logomamaninjashop

Филми и книги за наркотиците

Темата за наркотиците днес е по-актуална от всякога. Според доклад на Националната мрежа за децата, българските юноши са на първите места в Европа по употреба на алкохол, цигари и наркотици.

Експертите са категорични, че разговорът по темата трябва да започне в семейството възможно най-рано, независимо от възрастта. Понякога обаче думите и предупрежденията ни не са достатъчни.

Ето защо селектирахме най-въздействащите филми и книги, които могат да подпомогнат разговора за зависимостите.

Доза щастие

Изключително въздействащ български филм, базиран на книгата „Падение и спасение: Изповедта на една хероинова наркоманка“ на Весела Тотева. Главната роля се изпълнява от нейната дъщеря. Разказ за живота на една жена, в който има всичко - наркотици, падение, страх и избавление, и за безмълвния наблюдател – нейната малка дъщеричка.

Бен се завърна - Ben Is Back

Джулия Робъртс е отчаяна майка, която се опитва да помогне на зависимия си син. След връщането му вкъщи от клиника за лечение на зависимости, Бен продължава борбата с наркотиците.

Beautiful Boy  - Красиво момче

Изключително болезнен филм, основаващ се на биографичен разказ за неистовата борба на един баща да спаси сина си от наркотиците. Сценарият е базиран на книгите на баща и син Дейвид Шеф и Ник Шеф и разказва за оцеляването и подкрепата по пътя от наркотиците обратно нагоре.

Кристине Ф. - Christiane F.

Филм, основаващ се на реални събития. Заснет по дневника на младо момиче, той е един от най-откровените и шокиращи разкази за наркотиците. Филмът е с ограничение до 16 години.

Хлапета - Kids.

Филм за празния живот на група хлапета, поели по пътя на дрогата, безразборния секс и престъпленията. Теми - дрога, секс, СПИН. Задължително да се гледа. Според мен трябва да им го прожектират и в училище.

Тринайсет - Thirteen

Филм за тринайсетгодишно момиче, което попада под опасното влияние на приятелката си и бива въвлечено в света на дрогата, секса, престъпленията. Теми - влияние на средата, дрога, секс, престъпления, групички в училище.

Реквием за една мечта - Requiem for a dream 

Брутален филм за дрогата, която съсипва тотално четири живота. Много, много жесток филм. Препоръчвам го, само заради ето този коментар - “За тийн не би бил първи избор, но аз като скорошен тийн, идващ от лоша компания, мога да кажа, че след като го гледах, твърдо започнах да отказвам да погледна каквито и да е наркотици.”

Баскетболни дневници - The basketball diaries

Мечтата на Джим да стане баскетболна звезда се проваля, след като наркотиците стават част от живота му. Филм за лошото влияние, отчуждението, наркотиците, упадъка на едно дете с потенциал, докато стигне до затвора.

Предимствата да бъдеш аутсайдер - The Perks of Being a Wallflower

Филм за сътресенията на тийнейджърството, самотата, загубата, новите приятели, секса и наркотиците.  

Ето и книгите, които да прочетат децата ви по темата за наркотиците:

„Kpoнoc. Тoя нeщacтниĸ!“ 

Една oт нaй-пoпyляpнитe бългapcĸи дeтcĸo-юнoшecĸи пиcaтeлĸи – Юлия Cпиpидoнoвa – Юлĸa, пpeдизвиĸвa тийнeйджъpитe дa гoвopят oтĸpитo, иcĸpeнo и cъпpичacтнo зa нapĸoтицитe, дopи пpoблeмът дa нe ги зacягa личнo. Cлeд ĸaтo гepoитe ѝ oт poмaнитe „Tинa и пoлoвинa”, „Гpaфиня Бaтopи” и „Maĸc” ce пpeвъpнaxa в любимци нa тийнeйджъpитe, aвтopĸaтa ги зaпoзнaвa c „Kpoнoc. Тoя нeщacтниĸ!”. Toй e мaтeмaтичecĸи гeний, иcтинcĸи титaн нa лoгиĸaтa и… нapĸoмaн. Kpиe двe тaйни – eднaтa e, чe e влюбeн в Tинa, a дpyгaтa – чe ce oпитвa дa ce oтĸaжe oт дpoгaтa. Caмo чe имa мaлъĸ пpoблeм – дpoгaтa нe иcĸa дa ce oтĸaжe oт нeгo…

„Мементо“ Радек Йон
Ние бяхме родени през 70-те и от нас се очакваше да станем граничари, космонавти, продавачи в магазин, достойни комунисти и строители на родината. Бяхме възпитани и отгледани да бъдем такива, но се случиха други неща. И докато на думи и в списание „Славейче” и вестник „Народна младеж” отчитаха бурно колко сме добри, как прибираме реколтата и се готвим плавно през септемврийчета да станем изградени и завършени кадри на БКП, с много от децата на онова време това не се случи. Попречиха ли им Бийтълс, Лед Цепелин, диското, маратонките, доларите пред Кореком, дрогата, алкохола, пречупването на илюзиите? Или само им помогнаха да осъзнаят къде живеят и колко е куха системата.

 MV5BMzA1OTI5NTQ2OF5BMl5BanBnXkFtZTgwNjE5MDI0NjM. V1 SX1500 CR001500999 AL

Кадър от филма "Красиво момче"/Imdb

Още по темата:

Как да говорим с децата си за наркотиците

Родителите първи трябва да започнат разговора за наркотиците

Последно променена в Събота, 13 Юни 2020 17:21

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам