5 книги за диалог с тийнейджърите

Ако обичате книгите, сто процента сте попадали на ревютата на това момиче. Милена Ташева е книжен блогър в “Аз чета” (най-големия сайт за книги и четене в България) от 2006 и маркетинг мениджър в издателство "Софтпрес" от 2014. Ако я питате кой е предпочитаният й жанр, ще ви отговори, че е разхвърляна във вкусовете си читателка в търсене на перфектната книга, която има суперсилата да открива най-подходящата книга за всекиго. Ето нейните препоръки за тийн книги, които ще ни помогнат да обсъдим някои важни и деликатни теми с децата си.

 

Да намериш верния тон и път към разговора с тийнейджъри невинаги е толкова лесно, но е от решаващо значение, особено когато става дума за сериозни житейски теми и избори.

Джон Грийн, един от най-обичаните автори на тийн романи, по време на речта си на срещата в Давос през 2016 каза: “...искрено вярвам, че ако слушаме младите хора, без да сме снизходителни към тях, посредник в общуването няма да ни е необходим. Няма такова нещо като „език на милениалите“ и всеки, който твърди обратното, се опитва да ни измами”.

 

Вярвам, че подобен разговор може да се случи лесно и безболезнено през книгите. Четенето на young adult (или тийн) литература първо е приятно занимание. Някои от най-популярните съвременни заглавия принадлежат към тази категория. Но освен приятната част, те помагат на тийнейджърите да открият път към изразяване на емоциите си, а на родителите - възможност да надникнат през очите на децата си към съвременния свят, да осъзнаят разликата в поколенията и новите решения и проблеми, с които един съвременен тийн трябва да се справя всеки ден.

Подбрала съм пет тийн книги, за които сме писали в “Аз чета” и които ще ви помогнат да започнете разговор за нещата от живота със своя тийнейджър. Пък и възможността да обсъждате книги на масата за вечеря е доста по-добра от обсъждането на контролни или телевизионни риалити шоута.

 

1. “Бухтичка” от Джули Мърфи

Много читатели първосигнално отхвърлят книгата, защото героинята е с наднормено тегло и невинаги е мила и симпатична. Ехо, никой в реалния живот не е винаги мил и симаптичен! Джули Мърфи облича в думи страховете на всеки тийн - не само по-пълничките, но и на тези с фино телосложение, криви зъби или различен цвят на кожата. Неслучайно на корицата пише “Тази книга е за всеки, който някога се е чувствал не на място в кожата си.” Не е лесно да си различен, но с добри приятели и малко самоувереност можеш да постигнеш много. И най-важното - да се научиш да се приемаш, за да започнеш и да се обичаш един ден.

 

2. “Отровни думи” от Майте Каранса

Темите тук отразяват една страна в човешките отношения, която бива потулвана поради сериозността си - насилието над децата. Книгата е полезна и заради способността й да покаже на тийнейджърите, които се бунтуват силно срещу всеки родителски съвет, как да търсят правата си, за да не изпадат в критични ситуации без възможност за изход.

 

3. “13 причини защо” от Джей Ашър

“13 прични защо” е многократно обсъждана книга, а откакто Netflix направи сериал по нея, дискусиите избухнаха с нова сила. Някои читатели я намират за тревожно предупреждение, други искат да я забранят, защото “дава лош пример” и подстрекава към самоубийство. Джей Ашър пише за проблеми като тормоз в училище, депресия, отхвърляне, самота. Целта на романа е да накара читателите да се замислят за действията си и последиците от тях върху околните. Ако сте родител и сте на ръба да отхвърлите книгите, разнищващи нещата от живота, като напълно неподходящи за вашия тийнейджър, помислете пак! Ролята на детско-юношеската литература е да дава отговори и да обяснява света, не да казва онова, което вие смятате за подходящо.

 

4. “Вината в нашите звезди” от Джон Грийн

“Вината в нашите звезди” е книгата, която за днешните деца е това, което “Хари Потър” беше за моето поколение - различна, важна, значима. Абсолютно задължителна. Джон Грийн пише за смъртта, но и за жаждата за живот. Пише за загубата на любими приятели, но и за създаването на спомени и пълноценното изживяване на мига. За справянето с мъката и продължаването напред. Знам, че като родители ви се иска да пощадите и предпазите децата си. Но повече ще им помогнете, ако им дадете инструментите за справяне със страшните моменти в живота. Много от тях ще намерите в книгите.

 

5. “Спасяването на Франческа” - Мелина Маркета

Депресията е заболяване, което белязва не само страдащия от нея, но и близките му. „Спасяването на Франческа“ е роман, който печели читателя със своята откровеност и смелост да говори за безсилието на човека, за проблемите, които възрастните не знаят как да разрешат, и за мъката, която е многолика, и затова ни е трудно да я разпознаем, щом я видим у другия.

 

Още няколко полезни четива за родители: 

7 хубави тийн книги за лятната ваканция

Какво трябва да знаем за young adult книгите

Смъртта и книгите – прекалено мрачна ли е тийн литературата?

 

А препоръки за по-малките можете да прочетете тук:

10-те права на малкия читател

Книгите, които децата ни ще обикнат

 

Последно променена в Петък, 21 Юли 2017 10:58
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Кучешки истории

Кучешки истории

05 Окт, 2019 Любимци

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Гласувайте за Надя

Гласувайте за Надя

07 Окт, 2019 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам