165 деца останаха със своите семейства

22 новородени деца и техните родители подкрепи през първите три месеца на 2018 г. Фондация "За Нашите Деца". Благодарение на работата на екипа по програма „Предотвратяване на раздялата на новородени14 бебета не постъпиха в институция и днес се радват на любовта и грижата на родните си семейства.

Експертите в София и Пловдив подкрепиха и 151 многодетни семейства живеещи в бедност, родители с увреждания или зависимости, семейства на новородени с увреждания или здравословен проблем, както и семейства на недоносени бебета. Благодарение на програма „Семейна подкрепа за сигурна грижа въпреки трудностите, всички деца останаха в своите семейства. Чрез нея 3 деца бяха настанени в семейства на роднини и близки; 8 деца в осиновителски семейства; 10 деца жертви на насилие; 15 деца в риск от отпадане от училище; 4 деца с трудно поведение. Подкрепени са 31 деца и семейства в процес на реинтеграция.

Едно от семействата, които получиха подкрепа, е на Лъчезара. Малката се появява на бял свят с тегло под 2 килограма. Тя е първото момиченце в семейството на Кирил и Мария, родители на още 3 момчета.

Екипът от Център за обществена подкрепа „Св. София“ научава за проблемите в семейството, когато от болницата ги уведомяват, че Мария си е тръгнала уплашена и без детенцето си. Майката обяснява, че е бързала да се прибере, защото нямало кой да наглежда момченцата ѝ. Признава, че е имала дълбоки съмнения дали ще се справи с грижите за още едно дете и то толкова крехко момиченце. Родителите биват помолени да обмислят решението да изоставят детето си. Междувременно екипът се среща и с роднини на семейството, които изразяват готовност да направят всичко по силите си, за да помогнат с грижите за децата. Екипът на фондацията също се ангажира да подкрепи семейството. 

С помощта на специалистите от ЦОП и любовта, която изпитват към единственото си момиченце, Кирил и Мария решават да си върнат детето. Включват ги в програмата „Семейна подкрепа за сигурна грижа“, чрез която получават съвети и насоки как да се грижат по-добре за малката. Обещават им, че ще ги посещават в дома им, за да се почувстват съвсем скоро достатъчно уверени, че могат да се справят сами.

Днес семейството на Кирил и Мария е отново цяло. Защото подкрепата, оказана навреме, променя съдби.

През първите три месеца на 2018 година фондация „За Нашите Деца“ подкрепи над 600 деца и семейства.


Препоръчваме ви още:

Иновативни услуги за проследяване на недоносени деца

550 грама живот

Как един приемен родители пренаписа 6 детски истории

Последно променена в Вторник, 08 Май 2018 09:48
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Не е страх, отговорност е!

Не е страх, отговорност е!

10 Мар, 2020 Истории

Карантина

Карантина

20 Мар, 2020 Татко Калоян

Неочаквана ваканция

Неочаквана ваканция

10 Мар, 2020 Истории

Благородният лъжец

Благородният лъжец

09 Мар, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам