Войната на таралежите


Не знам дали сте чували, но всяка година Националната мрежа за децата (обединение на десетки неправителствени организации) издава бележник. В него обикновено публикува тройките, които държавата и подчинените й ведомства, получават за работата си по защита правата на децата, качеството на образованието и ред други сфери, които засягат най-младите българи. Една от тези групи за „натиск“ в рамките на мрежата е Гражданската инициатива „Безопасни детски площадки“. В нея няколко млади майки от вида „активни“ следят как тези, които отговарят за създаването, поддържането и обезопасяването на пространствата за игра, си вършат работата. Мая Цанева, Татяна Атанасова, Стилияна Тодорова, Дени Караджова и Цвети Гаврилова се събират обикновено в почивните дни… да поработят. Миналата събота те организираха фокус група за обсъждане на състоянието на въпросните детски „съоръжения“ така ще имат възможност да подготвят новия си план за действие. Тези момичета си вършат работата добре. Таня може да ви цитира цялата законова уредба свързана с темата „детски площадки“ и да ви научи как да спечелите в играта на криеница с общината. Дени може да ви разкаже кога, как и от кого е създадена почти всяка детска площадка в столицата. Стилияна ще ви обясни, защо трябва да сте активни и да учите децата си на същото. Цвети ще ви покаже как да си направите квартална площадка и да организирате поддържането й, Мая ще ви интервюира незабелязано и ще проучи мнението ви по интересуващите я въпроси. А мнения са необходими за изграждане на становище по темата и поставяне на оценка на институциите. Затова дамите от Гражданска инициатива „Безопасни детски площадки“ питат – какви трябва да са тези пространства, как да бъдат организирани, къде има опасни съоръжения и всичко останало, свързано с безопасната и интересна игра на малчуганите. Последвайте ги във фейсбук. Там можете да се запознаете с Наръчника на активния родител на детската площадка. Ако имате конкретен сигнал и сте от София, можете да го подадете на адрес call.sofia.bg , това е страницата на контактния център на Столична община. Можете дори да звъннете на 112 и да ви пренасочат към компетентно лице. А можете и да пишете на момичетата от „Безопасни детски площадки“ на email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..
Ще ви отговорят, ще ви насочат как да действате, към кого да отправите сигнала си или ще отбележат мнението ви, защото ги интересува.
Потърсете ги, не е рано, точно сега му е времето, защото пролетта все някога ще дойде и вие ще се отправите към детските площадки.

Автор: Янка Петкова

Снимката е от детската площадка в Южен парк, подходяща и за дечица в неравностойно положение. Проектът е реализиран от сдружение „Азбукари“.

Последно променена в Сряда, 08 Февруари 2017 16:04
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Превръщам се в майка си!

Превръщам се в майка си!

23 Юни, 2019 Забавно

По пътя

По пътя

22 Юни, 2019 Развлечения

Какво ще вечеряме?

Какво ще вечеряме?

21 Юни, 2019 Забавно

Селски мъки и тревоги

Селски мъки и тревоги

19 Юни, 2019 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам