Кожена рокля

С Пеев в мола през почивните дни… Само да уточня, че Пеев мрази мол. Молът му е като наказание, независимо дали е с децата или само с мен. Първо, мрази да харчи пари. Второ, мрази да обикаля магазини. Трето, мрази навалица. Четвърто, мрази да харчи пари. Това казах ли го вече? Не знам как реагират другите мъже, обаче аз като реша да си отмъщавам за нещо, предлагам да отидем в мола. Момчетата подскачат от радост, Иван обръща очи. Добре че не съм отмъстителна душа и обикновено ходя сама. Обаче миналата събота се случи така, че се връщахме от обеден рожден ден и на Околовръстното се присетих, че котешката храна е свършила. И му викам на Пеевчето:


– Мило, хайде да минем през мола, а? Само до зоомагазина, че Фройд вече втори ден е на кучешки гранули. Може и кафенце да пием на слънце. Хайде де.
И направих пеперудките. На всички млади момичета и не само – ако не сте се научили, веднага да поправите този пропуск. Действат безотказно пеперудките, ето след почти 25 години брак, още ми се връзва, като го погледна мило и припърхам с мигли. Та в крайна сметка, завихме към мола. Може ли да откаже Пеев на такава добра жена?

Паркираме и аха, да хванем ескалатора към първия етаж със зоомагазина, когато ми хрумва, че така и така сме без децата, може мъничко да се поразходим, колкото да се пораздвижим малко. Ми полезно е за здравето, нали? Поразхождаме се и случайно забелязвам, че в Бенетон заредили есенна колекция. Придърпвам го Пеев само да разгледаме набързо, нищо специално не търсим. Мила продавачка веднага почва да ни предлага разни пуловерчета, роклички, блузки. Естествено, аз скромна жена, само разглеждам и ей така между другото премервам три-четири-пет парцалки. Просто да видя как ми стоят, нищо няма да купувам. Много мразя да обикалям магазини, не знам дали съм споменавала. И да пазарувам не обичам, то ние жените всички мразим да пазаруваме. Пеев обаче се заглежда в една черна кожена рокля на закачалката.
– Меро, я пробвай тая рокличка.
– Абе, Иване, ти луд ли си? Кожена рокля не съм носила от двайсет години.

Спомням си, едно време имах една такава. Не само кожена, ами чак лачена, с цип, дето я облякох на първото си интервю за работа. Боже, колко съм била откачена да отида на интервю, докарана като за нощен клуб. И с едно яркочервено червило отгоре. И досега се чудя как ме взеха на работа. Та роклята я поглеждам пренебрежително, но все пак нахлузвам и нея. Пеев ме гледа с оня поглед, закачливия. Възмутена съм.

– Значи, аз такова нещо не мога да облека и да изляза на улицата. Все пак съм сериозна жена, с четири деца. Може да живея на Околовръстното, ама не работя там.
– Тази най-хубаво ти седи. – човекът е категоричен. – Другите, където си ги взела, са за лелки.

Зарязвам роклите и обидено напускам магазина. Кожена рокля няма да си купя, обаче вече съм си навила на пръста, че трябва да си взема нещо. Поразхождаме се още малко, не повече от половин час. Хайде, нека е един. Пеев почва да пръхти, видимо е отегчен.
– Хайде, избери си нещо и да пием кафе.
Е, може ли човек да пазарува, като някой му дава зор. След петия магазин с празни ръце и навирен нос потропвам с токчета към кафето. Пеев доволен, че сме приключили, изобщо не подозира как плаче сърцето ми. Сядаме на кафе, но душата ми е неспокойна. Поглеждам, Икеа насреща.
– Мило, чудя се дали Икеа е отворена днес.
– О, забрави, да си прекарам почивния ден в Икеа.
– Ама аз нищо не съм казала. Просто си разсъждавам на глас.
– Моля те да си разсъждаваш наум.
Сега вече съм наистина обидена. Допиваме си кафето в мрачно мълчание. Тръгваме към асансьора.
– Знаеш ли, аз размислих за кожената рокля. – Пак пеперудките. Пеев изобщо не знае какво му се пише. Доволен, че съм го послушала, ме повежда към „Бенетон“. След половин час не е толкова доволен, но пък е добре натоварен с три огромни чанти. Кожената рокля и тя е някъде там.

Вкъщи се сещам, че сме забравили храната за котето. Ей затова мразя да пазарувам с мъж. За пет пари работа не може да свърши човек.

Последно променена в Неделя, 08 Октомври 2017 13:58

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам