Добрата снаха

Автор: Яна Пеева

Мама беше добра снаха, докато беше все още женена за татко, смятам, че сега продължава да бъде, въпреки че са разведени вече почти 8 години. Не си спомням някога да е казала нещо лошо за баба ми, да е погледнала накриво, да е измрънкала. Но тя, мама, така или иначе нищо лошо никога не казва, никога не мрънка и не мисля, че е способна да гледа лошо. Баба също винаги се е държала с нея добре, уважавала е мнението й и никога не е правила нищо на своя глава - винаги е било каквото мама каже (като изключим един инцидент с чушки бюрек, но тогава беше, “каквото тати каже”, така че баба е невинна!). По тази причина никога не съм ги разбирала историите за страшни свекърви и проклети снахи. Всички такива двойки в моя живот са си в супер отношения. И до ден-днешен с мама понякога ходим да видим баба ми и прабаба ми по бащина линия и те продължават да си говорят като приятелки, а прабаба ми да я целува по бузите и да й стиска ръката, сякаш й е внучка.

Надявам се аз също да съм такава снаха, защото, честно казано, рядко се замислям как се държа с “второто” ми семейство. Просто не ги мисля тези работи и това си е. Теди (и майка) понякога ми се карат, че се държа като темерут, но аз просто съм си такава.

Да съм темерут винаги, а с тях не, би било чисто и просто лицемерно. Дано не се сърдят!

И въпреки това понякога ми се налага да си припомням, че все пак не ме познават цял живот и някои неща може и да не им харесат чак толкова. Ние с Теди от самото начало бяхме неразделни и живеехме кога при нашите, кога при техните първите девет месеца, преди да заминем за Англия и да си заживеем сами. Сигурно сме били страшно досадни и неприятни. Подозирам също, че вкъщи повече са се дразнели на мен, а у тях повече на него. Такъв е животът, никого не можеш да вбесиш толкова качествено, колкото собственото си семейство. Колкото и да ги обичаме всички, съм изключително благодарна, че имахме късмета и възможността толкова бързо да заживеем сами и да не се пречкаме на никого, както и никой да не ни се пречка на нас. И въпреки това - винаги съм се чувствала като у дома си у тях. И никога не съм се държала все едно съм на гости. Дали с Теди ще вдигнем масата след вечеря или аз ще направя кафето, или ще помогна на Алекс с играчките, или на Коко и на Косьо с домашното, все някак взимаме участие в нещата. Може да съм била много досадна, докато разбера къде стоят всички чинии, чаши и прибори, но какво да се прави… 

Аз не съм конфликтна личност и не ми е било трудно да не се карам със СВЕКИ - то просто не е имало за какво. Е, има ли сме неразбирателства - като аферата със сладкото от ягоди. Сигурно и други търкания е имало през годините, но аз, честно казано, не помня.

Най-важното е, че винаги сме се разбирали като големи хора и никога не сме въвличали Теди в спорове.

Но и нямам 5 прости стъпки за добрите отношения между снаха и свекърва. Би ми се искало да мисля, че след като е отгледала и възпитала човека, когото обичам, няма как да не се харесаме, но явно не е точно така всеки път. Та, аз изкарах късмет с моята и тя изкара късмет с мен. А когато си се поизнервим една на друга (защото несъмнено има и такива случаи), си напомням, че се изнервяме не защото сме снаха и свекърва, а защото сме хора и хората понякога правят така.

Освен това как да се сърдя на някого, който всеки път като дойде вкъщи, ми оправя миялната и ми подрежда тенджерите. Вярно - и двете с мама ги слагат в един и същ грешен шкаф, все едно са се наговорили. Но може пък аз просто да не съм разбрала все още, че там е по-удобно!

ПС: Борис все още не е мазан с мас, осоляван със сол, не са му бутани биберони, потапяни в мед, и не е пил насилствено вода. Може би разказът щеше да е друг, ако се бяха случвали тези неща, но моята свекърва не се бърка в отглеждането, а единствено помага с прегръдки, приспиване и пеене на песнички. А той действително й се усмихва всеки път като го гушне - някаква магия ще да е това! 

Прочетохте ли "Не случи на семейство, Яна"

Последно променена в Сряда, 04 Април 2018 22:33
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Безизходица

Безизходица

07 Окт, 2018 Истории

Ами аз изкарвам парите…

Ами аз изкарвам парите…

05 Окт, 2018 Забавно

Обичам сина си повече

Обичам сина си повече

06 Окт, 2018 Отношения

Онези другите майки!

Онези другите майки!

23 Окт, 2018 Истории

Да не дава Господ!

Да не дава Господ!

23 Окт, 2018 Истории

Теб те е страх от мен

Теб те е страх от мен

22 Окт, 2018 Истории

За Валери и Креслите

За Валери и Креслите

22 Окт, 2018 Истории

Този етап

Този етап

21 Окт, 2018 Добра форма

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам