Един най-обикновен общопрактикуващ ден

Автор: Янка Петкова 

В идеята да споделиш един работен ден с личния си лекар няма кой знае каква оригиналност. Нещата са ясни, всеки е прекарвал часове пред кабинета му и е убеден, че знае много добре какво става зад вратата, на която пише „Не чукайте, ще ви поканим.“ Но не е „пълната кръвна картина“ както биха казали специалистите. Затова помолих семейния лекар д-р Елка Кацарска да ме пусне в кабинета си за повече от преглед. Да погледам.

Бронхит и документи

Пръв е мъж на средна възраст. Д-р Кацарска лекува цялото му семейство и е предсказала посещението му, защото преди дни се разболяло детето. Човекът е с бронхит, подхожда се внимателно, защото е и астматик. Докато върви прегледът, лекар и пациент гадаят кой ще е новият здравен министър. Всъщност това не е най-голямата грижа на лекарката, която до късни доби е попълвала документи за сключване на договор със Здравната каса. Това, оказва се, е дълъг и сложен процес. Подават се в Районната здравно-осигурителна каса (РЗОК), после отиват в Националната, там ги преглеждат, решават дали да се „съгласят“ да сключат договор с нея и връщат съгласието си отново към РЗОК. Едва тогава, лекарката, вече официално може да работи по договор с Касата, не че е спряла, и нищо, че е април и 2017-а е започнала преди четири месеца.

Малките бележки и голямото писане
Тя може и да не е все още „одобрена“ от Касата, но пациентите напират. Влиза млада жена, която трябва да вземе медицинска бележка за детето си. Това е един малък документ с голямо съдържание. Попълването му отнема около пет минути, защото по последни изисквания в него се вписва номера на амбулаторния лист, кода на диагнозата, понеже педагозите тия кодове ги четат като проф. Лангдън - шифъра на Леонардо, и още някоя и друга информация…Но не са само бележките. Д-р Кацарска задълбочено попълва документи, първо в компютърната програма, после разпечатва по 4-5 листа (средно) на пациент. Времето напредва, документацията също.

Малкото ангелче и майка му
Следващите посетителки са две симпатични дами – малка и голяма, с маски на лицето. Девойчето е кръстено на баба си с ангелско име. Мога да предположа, че е единствено дете за момента. Майката е същата като мен преди години…“леко“ притеснена. Обаче лекарката има доста приемливо предложение за момиченцето – лековита близалка, която дори подпомага лечението на червеното гърло. Прегледът върви лежерно. Суматоха настава само когато д-р Кацарска решава да види и ушите на девойчето. След кратка агитация,  успяваме да убедим детето, че всъщност когато светне лампичката, вътре в ушето се вижда името на човека, който най-често го дърпа. Още се чудя как този аргумент проработи. Но не успяхме да се вместим в 15-те минути за преглед, по стандарт.

Съпътстващи дейности
Като стана дума да времетраене, само съобщавам, че покрай прегледите, принтирането на направления и амбулаторни листове, върви на конвейер и обработката рецептурни книжки. С това обаче се занимава сестра Лозанова, която в този ден замества титулярката. Изобщо документалната манифактура не спира нито за миг. Разбира се, телефонът звъни непрекъснато, точно като във филмите, и служебният и личният. Текат консултации в ефир, а в съседната стая реве бебе, защото го теглят на кантар. Докато ние се веселим, някъде навън върлува шарка. Разбираме го от поредното позвъняване. Майката обаче не може веднага да доведе детето. Д-р Кацарска казва, че то трябва да бъде прегледано възможно най-скоро, после да се подаде информация към ХЕИ до 17,30. На хората там им свършва работното време все пак. Става ясно обаче, че преди 18 часа детето не може да бъде доведено.


drEli 3


Здравият с диагнозите

Това е един млад мъж, въоръжен със солиден брой документи. Личи, че обича да се изследва и да се диагностицира. Д-р Кацарска преглежда резултатите от пълната кръвна картина, назначена по негово желание – завиден хемоглобин, стабилна кръвна захар, левкоцити и всякакви други показатели в норма. Обаче човекът има световъртеж и една упорита болка долу вдясно, която всъщност се разпространява и към гърба. Тази сложна симптоматика изобщо не обърква лекарката. Все така съсредоточена в резултатите тя го предупреждава, че макар чернодробните показатели да са в норма той е носител на хепатит Б. Тук разговорът за мен става твърде професионален, но доколкото разбирам хепатитът е в латентна форма, която може да се прояви, ако бъде провокиран. Пак казвам, говоря малко наизуст. Лекарката внимателно подсказва, че това е по-сериозният проблем, защото мъжът би могъл да зарази някого по кръвен път и настойчиво препоръчва програма за лечение, която се прилага в една софийска болница. Но нищо не е в състояние да отклони пациента от любимия му симптом – световъртежа. Личната му лекарка решава да го изпрати на невролог, да не би да има някакъв проблем с шийните прешлени, който да е причина за световъртежа появяващ се…от време на време. Тъкмо принтира едно направление и човекът се сеща за болката ниско вдясно….казах ви вече за нея. Все така хладнокръвно д-р Кацарска отбелязва на колежката си евентуално да препрати пациента към гастроентеролог. Най-сетне прегледът на болния с перфектните изследвания приключва. Той си тръгва, но бърза да ни зарадва с обещанието, че ще се върне пак. Защото миналото лято боледувал от вирусна инфекция и няма да е зле да си направи рентгенова снимка на белия дроб.
Във връзка с гарстроентеролога сестра Лозанова разказва случай от другия кабинет, в който работи. Дошъл пациент и поискал направление за такъв специалист. Това е обичайна практика, ние всички разбираме от медицина, знаем какво направление ни трябва, дори не е нужно да споделяме симптомите с личния си лекар. Човекът получил направлението си за гастроентеролог и отишъл при специалиста да се оплаче от хемороидите си. В края на краищата все има връзка с дебелото черво…да ме извинят проктолозите.

Малко факти между прегледите
Д-р Кацарска има около 2360 пациента (над 300 от тях неосигурени, но си ги лекува). За тази внушителна бройка се полагат към 350 направления, които се дават за три месеца, в тях не влизат направленията за детски специалисти. Вечният проблем с недостига им решава с  помощта на колегите си специалисти, които при нужда препращат болния към друг лекар. Така успява да отговори на потребностите на пациентите. Е, има случаи на надхвърляне на лимита, тогава се плаща глоба от 19 лева на направление.

На кафе…с личния лекар

Часът е 15 и 50, а детето с шарката за 18 часа вече е отвън. Родителите все пак успяват да се вместят в работното време на ХЕИ. Групичката веднага е изолирана в манипулационната, където се отправя и д-р Кацарска. Връща се. Варицела. Правим коментар за ваксините и противниците им. Споменава, че майка на неваксинирано дете й е предлагала пари, за да нанесе имунизациите в картона му. Иначе не може да бъде прието в детска градина. Разговорът продължава на кафе, което пием между другото, отвън има тълпа и не е време за почивки. Коментираме последните тенденции в онлайн консултирането. Оказва се, че месинджърът е  много много удобен за младите майки. А една друга част пациенти са привърженици на прегледите по телефона – хем не се разкарват в тежкото си състояние, хем не плащат потребителска такса. Думата „такса“ отвори темата за парите. Между лев и лев и петдесет получава личният лекар като отчисление от здравните осигуровки на пациент – това е скучната истина. Сигурно има разочаровани. Отделно се заплащат детското здравеопазване, диспансеризираното наблюдение и профилактиката. От „колосалните“ приходи едноличните търговци, каквито са всички лични лекари, отделят средства за наем на кабинет и съпътстващите го разходи; за консумативи, които както разбирате са сериозно перо; за услугите на медицинския център, с който са длъжни да сключат договор, за да се покрива здравната грижа през почивните дни. Не че някой го посещава, както става ясно всеки понеделник.


Минути за профилактика
Докато дълбаем във финансови теми влиза жена, която е дошла за профилактичен преглед. Оказва се, че програмата, с която работи личният лекар съобщава кой пациент от какъв профилактичен преглед или изследване има нужда. Тази жена си тръгна с направление за гинеколог и пълна кръвна картина.
Работният ден се стопява, а аз съм все по-наясно с проблемите. Д-р Кацарска ги назовава мимоходом, докато обработва поредното тесте амбулаторни листове и направления: огромна документация, нерегламентиран поток пациенти ( това по линия на високата медицинска култура на българина, който си самопоставя диагнози и иска направления по всяко време), липса на култура на изчакване – всеки иска достъп до лекаря си веднага, което донякъде обезсмисля записването на часове и, разбира се, непрекъснатите нововъведения в здравната система. Не са много като ги погледнеш…
Тръгвам малко преди последната приливна вълна в 18. Всъщност краят на работния ден тук е твърде условно понятие.

Коя е лекарката, която ме пусна в кабинета си? Д-р Елка Кацарска, по-известна в нашето семейство като д-р Ели, е общопрактикуващ лекар, педиатър, в Седма поликлиника (7ДКЦ). Завършила е Медицинския университет в София, със специалност „Детски болести“. От  2000 година има практика с няколко хиляди пациента. Знае ЕГН-то на сериозна част от тях и имената на почти всички. Познава здравната история на цели фамилии, нещо, което не е по силите дори на електронната здравна карта от бъдещето. Защото е личен лекар.

Последно променена в Петък, 07 Април 2017 11:20
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Все така ли ще я караме

Все така ли ще я караме

11 Май, 2019 Отношения

Спасителят на клети майки

Спасителят на клети майки

09 Май, 2019 Истории

Пеев се предаде

Пеев се предаде

15 Май, 2019 Блог

Аз, той и болката

Аз, той и болката

10 Май, 2019 Отношения

Майната й на стратегията

Майната й на стратегията

25 Апр, 2019 Истории

Не сте ли чували за киноа?

Не сте ли чували за киноа?

26 Апр, 2019 Истории

К`ъв секс бе, човеко?

К`ъв секс бе, човеко?

03 Май, 2019 Забавно

Те са рапиристки

Те са рапиристки

23 Май, 2019 Нашите деца

Какво четат майките

Какво четат майките

22 Май, 2019 Развлечения

Който свалил, свалил

Който свалил, свалил

22 Май, 2019 Забавно

На вилата

На вилата

20 Май, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам