logomamaninjashop

За висшето образование в Холандия - въпроси и отговори

За родителите, които се интересуват от образование в Нидерландия - полезни препоръки от майката на един първокурсник. Ето какво ни разказа тя.

Казвам се Айсел Йълмаз, от гр. Бургас. Завършила съм бакалавър с професионална квалификация "Туризъм и магистър" с професионална квалификация "Маркетинг". В момента работя в сферата на икономиката и бизнес развитието.

Майка съм на Джем Йълмаз, който в момента учи в Нидерландия първа година. Всичко започна от един разговор с моя приятелка, свързан с обучението в чужбина и по-точно за Нидерландия като предпочитана страна за качествено и достъпно висше образование. Така разбрах от нея за Unify. След което семейството ни започна да се интересува по-задълбочено от образованието в Нидерландия, докато не се свързахме с представител на Unify. Последва среща, на която бяхме поканени да присъстваме - Ден на отворените врати. Бъдещите студенти имаха възможност да се запознаят с представители от 15 университета – техните програми и предимства. Тази среща се оказа решаваща – синът ми още същия ден вече си беше взел решение, кой ще е неговият университет и коя специалност ще учи. Преди това той беше правил тест за кариерно ориентиране. Решението, което си беше взел от самата среща и резултатът от кариерния тест си съвпаднаха.

Как да отгледаме щастливи личности

IMG 2fd5d860294f89521353fcba48d48d76 V

Така започна нашето вълнуващо приключение. Подаване на документи, одобрен прием и пътуване. В момента Джем е първа година в гр. Гронинген, в Hanze University of Applied Siences – университет по приложни науки, специалност "Маркетинг". Предварителното ни проучване за университета показа, че това е един от най-престижните университети, присъстващ в световните класации, с образование на високо ниво, изцяло на английски език, с международно призната диплома. В момента обучението му в университета, освен теория включва и екипна работа, постоянно разработване на проекти за реални компании. Всъщност точно практическата насоченост му дава отлични условия за стимулиране на мисловната дейност и по нататъшното му развитие. Възможност да изпъкне с личните си, индивидуални качества, както и да е добре подготвен за в бъдеще, така и предпочитан кадър. През третата година му предстои 6 месеца стаж по специалността в страната или извън нея.

Тук много важна е ролята на родителя, взаимната комуникация и подкрепа. Трябва да вярваме във възможностите на децата ни, че ще се справят. Всяко едно дете е уникално за себе си. За да има видим успех и постигнати резултати, трябва да се положи труд, да има постоянство, системност и упоритост.

Гронинген е много красив и спокоен град. В момента Джем живее в общежитие, което е построено през 2019 година. Всеки студент е в самостоятелна стая, със самостоятелен санитарен възел, което е голямо предимство. Там си е създал много приятелства с деца от цял свят: Колумбия, Русия, Индия, Ирландия, САЩ и много други държави. Най-големите му приятели са от Ирландия. Споделя, че ирландците са с топла кръв като българите. С учението паралелно върви и забавлението. Празнуваха Баба Марта, Свети Патрик и други интернационални празници. От неговия споделен личен опит, много е важно самият студент да е настанен в общежитие. Така по-лесно се преодолява носталгията, благодарение на създадените запознанства в общежитието.

Съвет към останалите родители: За да се тръгне отнякъде трябва да се направи първата крачка. Вярвайте в децата си! В избора на специалността значение има да се постигне един баланс от кариерен тест и това, коя специалност ги влече и представлява интерес за тях. Научите ли децата си да са самостоятелни, да вземат решения, да се грижат за себе си, те са подготвени да живеят и учат навън.

 

IMG 5caec2cb283fbddca3930fa6bfdd42e9 V

 

КОЛЕЖИ ЛИ СА УНИВЕРСИТЕТИТЕ ПО ПРИЛОЖНИ НАУКИ В НИДЕРЛАНДИЯ? 

Въпросът има ли колежи в Нидерландия и какъв тип дипломи получават студентите, които завършват в страната на лалетата е все по-често срещан, предвид факта, че Нидерландия остава една от най-предпочитаните дестинации за продължаване на висшето образование от страна на българските ученици. 

Конкретен отговор на въпроса ще можете да намерите на 18. Април, неделя, по време на най-голямото изложение за холандски университети „Дни на образованието в Холандия“, организирано от UNIFY България – единственият специaлизиран консултант с над 10 г. опит в сферата на висшето образование в Нидерландия.

България остава 5-тата по големина студентска общност в Нидерландия, след Германия, Италия, Китай и Белгия /данни на NUFFIC, 2020/. Интересът към висшето образование там не стихва, въпреки Corona кризата, поради факта, че има изключително голямо разнообразие от бакалавърски и магистърски програми на английски език, както и достъпната такса за обучение, която е в размер на около 2000 EUR /годишно. 

Все по-често на преден план излиза въпросът дали всички университети са акредитирани и какви дипломи получават студентите след завършване на висшето си образование в Нидерландия. Той е продиктуван от наличието на 2 типа университети в страната – такива по приложни науки  - т.нар. /University of Applied Sciences/ и изследователски университети /Research Universities/. 

„Почти всеки втори кандидат-студент ни пита относно разликите между типовете университети в Нидерлaндия и това е нормално“, коментира Милена Генчева, основател на UNIFY – единственият специализиран консултант за висше образование в Нидерландия. „Моделът на учене чрез практика не е нов и е въведен през 60-те години в Германия. Причината е била, че немските работодатели са започнали да изискват от бъдещите им служители, освен академични познания, трудов стаж по време на следването. Университети по приложни науки има още в Белгия, Австрия, Швейцария и др. страни от Западна Европа“, - допълва Александър Бетов, лектор по маркетинг и мениджмънт и International Marketing and Communication Officer в университета Fontys

Откъде тогава идва разликата? 

Холандският сектор на висшето образование има два основни типа институции: университети за приложни науки, както и изследователски университети. И двата предлагат акредитирани бакалавърски и магистърски програми, които предлагат обучение за различните нужди на студентите.коментира г-жа Марике ван дер Клей, съветник по комуникациите и студентската мобилност в NUFFIC – държавната организация за интернационализация на образованието в Нидерландия.

Разликата е в метода на обучение – изследователските университети предлагат общоприетия класически модел, в който теорията и академичните изследвания заемат между 70 и 100 % от времето на студентите. Докато  в университетите по приложни науки залагат на учене чрез практика -  40 до 50 % от времето на студентите е заето от практически упражнения, казуси от реалната работна среда на водещи компании и задължителен стаж от поне 6 месеца по време на следването. 

Например: Студент, който желае да продължи в конкретна професионална сфера, като например физиотерапия, е по-добре да учи в университет по приложни науки, който се фокусира върху физиотерапията, вместо да отиде в изследователски университет и да учи медицина.“, допълва още г-жа ван дер Клей. 

Акредитация 

Всички университети в Холандия, независимо от вида си, са държавни и са акредидитани от NVAO (Нидерландско-белгийска акредитираща организация), която оценява качеството на всяка една предлагана специалност на всеки 6 години. Кандидатстването в Холандия става чрез централизирана система, управлявана от нидерландското министерство на образованието, в която присъстват единствено и само университетивсичките с официална акредитация, еднакви такси за обучение и еднакви дипломи след завършване. Понятието колеж, както и диплома тип „професионален бакалавър“  не съществува. Най-големият парадокс е, че единствените колежи, които съществуват в Холандия, са част от изследователските университети – т.нар. University college programs, които следват американския модел на обучение.

Как да направим избор в кой тип университет да учим?

 „Другият въпрос, който буквално всеки ден ни задават, е кой от двата типа университети е по-добър?, допълва  Милена от UNIFY. „ Винаги съветваме студентите да разгледат възможности във всички университети и да направят своя избор индивидуално – спрямо целите и реализацията, която очакват след завършване. “

Едно е сигурно – независимо от избрания вид университет, бакалавърската диплома, която ще получат студентите след зввършване е 100% международно призната и отваря врати за професионална реализация в целия свят.

Последно променена в Понеделник, 12 Април 2021 08:22
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам