С какво може да ни е полезен логопедът

 • 06 Мар, 2018

Автор: Милена Макавеева

Реших да напиша тези редове по случай 6-и март - Международен ден на говорната и езикова терапия и професионален празник на логопедите в България. По този повод в повече от 40 кабинета в различни градове ще бъдат проведени безплатни консултации. (Списък ще намерите в края на статията). Надявам се искрено, че ще посрещнем празника си през 2018 г. с усещането, че са разбити митовете за посещение при логопед след 5 –тата година на детето, а също и за: „Не се притеснявайте, ще го израсте.“ В епохата на интернет, форуми и какво ли още не, като че ли все още има неяснота за това с какво би могъл да ни помогне един логопед. Със сигурност това е специалист, който трябва да има много добър поглед над детското развитие, който борави с различни тестове и методки, който може да работи в екип с педиатър, невролог, рехабилитатор, физиотерапевт, ортодонт, психолог, сензорен терапевт, учител.

Какъв специалист е логопедът: това е човекът, в чийто компетенции е оценката на говора (произношение на звуковете, гласообразуването, дишането по време на говор), езиковите способности (разбиране на езика и съответно продукция, както и сегментираното изследване на семантичната, прагматичната и граматична страна на продукцията).

Логопедът наблюдава и невербалната комуникация или езика на тялото в контекста на общуването – насочването на поглед, мимика, интонацията на гласа, позата на тялото и движенията му, жестовете.

Този специалист обследва състоянието на лицевата и орална мускулатура – структура, тонус, амплитуда на движение, орално-моторни механизми. Това е важна и необходима част от логопедичната оценка не само в случаите, в които е ясно, че има проблем, например при децата с вродени цепнатини (на устна, твърдо и меко небце) или с диагностициран фациалис (парализа на лицевия нерв). Не бива да се забравя фактът, че говорът е мускулно организиран процес и могат да бъдат наблюдавани множество дискретни трудности във функцията на оралната и лицевата мускулатура без непременно да има медицинска диагноза. Човешката реч изисква специфично и сложно координиране на мускулни усилия, които се научаваме да контролираме спонтанно – през имитацията и автоматизираме благодарение на собствения опит. При някои от децата това изисква повече време и усилия и не се овладява гладко и естествено, което е сигнал за по-внимателно наблюдение и обследване.

Логопедът се интересува от начина на хранене на детето, особено ако то е малко – ще ви пита не само за това какво конкретно яде то (вкусове, консистенции, вид на храната), но и за това какво точно прави с нея – дъвче ли добре, слага ли само хапка в устата си, има ли изисквания към средата, за да се храни спокойно, може ли и иска ли да справя само с ръце и/или прибори. Тези детайли са информативни не само защото храненето е процес и общуване и е свързано с културата и навиците в семейството, но и показва още веднъж състоянието на оралната мускулатура. Добре е да помним, че храненето и говорът използват една и съща мускулна база.

logoped1

Логопедът ще наблюдава играта с предмети и играчки и ще проследи дали тя е целево ориентирана, дали е споделена с родителите и доколко детето може да продължи зададен от възрастните модел на манипулиране с обекти. Ще проследи идеацията, моторното планиране, пресъздаването на важни за детето персонажи. Да не забравяме, че играта е най-мощният двигател на детското развитие.

Ако детето е голямо и е ограмотено, логопедът ще проследи писането, четенето, уменията за преработка на слухово възприет текст и сметните операции. При констатирани проблеми, би могъл да прецени дали детето има нужда от повече време за овладяване на материала, или се касае за специфично нарушение в уменията за учене. Важно е да знаем, че диагнозата „дислексия “ не е редно да бъде поставяна преди края на първи клас.

Кога да се обърнем към логопед: най- точният отговор е - когато почувствате притеснение, независимо от възрастта на детето, потърсете мнение на специалист, той ще прецени дали може да бъде полезен и с какво.

 • Ако детето е с проблем на развитието, например е родено недоносено, има заплашеност от церебрална парализа, има констатиран генетичен синдром, епилепсия или структурен проблем от типа на вродена цепнатина на устна и или небце и други, логопедът помага от първия ден от живота. След оценка на възможностите на мускулатурата и орално-моторните механизми се прави програма за стимулиране, която е част от цялостен рехабилитационен комплекс. Квалифициран хранителен терапевт би могъл да обучи родителите за това как да хранят бебето – като възможни позиции, като стимулиращи масажи и т.н. Търсете логопед, който има опит в ранната интервенция.
 • Ако детето е отключило плавностни проблеми, не се колебайте да потърсите консултация, дори във възрастта на физиологичното заекване. Специалистът би могъл да помогне със съвети относно комуникативни стратегии и игри, свързани с тренировка на дихателите умения. Такъв тип консултация е възможна след 2,6-годишна възраст.
 • Ако детето има затруднения с храненето – с прехода от хомогенна към твърда храна, с уменията за дъвчене, или има сериозна избирателност по отношение на храните – можете да потърсите консултация с логопед – хранителен терапевт.
 • Ако детето закъснява с проговарянето, не се колебайте да потърсите консултация, независимо от ранната възраст. Послушайте интуицията си и не отлагайте във времето, понякога именно ранното начало на интервенция е ключов фактор за успешната терапия.
 • Ако детето има артикулационно нарушение можете да направите консултация веднага щом усетите, че грешките в речта са устойчиви. Счита се, че успешна терапия може да се проведе след 4-годишна възраст на класическо артикулационно нарушение, тъй като тогава е възможно осъществяването на волеви контрол от страна на детето.
 • Ако детето има беден речник, говори аграматично, има трудности с това да разкаже какво му се е случило, потърсете логопед с опит с езикови нарушения. Той би преценил дали се касае за просто изоставане или за специфично нарушение в езиковата компетенция Добре е при късно проговаряне да бъде проследено и езиковото развитие.
 • Ако детето или възрастният са претърпели инцидент, който е предизвикал разпад на езиковата система, консултация и терапевтична намеса се извършват след острия период около инцидента – инсулт, черепно-мозъчна травма и т.н.

logoped2

Логопедът далеч не е само човекът, при когото да отведем детето си, в случай че произнася някои звукове неправилно. Иска ми се с тези няколко реда да ви насоча да мислите за този специалист като за човек, който е компетентен и способен да промени качеството ви на живот. Това със сигурност е фигурата от помагащите професии, до която можете да се допитате и да си колаборирате от най-ранна детска възраст, стига да сте на една вълна с уеднаквени цели и добра мотивация. В случай че логопедът не констатира проблем с малчугана, може да ви даде насоки за стимулиране, игри и развиване на комуникативните умения, може да ви успокои и предложи работещи стратегии за овладяване на социални правила и учене. В случай че сте минали през диагностика и е констатиран някакъв комуникативен проблем заявката ви може да бъде за терапия – тогава е добре да прецизирате с логопеда близките и дългосрочните си цели, както и възможностите, които той/тя е в състояние да предложи за реализирането им.

Имайте предвид, че от една среща би било трудно да бъдат коментирани крайни констатации, по-скоро е възможно да се разискват работни хипотези, които да бъдат отхвърлени или потвърдени във времето. Ако това, което сте чули, не асоциирате с детето си, не се колебайте да се консултирате с друг логопед.

Когато заявката към логопеда е по посока на терапевтична намеса са важни няколко неща:

 • Уверете се, че имате доверие на този човек.
 • Имате право на пълна информация относно това, което се прави с детето ви, така че няма непозволени или глупави въпроси.
 • Ако терапевтът успее да предразположи малчугана, то той ще прави и много трудните за него неща в името на този значим възрастен, т.е., важно е детето да харесва човека, с когото работи, и да идва с желание.
 • Вярвайте в успеха на детето си, независимо от тежестта на диагнозата и темповете на подобрение.

Успех!

************** 

Препоръчваме ви още:

Още не говори, но всичко разбира - дали е така? 

Хранителни умения при малкото дете 

Игри с бебето през първата година

 

Логопеди, които участват в инициативата за безплатни прегледи днес. Не забравяйте да се обадите предварително да си запишете час:

Клиника за стимулиране на комуникацията Пумпелина
логопед Нина Йорданова
Безплатни логопедични консултации в периода 5-9 март
за деца до 3 години
от 12:00 до 17:00ч.
На адрес: жк. Изток, ул. Николай Островски 5
Записване: 0896777139 или 0899988626, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Логопедичен кабинет - Доника Борисова
Логопед: Доника Борисова
Безплатни консултации в периода 5-11.03.18
от 14:00ч. до 17:00 ч. с предварително записване по телефон или имейл
На адрес:
София, кв. Младост 1А, Търговски център City point , номер 50, ет.2
Тел. 0882 911 888
email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.bglogoped.com

Логопедичен център "ЕЛБО"
логопед: гл. ас. д-р Елена Бояджиева-Делева
Безплатни консултации в периода 6-16.03.2018 г.
София, ул. "Драговица" 8
Предварително записване на час на тел. 0887 204 765
За повече информация: www.logoped-elbo.eu


Детски истории - Обединена терапевтична практика
Логопед: Светлана Картунова
На 6-ти март безплатна консултация от 10:30 и от 15:10ч 
За контакт - 0887454868 
Орлов мост - бул. Цариградско шосе 23


Логопед: Арпи Анжилиан Масихи
Консултации на 05.03 между 09:00 и 12:00 с предварително записване на час
Адрес : ул. "Антим I " N°77
Телефон: 0886166065


Логопед: Румяна Иванова
Име на практиката: Думи с Руми
Телефон за връзка:0898437410
Адрес на кабинета: бул.Цариградско шосе 23
Страница във Facebook:
https://www.facebook.com/dumisrumi/

Център за детско развитие "Шарен свят"
Логопед - Ася Йончевска
Безплатни логопедични консултации в периода 5 - 8 март от 10 до 13ч.
Адрес: София, кв. Иван Вазов, ул. Бурел 9
Записване след предварително уговорен час на 0888 71 44 69
https://www.facebook.com/sharen.svyat/

Логопедичен кабинет - “НА ЛОГОПЕД”
Логопед: магистър логопед Цветомира Бойчева
Безплатни консултации в периода: 6-11.03.18г.
Предварително записване на час: тел.: 0888788007
Адрес: гр. София, жк. Гевгелийски, ул. “Сава Михайлов”, бл. 12 За повече информация: www.nalogoped.com

Логопедичен център “Стъпка напред”
Логопед: Яна Илчева
На 06.03.2018г. от 08:30 до 13:00ч.
Адрес: бул. “Арсеналски” 65, вход 1, офис 3
www.logopedi.bg
тел. +359 886 740 645

Логопедичен кабинет "БЕЛОСНЕЖКО и децата"
логопед Александра Михайлова
в периода 5-9 март
от 10:00 до 16:00ч.
Адрес: ж.к. Младост 3, бул. Александър Малинов 51А, ет.1
За записване: 0876 066 012

Център за социална рехабилитация и интеграция "Щастливи заедно"
Логопед: Катя Николова
Безплатни логопедични консултации в периода 5-9 март 2018г.
адрес: кв. Лозенец, ул. "Голо бърдо" № 6
Предварително записване на час на телефон: 0899/16 99 41

Логопедичен кабинет :Вера Качулева
Логопед:Вера Качулева
Безплатни консултации в периода 6-8март от 13-18ч.
Телефон за връзка:0899683451 
Адрес:Улица “цар Асен “ 37

Терапевтичен кабинет "ЛИНА"
Логопед: Веселина Тонева
Безплатни логопедични консултации в периода 5-11 март
от 09:00 - 16:00 ч.
адрес: бул.Васил Левски 114
Записване за консултация на тел. 0896975516
Сайт: logoped-lina.com 

Студио "Амалтея"
Логопед: Лилия Янчева
В периода 1- 10 март безплатна консултация и диагностика на половин цена
Адрес: ул." Гургулят" 24 
тел: 0898471053
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 
FB: studio Amaltea 
www.amalteya.org

Логопедичен кабинет "Светулките"
безплатните консултации са след предварителна уговорка за дните от 6ти до 9ти март 
записване на телефон: 0888913007 и 0887831313
адрес: бул.Евлоги и Христо Георгиеви 56

Логопедичен кабинет - "Радостина Аврамова"
Логопед: Радостина Аврамова
Адрес: жк. Люлин 9, бл.964 (партер)
тел. за връзка: 0886/177359
www.logoped-sofia.net
Безплатни консултации: 
Понеделник (05.03.2018 г.) от 09:00 ч. до 13:00 ч.
Вторник (06.03.2018 г.) от 12:00 ч. до 14:00 ч.
Сряда (07.03. 2018 г.) от 15:30 ч. до 18:30 ч.
След предварително записан час.

логопед Красимира Стоянова
на 5 и 6 март от 14 до 16 ч. 
телефон: 0896063248 
Адрес: бул. Бъкстон 40, ет. 2

Логопедичен кабинет " Палечко и Малечка"
Логопед: Ели Савова-Делева,Люба Венкова, Кети Димитрова
Мая Берова,Гергана Илиева
Безплатни логопедични консултации на:
06.03.2018г. от 9 до 13 часа 
09.03.2018г от 9 до 16ч. 
Адрес: жк. Младост 1, бл. 55
Предварително записване на тел: 0883397551 или email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Детски център " Деца слънца " 
Логопед: Деница Енева
гр. София, бул. Цариградско шосе 19
6 март 17:30 до 19:30ч. 
С предварително записване на тел. 0889594344 
https://www.facebook.com/DecaSlanca/

Специализирана болница за рехабилитация на детска церебрална парализа
Безплатни логопедични консултации на 06.03.2018г. за деца от 0г. до 18год., които не са пациенти на Болницата!
от 15:45 до 17:45ч
*само с предварително записване на тел: 0884239753 и 0884029671 !!!
Адрес: Бул. Възкресение 1 В
https://www.cpcentresof-bg.com/


Център за развитие "Самознай"
Логопед: Петя Георгиева
Безплатни логопедични консултации в периода 6 -11 март 2018
от 9:30 до 12:30ч. след предварително записване 
На адрес: бул. "Проф. Цветан Лазаров" 73,етаж 2
телефон 0888/ 268708, 02/ 978 97 18
имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
сайт: www.positumtherapy.com


Семеен център за недоносени деца "Малки чудеса"
Логопед: Маргарита Габровска
Безплатни консултации на 10-ти март (събота) от 11 до 18 ч.
За запазване на час: 0887 545 446
Адрес: бул. Патриарх Евтимий, № 66, вх. В, ет. 1
За повече информация: www.chudesa.bg


Гр.Елин Пелин

Логопедичен кабинет „ Бърборини”
Логопед Елка Маркова
Безплатни логопедични консултации в периода от
5 до 10 март 2018 година от 9.00 до 12.00 ч.
Адрес: гр. Елин Пелин, ул. „Детелина” №4, ет.2 Записване на тел. 0889 75 68 85


Гр.Перник

Логопедичен кабинет Милена Наумова
Адрес на кабинета:
гр. Перник ул. Н. Цанов 22
телефон: 0896001002 


гр. Пловдив

Логопед Гергана Бейчева
- 06 март (вторник) - от 8.30ч. до 10.30ч., 
- 09 март (петък) - от 8.30ч. до 10.30ч.,
записване на онлайн календара на сайта ми (logokids.bg) или по телефон - 0879 434 773 
Адрес на практиката: гр.Пловдив, ул."Кап. Райчо" 52, офис 12

Логопед Гергана Димова
Бул."6-ти септември"112А, ет.3, каб.12
В седмицата 5-9 март
записване по телефона- 0886575101 или на страницата Логопед Гергана Димова- Пловдив.
! ще се консултират и деца с нарушения в хранителните механизми.

Логопедичен център"Нелино"
Логопед Весела Петрова
Безплатни консултации в седмицата 05.03-09.03.18 г.
адрес: ул."Стоян Михайловски" 25
Записване на телефон 0899818340 или на e-mail:info@logoped-nelino>.com www.logoped-nelino.com 


Гр. Бургас

Елена Кортезова
За две деца: Безплатна диагностика на езиково - говорното развитие, която извършваме в продължение на 8 срещи с детето и неговите родители. 
Диагностично-консултативен и логопедичен център "Логос-ЕА"
к-с Славейков, адм. сграда 92, / 2-ро РПУ/
Телефон за контакт: 0886752981
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Консултативно - терапевтичен център “Дай ръка” 
Логопед: Марияна Германова
Безплатни логопедични консултации от 05.03 до 09.03.2018г. 
Facebook: Консултативно- терапевтичен център “Дай ръка” 
Web: www.dayraka.com 
Адрес: гр. Бургас, ул. “Гладстон” 70 
Само с предварително записване на тел: 0894588591

Логопед Таня Петрова
консултации в периода 5-11март
телефон за контакт: 0889337675
Адрес: ул."Васил Левски"51

гр. Казанлък

Терапевтичен център " Светулка- 1" 
Светлана Берова - магистър логопед 
За контакти и записвания: 0888 030 342; 0897 598 989 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Facebook: Терапвтичен център " Светулка- 1" 
Безплатни логопедични консултации в периода 5-11.март от 13:00 до 15:00
адрес гр.Казанлък ул"Климент Охридски"1

гр.Видин

Логопедичен център " Мечо Пух" 
логопеди:Гергана Петрова и Боряна Мургина
От 5 .03 до 11.03 безплатни логопедични консултации
ул. Търговска над магазин " Валентина" 2 етаж 
записване на тел 0887 810 777 и 0888 877 600

Логопедичен кабинет към ДГ "Зорница" град Видин 
Логопед :Снежана Ганцова 
Безплатни логопедични консултации в периода 06-09.03.2018г. от 11.30-13.30ч.
Адрес: ул. "Цар Симеон Велики" #68 ет. 3(в сградата на ДГ "Зорница") 
Записване: 0898530960 / 0879132392


гр. Стара Загора

Детски център "В 3 стъпки" 
логопед Мария Желева
- на 5 март от 10 до 17ч
- на 6 и 7 март от 17 до 19ч
адрес: гр. Стара Загора Бул. „Цар Симеон Велики“ 156 (в сградата на ч-ще „Св. Климент Охридски“ 1858 (западен вход)), тел. 0896045411

Логопед Мария Петрова 
Безплатни логопедични консултация на
6.03., 7.03 и 8.03.18г. от 11.00 до 14.00ч. 
с предварително записан час на тел. 0899136801 
адрес: ул. Цар Симеон Велики 158, ет.4 офис 22

с.Равно поле 

Логопедичен кабинет- "НАРНИ"
Логопед:Теменужка Шунева
от 5.03. до 9.03.- след записване на тел.
0895175704


гр. Благоевград

Логопед: Росица Стоилова
Безплатни логопедични консултации в периода 7-9 март, от 09:00 - 15:00ч., с предварително записан час.
Адрес: ж.к. Еленово, улица "Георги Андрейчин", в двора на м-н "БГ Маркет", бивш "Валан"
Телефон: 0879 579 989
https://www.facebook.com/logostoilova/

Гр. Сливен 

Оренда психолог - логопед
Миглена Маринова
Консултации на 5.03; 6.03; 8.03 и 9.03.2018
С предварително записан час: 0899719530
адрес: ул Любен Каравелов 20


гр. Ловеч

логопед Даниела Тодорова
вторник, сряда, четвъртък от 13.00 - 15.00ч. ; петък от 11.00 - 14.00ч.;
тел 0889386773
адрес: ОУ "Христо Никифоров"

гр. Карлово

Диана Краева -Маджарова 
в дните 10.01-11.03.2018г.
за запазване на час: телефон 0894771180 и e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Адрес: ул"Пазарна" №1.

гр.Банско

Център за социална рехабилитация и интеграция
Фиданка Финдрина-Граченова 
Адрес: ул. ,,Радон Тодев" 14,
телефон: 0893672571

гр. Радомир

логопед Ваня Драгомирова 
в периода 5-9 Март само след предварително записване 
Адрес: площад Свобода ул.Преспа 1 етаж 2-сградата на Образователен център READY
Тел.0894 30 72 70 
https://www.facebook.com/Логопед-Ваня-Драгомирова


гр.Разград

логопед: Владислава Казакова-Йоани
безплатни консултации на 6-ти март след 13:00ч.
С предварително записване на: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
адрес: ж.к.Орел,бл.1,вх.в,ап.1

гр.Плевен
Логопедичен кабинет при Институт за психично здраве и развитие - филиал Плевен
Адрес: гр. Плевен, бул. "Възраждане" №1. 
Логопед: Галя Петкова
Безплатни консултации на 9 март /петък/ от 16:00 до 18:30
Тел. за записване: 0887647838


За автора:

logoped okМилена Макавеева е завършила е бакалавърската си степен в СУ „Св. Климент Охридски“, а магистърската – в Нов Български Университет. Като студент работи в Специализираната болница за лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа „Св. София“, на доц. д-р Иван Чавдаров. Следва работата й като част от екипа на Терапевтичен и обучителен център „Пумпелина“. След това стартира частната си практика в Логопедичен кабинет „Светулките“. Професионалните й интереси са свързани с ранната интервенция и превенция, терапия на нарушения от типа на сензорноинтегративната дисфункция, аутистичен  спектър, детска церебрална парализа, епилепсия и други неврологични заболявания.


 

 

Последно променена в Вторник, 06 Март 2018 11:05
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
 1. Най-популярни
 2. Най-нови

Да забременееш по график

Да забременееш по график

08 Авг, 2019 Добра форма

Когато и ако...

Когато и ако...

30 Юли, 2019 Отношения

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Истанбул - столицата на света

Истанбул - столицата на света

17 Авг, 2019 Развлечения

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Бели малини

Бели малини

10 Авг, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам