logomamaninjashop

Кибер сигурност за деца

Мама Нинджа имаше днес изключителен ден. На Софийския фестивал на науката посетих страхотна презентация на тема кибер сигурност за деца, а лекторът беше не друг, а моят син Теди, което не мога да ви опиша колко ми напълни сърцето. 

Но да оставим емоциите настрана, научих някои много полезни неща, които задължително всеки родител трябва да знае. Моля ви да прочетете публикацията и най-вече да я споделите с децата си, особено ако вече вилнеят из мрежата.

Съвременният човек прекарва средно по 8 часа на ден в интернет. Ако приемем, че 8 часа спи, значи половината от живота му е виртуална. А голяма част от този виртуален живот е общуване в социални мрежи. Съотношението на виртуална и реална комуникация на тийнейджърите в наше време е 2 към 1, в полза на виртуалната комуникация!!! В същото време децата рядко имат познания как да защитават своята кибер сигурност и се превръщат в най-уязвимите обекти на хакери и кибер хулигани. Ясно е, че ако тотално им забраним достъпа до интернет, ще ги превърнем в аутсайдери сред връстниците им, което е ужасна идея. Но има и друг вариант – да направим няколко неща, за да сведем до минимум рисковете от използването на интернет.

 

Ето какво трябва да знаят задължително родителите и децата:

 

 1. Дигитална самоличност – това е нашата самоличност, когато се регистрираме във всякакви сайтове – от банкови, до игри и социални мрежи. Добре е дигиталната ви самоличност да се различава от реалната. Тоест, ако вие се казвате Калоян Пеев, нека профилът ви в МАЙНКРАФТ например, или в LEAGUE OF LEGENDS да бъде нещо съвсем различно, например DUDE99.
 2. Личните данни, като цяло име, ЕГН, адрес, телефон, мейл се дават само и единствено по необходимост на оторизирани сайтове. Ако получите мейл с искане да предоставите личните си данни на банката си, PAYPAL или ФЕЙСБУК, не се връзвайте.
 3. Кибер репутация – какво мислят другите в социалните мрежи за вас. Добре е да не поствате неща, които биха ви накарали да изглеждате зле в очите на другите – компрометиращи снимки, вулгарни постове и тн. Малцина си дават сметка, че когато кандидатстват в колеж или за работа, профилите им в социалните мрежи се разглеждат.
 4. Погрижете се за сигурността на устройството си – компютър, телефон, таблет, електронен четец
 • Поддръжка – редовно ъпдейтвайте операционните системи и антивирусните програми.
 • Внимавайте какво сваляте, особено нелегален софтуер. Ако примерно получите съобщение, че сте стохилядният посетител на сайт и печелите Iphone, не се връзвайте и не продължавайте напред. В най-безобидния случай някой просто иска да генерира трафик, а в най-лошия, ще ви пусне вирус.

 

 

Как можете да опазите дигиталната си самоличност?

 • Измисляйте си дълги и сложни пароли, които съдържат малки и главни букви, цифри и символи.
 • Сменяйте ги често.
 • Внимавайте къде ги въвеждате. Винаги проверявайте дали сайтът, в който въвеждате паролата е истинският или само прилича на него.

Например този сайт отдолу прилича на фейсбук, но не е.

Защо хакерите искат да разкрият дигиталната ни самоличност и да достигнат до личните ни данни?

 

За да ни ограбят, изнудват, да се представят за нас или просто да ни се подиграят.

 

Пример – някой открадва профила ви във фейсбук, докато сте на лагер или примерно сте студент в чужбина. Пише съобщение на майка ви, че спешно ви трябват пари, защото нещо се е случило и парите трябва да бъдат преведени на учителката ви на еди коя си банкова сметка или през пейпал. В 9 от 10 случая майка ви ще ви се обади по телефона. В десетия няма да ви открие веднага и притеснена ще прати парите. Такива измами се случват постоянно.

 

Как да се борим с кибер хулиганите?

 • Първо и най-важно – ние самите не бива да унижаваме никого във виртуалното пространство със снимки и статуси. То може да не е реалният живот, но чувствата, които изпитва обиденият човек са съвсем реални.
 • Застъпвайте се за жертвата.
 • Ако самите вие сте жертва, споделете с възрастен.
 • Много внимавайте с кого чатите. Ако е непознат, не може да сте сигурен дали е този, за когото се представя. Най-добре изобщо не влизайте в чатове с непознати.
 • Внимавайте какво изпращате дори на приятели. Особено снимки, които ви компрометират. Може някой да хакне приятелката ви и да открадне снимката ви с новия ви сутиен, след което да я пусне в интернет, за да ви унижи.
 • Използвайте криптирани чатове. В гугъл можете да проверите кои чатове са криптирани. Криптиран чат например е Whatsapp.

 

Най-честите онлайн измами са:

 • Фишинг – пращат ви по имейла съобщение уж от пейпал, че нещо не е наред и трябва да се логнете, но линкът води към сайт фантом, който ви открадва паролата.
 • Спам съобщения – те понякога съдържат дребни вируси, които се загнездват в компютъра ви. Най-малкото се разпространяват до всичките ви контакти. Директно ги изхвърляйте, без да ги отваряте.
 • Шпиониращи програми – работят на бекграунда и дори няма да ги усетите. Те запазват данни за всичко, което правите на компютъра си и дори могат да снимат с камерата ви.
 • Червей – той може да изтрие базите ви данни, да забави връзката ви с интернет и да зарази други устройства.
 • Ботнет – пак работи на бекграунда, загнездва се в много компютри и използва общите им ресурси, за масирана хакерска атака. Например изведнъж може ДАНС да ви цъфне на вратата и да ви обвини, че сте нападнали сайта на президентството, без да имате идея какво се случва.

 

Как да се предпазим?

 • Пазете дигиталната си самоличност.
 • Внимавайте колко издават за вас публикациите ви. Няма нужда целият свят да знае, че точно в момента сте в Париж. Споделете го, след като се върнете.
 • Не публикувайте снимки, които издават твърде много за вас – примерно не се снимайте пред училището си, пред дома си, на който се вижда адреса, пред колата на баща си, на която се вижда номера.
 • Не използвайте истинското си име където не е нужно – например в онлайн игри.
 • Задължително ъпдейтвайте редовно устройствата си и ползвайте антивирусна програма. Има много безплатни такива, има и платени.
 • Сканирайте компютрите си често.
 • Внимавайте с WI-FI мрежи без парола.
 • Ако нещо ви звучи твърде хубаво, за да е истина, най-вероятно не е. (примерът със стохилядният посетител, който печели iphone)
 • Уверете се, че уебсайтовете, които посещавате са сигурни. Криптираните сайтове се изписват ето така https.

 

Много повече информация ще намерите на този сайт. Има съвети и препоръки за деца, тийнейджъри, родители и възрастни.

 

Можете да задавате въпроси и да пратите покани за презентация на имейл адреса им Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Теди ще ви отговори непременно.

 

И накрая един съвет от мен до всички други мами нинджи. Колкото и да уважаваме личното пространство на детето си, добре е да знаем паролите му за социалните мрежи и периодично да хвърляме по едно око :).

Последно променена в Понеделник, 06 Февруари 2017 12:36

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам