За да не видим дъщеря си да търси спонсор

Ростислава Димитрова ми прати този текст и сподели чувствата си относно един проблем, който никак не е маловажен. Иска ми се да го прочетат повече млади момичета. Иска ми се да стигне и до повече майки на момичета, за да може да си поговорят с тях откровено на тази тема. Знаете, че аз съм майка на момчета и не мога да споделя личен опит в тази връзка. Всъщност напротив, мога. Моите момчета никак не харесват пластичните корекции. Да, забелязват ги и не, не ги одобряват. Не защото аз съм коментирала по тази тема, тя не е сред най-обсъжданите в къщи. Просто им прави впечатление, когато видят момиче или жена с корекции и по някакъв начин разбират, че не е "истинска", колкото и умерена да е намесата. И възклицанията им не са от възхищение. Защо описвам тази реакция? Защото наистина не знам по каква причина млади и красиви момичета си правят подобни експерименти с външността си. Но ако целта им е да ги харесват млади и красиви момчета, са на грешен път. Достатъчно съм коментирала, ето и текста на Ростислава. Благодаря й, че насочва вниманието ни към този проблем.

 

Днес ми попадна статия на местен вестник, в която се описва нова мода сред младите момичета. Това е сайт, донякъде еквивалент на fundme (в който всеки може да популяризира каузата си и да събира средства), но с име включващо думата sexy. Там момичета качват свои снимки, за да бъдат СПОНСОРИРАНИ за различни процедури. Повечето не просто козметични, а за пластична хирургия. ЛЕЛЕ МАЙКО! Не знам с какви очаквания разгледах сайта, но те бяха потресаващо оправдани. Млади момичета – непълнолетни. Законно търсещи спонсори. Не намирам дума да опиша погнусата ми от видяното. Защото красивото, в техните представи, очевидно не може да се съвместява с моралното.

Може би, ако 16-годишното ми „аз“ беше попаднало на това, интересът ми щеше да бъде привлечен. НО едва ли щях да се пречупя да си търся „спонсор“. Самата аз съм мислила за увеличаване на гърдите, но се научих да се обичам такава, каквато съм. Това, което ме човърка е, че тези момичета нямат нужда от такива процедури. Но какво ги кара да ги искат? Лично мое мнение е, че това е налаганият модел по телевизии, сайтове, списания (макар и те май вече да не са толкова модерни) на еднакво изглеждащи жени. А тези жени се показват в предавания, в праймтайма на всяка телевизия. За тях пишат навсякъде. За поредния конкурс – „Мис джуки“, „Мис дупе“, „Мис силикон“ и т.н. Наредени една до друга се различават основно по цвета на косата. А другото е едно и също - неестетично щръкнали джуки, напомпани гърди до пръсване, екстеншъни и мигли, които тежат. И това не е всичко. Забелязвам тенденция за уеднаквяване на скулите при всички. Дори в комбинация с имплант в брадичката (или каквото е там), за да може да изглежда лицето по-дълго и слабо.

Познато ли ви е това чувство на преобръщане в стомаха, когато примерно гледате филм с кървища и сте погнусени? Това изпитвам. Нямам нищо против жените да се поддържат. Но имам против, когато това минава границите на естетиката и определено не е наложително. Да, корекция на носа – защо не? Когато има причина като счупване на пример. Но само защото искат да приличат на някоя плеймейтка? Защо?

А кого да обвиня? Телевизиите, сайтовете, вестниците? Семействата им? Обществото? Защо всички извръщаме глави от тази пошлост и сякаш, ако не говорим за нея, тя ще ни подмине. Докато не видим дъщеря си да си търси спонсор…


Препоръчваме ви още: 

Аз съм лошата майка на трудна тийнейджърка 

Умения, които помагат на тийнейджъра да оцелее 

Киселото грозде

За любовния живот на една тийнейджърка

Анорексия и булимия - модерните болести на децата ни


Последно променена в Вторник, 05 Декември 2017 11:54
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Губя го, мамо!

Губя го, мамо!

28 Юни, 2019 Хранене

Татко Калоян отново на плаж

Татко Калоян отново на плаж

27 Юни, 2019 Татко Калоян

Смелостта да си нормална

Смелостта да си нормална

03 Юли, 2019 Добра форма

Децата с трудна съдба

Децата с трудна съдба

02 Юли, 2019 Истории

Мъж в магазин

Мъж в магазин

28 Юни, 2019 Забавно

Летни тела

Летни тела

10 Юли, 2019 Общество

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Една Неда

Една Неда

21 Юли, 2019 Истории

Как уча децата да взимат решения

Как уча децата да взимат решения

19 Юли, 2019 Образование

Обречени

Обречени

18 Юли, 2019 Здраве

Курбан чорба и двойна дъга

Курбан чорба и двойна дъга

18 Юли, 2019 Развлечения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам