Навръх Коледа

24 Ное, 2021 Приказки

Живот

Живот

12 Ное, 2021 Истории

Омразата

Омразата

09 Ное, 2021 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам