"Момичето преди" на Дж. П. Дилейни

Автор: Мария Пеева

Ако трябва да опиша този трилър с едно изречение, бих казала: „Роман за съвършения дом и несъвършените му обитатели.“

Но всъщност е много повече от това.

На „Фолгейт Стрийт 1“ се намира най-уникалният дом в Лондон – умната къща на бъдещето, проектирана от ексцентричен, гениален архитект, толкова обсебен от минимализма, че за да ти позволи да живееш в нея, изисква да се откажеш от целия си багаж и всичко, което до този миг си натрупал в живота си. Наемателите се подбират по изключително високи и сложни критерии, след обстоен тест, който включва странни въпроси като:

Изправени сте през избор да спасите статуята „Давид“ на Микеланджело или безпризорно гладуващо дете. Кое избирате?

- Статуята

- Детето

Или дори

Нямам време за хора, които не се стремят към съвършенство.

- Подкрепям

- Не подкрепям

Въпроси към героините или въпроси към читателя? Не става ясно. Лично аз отговорих грижливо на всички и тайничко се питах дали биха ме допуснали до този дом. Но как отговарят героините не знаем, авторът оставя изводите на нас. Пред нас се разкриват паралелно историите им - две обитателки на дома от два различни периода – Ема преди и Джейн сега. И двете са объркани, преживели травма, интелигентни млади жени, които подсъзнателно се опитват да се отърсят от болката, която ги измъчва, да се освободят от миналото си, да започнат на чисто, да намерят изгубеното съвършенство. Освен това и двете са красавици, които дори външно си приличат. И двете ни разказват от първо лице за дните си преди и по време на пребиваването им в къщата и как тя и загадъчният й създател постепенно поемат пълен контрол над живота им. Пред нас се появява като архитектурен чертеж една заплетена драма на интриги, смърт, любов и лъжи. Драма, която започва с бегли подвеждащи щрихи, но придобива плътност, издига се, прецизна и стабилна, и се превръща в достоверен триизмерен макет, в който перфектната къща със сложното й управление и мултифункционалост, е алегория на самия живот, а архитектът й се изживява като Бог, който управлява съдбите на обитателите й в безумно търсене на съвършенството.

На фона на минималистичния изчистен стил на къщата, сюжетната линия е толкова изненадваща и изпълнена с обрати, че при целия си опит с трилърите, не успях да разкрия кой всъщност дърпа конците до развръзката. И в мига, в който се разкри, се изумих колко е логично. Отново минималистично, прецизно, обрано решение. И изненадващо, като мръсните чинии, които героинята прибира набързо в шкафа, за да запази съвършения порядък на дома.

Да не говорим, че чак на предпоследната страница разбрах кое е момичето преди и колко е важно да приемем несъвършенството като част от живота си, защото без страданието не можем да познаем и щастието. Така че намерих и добра философска нишка в този роман, но поднесена не като назидателни сказки за седемте стъпки към щастието, а вплетена в завладяващия формат на психо трилъра.

Рон Хауърд ще снима филм по него, чакам го с нетърпение. Дали няма да покани Анджелина Джоли и Марион Котияр за Ема и Джейн? А Брад Пит за Едуард – архитекта… В imdb все още няма информация за проекта, освен за сценариста и режисьора.

Дж. П. Дилейни е псевдоним на известен автор на бестселъри, който преди е публикувал криминални романи, но тъй като този трилър е психологически, издателите му препоръчват да го пусне под псевдоним, за да не подведе читателите. Работил е 15 години по „Момичето преди“, като междувременно е писал останалите си творби. В интервю казва, че докато се получи така минималистично и изчистено, както си го представя, е изхвърлил поне 40 000 думи… половината роман.

Е, получило му се е. Ето ви и едно минималистично описание за финал.

Един съвършен психотрилър за съвършенството, което убива.

 

Ако обичате трилъри, ви препоръчваме и Коя беше Алис на Т.Т Ричмънд, както и "Градът" на Дийн Кунц.

 

Последно променена в Събота, 13 Май 2017 09:50
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Жена в колата

Жена в колата

28 Авг, 2019 Забавно

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Истанбул - столицата на света

Истанбул - столицата на света

17 Авг, 2019 Развлечения

Митичният чичо Митко

Митичният чичо Митко

01 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Какво се пие със суши

Какво се пие със суши

22 Авг, 2019 Забавно

Говорите ли за пари с децата?

Говорите ли за пари с децата?

12 Сеп, 2019 Образование

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Продължението на мозъка

Продължението на мозъка

09 Сеп, 2019 Възпитание

Гранд хотел

Гранд хотел

08 Сеп, 2019 Забавно

Летни истории

Летни истории

06 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам