Геймърска вдовица

Пристрастеността към компютърните и видеоигри днес започва да се превръща в комплексен и тревожен феномен. Много проучвания показват, че насилието в компютърните игри води до увеличаване на агресията и враждебността. Тежките компютърни потребители са склонни да вярват, че имат по-малко контрол над живота си и да съобщават за недостатъчна социализация и нарастване на афективните разстройства.

Проблемът се разраства толкова много, че Световната здравна организация обсъжда да включи в новото издание на Интернационалния класификатор на болестите, което предстои да излезе в средата на 2018 година, и заболяване, определяно като Gaming disorder (психично разстройство в резултат на прекомерен гейминг).

За съжаление, освен върху младежите, подобен ефект се получава и върху възрастни хора тогава, когато бъдат преминати разумните граници. Казвам възрастни хора, като имам предвид хора със семейства, с деца, с добри професии. За пораженията, които нанася подобно вманиачване върху отделния индивид и върху семейния живот, пишат в статията си Арън и Ейприл Джейкъб, психолози и семейни консултанти.

**********

Разрушават ли компютърните игри вашия брак?

„Това, което е от значение за постигане на щастлив брак,

не е колко сте съвместими,

а как се справяте с несъвместимостта."

Лев Толстой

38163405 m

Гейминг. Това е чувствителна тема и за съжаление нещо, което има отрицателно въздействие върху твърде много бракове.

Разбира се, играта няма да унищожи непременно брака ви, но ако има предимство пред съпругата/съпруга ви или пред други отговорности, може би е време да преоцените ролята на игрите във вашия живот.

Ако сте заслепени, тази статия цели да ви събуди. Да ви помогне да се осъзнаете. За да се научите да живеете смислен живот извън играта. Да поемете отговорност за живота си. За да го подобрите като партньор, професионалист и член на обществото.

Трябва да кажем, че ние не сме гейминг-хейтъри. Ние не предлагаме да се отървете от Xbox, PlayStation или каквото и да било друго. Ние просто искаме да ви насърчим в усилията да подхранвате брака си. Чували сме прекалено много истории за партньор, (обикновено съпругата), който се чувства пренебрегван и наранен, защото другият прекарва прекалено много време, залепен за играта.

Игрите може да не вредят на брака ви изобщо. Може би това не са проблемите, с които вие или вашият съпруг се сблъсквате. Или може би има няколко игри, които ви харесва да играете заедно. Ако това е така, страхотно.

Въпреки това, ако се чувствате отчуждени от партньора си или ако вашият гейм навик постоянно ви отвлича от останалите ви отговорности, вероятно е време да натиснете бутона за пауза и да помислите за въздействието, което играта може да има върху вашия брак.

gamer

Ето три въпроса, които ще ви помогнат да прецените дали игрите имат негативно влияние върху брака ви.

1. Играта нарушава ли усещането ви за реалност?

Когато прекарате половината от деня си в игра, рискувате да останете във виртуалната реалност - тази, която бързо ескалира до точка, в която може да я почувствате като действителната ви реалност. Може да започнете да ядете, пиете и спите в определената игра. Вашите мисли могат да бъдат консумирани от играта ви и единственото ви желание да бъде да прекарвате цялото време в играта си.

Но това не е реалност. Това е игра. И докато вашата виртуална реалност претендира, че съществува, то действителната реалност ви подминава.

Животът е прекалено кратък, за да стоите много часове пред екрана, особено за сметка на пренебрегването на други приоритети и отговорности (като вашата съпруга!).

Кога за последен път взехте я хванахте за ръка, отидохте на разходка и се наслаждавахте на прекрасен залез? Или кога за последен път разговаряхте със съпруга си за нещо, което е от значение за вас - разговор, в който наистина слушахте, без никакви разсейвания? Или кога беше последният път, когато имахте една наистина интимна нощ заедно?

Време е да присъствате малко повече във вашата реалност - във вашия брак, във вашето семейство, във вашата общност, във вашата работа и т.н. Виртуалната реалност винаги ще бъде там, но никога няма да донесе удовлетворение от успеха така, както би било във вашата действителна реалност .

2. Играта отдалечава ли ви от любовта в живота ви?

Както всичко, което може да стане всеобхватно, игрите могат да излязат извън контрола ви и да ви отведат далеч от съпруга ви. Тъжно е да се каже, но ние сме виждали как геймърите могат по същество да станат "женени" за своите игри, вместо за съпругата си. Обсебеността от играта дори може да накара някои хора да се откажат напълно от съпругата си и от останалите членове на семейството, за които трябва да се грижат. В екстремни случаи геймърите могат да бъдат толкова погълнати от играта, че да напуснат училище, загубят работата си, рядко да излизат от стаите си и в крайна сметка да жертват неща, които наистина имат значение. Всичко това заради играта.

И така, как да разберете, че вашето хоби е отишло твърде далеч?

Обмислете следните въпроси: Откъсвате ли от времето за семейството? Рядко ли вдигате поглед от играта си, докато някой ви говори? Оставате ли до късно през нощта, за да продължите да играете? Вашата работа или други отговорности остават ли на заден план? Пренебрегвате ли напълно съпругата си и нейните нужди заедно с това, което се случва в живота ви?

Ако сте започнали да забелязвате някои от тези симптоми, просто се огледайте и не се оставяйте да бъдете хванати в капан. Ако вашата съпруга е в другата стая, чувствайки се самотна, тогава го приемете като събуждане. Изключете компютъра и отидете да й обърнете известно внимание. Дайте й същата преданост, интерес, ангажираност и вълнение, каквото давате на игрите си.

3. Играта променя ли начина, по който мислите и се отнасяте към съпруга/та си?

Третият въпрос, който трябва да си зададете при определянето дали игрите оказват негативно влияние върху брака ви, е свързан с видовете игри, които играете и влиянието, което имат върху вас.

Игрите в тези дни идват във всички форми и размери. Има толкова много жанрове и видове игри. Някои са напълно безвредни, докато други могат да бъдат изключително насилствени и чувствени. Постоянното излагане на насилие, сексуалност и груб език влияе върху вас, дори и да не го разпознавате точно сега. Видеоигрите оказват отрицателно влияние върху начина, по който мислите, чувствате или действате, дори и още да не го усещате. Ако забелязвате, че игрите оказват негативно влияние върху начина, по който мислите, чувствате и действате, тогава вземете си бележка, на прав път сте. Чувствате ли се превъзбудени? Разгневявате ли се лесно на съпругата си? Станали ли сте по-малко търпеливи и грижовни? Лесно е да мислите, че игрите, които избирате да играете, нямат влияние върху вас, но това просто не е така.

28340931 10213921804772987 320596066 o

Какво може да се направи

Въпреки всичко казано, геймингът не е непременно вреден и не всички геймъри са лоши съпрузи. Това очевидно не е вярно. Кой не се наслаждава на малко Wii време ?! Това, което казваме, е, че геймингът, както и много други неща, може да стане нещо обсебващо, разрушително и вредно за брака ви. Ако времето за видеоигри не бъде ограничено в разумни граници, то видеоигрите могат да отвлекат вниманието ви от най-прекрасните и ценни взаимоотношения в живота.

Заети ли сте много време в игри, тогава е време да се изправите пред този факт и да направите някои промени. Задайте времеви ограничения за това колко време играете или колко често играете и изберете да не позволите на геймингът да стане единствената ви реалност.

Ако ли пък вашият съпруг е твърде запален по игрите, опитайте се да не се обезкуражавате. По-скоро гледайте да направите така, че да му помогнете да разбере колко много го искате във вашата реалност и как обичате, когато той наистина присъства в нея. Определете заедно границите на игрите така, че да постигнете едновременно здравословен баланс.

А вие, геймъри, изберете да живеете в реалната действителност и подарете на съпругата си вашето присъствие. Така ще постигнете успех и ще подобрите много брака си. Без съмнение посвещаването на по-голяма част от времето и енергията ви на вашия брак и семейство ще ви донесе невероятна радост и много по-голямо удовлетворение, отколкото която и да било игра.

**********

Споделеното в коментарите към статията е наистина изключително тревожно. В интернет вече съществува термина Gaming Widow - геймърска вдовица. Това са хора, в повечето случаи жени, чиито партньори заради игрите пренебрегват до такава степен съпругите си, че те вече са „вдовици“ де факто.

Надявам се тази информация да стигне до повече хора и много бих се радвала, ако успее да им помогне. Искам да им кажа:

Бъдете нащрек! Не оставяйте пристрастяването към игрите да ви отнеме хората, които обичате!

Този текст ни прати дама, притеснена за свой близък човек, който е на път да обърка настоящата си реалност заради виртуалната.


Препоръчваме ви още:

Love.net или нашата история

Истинският

Детето е в мрежата? А ние къде сме?

 

Последно променена в Сряда, 21 Февруари 2018 19:48
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

В предишния живот съм бил генерал

В предишния живот съм бил генерал

21 Окт, 2019 Татко Калоян

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Мамо, защо?

Мамо, защо?

23 Окт, 2019 Възпитание

Изборите вкратце

Изборите вкратце

29 Окт, 2019 Татко Калоян

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам