logomamaninjashop

Честит ден на мюслито!

Автор: Мария Пеева

Обичате ли мюсли? Кога опитахте за първи път?

Някога, в далечните години на детството ми, никой не беше чувал думата “мюсли” и здравословното хранене не беше актуална тема. Но аз имах късмета да ме отгледа баба ми Миче, а тя бе жена твърде изпреварила времето си по отношение на здравословния начин на живот. За да придобиете представа колко беше различна от повечето баби по онова време, ще допълня, че беше вегетарианка, а след като мина 80 години, стана и веган. Всеки ден печеше хляб с квас, нещо, за което никой не беше чувал тогава. Изобщо от нея съм научила неща, за които хората сега пишат цели книги. Живя до 98 години и беше изключително интересен човек. В ранното ми детство не ходех на градина, тя се грижеше за мен и всяка сутрин ми приготвяше необичайна за тогавашните представи закуска, която обожавах  - прясно мляко с овесени ядки и мед, в което добавяше ябълки, сушени сливи, или сезонни плодове. Казваше й “закуска за кончета” и ми разправяше как кончетата тичат бързо и са силни, защото ядат овес.

Днес 17-годишният ми син, фитнес маниак и участник в маратони, който използва няколко приложения за добра форма и здравословно хранене, закусва много подобна на моята някогашна закуска, само че вече се нарича “мюсли”.

Какво изобщо означава тази дума? Зарових се да разбера.

Популярността на  мюслито дължим на швейцарския лекар д-р Максимилиан Бирхер-Бенер, който се счита за един от пионерите на здравословното хранене. В началото на миналия век той основал санаториум в Цюрих, където в основата на лечението заложил здравословна диета с ядки, зеленчуци и плодове, в която неизменно присъствало мюслито. Теорията на  д-р Бирхер за суровоядството противоречала на предписанията на диетолозите в онези времена, които залагали най-вече на бял хляб и червено месо. Но мюслито и различните рецепти с него се харесали много и оттогава насам то става все по-популярна закуска навсякъде по света. А произходът е от швейцарската дума “mus”, която означава каша, наквасена в течност храна.

Някъде  по същото време в Щатите д-р Келог създава заедно с брат си фабрика за производство на корнфлейкс - зърнената закуска, която понякога не съвсем точно наричат мюсли. Но докато мюслито е на основата на сурови овесени ядки, то корнфлейксът, както и названието му подсказва, е от царевични зърна, които се обработват, за да се превърнат в люспи, топчета или дори буквички. И едната, и другата закуска си имат своите привърженици. В моето семейство например аз и моят фитнес-гуру син сме фенове на мюслито с плодове, а двамата ми по-малки предпочитат корнфлейкс, може би заради шоколада.

Мюслито впрочем също се разбира добре с шоколада. Изобщо днешните разновидности на  тези продукти са толкова много, че не може изобщо да ни омръзне.

А как ги консумираме? С мляко най-вече, кисело или прясно. Попадала съм на рецепти с плодов сок, но не  съм опитвала. Вкусни са и с мляко от кокос или бадем, за всеки, който избягва лактоза.

Идея:

Добавете половин чаша от любимото си мюсли към тестото за кекс или мъфини. Вкусът се обогатява, все едно сте изпробвали съвсем нова рецепта.

Впрочем диетолозите също препоръчват мюсли. Твърдят, че намалява холестерола, а фибрите му са полезни за храносмилателната система и се отразяват чудесно на перисталтиката. Спортистите го уважават, защото е засищаща храна, която дава много енергия и в същото време се  разгражда бавно.

Най-общо казано - излиза, че мъдрата ми баба е била права. Може и да не разказвам това на тийнейджъра ми. Нека си мисли, че е открил топлата вода.

Идея:

Мюслито става още по-вкусно, ако се накисне в мляко предварително. Зърнените закуски обаче е добре да се залеят с мляко директно преди употреба, за да запазят приятния си хрупкав вкус.

И накрая, малко засрамено, но откровено, ще ви кажа едно голямо предимство на мюслито, което всяка майка знае, дори и да си трае. Приготвя се за нула време. Няма по-бърза закуска. А сутрин всяка секунда е ценна, нали?

ПС. Имам и неприятна случка с корнфлейкс, ще ви я разкажа за финал да се посмеете. Алекс беше съвсем мъничък и толкова обичаше този вид закуска, че настояваше всяка сутрин да закусва точно нея.  Дотук добре, но един ден излязохме на разходка, потрябва ми кърпичка, бръкнах  в дамската чанта и измъкнах оттам цяла шепа сухи шоколадови топчета. За миг се изумих, после бързо се досетих чии малки ръчички са сътворили белята.

- Алекс! Какво си направил? Защо, маме, си изсипал корнфлейкса в чантата ми?

- Да си имам, ако огладнея. - отговори той невъзмутимо.

Пак се разминах леко.  Беше пропуснал прясното мляко. 

Честит ден на мюслито на всички любители на тази вкусна и здравословна закуска!

158848795 398173464840665 6774708308933313761 n

На снимката виждате млад учен, който изучава молекулярната структура на шоколада, открит в мюслито.

 

“Честит ден на…!” е кампания на Lidl, която ни напомня, че всеки ден е празник и винаги има повод да се усмихнем.

А когато няма, можем да си го създадем сами. Кой ще ни спре?

Вижте също:

Ода за моята вярна приятелка

 

Последно променена в Сряда, 12 Май 2021 17:50
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам