logomamaninjashop

Добра свекърва

Автор: Нели Славова/Истории от гардероба

Каква е добрата свекърва?

Кое я определя като такава?

Как се става добра свекърва?

Добрата свекърва преди всичко е добър човек. Определя я не нейната възраст, потекло и манталитет, а нейният характер. Няма учебници и научни обосновки как да си добра свекърва, такава ставаш, защото искаш, защото трябва и защото можеш. Добрата свекърва умее да общува и не се страхува от разговори.

Петгодишният ми син знае, че говоренето е нещо, което събира хората и им помага да се разбират. В анимациите дори се появяват сцени, където се обяснява колко е важно да общуваме помежду си, като средство, което да ни сближи и събере, в детските книги също се споменава важността на говоренето.

Добрата свекърва изслушва, внимателна е, вниква в диалога и не го напуска, когато сметне за добре. Краят на един разговор идва тогава, когато се роди резултат от него. Когато всичко вече е казано, изчерпано и обобщено. Когато постигнем нещо, което да удовлетворява и двете страни. 

Чувайки истина по свой адрес, при отправена забележка или критика за своето поведение, добрата свекърва не изрича думите - “заслужаваш да те зашлевя”! Напротив - взима си бележка и се замисля: „Възможно е това младо момиче да има право, когато ми говори така.“ Разбира се, всичко това без ескалация и в рамките на разумния тон.

Добрата свекърва е наясно, че няма какво да дели с никого. Тя не е любовница, тя не е бивша, тя не е бъдеща съперница. Тя е майка, баба, а вие сте също майка, жена и бъдеща баба. Това са естествени житейски процеси, вие не се намирате в конкурентни отношения, не сте противници и домът ви не е арена на борби за надмощие, доказване и мерене на сили. Делба няма, защото мъжът не е предмет.

Добрата свекърва

dobrata4

Добрата свекърва издига в култ отношенията между сина и снаха си и осъзнава, че семейството е цяло само тогава, когато свекървата е в добри взаимоотношения със снахата.

Добрата свекърва не би допуснала синът ѝ да се появява където и да е било като разведен или наскоро овдовял човек, при положение, че той си има своя половинка. Тя би направила и невъзможното, за да приобщи и снахата към семейството си. Ако снахата отказва и няма желание да ходи по семейни сбирки, сватби, кръщенета и юбилея на чичо Цвятко и тези откази не са проява на лош вкус, инатлъци и трошене на нерви - значи е налице някакъв проблем. Това би следвало да бъде сигнал в главата на добрата свекърва и тя да потърси някакво решение, за да се изчисти този проблем. Тук има нещо, което не е много нормално. Тук има нещо, което ме тревожи.

Останалото се нарича - ще кютаме така, докато можем; проблем за мен няма - затова липсва и реакция. Голяма работа, че синът ми идва сам, важното е, че поне го виждам! - Добрата свекърва знае, че това са тотални глупости и не би се примирила с подобно нещо.

Добрата свекърва знае, че близостта е все пак някакъв процес. За да се случи този процес, е необходимо време, усилия и желание на двете страни да постигнат близост. Дистанцията може да се скъси и за дни в зависимост от диалога (за какво се отнася той) и честотата на търсенето и срещите, които ще осъществим.

Свекървите - нашите музи

dorata

Добрата свекърва не изпуска глупостите си като трудно сдържани газове.

Добрата свекърва знае стойността на думата "обичам те". Рядко, много рядко хора, които обичат други хора, мълчат в продължение на година.

Добрата свекърва приема.

Няма да забравя по какъв начин, и с какво отношение, нашите посрещнаха мъжа ми в семейството и го приобщиха. Дистанцията се скъси плавно, с чувство за хумор, с много събирания и желание за опознаване. А това, което пък аз съм видяла от наши семейни приятели, също служи за основа, върху която да стъпваш уверено и щастливо. Повечето приятели на баща ми имаха синове, тези синове имат майки за пример и са вече свекърви за подражание.

При въпрос от моя страна свързан с тяхното държание към снахата, повечето пъти ми се е казвало:

Това момиче (снахата) е ново. Засега е чуждо. Аз трябва да я приема дори повече от моя син.
Трябва да я посрещна дори повече, отколкото моя син са посрещнали. Това е изборът на моя син. Щом той е направил този избор - на мен ми остава само да го уважавам и приема. А ако искам и да присъствам в живота на сина и снаха си, трябва да се потрудя да я спечеля и аз, ако има и внуче - да виждам и него.

Трябва да съм луда, да вървя срещу своя син и неговите решения.

Трябва да съм луда, да си мисля, че нещо ми се полага.

Аз трябва да го спечеля.

26 неща, които свекървата мисли, но не казва

dobrata2

На добрата свекърва можеш да разчиташ. Можеш да ѝ звъниш, както го правиш с майка си. За тази цел свекървата трябва дотолкова да те е предразположила, че ти да имаш вътрешната свобода да направиш това. Дори в главата си да нямаш колебание. Добрата свекърва те предразполага да не се чувстваш така, все едно правиш грешката на живота си, нещо нередно и такова, за което след време дълбоко ще съжаляваш. Тя притежава такта, маниера и финеса, с които да те накара да вярваш, че в нейно лице имаш приятел, човек, който те разбира, който ще е готов да ти помогне с нещо. Добрата свекърва не е нахална и високомерна. Тя знае, че доброто възпитание винаги ще бъде модерно.

Добрата свекърва е човек, който наистина се интересува от живота ви. Не си прави устата, не си чеше езика, тя се интересува от вас, от всички вас. От теб, от сина ѝ, от вашето дете, което също е част от нея. Добрата свекърва с радост би ви нахранила. За нея би било удоволствие да ви събере заедно около масата на едни яйца по панагюрски или нещо засукано и правено с любов. За нея ще е важно да е около вас, да научи нещо ново, да размените няколко приказки и тя да заспи щастлива и спокойна - децата са добре, видях ги и днес!

Добрата свекърва се интересува от детето ви. Не иска да вижда детето ви само по рождени дни, Коледа, Великден или въобще когато на нея ѝ скимне. Детето не е вещ. Детето не се вижда два пъти годишно. Детето не се вижда само за снимки и статично. Добрата свекърва иска да бъде с детето. Тя не се нуждае от ръчкане, напомняне, шикалкавене, хиляди обяснения, за нея е кеф да бъде в компанията на детето ви. За нея това е радост, богатство и смисъл! Просто кеф.

Ако баба не обича внучето

dobrata3

Добрата свекърва е човек, който има свой личен живот. Има своите лични занимания, хоби, пътувания и разходки. Тя прекрасно разбира, че синът и снаха ѝ също следва да имат такива! Ние сме хора, не сме павиани и не сме затворени в клетка.

Добрата свекърва не налага остарелите си, повехнали, пожълтели похвати. Тя може, и има правото, да изрази мнение и да даде съвет, право на другите е дали ще го приемат и послушат.

Добрата свекърва освен да говори, трябва да умее и да слуша. Няма човешко същество, което да обича да повтаря едно и също, това носи изтощение и довежда до скорошно безразличие.

Добрата свекърва следва да се уважава и почита. Тя заслужава това.

Добра свекърва можеш да станеш, когато пожелаеш. И ще има още някой, който те обича.


Препоръчваме ви още:

Добрата снаха

Поколението на НЕбабите

Майко, разбери ме

 

Последно променена в Събота, 13 Октомври 2018 20:25

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам