Майката на Иван

Майката, която ни написа това писмо, помоли да остане анонимна. Уважаваме молбата й.

Огледайте се и вижте дали не познавате майката на Иван - на площадката, в яслата, в детската градина, в училище. Тя има гражданска позиция, задава въпроси, всячески се опитва да помогне на детето си да развие пълния си потенциал. Обикновено казват за нея, че е „оная с претенциите“, “агресивна е“, „с нея не може да се говори“. Дали?!

Иван е по-различен. Ако го видите в магазина, веднага укорително ще погледнете майка му и ще си помислите „ Що за възпитание?“ Иван се тръшка на пода, защото не му е добре да чака на опашката, за да плати майка му. Тя е търпелива, гледа Иван с безусловна любов, а останалите от опашката се чудят, защо не го е набила вече. Сякаш боя ще реши всичките му проблеми.

 

Когато Иван тръгна на ясла и сестрата каза, че той вероятно е с аутизъм, майката едва не припадна. Ама не от думата аутизъм, тя не е страшна. Страшно е да даваш диагнози, без да си квалифициран. Имала била наблюдения, дългогодишен стаж и видите ли тези две причини, дават правото на медицинската сестра да срине родител, ей така с едно изречение. Майката на Иван не успя да се срине. Беше подготвена за този нелеп удар. Всъщност тя е подготвена за всичко вече.

 

И в градината не искат Иван. Той вече е етикиран - „дете със специални образователни потребности“. Системата не може да се справи с него. Децата в групите са число, клонящо към безкрайност. И всички деца страдат. Няма индивидуален подход, няма персонал, няма разбиране! Майката на Иван го спря от градина.

 

Уважаеми законотворци, хубаво сте я измислили Наредбата за приобщаващо образование, ама сме края на март, пари за децата със СОП, НЯМА! Кога ще има? Къде е онзи помощник на учителя за деца със СОП, когото обещахте? Има ли някъде такъв? Питам, че ми се иска да го пипна това митично същество, да ми се материализира и да видя надежда в него. Надежда за майките на Иванчовци, за учителите на Иванчовци, надежда за промяна, надежда за Иван!

Уважаеми учители и директори, децата със СОП са различни, толкова колкото и всички деца в норма са различни. Имате ли по-емоционално дете в групата/класа, по-срамежливо дете, дете с изявени дарби? ДА! Освен Иванчо, тези деца също имат нужда от ПРИОБЩАВАНЕ и вие го знаете! Искайте намаляване на броя на децата в групите/класовете, искайте помощен персонал. Да, вие имате нужда от помощ, точно колкото Иван! Не е срамно да кажете, че не се справяте! И да искате, не можете да се справите САМИ. Натоварено ви е, знам! Не издържате, знам! Потърсете помощ!

 

Уважаеми родители, имащи „нормални“ деца, бъдете подкрепа на майките на Иванчовци. Не ги обвинявайте, че искат децата им да растат заедно с вашите. Вашите деца ще помогнат на Иван да расте нормално! И дано никога не разберете, от първо лице, през какво преминава майката на Иван! Тежко е…

 

Уважаеми родители, непризнаващи за проблемите на децата си. Разбирам Ви! Не искате децата ви да бъдат етикирани. Майката на Иван най-много страда, че е разкрила, че детето й има проблем. НО! Разберете, че ако Вие не помогнете на децата си, няма кой да го направи! Не и в днешната действителност.

 

Уважаемо общество, толерантността към различието ние я създаваме. Толерантни възрастни утре, означава днешните деца да бъдат възпитавани към приемане и зачитане на различието. Трудно е, знам, но не е невъзможно. Десетки години лицата с увреждане бяха крити, все едно не съществуват. Изненада! Съществуват! Огледайте се! Имайте мнение, отстоявайте позициите си, не бъдете стадо!

 

Бъдещето на децата е в нашите ръце - учители, родители, институции. Няма как изведнъж да се промени всичко, но ако ние не искаме промяна, тя няма как да дойде сама! Образователната ни система е стара и неработеща. Да я разработим в правилната посока. За нашето бъдеще. За децата ни!

*Текстът е написан за майките. Майките на Боби, Тони, Маги, Ели, Теди, Мати, Пепи, Яна, Мая, Криси, Гери, Светла, Андрей, Мишето...

Списъкът е безкраен! Както и мъките им в борбата с образователната система на европейска България!

Това е ПРИЗИВ! Призив да се самосезирате. Където има дете със етикет „СОП“- има проблем.

#Президент

#МОН

#Омбудсман

#РУО

#ДАЗД

#Регионаленцентързаподкрепанапроцесанаприобщаващообразование

#Организациизащитаващиправатанадецата

Препоръчваме ви да прочетете Аутизмът не е присъда и Майките, които са тук.

Последно променена в Вторник, 07 Януари 2020 08:54
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам