Как да научим детето да ни лъже

Надали някой би искал да научи децата си на това. И няма родител, който поне веднъж да не е казал на детето си, че лъжата е най-лошото нещо. Ще ни се да не ни лъжат, но ние си позволяваме да го правим, уж за тяхно добро. А понякога просто предизвикваме лъжата, водени от най-добри подбуди. 


5 истории – от нищо - нещо

Проверената раница

Майка силно се притеснява за успеха на детето си в училище. Често пребърква раницата на сина си, за да види какво са „взели“ и да прегледа бележника му. След известно време става ясно, че детето прави същото с раниците на съучениците си, не го смята за нередно и дори си присвоява някои от вещите им.
Естествено, също като майка си, детето не признава, че върши това, докато не го хващат с открадната вещ. И когато се случва, се измъква с обяснението, че химикалът му е паднал в чуждата раница и затова я търсило там.
Майката не може да намери връзка между собственото си поведение и това на своя син. Тя смята, че подбудите й са благородни, но се възмущава от постъпката на детето си.

 

Непознатата буква

Дете пита майка си как се пише буквата „ж“. Вместо да обясни, жената казва възмутено: „На осем години си, а не знаеш как да я напишеш!?“ На въпроса на детето си тя така и не дава отговор. Но успява да устрои скандал по този незначителен повод. След време обаче жената установява, че синът й изобщо не пише домашните си работи, а междувременно обяснява на майка си как госпожата му непрекъснато го хвали за правописа. Това дете вече се е научило да лъже. Помогнала му е майка му.

 

Да откраднеш собствената си вещ

Друг родител намира в чантата на детето си чужда играчка (която всъщност се оказва подарена на сина му) и устройва мощен скандал, заради „крадената“ вещ. Следва наказание. Детето обаче превръща инцидента в практика и носи вкъщи вещи, за които твърди, че са му подарък. Бащата е изумен и огорчено признава, че синът му вече не само краде, но и лъже. „Аз никога не съм посягал към чужда вещ“ – кълне се родителят.

 

Злоядото дете

Майка споделя, че винаги, когато отива да вземе дъщеря си от детската градина пита възпитателките й дали е яла на обяд, защото детето й имало проблем с храненето. След това провеждала същия разпит и с него и откривала несъответствията в информацията. Така установявала кога детето я лъже. Важният въпрос е защо въобще прави това? Ако детето е гладно ще яде, ако не е – ще откаже и ще се възползва от следобедната си закуска. И затова не е необходимо да се провежда „разследване“.

 

Най-добрата в класа

Майка разказва, че дъщеря й непрекъснато й обяснява как всички деца искат да са приятели с нея, защото е най-добрата в класа. Родителката се възмущава: „Знам, че това не е истина! Защо ме лъже за такива неща! Казвала съм й, че лъжата е единственото, което не мога да простя!“
В същото време ден след ден и месец след месец тя не е преставала да пита детето си: „Твоето домашно най-добро ли беше? Какво ти каза учителката? А кой пръв си направи теста?“. Дъщеря й се оказва предприемчива и бързо се научава да говори това, което майка й иска да чуе.

fb6af8ce80eba5873ea9016a1ee4e4f3

Примерите могат да бъдат безкрайни. Начините да възпиташ лъжец са много и разнообразни. Но вредните практики могат да се обобщят.

 

Как учим детето да лъже

1. Като не му вярваме и поставяме под съмнение всичко, които ни казва. При първа възможност го изобличаваме в лъжа. Дори да става дума за малки неточности: от малкото се тръгва към голямото!

2. Като не му позволяваме да фантазира: разликата между фантазията и лъжата е много тънка. Но дали е така? За децата фантазията е реалност, а не лъжа. Когато фантазира, то не лъже, а си създава приказен свят.

3. Когато нашето поведение и поведението, които изискваме от детето са две много различни неща. Принципът на двойния стандарт е най-лошият пример, който даваме на детето си и то ще го усвои бързо и ще го прилага навсякъде - в училище, на лагер, на улицата и най-вече у дома, пред нас.

4. Когато контролираме всяка стъпка. Така допускаме у детето да възникне усещане, че ако иска да има собствен живот, трябва да го открадне от родителите си.


1492696576 pochemu rebenok vret 3 samie rasprostranennie prichini 1036 64393

 

И тъй като е сезонът на летните лагери, вижте какво НЕ Е ДОБРА ИДЕЯ, докато децата ни са на лагер:


Два типични случая от лагерния живот

Момченце играе с приятелите си. Телефонът му звъни: „Мамо, извинявай, сега не мога да говоря, ще ти се обадя по-късно.“ – казва детето и продължава да се забавлява. Видимо обаче, на другия край на линията следва дълъг монолог. Детето започва да се извинява. След малко излиза от стаята. Когато се връща е разплакано. На въпрос какво се е случило отговаря: „Мама ми се обиди, че не искам да говоря с нея.“ Няма и намек за недоволството на родителката, няма коментар по думите й, само огорчение: обидих близкия си човек. Денят на детето вече е провален.

Скоро то ще разбере, че неговата радост и неговите занимания не са важни. Важно е подчинението. След време то ще се научи да манипулира родителите си. После ще настъпи пубертетът и ще започне да си връща „дълговете“.

Друг случай
Момиченце разговаря с майка си: „Непременно ще си прочета книгите от списъка, когато се прибера. Сега имам друга работа.“ Детето се опитва да разкаже за новите си приятели, за нещата, които учи и прави в лагера, за успехите си и за новите емоции. Шансовете да бъде разбрано или чуто обаче са нищожни. „Мамо, обещавам, че ще си прочета всичко…“ За мама това няма значение, момичето завършва разговора с обещание да направи това, което са му наредили по телефона. И неговият ден е провален. Вече е разбрало, че с родителите не трябва да се спори. След време ще си спестява подобни разговори лъжейки, че е направило всичко, което искат от него.

Защо да звъним на детето, когато е на лагер?

В много детски лагери, които са със специална програма, мобилните телефони на децата са или забранени, или на съхранение у възпитателите. Достъпът до тях е ограничен с позвъняване в случай на нужда. Родителите, които контролират всяка стъпка на детето дори от разстояние, не приемат подобна практика. Педагозите, с дълъг стаж в организирания летен отдих обаче твърдят, че детето без телефон е щастливо дете. Нормално и напълно достатъчно е родителят да има връзка с детето си веднъж на ден, за да е спокоен. Най-важното е да изслушаме това, което има да ни сподели за новите си преживявания. Не да контролираме и да даваме съвети за неща, които така или иначе не знаем. Не му помагаме с реплики от сорта на: „Аз съм най-близкият ти човек, по-близък от приятелите. По-добре знам кое е важно за теб. Знам много добре как се почива на лагер. Знам кое е по-добре да правиш, вместо да се занимаваш с глупости.“

Този стремеж към тотален контрол може напълно да опорочи идеята за отдих и забавление, с която сме изпратили детето на лагер. Нещо повече – ще го научи да избягва казването на истината, защото просто иска да си спести нравоученията. Може би е най-добре да оставим детето да се забавлява на воля, а от нас да чуе само...

Обаждам се, за да ти кажа, че те обичам. 
 
Материала подготви Янка Петкова

 

Прочетохте ли Три фрази, които не работят?

Препоръчваме ви още:

Пубертетът и лъжите 

Ценности 

Защо децата не слушат

Последно променена в Вторник, 27 Юни 2017 13:08
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Как уча децата да взимат решения

Как уча децата да взимат решения

19 Юли, 2019 Образование

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Да забременееш по график

Да забременееш по график

08 Авг, 2019 Добра форма

Когато и ако...

Когато и ако...

30 Юли, 2019 Отношения

Една Неда

Една Неда

21 Юли, 2019 Истории

Мама я няма

Мама я няма

25 Юли, 2019 Татко Калоян

Истанбул - столицата на света

Истанбул - столицата на света

17 Авг, 2019 Развлечения

Тиганът, без който не можем

Тиганът, без който не можем

17 Авг, 2019 Забавно

Страшна късметлийка

Страшна късметлийка

15 Авг, 2019 Блог

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Бели малини

Бели малини

10 Авг, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам