5 неща, които децата не могат, въпреки че ние мислим, че могат

И 5 неща, които могат, въпреки че ние мислим, че не могат.

 

Една многодетна мама споделя личния си опит в битката с хаоса у дома. Първата стъпка е делегирането на задължения и отговорности. Ето какво ни разказва Рейчъл за нещата, което децата могат, въпреки че ние се съмняваме и нещата, които не могат, колкото и да ни се иска.

Като майка на 4 породени деца на възраст 4, 3, 2, 1 години, съм фокусирана върху това да ги възпитам да са самостоятелни. Не само защото е добре за тях, но и защото физически нямам възможността да върша неща, които те могат да свършат сами. Ето ви един цитат по темата:

„Никога не вършете за детето си нещо, което то може да свърши само.“ – Елизабет Хейнсток

Не защото не ги обичате, защото сте гадняр или защото не сте добър родител, а защото да вършат подходящи за възрастта им задачи помага да изградят самочувствие. Освен това помага и при разпределението на семейните задачи. Понякога обаче в опитите си да възпитаме децата очакваме от тях неща, които, честно казано, просто няма как да станат.

В резултат от това оставаме разочаровани и притеснени. Край на това! От тук нататък ще се научим да сме разумни. Аз вече работя върху това. И вие можете да започнете.

Неща, които мислите, че децата ви могат да направят, но те всъщност не могат

1. Да контролират емоциите си

Контролът над емоциите е нещо, на което децата се учат. Те не могат да спрат сълзите си, да удържат гнева и да се сдържат да не изкрещят. Те са малки и все още се учат. Нормално е от време на време да избухват. Ако очаквате от тях да контролират емоциите си постоянно, ще останете разочаровани и ще се чувствате като лоши родители.

2. Да организират програмата и навиците си

Хората вярват, че бебетата и малките деца могат сами да намерят своя правилен режим, стига да ги оставите. Ако имате само едно дете и 4 часа сън на ден ви стигат, това може и да проработи. В противен случай не бих казала, че е много мъдро решение. Работа на родителя е да намери режим, които да пасва на децата ви и да включва всички необходими елементи на оцеляването (спане, ядене и гушкане). Ако ги оставите сами да решат, може да се окаже, че имате 3 деца с 3 различни режима и животът ви е пълен хаос.

3. Да решават какво е най-доброто за тях

 

Чисто и просто децата не знаят какво е най-добро за тях. Знаят какво искат и правят каквото искат. Тъй като все още порастват, те не мислят за дългосрочните резултати от нещата, които правят. Кексчета 3 пъти на ден? Никакви задачки? Пет часа телевизия без спиране? Да давате на децата си твърде много свобода в изборите, които правят, е също толкова лоша идея, колкото и да не им давате никаква. Всичко с времето си.

4. Да четат мислите ви

 

Децата не се досещат, че не трябва да оцветяват пода с пастели. Не знаят, че да блъскат вратите може да е опасно. Не им хрумва, че не трябва да излизат голи на улицата през есента. Много е важно постоянно да комуникирате с децата си за всичко. Трябва да говорите, докато не се изморите от говорене. Това е начинът, по които те възприемат света около тях и се учат. Не очаквайте „просто да знаят“ - обяснете им.

5. Да действат бързо

 

Да, когато става въпрос за игри или бягане от вас, децата са бързи. Но ако ги чакате да се облекат, защото закъснявате, не очаквайте да са бързи. Ще са изключително бавни. Това е, защото идеята за бързане не им е твърде ясна. Трябва да ги научите да бързат и да разберете, че не е без значение и колко организирани сте вие самите.

Неща, които си мислите че децата ви не могат, но те всъщност могат

 

1. Да се забавляват сами

 

Ако децата ви рядко си играят сами и не могат да прекарат дълго време без да ви кажат, че им е скучно, трябва да вземете мерки. Можете и трябва да научите децата си как да се забавляват сами. Има разлика между това да бъдат забавлявани и да си играят. Трябва да ги научите, че могат да си играят без възрастен. Дори 2-годишният ми син може да прекара около час сам с играчките си. Ако ги научите, не само ще промените живота си, но и ще видите ползите за тях веднага.

2. Да спят много

 

Спането е болна тема за доста хора, особено за тези, които не успяват да спят достатъчно. Ако трябва да сме честни, хората по природа обичат да спят и при бебетата ситуацията не е по-различна. Дори да ви изглежда невъзможно в момента, можете да научите бебето си да спи спокойно цяла нощ и да дремва през деня. Можете дори да научите всичките си деца да дремват по едно и също време. Ако успеете да организирате режимите им за спане добре, ще видите как домът ви ще стане доста по-спокойно място.

3. Да стоят мирно и да чакат

 

Няма как да очаквате децата ви да стоят мирно и тихо за дълги периоди от време. Напълно възможно е обаче да мируват за малко. Често казвам на децата си да седнат и тихичко да си четат. Наричаме това „време за релакс“. Може да мрънкат и да ви питат дали могат да станат всеки няколко минути, но ще успеят да останат мирни. Приложете това и ще видите резултатите следващия път, когато се наложи да чакате на опашка.

4. Да чистят след себе си

 

Моля ви, не прекарвайте цялото си време в оправяне на бъркотиите на децата си. Ако наложите някои прости правила за поддържане на дома чист, ще се изумите от резултатите. Тъй като е напълно възможно едно дете да направи пълна бъркотия за по-малко от минута, е важно да им давате задачки, които могат да изпълнят. Въпреки че основно аз оправям бъркотията преди лягане, се опитвам да включвам децата възможно най-много. Ще се учудите колко полезни могат да са, ако им давате правилните инструкции.

5. Да правят трудни неща

 

Ако детето ви е непукист, перфекционист или е трудно да го мотивирите, написаното надолу доста би ви помогнало.Когато се опитват да завържат обувките си, да донесат нещо от другия край на къщата или сами да закопчаят коланите в колата, трябва да ги мотивирате малко. Опитайте се да не им висите на главата. Бъдете окуражителни с присъствието си, но очаквайте от тях да се постараят. Старанието е важното и когато децата го знаят, се опитват повече.

Бебето ви не може да влезе само в кошарката си, но може да заспи само.

5-годишното ви дете не може да си сготви завъртяна гозба, но може да направи бъркани яйца под ваш надзор.

2-годишното ви не може да сгъне огромен юрган, но може само да си прибере играчките.

Нека имаме реалистични очаквания. И към децата, и към себе си.

 

След като Рейчъл се справя с четирите си ПОРОДЕНИ деца, мисля, че и ние ще можем. Прилагам табличката с домакински задължения по възраст за деца, която преди време бях пуснала  и намирам за изключително полезна.

 

14971333 10210921334852373 1740808110 n

 

 

 

 

 

Последно променена в Сряда, 15 Март 2017 13:27
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

7 разядки за празниците

7 разядки за празниците

23 Дек, 2019 Кулинарно

Кръстът на майката

Кръстът на майката

18 Дек, 2019 Възпитание

Да помогнем на една майка

Да помогнем на една майка

19 Дек, 2019 Истории

Писмо от Дядо Коледа

Писмо от Дядо Коледа

29 Дек, 2019 Истории

Вълшебните сладки на Яна

Вълшебните сладки на Яна

04 Ян, 2020 Кулинарно

Време за вас

Време за вас

31 Дек, 2019 Истории

Тя, моята дружинка...

Тя, моята дружинка...

15 Ян, 2020 Истории

Хората "втора категория"

Хората "втора категория"

14 Ян, 2020 Отношения

Всеки ден ме правиш по-добра

Всеки ден ме правиш по-добра

11 Ян, 2020 Отношения

Лутър, нашето второ дете

Лутър, нашето второ дете

10 Ян, 2020 Любимци

Дете на душата ми

Дете на душата ми

09 Ян, 2020 Блог

Рошави еклери

Рошави еклери

07 Ян, 2020 Кулинарно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам